Gospodarstvo

Četrti najbogatejši poslovnež na Balkanu svetuje mladim podjetnikom

Ljubljana, 06. 11. 2019 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Kos / 24UR ZVEČER
Komentarji
67

Mladi podjetniki, ki se komaj podajo na svojo poslovno pot, so prisluhnili Branku Rogliću, enemu najboljših podjetnikov v Srednji Evropi, ki je poslovno pot na območju nekdanje Jugoslavije začel prav v Sloveniji. Letni promet skupine Orbico znaša kar 2,5 milijarde evrov, njegov lastnik pa je po nekaterih ocenah četrti najbogatejši poslovnež na Balkanu. Njegova podjetja imajo v lasti 41 jaht.

Začetki v podjetništvu so največkrat težki.
Začetki v podjetništvu so največkrat težki. FOTO: Thinkstock

Vsak začetek je težak. In največ pomoči - tudi v podjetništvu - potrebujejo mladi, ki se odločijo za to pot, na začetku. In kaj je lepšega, če lahko ob tem slišijo nasvete in življenjsko pot tistega, ki mu je že uspelo.

Tokrat so prisluhnili Branku Rogliću, enemu najboljših podjetnikov v Srednji Evropi, ki je poslovno pot na območju nekdanje Jugoslavije začel prav v Sloveniji. Njegovo podjetje oziroma skupina Orbico zaposluje kar 8000 ljudi, kar je samo 2000 manj kot največji delodajalec v Sloveniji - Mercator. Letni promet Orbica znaša kar 2,5 milijarde evrov, njegov lastnik pa je, po nekaterih ocenah, četrti najbogatejši poslovnež na Balkanu; njegova podjetja imajo v lasti 41 jaht. Vendar pa Roglić ni bil še na nobeni od njih.

"To me ne zanima. Razkošje me ne zanima. Po duši sem ribič in vsak prosti trenutek izkoristim, da grem na ladjo in se družim z ribami in galebi," na vprašanje, kako to, da ni bil še na nobeni jahti - kar ni ravno pogost pojav med bogatimi ljudmi - odgovarja poslovnež.

Ampak tudi ribiška ladja ni bila nova, ko jo je kupil. "Za čoln sem plačal 90.000 evrov, nov je 360.000 dolarjev (okoli 324.000 evrov - op.p.). Zadovoljen sem, vgradil sem nove motorje, deluje kot nov," pripoveduje.

Branko Roglić, lastnik podjetja Orbico.
Branko Roglić, lastnik podjetja Orbico. FOTO: POP TV

Včeraj pa se družina slovenskega kluba poslovnežev ni le povečala, ampak si tudi zagotovila nasledstvo. Kot dober podjetnik torej, ki posle predaja otrokom; in 25 mladih podjetnikov preseneča že danes. Prvi med njimi je namreč kmet. "Vsi ploskaju Ronaldu, Messiju ... Me zanima koliko otrok pa ima za vzor Henryja Forda ourioma nekoga, ki je ustvaril na stotine, tisoče delovnih mest in je tudi nahranil na tisoče ljudi," pravi Matic Vizjak, predsednik iniciativnega odbora sekcije SBC Mladi.

Zato bodo najprej spreminjali mislenost mladih, da se da če se hoče. In primer: Roka Stariča smo obiskali pred štirimi leti, ko je v neusmiljenem svetu 'start-upov' stopil na podjetniško pot s prvim slovenskim arašidovim maslom. Premagal je statistiko, ki uspeh napoveduje le enemu od desetih. Zdaj ga čaka druga: le tretjina družinskih podjetij preživi prenos na otroke. "Upam da čez 20, 30, 40 let ... lahko tudi jaz razmišljam o tem, komu bom predal naprej, da ne bo to samo ena generacija, ampak da ostane to družinsko tudi naprej," poudarja Starič, mladi podjetnik 2018.

