Gospodarstvo

Cigler Kralj: Pričakujemo nadaljnje zmerno zniževanje brezposelnih

Ljubljana, 30. 04. 2021 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, T.V.
Komentarji
0

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je pred praznikom dela poudaril, da se število brezposelnih zmanjšuje tudi zaradi ukrepov vlade. Z nadaljnjim rahljanjem omejitev pričakuje še boljše stanje na področju zaposlovanja.

V evidenci brezposelnih je bilo 26. aprila registriranih 79.462 brezposelnih, kar je štiri odstotke manj kot marca, ko je bilo registriranih več kot 82.600 brezposelnih, je dejal na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19. "Trend upadanja števila brezposelnih je viden in z ukrepi pomagamo k temu, da bi tak tudi ostal," je poudaril.

Cigler Kralj: Brezposelnih vse manj tudi zaradi vladnih ukrepov.
Cigler Kralj: Brezposelnih vse manj tudi zaradi vladnih ukrepov. FOTO: Shutterstock

V orisu treh valov epidemije je spomnil, da je bil po prvem valu velik porast števila brezposelnih, a je maja lani sledilo umirjanje, pri čemer so imeli pomembno vlogo interventni ukrepi. V drugem valu, ki se je začel oktobra lani, se je brezposelnost povečala najprej zaradi sezonskega povečanja v številu iztekov zaposlitev za določen čas in tudi zaradi posledic epidemije.

V tretjem valu večjega povečanja števila brezposelnih po njegovih besedah ni. Pričakujejo nadaljnje zmerno zniževanje brezposelnih tudi zaradi sproščanja omejitev, ki bo vplivalo na zaposlovanje v gostinstvu in turizmu. Urad za makroekonomske analize in razvoj je po njegovih besedah izračunal, da so z ukrepi vsaj za dve odstotni točki zmanjšali povečanje brezposelnosti.

Minister je na novinarski konferenci spomnil tudi na to, da je vlada v sredo za obravnavo v DZ pripravila predloge novel zakonov o vojnih invalidih, o žrtvah vojnega nasilja in o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo. Za vse tri je predlagala sprejetje po skrajšanem postopku.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.