Gospodarstvo

Damijan: Reforme zdaj!

Ljubljana, 06. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ekonomist Jože P. Damijan bo vladi predlagal enotno davčno stopnjo in zvišanje dobe za upokojitev do 70. leta starosti.

Jože P. Damijan: Delati bo treba do pozne starosti, državno pokojnino bodo dočakali le redki, dohodnina pa ne bo več imela socialne funkcije
Jože P. Damijan: Delati bo treba do pozne starosti, državno pokojnino bodo dočakali le redki, dohodnina pa ne bo več imela socialne funkcije FOTO: POP TV

"Slovenija se mora lotiti strukturnih reform in bolje je, da to storimo med prvimi v Evropi kot pa zadnji," je danes pred člani upravnega odbora Združenja za trgovino pri Gospodarski zbornici Slovenije poudaril vodja vladnega odbora za reforme Jože P. Damijan.

Odbor, ki ga je vlada ustanovila sredi julija, bo do konca tega meseca pripravil koncept reform, po potrditvi na vladi pa jih bo podrobneje opredelil. Damijan tako ni želel govoriti o konkretnih predlogih reform, napovedal pa je, da bodo predlagali uvedbo enotne davčne stopnje, umik države iz gospodarstva ter privatizacijo državnih podjetij.

Enotna davčna stopnja

Damijan se je zavzel za kampanjo, s katero bi spremenili miselnost ljudi in podjetij, da bomo postali bolj odgovorni za svojo usodo.

Odbor za reforme bo enotno davčno stopnjo predlagal pri dohodnini, davku od dohodka pravnih oseb ter davku na dodano vrednost, je napovedal Damijan. Ob tem je poudaril, da je treba takšno reformo pravilno izvesti, v nasprotnem primeru lahko dobimo večjo socialno nepravičnost. "V našem predlogu bodo zagotovljeni večja davčna pravičnost, večja transparentnost, manjša administrativna zapletenost ter izločitev socialnih ciljev iz davčnega sistema," je napovedal.

"Katastrofalna" obdavčitev dela

Z omenjenimi ukrepi bi med drugim omogočili znižanje stroškov dela, ki so v Sloveniji po Damijanovih ugotovitvah katastrofalno visoki. "Glede na našo produktivnost je obdavčitev dela v Sloveniji bistveno previsoka," je dejal Damijan. "To je treba spremeniti, sicer bomo imeli vse več brezposelnih, ki pa jih je mogoče vzdrževati le z zviševanjem davčnih stopenj."

V pokoj šele s 70 letom starosti

Glede na obete glede pokojnin bo treba delovno dobo zvišati do 70. leta starosti, če bomo hoteli preživeti, je ocenil. "Edini faktor, ki nam pomaga, je znanje," je dodal ter se zavzel, da je treba že otroke navajati, da bi se več učili, saj jim ne bodo mogli pomagati niti starši niti država.