Da se da tudi v sodelovanju z javnim sektorjem, pa dokazuje mlada podjetnica leta 2014. Tako kot njeni varovanci, je vrtec zrastel na pet enot, ekipa pa na 35 zaposlenih. "Glede na to, da sem bila že sama mamica, sem videla, da ni možnosti, da moji otroci dobijo vrtec. Začela sem zelo spremljati, kakšna je situacija in se odločila, da sama nekaj naredim v to smer. Najprej smo začeli z varstvom, ki pa je preraslo v vrtec," pa razlaga Jana Fleišer.

In čeprav se nekateri spogledujejo tudi s tujino, doma ne mislijo zapuščati. In kaj pogrešajo? "Gotovo neko bolj prijazno okolje - kakšna dajatev manj bi bila gotovo zelo vzpodbudna. Samo dajemo, dajemo ... Nekje je treba tudi nekaj dobiti, da ostaneš," meni Starič. Tudi Fleišerjeva pravi, da ima Slovenijo zelo rada, željo ima tudi 'pogledati k sosedom'. "Je pa res, da tudi kot vrtec razvijamo določene produkte, kjer nameravamo vstopiti tudi v tržni del."

Kmet in podjetnik Vizjak je na primer prvi človek na svetu, ki je vino začinil s čilijem in s tem postal najbolj inovativen slovenski mladi kmet lani in predlani. Njegov Chilli Wine je v New Yorku prejel tri odličja in ko na domači eko kmetiji ne prideluje čilijev, medu, moke in vina, organizira največji festival pikantne hrane pri nas ali predava na usposabljanjih za brezposelne. "Neprestano se pojavlja ista slika: 'V Sloveniji se ne splača, nihče ne bo kupit, treba je iti v tujino ...'. Ampak naša celotna družina, naša kmetija, smo res dokaz, da ni tako."

Najtežje je začeti, pravijo. In velika imena podjetništva, kot je osem tisoč glavi Orbico zdaj več niso mladim le dober zgled, ampak tudi dobrodošla pomoč.

Arašidovo maslo, čili v vinu: drznost, znanje in ideje mladih slovenskih podjetnikov, ki bodo v naslednji krizi tudi držali slovensko gospodarstvo nad vodo.
Arašidovo maslo, čili v vinu: drznost, znanje in ideje mladih slovenskih podjetnikov, ki bodo v naslednji krizi tudi držali slovensko gospodarstvo nad vodo. FOTO: Branka Resnik

In kako to, da je Roglić leta 1990 poslovno pot začel ravno v Sloveniji? "Takrat sem bil predstavnik nemškega podjetja, imel sem velikega kupca v Sloveniji - Iskro. Njihovih 10 ali 15 tovarn sem oskrboval z baterijami. Vsak teden sem bil v Sloveniji. Tukaj sem imel prijatelje, poznal sem tržišče. Po Švici sem začel še v Sloveniji. Takrat je bil Ante Marković, ki je uvedel nove zakone, in po Markovićevem zakonu sem ustanovil podjetje v Sloveniji, v Savljah. Na podlagi starega podjetja, ki je bilo v stečaju, sem ustanovil prvi Orbico na območju Jugoslavije," opisuje svoje začetke.

Ključ do uspeha: nizki profiti in nizke marže, nato pa širitev

Orbico je trenutno največji distributer v Evropi, zaposluje 8000 ljudi, letni promet podjetja je 2,5 milijarde evrov, kar je pravzaprav petina slovenskega proračuna. Kako so prišli do tega, kaj je ključ njihove zgodbe o uspehu? "Zelo hitro sem ugotovil, da mi je kot distributerju pomembno, da imam velike dobavitelje. Po naključju sem srečal prvega Proctor&Gamble, pa je prišel še Philip Morris, Shell, Johnson Wax in ostali. Bil sem priden, predstavljal sem nize strošek . Bili so mi naklonjeni in dobival sem predstavništva po državah," trdi Roglić. "Vendar smo se naučili delati z nizkimi maržami. Dobičke sem znova investiral - 90 odstotkov dobička sem dal v podjetje, zato nisem bil veliko zadolžen, in s tem sem si financiral prihodnost."

