Gospodarstvo

'Vlada bo poiskala rešitev, da bomo bremena te krize čim bolj pravično porazdelili'

Ljubljana, 07. 04. 2020 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z. / V.Š. / STA
Komentarji
182

Ministrstvo za delo podpira več predlogov sindikatov za drugi protikoronski sveženj, med njimi tudi krizno nadomestilo za brezposelnost in pomoč prezrtim skupinam, je povedal minister Janez Cigler Kralj. Predsednica ZSSS Lidija Jerkič pa je med drugim ponovila predloga za prepoved višanja cen osnovnih življenjskih potrebščin in znižanje DDV-ja nanje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kateri ukrepi bodo v drugem protikorona paketu?
    02:36
    Iz 24UR: Kateri ukrepi bodo v drugem protikorona paketu?
  • Iz 24UR: Podjetja znova zaganjajo stroje
    02:57
    Iz 24UR: Podjetja znova zaganjajo stroje
  • Iz 24UR: Ste že vplačali počitnice?
    04:08
    Iz 24UR: Ste že vplačali počitnice?
  • Iz 24UR: Bo Slovenija po zgledu Avstrije in Nemčije uvedla skrajšan delovni čas?
    03:07
    Iz 24UR: Bo Slovenija po zgledu Avstrije in Nemčije uvedla skrajšan delovni čas?
  • Iz 24UR ZVEČER: Bo vlada prisluhnila sindikatom?
    07:23
    Iz 24UR ZVEČER: Bo vlada prisluhnila sindikatom?

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je v današnji izjavi za javnost povedal, da je na ministrstvu v pripravi drugi protikoronski paket, ki bo zajel dopolnitve in popravke prvega ter pripravo ukrepov za zagotavljanje likvidnosti podjetij po epidemiji.

Prvi paket prokril približno milijon ljudi

"S prvim paketom smo pokrili okvirno milijon ljudi. Dobili smo veliko pobud in predlogov številnih organizacij in posameznikov. Veliko smo jih poskusili upoštevati, ostale pa bomo v okviru 2. paketa ukrepov. Naša ključna skrb je ohraniti čim več delovnih mest zaposlenih in obenem pomagati najranljivejšim, to so upokojenci z najnižjimi prejemki, upravičenci do varstvenega dodatka, prejemniki socialne pomoči, družine z več otroki," je dejal.

Minister Cigler Kralj se je zahvalil vsem, ki so zaupali vladi, da bodo z ukrepi dobro odgovorili na izzive časa, in niso šli v množično odpuščanje. "Trenutno le malo presegamo število brezposelnih v istem času lani - imamo 80.000 brezposelnih," je dejal.
Minister Cigler Kralj se je zahvalil vsem, ki so zaupali vladi, da bodo z ukrepi dobro odgovorili na izzive časa, in niso šli v množično odpuščanje. "Trenutno le malo presegamo število brezposelnih v istem času lani - imamo 80.000 brezposelnih," je dejal. FOTO: Bobo

Ob povzetku ponedeljkovega prvega zasedanja skupine za pripravo smernic ukrepov s področja trga, sociale in šolstva, ki jo vodi, je izpostavil, da so sindikati "trdi, a korektni pogajalci". Glede njihovih predlogov na prvi protikoronski sveženj, ki so ostali v zraku, je dejal, da določene podpirajo in jih bodo vključili v predloge smernic za drugi protikoronski paket, ki jih bodo do konca tedna posredovali na osrednjo posvetovalno skupino. Ta naj bi celovit predlog izhodišč pripravila do sredine prihodnjega tedna, nato bo smernice obravnavala vlada. Ko jih bo potrdila, bo finančno ministrstvo spisalo predlog zakona. Ta naj bi bil v DZ konec meseca.

Ministrstvo podpira sindikalni predlog nadomestila za čas brezposelnosti

Med sindikalnimi predlogi, ki jih podpirajo, je po ministrovih besedah t. i. krizno nadomestilo za čas brezposelnosti za vse, ki bodo v času krize ostali brez dela. To nadomestilo ne bo izhajalo iz pretekle plače in ne bo upoštevano v nobenih pravicah, odmerjenih po krizi, pripadlo pa bo torej tudi tistim, ki jim sicer po zakonu o urejanju trga ne bi.

