11°C

Začetek gradnje daljnovoda Cirkovce–Pince: 'Projekt izjemnega pomena ne le za Slovenijo, ampak vso regijo'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
STA /U.V. /
KOMENTARJI
232
Z opoldansko slovesnostjo v Kidričevem se je tudi uradno začela gradnja 2x400 kilovoltnega daljnovoda Cirkovce-Pince. Slovesnega dogodka so se udeležili slovenski predsednik vlade Janez Janša, madžarski premier Viktor Orban in hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman. Premierja sta se nato sestala na delovnem kosilu.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:48

Iz 24UR: Gradnja električnega voda

02:12

Iz SVETA: Daljnovod Cirkovce-Pince

Vsi trije visoki gostje so zbrane ob začetku izvajanja dve desetletji načrtovane gradnje daljnovoda nagovorili. Janša je spomnil, da je priprava projekta trajala kar desetkrat dlje, kot bo trajala sama gradnja, ki naj bi bila po načrtih Elesa zaključena do leta 2022. Vklop v mednarodno povezavo pri Elesu sicer pričakujejo do konca naslednjega leta, do leta 2022 pa bodo zaključili še okoljsko urejanje.

"Žal imamo v Sloveniji velikanske težave s hitrostjo razvojnih projektov in njihovega umeščanja v prostor, ne toliko s samo gradnjo, pač pa nasploh z birokratsko navlako. Prav ta primer nam mora biti dodatna spodbuda za to, da se nikoli več ne bo zgodilo, da bi neki postopki trajali 20 let preden začnemo graditi," je dejal Janša.

Slovenski premier je poudaril, da je daljnovod izjemnega pomena, saj kljub dejstvu, da električno energijo v sedanjih časih jemljemo kot nekaj samoumevnega, ta tudi v 21. stoletju ključno vpliva na obstoj civilizacije. Tako kot zdravje začnemo ceniti, ko zbolimo, tudi to, kaj pomeni elektrika, se običajno zavemo šele takrat, ko je ni, je dejal predsednik vlade in spomnil, da na srečo redukcij iz časov njegove mladosti ne poznamo več.

Kot je dejal, projekt ni pomemben le za Slovenijo, pač pa za širšo regijo, zato se je zahvalil vsem v tistih madžarskih in hrvaških institucijah, ki so prispevali k temu, da je danes končno prišlo do začetka gradnje. Ob tem je spomnil tudi na izredno dobro sodelovanje vseh treh držav v pomladanskem delu pandemije, ko širše povezave niso najbolje delovale in si se lahko zanesel predvsem nase in na svoje sosede.

Orban: Center razvoja se premika proti vzhodu

Orban je današnjemu dogodku pripisal celo zgodovinski pomen, ne le zaradi energetskega povezovanja, pač pa zaradi pomembnega trenutka med državama. Srednja Evropa po njegovem pridobiva na pomembnosti, center razvoja pa se premika proti vzhodu. "EU ni zgolj nemško-francoska stvar, pač pa tudi povezave med temi državami, ki vse bolj pridobivajo vrednost in zato postajajo prizorišče geopolitičnih iger in interesov velikih," je dejal Orban.

Toda vse to po njegovem ni težava, pač pa bolj signal, da regija pridobiva vrednost. Pomembno področje je v tem smislu tudi energetska politika in povezovanje na tem področju po besedah Orbana pomeni krepitev pozicije v regiji. Do še enega takšnega koraka bo prišlo, ko se bosta državi dogovorili še o krepitvi plinovoda in železniških povezavah, je dodal.

Hrvaški zunanji minister pa je povedal, da je gradnja daljnovoda v interesu celotne EU, ki se trudi okrepiti infrastrukturne povezave v Srednji Evropi. V prihodnje bo po njegovem potrebno narediti še dodatne korake za zagotovitev dolgoročne zanesljivosti energetskih sistemov, saj bo vloga sektorja zelo pomembna tudi za gospodarsko okrevanje EU.

Kot je izpostavil prvi mož Elesa Aleksander Mervar, bodo s projektom vzpostavili prvo čezmejno povezavo s prenosnim omrežjem Madžarske ter povečali že omenjeno zanesljivost delovanja sistema. Projekt je vreden dobrih 150 milijonov evrov, od tega je približno 50 milijonov evropskih sredstev, saj gre za interesni projekt več držav.

Janša in Orban po koncu slovesnosti izjav nista dajala, sta se pa odpravila na delovno kosilo. Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, naj bi se v pogovorih dotaknila nekaterih osrednjih dvostranskih tem, razmer glede pandemije ter aktualnih zadev v EU.

Orban je današnjemu dogodku pripisal celo zgodovinski pomen, ne le zaradi energetskega povezovanja, pač pa zaradi pomembnega trenutka med državama.
Orban je današnjemu dogodku pripisal celo zgodovinski pomen, ne le zaradi energetskega povezovanja, pač pa zaradi pomembnega trenutka med državama.FOTO: Miro Majcen

Urad vlade za komuniciranje je sicer včeraj sporočil, da se bo delovnega kosila z Orbanom in Janšo udeležil tudi hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman, nato pa so zjutraj medije obvestili, da je šlo za napačno informacijo. "Delovno kosilo je bilo namreč že od vsega začetka zasnovano kot dvostransko srečanje predsednikov vlade Republike Slovenije in Madžarske, Janeza Janše in Viktorja Orbana, na katerem se bosta dotaknila tem, ki zadevajo obe državi, razmer v zvezi z boleznijo covid-19 ter aktualnih tem, povezanih z EU,"so pojasnili. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

130-milijonski projekt, ki predstavlja del povezave med tremi državami

Načrtovani prenosni daljnovod, ki predstavlja del povezave med vsemi tremi državami, je ena glavnih prioritet slovenske vlade pri razvoju energetske infrastrukture. Z njim bodo vzpostavili prvo čezmejno povezavo s prenosnim omrežjem Madžarske, povečali zanesljivost delovanja sistema, prenosnega omrežja in uvozne prenosne zmogljivosti ter izboljšali zanesljivost napajanja odjema ob nepredvidenih dogodkih ali obratovalnih težavah v Sloveniji.

Trasa daljnovoda Cirkovce–Pince

Začetek največje investicije v infrastrukturo prenosnega omrežja v zgodovini Elesa je bil pričakovan skoraj dve desetletji, a se je zapletalo pri dolgotrajnih prostorskih postopkih. Kot je v poletnem pogovoru za STA povedal direktor družbe Aleksander Mervar, je letos pred začetkom gradnje 80-kilometrskega daljnovoda nastala še trimesečna zamuda zaradi epidemije covida-19.

Projekt je vreden nekaj več kot 130 milijonov evrov, od tega je približno 50 milijonov evropskih sredstev, saj gre za interesni projekt več držav.

Po dobrih dveh desetletjih načrtovanj se tako gradnja začenja, potem ko je agencija za energijo izdala odločbo o financiranju daljnovoda, rešen pa je tudi zaplet zaradi trase pri Hotizi, kjer daljnovod prečka hrvaško katastrsko ozemlje. Eles je junija s hrvaškim Dalekovodom podpisal tudi pogodbo o sodelovanju pri projektu.

Pasica koronavirus oktober