Slovenska javnost zelo dobro pozna Ivico Todorića, ki je kupil Mercator. Malo pa je znano, da je Roglić pravzaprav na nek način povzročil, da je Todorić končal tako kot je, ker je zahteval, da mu plača dolg do podjetja. Pa se ga ni nič bal? Poslovnež odgovarja, da ne. "Zakaj bi se bal? To je bil moj denar. Imel sem dolg, zahtevek proti njemu za 20 milijonov. Rekel sem mu: 'Ne dam ti več robe'. Ustavil sem dobavljanje blaga Agrokorju. Konec leta se je nato ta zmanjšal, marca pa so prišli Rusi. Iskali so svoj denar, prišli so novi menedžerji. Dojel sem, da podjetja ne obvladuje več in sem pustil zadolžnico. - in vzel svoj denar, nič drugega."

A kako to, da v vsem tem času ni bil na Hrvaškem nikoli vpleten v noben škandal? Pravi da zato, ker ni delal neumnosti. "Delal sem pošteno, po moralnih načelih Zahoda. To sem se naučil v Nemčiji. In tako sem se tudi obnašal in mislim, da je to čisto normalno," pripoveduje. Kot še dodaja - človek, ki dela pošteno, ni vpleten v nobene afere.

Podjetje Orbico zaposluje 8000 ljudi.
Podjetje Orbico zaposluje 8000 ljudi. FOTO: POP TV
Kaj Roglić svetuje mladim, ki so na začetku podjetniške poti? Kako naj delajo, da bodo uspeli? "Imel sem predavanje, to veste. Rekel sem jim: 'Fantje, ideja je to, kar morate imeti.' Vse je pomembno, kar se dela na eni ideji. Da bi razvili idejo, morate imeti znanje, hrabrost, na koncu pa morate imeti tudi veliko sreče."

Roglić je tudi častni konzul Slovenije v Splitu, ima tudi slovensko državljanstvo. Kaj je tisto, da je tako navezan na Slovenijo - morda to, da je začel ravno v Sloveniji? "Začel sem v Sloveniji, kjer sem naletel na podporo in razumevanje vseh mojih prijateljev, cele Slovenije. Počutim se kot Slovenec in Slovenija je moja druga domovina," še pripoveduje in dodaja, da je zelo ponosen na to, da je dobil državljanstvo. "Na Hrvaškem, v Splitu imamo Društvo Triglav, ki ima več kot 300 članov, imamo svoj pevski zbor, klekljanje, šolo slovenskega jezika za mlade, ki so se rodili v Splitu, a ne znajo slovensko. Zato smo ustanovili šolo za slovenski jezik, kamor zahajajo." Večji del tega je financiral Roglić.