Poleg tega ministrstvo podpira izenačitev zaposlenih v javnih in zasebnih socialnovarstvenih zavodih oziroma domovih za starejše, saj so vsi enako obremenjeni.

Minister je na podlagi predlogov sindikatov napovedal tudi razširitev pomoči na skupine ranljivih posameznikov, ki jih prvi protikoronski zakon ni zajel. Po opozorilih sindikalnih organizacij je vlada sicer pozabila na mnoge študente, honorarne delavce, osebne asistente, invalide, vojne veterane in še številne druge.

Na predlog delodajalcev in sindikatov pa bodo, tako Cigler Kralj, razrahljali tudi v megazakonu predvideno možnost sedemdnevne vrnitve čakajočih na delo, tako da ne bo več nujno, da bo šlo za zaporedne dneve, saj bo v nekaterih podjetjih lahko dela denimo manj.

Jerkičeva: Ne potrebujemo prepirov

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič pa je apelirala, da se za zaščitno opremo poskrbi na delovnih mestih. "Veseli nas, da je vedno več varovalne opreme in da se na izpostavljenih delovnih mestih na to posebej pazi," je dejala. Povedala je tudi, da so prejeli zagotovilo, da enostransko odrejanje letnega dopusta in regres v obliki vrednotnic ni predlog vlade.

Slišimo vse apele različnih ranljivih skupin in poskusili bomo pripraviti celovito in pravično rešitev, da pokrijemo najbolj ranljive skupine. Vlada bo poiskala rešitev, da bomo bremena te krize čim bolj pravično porazdelili. minister Janez Cigler Kralj

V nadaljevanju je nanizala vrsto sindikalnih pozivov za popravke prvega protikoronskega svežnja. Poleg tistih, ki jih je izpostavil minister, je omenila spornost določbe, po kateri je mogoče delavce na čakanju napotiti na delo v kmetijstvu, nekonsistentnost pri stečajni zakonodaji ter pomanjkljiva navodila glede kriznih dodatkov za delo v neugodnih pogojih. Glede slednjih jih v javnem sektorju moti, da lahko o višini določajo predstojniki, v zasebnem sektorju pa se bojijo, da jih delodajalci ne bodo izplačevali.

Po njenih besedah so vladi predlagali tudi vzpostavitev enotnega telesa, ki bo na voljo za razlage protikoronskih ukrepov, saj "ne potrebujemo prepirov".

Sindikati so ob tem podprli idejo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa po avstrijskem modelu, saj bodo tako delovna mesta dodatno zavarovana. Hkrati so se zavzeli za oblikovanje posebnega sklada za delavce na čakanju z obveznostjo izobraževanja.

Nadzor nad izplačevanjem nadomestil za čakanje na delo bi moral po njihovem mnenju prevzeti Zavod RS za zaposlovanje, saj se pogosto dogaja, da "znajo delodajalci nadomestila od države pobrati, na drugi strani pa delavci nemoteno delajo".

Jerkičeva se je znova zavzela še za predlog za zmanjšanje DDV-ja na osnovne življenjske potrebščine in zamrznitev njihovih cen, ki zdaj "letijo v nebo".

Šaljivo je dodal: "Če bo epidemija covida-19 trajala, bomo čez mesec ali dva bolj naravni, kar sicer morda sploh ni slabo. Morda bom čez dva meseca tudi jaz dolgolaska."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nezadovoljni sindikati proti enostranskemu odrejanju dopusta in bonom namesto regresa

Na drugi strani pa je izrazila "kategorično nasprotovanje" predlogoma delovne skupine gospodarskega ministra Zdravka Počivalška s področja gospodarstva, turizma in kmetijstva glede enostranskega odrejanja dopusta zaposlenim ter glede izplačila regresa v obliki vrednostnih bonov za dopust pri slovenskih turističnih ponudnikih.

Predsednica največje sindikalne centrale v državi je sicer komentirala tudi ponedeljkov sestanek predstavnikov delojemalcev s premierjem Janezom Janšo. "Temeljni poudarek je bil vzpostavitev socialnega dialoga". "Nismo zadovoljni, da socialni dialog ne teče, je pa to odgovornost vlade, ki sprejema posledice," je dejala.

