Tujina

Covid-19 vplival na zamik dneva okoljskega dolga

Ženeva, 14. 08. 2020 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pandemija covida-19 je povzročila, da je močno upadla tudi človeška aktivnost. Letos se je dan okoljskega dolga premaknil za več kot tri tedne naprej v primerjavi z lanskim letom. Na ta dan sicer človeška vrsta v tistem letu porabi vse naravne vire, ki jih Zemlja lahko obnovi – kar vključuje tudi sposobnost naravnih ekosistemov, da absorbirajo emisije ogljika iz gorenja fosilnih goriv.

Dan okoljskega dolga, ki bo letos 22. avgusta, se je bistveno premaknil naprej, globalni ekološki odtis med 1. januarjem in datumom dneva okoljskega dolga pa se je zmanjšal za skoraj deset odstotkov. A stanje se je izboljšalo iz napačnih razlogov, menijo v Globalni mreži za okoljski odtis. Njihove raziskave kažejo, da je zmanjšanje v veliki meri mogoče pripisati manj številčnim potovanjem in upočasnjevanju gradbenih del zaradi izpadov poslovanja po vsem svetu, na kar je vplival covid-19. Zaradi tega so se znižale emisije ogljika za 14,5 odstotka, posekali so tudi za osem odstotkov manj gozdov.

Človek še naprej od narave zahteva toliko virov, kot če bi imeli na razpolago 1,6 planeta.
Človek še naprej od narave zahteva toliko virov, kot če bi imeli na razpolago 1,6 planeta. FOTO: Kali

Zmanjšanje porabe virov v letu 2020 je nenadno in nepričakovano, vendar začasno 

Človeški rod še naprej od narave zahteva toliko virov, kot če bi imeli na razpolago 1,6 planeta. "Skupaj se lahko premaknemo iz vsiljene krize, ki jo je povzročila pandemija, v načrtovano prihodnost, ki bo prožna in bo delovala za vse. Eden ključnih elementov je razumevanje, da trajnost ni samo plemenita, ampak tudi nujna. To bi zagotovilo podporo, potrebno za doseganje blaginje, združljive z enim planetom – najbolj trajnostno znano strategijo pri nas. Vsekakor je boljše od bede, združljive z enim planetom," je poudaril Olivier Blum, direktor strategije in trajnosti pri podjetju Schneider Electric, ki se ukvarja z digitalno preobrazbo upravljanja in avtomatizacijo energije

'Podjetja se morajo odločiti, ali bodo pričela z novimi pristopi ali bodo s trenutnim načinom poslovanja postala nerelevantna'

Medtem ko so se izzivi za javno zdravje in oživitev gospodarstva pojavili kot največji svetovni izzivi, sta Schneider Electric in Globalna mreža za okoljski odtis sodelovala pri spodbujanju in vzdrževanju strateškega dialoga o dolgoročnem poslovnem uspehu, so sporočili iz družbe Kali, ki skrbi za komuniciranje omenjenih podjetij v Sloveniji. 

V Schneider Electric in Globalni mreži za okoljski odtis so prepričani, da se morajo podjetja odločiti, ali bodo vnaprej načrtovala, da bodo zadovoljila človekove potrebe po dobrem počutju in varnosti z novim pristopom, ki bo povečal priložnosti za doseganje gospodarskega uspeha in odpornosti, ali bodo nadaljevala s trenutnim načinom poslovanja in zaradi tega postala nerelevantna. 

Povečanje dobrega počutja človeštva v okviru proračuna za ekološke vire, ki jih naš planet lahko obnavlja, je smer gradnje trajnostne prihodnosti.
Povečanje dobrega počutja človeštva v okviru proračuna za ekološke vire, ki jih naš planet lahko obnavlja, je smer gradnje trajnostne prihodnosti. FOTO: Kali

Podjetji to tematiko izpostavljata v skupni e-knjig Strategije za doseganje združljivosti enega planeta. Menita, da bodo opisane strategije pomagale podjetjem, da bodo ostala konkurenčna v svetu, v katerem podnebne spremembe in omejeni viri postajajo vse pomembnejši dejavniki. V knjigo so vključene smernice za povečanje blaginje človeštva in razlage, kako je za dosego dolgoročne konkurenčne prednosti potrebna takšna dvojna strategija, so pojasnili v družbi Kali. 

"Zdaj, ko vsi razmišljajo o prepotrebnem okrevanju gospodarstva, je čas, da se podjetniki in vodilna podjetja zavedo, da ustvarjanje izdelkov in zagotavljanje storitev, ki povečujejo možnosti človeštva za uspeh, niso samo stvar dobrega dela, temveč so nujne za njihovo poslovanje," je dejal Mathis Wackernagel, ustanovitelj Globalne mreže za okoljski odtis.

Datum okoljskega dolga bi lahko premaknili za najmanj tri tedne

Raziskave obeh organizacij so pokazale, če bi denimo podjetja Schneider Electric in njeni partnerji 100 odstotkov obstoječih stavb in industrijske infrastrukture na svetu opremili s cenovno dostopnimi energetsko učinkovitimi sistemi in tehnologijami obnovljivih virov energije, ne da bi ob tem spremenili človekove navade, bi lahko datum okoljskega dolga premaknili za najmanj 21 dni. 

Pogledamo lahko tudi z drugega zornega kota. Če bomo dan ekološkega dolga prestavili za pet dni vsako leto, kot predvideva Pariški sporazum o podnebnih spremembah, bomo dosegli združljivost z enim planetom pred letom 2050, so prepričani v Schneider Electric in Globalni mreži za okoljski odtis. Ob tem menijo, da k takšnemu stanju prispevajo tudi druga podjetja iz različnih gospodarskih sektorjev, ki imajo poslovne modele usmerjene k večji blaginji, kar so izpostavili tudi v e-knjigi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.