Kako pa težki politični odnosi - predvsem glede Piranskega zaliva - vplivajo na poslovne odnose med Slovenijo in Hrvaško? Bi bilo sodelovanja več, če ne bi bilo teh političnih tenzij? Prvi mož Orbica meni, da odnosi sploh niso težki. "Ljudje tega sploh ne opazijo. Podjetniki delamo, družimo se. Nikoli nisem slišal, da bi bile kakšne težave. To, kar delajo v visoki politiki, je njihov problem. Ljudje živijo svoje življenje in mislim, da se bo to samo razrešilo, ljudje bodo rešili sami. Upam, da se bosta v Sloveniji in na Hrvaškem našla dva človeka, nista bila samo Račan in Drnovšek pametna. Upam, da se bosta našla dva nova, ki bosta rešila problem," še sklene Roglić.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Domendo
07. 11. 2019 07.20
+1
Sem mislil, da izdeluje jahte pa berem komentarje in mi je vse jasno.
kratkovidni
06. 11. 2019 16.21
+3
te pravljice za lažjo noč,prodajajte komu drugemu
Frane Šajn
06. 11. 2019 13.58
+0
Eh, da nam se vrne leto1945 -seto!!!
Frane Šajn
06. 11. 2019 13.57
+7
Glavna fora tega športa; Kradi,kradi, kradi, kolkor se ledaaaaaa, la,la,la,la,!!"
vomo
06. 11. 2019 12.44
+28
8000 TISOČ MINIMALCEV IN 30 JAHT, 5 AVIONOV.....
HUSO BOSS
06. 11. 2019 12.38
+12
detect
06. 11. 2019 12.21
+6
spet en balkanbojs.
dontshutureyes
06. 11. 2019 12.56
+44
že, ampak govori lepšo slovenščino kot polovica kopra
ecnarf
06. 11. 2019 12.01
+14
K Upuje in prodaja ter skladišči in prevaža to je njegova umetnost po domače " balkanski kšeftar"
santamaura
06. 11. 2019 11.19
+24
V krogih, ki niso ravno ugledni ampak balkansko spoštovani je znan kot kralj baterija. Tam Imamo tudi kralja bakra, kralja banan in kralja droge. Ta je sicer najbogatejši, ampak nekako ni primeren, da bi predaval mladim podjetnikom
majmun11223344
06. 11. 2019 11.48
+0
Uporabnik443897
06. 11. 2019 12.10
+17
Ja tako je v Sloveniji, tudi ta ki je dal denar za malega Krisa, je Srbski tajkun, ki mu lastna država ni dovolila kupiti banke v Sloveniji. V Sloveniji pa je s to gesto postal SPOŠTOVANA OSEBNOST. Se čudim Jankoviču, da parim otrokom ne kupi kako kepico SLADOLEDA. Verjetno je predolgo v Sloveniji in ni tega zgleda navajen !!!
holcar.
06. 11. 2019 11.08
+23
Balkanski poslovnez je 100÷ mafijec, drugace na si na Balkanu revez.
HeavyDxxx
06. 11. 2019 11.05
+21
24ur, poptv itd.. ne znajo, ne morejo oz. nočejo nas z drugim futrat kot z balkanom.
HeavyDxxx
06. 11. 2019 11.02
+5
Wild guess - svetuje jim, da je najbolje, da se vse proda Hrvatom.
milesahead
06. 11. 2019 11.00
+8
Res tipčina, ljudina... stara šola
Darko32
06. 11. 2019 10.57
+48
Ko berem o tem članu se resno sprašujem ali smo pomešali pojme. Človek preprodaja izdelke tako, da jih večje količine uvozi in po višji ceni proda na našem trgu. Proizvodnje pa nima nobene. Zato je neprimerno obravnavati preprodajalca z nekom, ki dela cele dneve in proizvaja proizvode, katere potem prej navedeni hoče kupiti po nizkih cenah in jih preprodajati po višjih cenah. Ta, k ije delal je izgubil in ne more obogateti in preprodajalec pa na ta račun obogati. Prav takšnim je sedaj postavila KITAJSKA politika udarec tako, da Kitajska sama prodaja proizvode direktno potrošnikom.
Oliguma
06. 11. 2019 10.53
-2
Toliko kot je oni pobral za orožje..so takili majstri kot je tale reveži.
wolfterier
06. 11. 2019 10.59
+20
