Gospodarstvo

Prevozniki za čimprejšnjo izgradnjo druge cevi karavanškega predora

Ljubljana, 10. 12. 2018 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Turška družba Cengiz, ki jo je Dars prvotno izbral za gradnjo druge cevi karavanškega predora, Državna revizijska komisija pa je to razveljavila, vztraja, da niso bili izločeni iz postopka ter da pričakujejo, da jim bo Dars dodelil pogodbo za gradnjo ali pa javno naročilo razveljavil.

Gradnja druge cevi karavanškega predora se vse bolj zapleta. Po tem ko je Državna revizijska komisija razveljavila odločitev Darsa o oddaji javnega naročila izgradnje druge cevi karavanškega predora turiškemu ponudniku Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret, se je Dars na to odzval s kritiko do prakse pri revizijah v javnem naročanju. 

Revizijska komisija je izbiro Darsa razveljavila na podlagi pritožb Kolektorja CPG, sarajevskega Euroasfalta in kranjske Gorenjske gradbene družbe skupaj z Metrostavom iz Prage.

V turški družbi Cengiz pa so zatem poudarili, da niso bili izločeni iz postopka in da revizijska komisija ni razveljavila postopka. Družba pričakuje, da ji bo Dars dodelil pogodbo za gradnjo druge cevi predora Karavanke ali pa razveljavil javno naročilo in ga ponovil. Poudarja, da lahko zamudo, ki je nastala zaradi postopkov, pri gradnji še vedno nadoknadi, so danes sporočili iz družbe. 

Prevozniki za čimprejšnjo izgradnjo druge cevi 

Slovenski prevozniki pa so se danes zavzeli za čimprejšnjo izgradnjo druge cevi: "Prevozniki v Sekciji za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Sekciji za prevoz blaga pri Gospodarski zbornici Slovenije zaskrbljeno ugotavljajo, da se na podlagi odločitve državne revizijske komisije izgradnja druge cevi karavanškega predora vse bolj odmika," so zapisali v izjavi za javnost in dodali, da karavanški predor "predstavlja eno od pomembnejših transportnih smeri pretoka blaga, zato vsaka ovira v pretočnosti predstavlja veliko škodo za gospodarstvo. Ne razumemo in ne pristajamo na zavlačevanje pri izgradnji tako strateško pomembnega infrastrukturnega objekta". 

Cengiz ne bo zaračunal več kot je ponudil na razpisu 

Kot so v turškem Cengizu zapisali v današnjem pismu, ki so ga naslovili med drugim na predsednika vlade in DZ, ministra za infrastrukturo in gospodarstvo, nadzorni svet Darsa, Komisijo za preprečevanje korupcije in komisijo DZ za nadzor javnih financ, se odločitev državne revizijske komisije ukvarja le z vprašanjem, ali je sprejemljivo, da je Cengiz ob ponudbi oddal nejasno izpolnjene priloge, ki vsebujejo podatke o opremi, sredstvih in materialih, uporabljenih pri izračunu ponudbene cene, ter jih na poziv Darsa naknadno dopolnil, pri čemer pa se končna ponujena cena ni spremenila.

Poudarjajo, da so omenjene priloge korigirali in uskladili z enotnimi cenami, kar je po zakonu dovoljeno. "Priloge C1, D in D1 niso sestavni del ponujene cene, temveč predstavljajo zgolj podatke, izračune ipd., ki temeljijo na izkušnjah, domnevah in nezavezujočih ponudbah ponudnikov storitev in blaga, na podlagi katerih je Cengiz pripravil svojo ponudbo," so zapisali.

Tudi državna revizijska komisija je po navedbah Cengiza ugotovila, da ni prišlo do spremembe ponujene cene in da spremembe zneskov v prilogah ne bodo imele vpliva na morebitna dodatna dela. Cengiz je tudi zagotovil, da ne bo zaračunal več, kot je ponudil na razpisu.

Cengiz kot najugodnejši ponudnik 

Dars bo moral pri ponovnem odločanju še enkrat presojati ustreznost prejetih ponudb, tudi Cengizove, pri čemer bo dolžan upoštevati napotke revizijske komisije, pravijo v turški družbi.