Vlada namreč še ni imenovala svojih predstavnikov v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), to naj bi storila do konca meseca. Glede na to, da Slovenijo čakajo tudi priprave na tretji protikoronski zakon, ki naj bi vzpostavil dolgoročne rešitve za čas po epidemiji, Jerkičeva upa, da bo pravi socialni dialog v okviru ESS zaživel maja.

Sindikate je po njenih besedah zanimalo tudi, kdo bo plačal intervencijo države. Samo prvi protikoronski sveženj je namreč vreden okoli tri milijarde evrov. "Zahtevamo, da se o delavskih pravicah ne odloča brez sindikatov," je namignila na strah, da bo strošek krize pristal na plečih delavcev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
08. 04. 2020 13.43
+1
Dobil nisem nič, tudi ne potrebujem, ker se ne gibam po trgovinah, dal pa tudi ne bom nič.
samc019
08. 04. 2020 13.30
+0
Me zanima če smo v tem drugem paketu tudi brezposelne mamice, ki smo hkrati tudi diskriminirane, saj zaradi otrok ne dobimo služb, socialne pa tudi ne :)
jutri_pa_res
08. 04. 2020 18.48
+1
Ja kaj pa je z atekom? On bi naj prehranjeval družino.
BUONcaffee
08. 04. 2020 13.30
+1
EU bo razpadla še v tem letu.
jutri_pa_res
08. 04. 2020 09.29
+1
Glede tega, na čigavih plečih bo pristal strošek krize, pa moramo vedeti, da se prav nihče ne bo izvlekel brez posledic. Podobno ko smo vsi poprek občutili krizo leta 2008-10, ko še do danes nismo vrnili vsega izposojenega denarja za sanacijo bank. Na koncu bo sigurno potreben nov ZUJF (nenakšen ZUJF-2), ki bo udaril po vseh. Kitajci nam teh milijard sigurno ne bodo šenkali.
jutri_pa_res
08. 04. 2020 08.03
+2
Lidija Jerkič brezsramno laže, da cene v trgovinah letijo v nebo, pa čeprav se ni podražilo prav nič, razen mask. Energenti so celo občutno pocenili.
Brabus
08. 04. 2020 13.44
+1
Ja, za 3-4 jurje je treba lagat in delat zmedo, ter vzdrževati napetost.
FAUSTOS1
07. 04. 2020 19.40
-1
ENO je govoriti in obljubiti drugo pa storiti in janša je pravi lažnivi kljukec zato lepo počakajte pa boste videli kaj od obljubljenega bo se uresničilo 22% če bo po sreči.
User1538643
07. 04. 2020 18.21
-1
Pa to že lep čas poslušamo an poslušamo...
Supervillain
07. 04. 2020 18.09
+1
devlon
07. 04. 2020 18.18
+1
krmeki
07. 04. 2020 18.07
+3
Razmetavajo davkoplačevalski denar. Kredite zna najemati vsak in ta vlada nas bo samo zadolžila za naslednjih 100 let
evasle
07. 04. 2020 17.59
+10
Škoda, da se kar tako deli denar, pavšalno. Upokojencem, socialcem se ni nič spremenilo, razen ura v trgovini. Samo tistim naj dajo denar, ki so ga nadrajsali zaradi ukrepov in so morali dejavnost zapreti ali pa so izgubili službo, ker so jih kar nekaj zmetali na cesto. Če bi bolj življenjsko pristopili k temu, se ne bi bilo treba toliko zapufati.
Brabus
08. 04. 2020 13.45
evasle, pa pismo, samo DEL upokojencev je kasiralo, kaj vam ni jasno, zakaj kar posplošujete, tudi to je populizem.
Miro32
07. 04. 2020 17.24
+10
BOG ...ce si kje...nam pomagaj navadnim drzavljanom.
Kopriva60918022
07. 04. 2020 16.35
+25
upokojenci so najranljivejši?? brezposelni na sociali so najranljivejšI?? kaj točno se je tem ljudem spremenilo? imajo enake prihodke in enake stroške kot pred pandemijo. Edini, ki so ogroženi so razni s.p-ji, d.o.o.-ji in zaposleni v privatnem in gospodarskem sektorju in edino oni so upravičeni do raznih kriznih in solidarnostnih dodatkov, ne pa da se denar brezglavo deli med upokojence in nikoli zaposlene študente.