Balkanskim podjetnikom pri nas dobro gre,dolgov ni treba vraćat,ženske jim pa v pisarno hodijo brez mlačk,nje !
wolfterier
06. 11. 2019 10.59
+2
icekpicek
06. 11. 2019 10.51
+29
Men pr vsem tem zanimajo zaposleni v teh firmah. Kako oni zivijo.
54321k
06. 11. 2019 18.14
+3
Kaj konkretno te zanima? V podjetju sem že kar nekaj let,živimo v redu,nimamo minimalca,delavnik super,od pon-pet(7.00 do 15.oo)
Uporabnik113189
06. 11. 2019 10.46
+7
Res priznanje, njegova zgodba dokazuje, da na dolgi rok zgradiš uspešno zgodbo samo na pošten način. V bistvu preprosto, v treh besedah, pacta sunt servanda. Nič novega že od rimskih časov, preizkušen recept. Potem meje ni, cel svet rad dela s takšnimi. Mimogrede, novinar je "pozabil" omeniti, da vse te jahte niso namenjene trošenju in uživanju lastnika, pač pa so samo osnovno sredstvo, ki se oddaja v najem, izvaja turistične storitve. Veliiiiiiika razlika, proti današnjim "poslovnežem", ki so ogoljufali delavce, sami pa kupili jahto za to da mesec ali dva uživajo na svoji lastnini, ki ni nič drugega kot zelo velik strošek zvrnjen na vse njegove zaposlene.
Uporabnik113189
06. 11. 2019 10.58
+8
Pa še to, na svetu ni poslovneža, ki bi bil brez madeža. Zagotovo je temelj to, da sklenjene pogodbe tudi izvršiš, če pa me spomin ne vara se je ukvarjal tudi z neko železnino, kot nekoč naš JJ, pa še kaj bi se našlo.. Sicer na balkanu ne bi preživel. Ali drugače, ni vse tako lepo, kot razlaga.
resslovenka
06. 11. 2019 11.03
+11
Poštenost, spoštovani "klasik" je v naši družbi zelo relativen pojem. Vsak si ga razlaga po svoje. Do tega spoznanja sem prišla ob spremljanju dogajanja v naši družbi. 😎
Uporabnik113189
06. 11. 2019 11.27
+2
Res je, celotna naša družba je ta pojem krepko relativizirala. Zadnje čase mnoge okrog sebe ujamem na laži, menim da je to posledica marketinga ki brez slabe vesti laže in kar promoviraš to se med ljudmi širi. FB je pa spoh velika laž, objavlja se blišč, beda pa pometa pod preprogo. V poslovnem svetu pa velja samo ena vrsta poštenosti. Če si obljubil moraš izvršiti. Tudi če trguješ z orožjem, drogo, ali belim blagom, si kot poslovnež ob izpolnitvi "pošten" čeprav v očeh normanega sveta nisi. Poslovati z današnjimi voditelji na balkanu pa je vse prej kot preprosto, če je kdo pozabil, so prišli iz vojne vsi krvavih rok in še vedno imajo oblast. Če je Branko v zrelih letih spoznal kaj novega o sebi ( mislim da je) in poskuša vsaj malo kaj popraviti je to dober korak v pravo smer. Po lestvici vrenot je pač priplezal na zadnji najvišji klin ( znana ekonomska definicija) in ima s tem težave..
santamaura
06. 11. 2019 10.43
+12
Šele četrti majstor na Balkanu - So še nekateri pred njim - Fikret Abdić, Ivica Todorić, Miroslav Mišković
Martens1
06. 11. 2019 11.05
+8
J samo Ivica todoric mu je ostal dolžen 20mio..lahko but med najbogatejšimi a ne plačevat dobaviteljev
Carmenlula
06. 11. 2019 10.37
+36
Pridružili bi se mu morala še Max Tajnikar z svojo trditvijo ADRIO imamo zato da se vozimo, ne da ustvarja dobiček in Zoran Janukovič z temo kako sem zaslužil prvi milijon ali kako rdeča vlada podarja 40 milijonov.., kero bi še lohka dodali še plagiator Žužek, ali vele strokovnjak za Komunizem.Kovač..
joze drugi
06. 11. 2019 10.37
+13
Kaj pa ta ve, mi imamo sina novinarke na rtv, motivacijskega guruja, je sposoben nekaj ur hkrati meglo prodajat pa kljub temu dobi udeležence. To je dober pristop. :)