Cengiz glede na odločbo državne revizijske komisije, iz katere izhaja, da je najugodnejši ponudnik z lastnimi ustreznimi referencami, in glede na javno ugotovitev Darsa v predrevizijskem postopku, da nobeden od vlagateljev "ni dosledno sledil zahtevam naročnika v zvezi z izpolnjevanjem prilog", pričakuje, da bo Dars to stališče uporabil tudi v postopku ponovnega presojanja prejetih ponudb in mu posledično dodelil pogodbo.

"V nasprotnem bi moralo biti javno naročilo razveljavljeno in ponovljeno," so prepričani.

Poudarjajo, da bi ponovitev razpisa Sloveniji povzročila gospodarsko škodo, za katero pa ni odgovoren Cengiz, ampak ponudniki, ki "so z bistveno dražjimi ponudbami, skupaj z državno revizijsko komisijo, razveljavili izbor".

Cengiz tudi zagotavlja, da lahko sedanjo zamudo, ki je nastala zaradi poteka postopkov, med gradnjo še vedno nadoknadi.

Kdo bo gradil drugo cev predora?
Kdo bo gradil drugo cev predora? FOTO: iStock

Dars pregleduje tudi druge ponudbe 

Član uprave Darsa Vili Žavrlan je v nedeljo v oddaji Dnevnik na TV Slovenija dejal, da ponudba v vsebini, kot jo je Cengiz na poziv Darsa dopolnil, "ne more biti več v igri". Lahko pa ostane v igri "pod pogojem, da bomo enake pomanjkljivosti ugotovili tudi pri drugih ponudnikih".

Strokovna komisija je po njegovih besedah že začela podrobno pregledovati tudi druge ponudbe, je pa grob pregled ponudb tudi pri teh pokazal na pomanjkljivosti. "Lahko pridemo do točke, ko bodo tudi te ponudbe nedopustne," je dodal. O morebitni razveljavitvi razpisa ni želel ugibati, dejal je, da zakon daje tudi druge možnosti, npr. pogajanja s ponudniki.

Če bo katera od ostalih ponudb dopustna in ne bo novih pritožb, bi lahko izvajalca izbrali v nekaj mesecih, to zamudo pa bi se dalo med gradnjo nadoknaditi, je povedal Žavrlan.

Naslednjo najugodnejšo ponudbo na Cengizom je podala Gorenjska gradbena družba v sodelovanju s češkim Metrostavom za 104,4 milijona evrov. Sarajevski Euroasfalt je s Cestnim podjetjem Ptuj ponudil gradnjo za 106,3 milijona, Kolektor CGP z Rikom in turškim Yapi Merkezijem za 109,4 milijona, Implenia Österreich v konzorciju z Implenia Švica in CGP Novo mesto za 114,8 milijona, grški J&P Avax za 115 milijonov, italijanski Astaldi s partnerjema Cipa in GIC gradnje za 117,5 milijona evrov, GH Holding v sodelovanju z avstrijskim Hochtiefom za 118,6 milijona ter Pomgrad v konzorciju z Marti Avstrija in Marti Švica za 140,3 milijona evrov. Vse ponudbe so brez DDV.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kruh+sol!
10. 12. 2018 20.28
+0
Ponavlja se tes6 in 2. tir. A smo mi sploh se drzava?
kakafonijaprava
10. 12. 2018 18.29
+6
Ko bi tista komisija za korupcijo pogledala v ozadje pritožb bi lahko marsikaj odkrili!
kakafonijaprava
10. 12. 2018 18.29
+4
Pa še preverite kdo je pisal pritožbo za revizijsko komisijo, odvetnika - bivša predsednica revizisjke komsije ali bivši predsednik revizisjke komisije! tuuuuuuuu SMRDI!
miha900
10. 12. 2018 15.56
+7
Nekdo v komisiji ima nekoga poznanega ki se ukvarja z tovrstnim gradbeništvom. Je že mogoče prav da bi gradila slovenska firma, pripadnost pa to. Samo če so turki cenejši naj dajo njim