Kopriva60918022
07. 04. 2020 16.38
+6
krizni dodatek naj se razdeli med ljudi, ki so čez noč ostali brez kakršnih koli prihodkov (s.p., d.o.o., zaposleni v privatnem sektorju). Ali imamo najbolj levičarsko vlado zadnjih 20 let ali pa si SDS s tujim denarjem zgolj kupuje volilce za jesenske volitve. S polno državno blagajno za katero so zaslužene vse dosedanje po SDS ovsko "komunistične" vlade je pa res lahko razmetavati..
Miro32
07. 04. 2020 17.24
+6
krmeki
07. 04. 2020 18.08
+1
So itak lagali. Zadnjič so rekli, da je samo del financiran iz EU. Večino bomo plačali sami
fairplayy
07. 04. 2020 16.32
+5
Delo od doma je zakon morali bi ga uzakoniti kjer je to mozno prihranek ma potnih stroskih in okolju brez izgube casa za pot in druzini prijazno.
Lima33
07. 04. 2020 16.11
+17
Malo vam, veliko nam... Njihov slogan...
cini?no
07. 04. 2020 16.09
+12
nameravajo delavce na čakanju napotiti za hlapce na kmetih...naj kmet plača in to primerno in naj brezposelni če mu bo plačilo odgovarjalo to vzame. delat na kmete nas ne bo nihče prisilil... sam mam manjšo kmetijo in zmorem brez izkoriščanja ljudi v stiski... nemčija bo uvozila 400000 tisoč poljskih delavcev in jih pošteno plačala
lluckyss
07. 04. 2020 16.20
+15
Kako naj plačam delavca več kot je vreden krompir ki ga je pobral ?!....Problem je v tem, da je bila hrana podcenjena in to zato ker si vsak ,ki ima pet minut časa vzame provizijo...Kmet dobi za kg najboljše pšenice 18 centov, če je ne stolče toča ali poleže neurje...In koliko stane vedno bolj lahka "štruca"..?!
ježevka123
07. 04. 2020 16.08
+10
Dokler je tako stanje v državi, javni uslužbenci ne bi smeli prejemati več, kot 1000€ neto, to bi moral biti maksimalni dohodek. Ta omejitev ne bi veljala le za zaposlene, ki delajo v zdravstvu. Razliko od teh plač naj država preusmeri v gospodarstvo, saj se tam ustvarjajo prihodki države.
antilevi?ar
07. 04. 2020 17.05
+5
Zakaj v zdravstvu? Kolikor vemo ne delajo. Vsi pregledi, specialisti, operacije stojijo in so prestavljene v nedogled? Zakaj njim? A zato, ker so virus prinesli med ljudi in obolele? Zato, ker še danes v bolnicah in domovih nimajo urejenih zadev? Zakaj že njim? Kaj pa gasilec, policist, vojak,..delaš nepotrebno razliko, javna uprava ni samo upravna enota in furs?
Yokte
07. 04. 2020 18.24
+1
Hvala, se strinj, ker nimam jurja neto na mesec!
lluckyss
07. 04. 2020 16.01
+36
Nekateri pozabljate, da nam nihče ne bo nič dal.....vlada le deli NAŠ denar...Koliko tega se bo prilepilo na prste bomo pa še videli......Se spomnim časov, ko je je šlo več kot trideset naših milijard "letovat"...Na Kajmanske otoke, ipd....To bo problem in ne to da smo mesec ali dva doma...
FutureWorld
07. 04. 2020 15.59
+17
Brez službe bom ostal, to je dejsto, namest regresa bom dubu bon. Top. A lahko vsaj za zadnji obrok dobim, tist za krompir lupt, Janeza, pa kilo soli? Ne bom niti jedu, bom sam poslusu pa uzivu.
BUONcaffee
07. 04. 2020 15.54
+10
Nemčija bo dobro zaslužila.
BUONcaffee
07. 04. 2020 15.53
+16
Časi so negotovi, v vsakem primeru bomo drago vračali sposojen denar. Raje bi uvedli stanje brez plačila in stroškov, hrano iz blagovnih rezerv, oprostitev vseh položnic in kreditov, po krizi pa gospodarstvo dvigniti navzgor. Računam na gospodarski čudež na sončni strani Alp.