Gospodarstvo

Celovški dvori predani do 20. avgusta?

Velenje, 05. 07. 2010 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sklep o dokapitalizaciji podjetja je pomemben tudi za dokončanje Celovških dvorov, pravi Tovšakova, in napoveduje, da bo projekt predan predvidoma do 20. avgusta. Predstavnik podizvajalcev pri projektu pa, da je to neuresničljivo.

Vegrad
Vegrad FOTO: POP TV
Današnja skupščina Vegrada je uspela, saj so lastniki sprejeli sklep o dokapitalizaciji podjetja v skupni višini 15,5 milijona evrov. Od tega bo 41 upnikov konvertiralo terjatve v višini 10,5 milijonov evrov, največja lastnika pa bosta zagotovila sredstva v višini pet milijonov evrov, je po skupščini povedala glavna direktorica družbe Hilda Tovšak.

To je prvi korak v reševanju Vegrada, hkrati po potrditev sklepa na skupščini predstavlja tudi pomembno priznanje prizadevanjem vodstva družbe v preteklih mesecih, ocenjuje Tovšakova. Povedala je še, da je danes sprejeti sklep o dokapitalizaciji podjetja pomemben tudi za dokončanje Celovških dvorov. Napovedala je, da bo projekt predan do 20. avgusta letos.

Povedala je še, da je danes sprejeti sklep o dokapitalizaciji podjetja pomemben tudi za dokončanje Celovških dvorov. Napovedala je, da bo projekt predan predvidoma do letošnjega 20. avgusta. Predstavnik podizvajalcev pri projektu Mirko Požar pa je v zvezi s to napovedjo dejal, da je neuresničljiva, saj je rok za izvedbo del 60 dni od dobave materiala, ki pa ga še nimajo.

"Zagotovo je Vegrad z današnjim sklepom skupščine na dobri poti finančnega prestrukturiranja. To prestrukturiranje je pripravljeno zelo premišljeno in ker gre za večji sistem, za več problemov, se je zagotovo potrebno pogovoriti in spoštovati to, kar je napisano in dogovorjeno. Sama kot direktorica tega sistema ocenjujem, da je finančna reorganizacija podjetja brez stečaja možna in da jo bomo uspeli rešiti," je dejala Tovšakova.

Direktorica Vegrada Hilda Tovšak
Direktorica Vegrada Hilda Tovšak FOTO: Aljoša Kravanja

Denar za dokapitalizacijo "zagotovo bo"

Družba pooblaščenka Vegrad Naložbe, ki je 57-odstotna lastnica Vegrada, bo po današnjem sklepu skupščine za dokapitalizacijo namenila nekaj več kot tri milijone evrov denarnih sredstev. Preostali del bo pokrila druga največja lastnica Vegrada, državna Posebna družba za podjetniško svetovanje PDP, ki ima v lasti 29 odstotkov Vegrada, je po skupščini pojasnila direktorice podjetja Vegrad Naložbe Branka Gabrijel. Na vprašanje, ali in od kje bo Vegrad Naložbe dobil denar za dokapitalizacijo, je dejala le, da jih bo "zagotovo dobil".

A vse obljube, ki bi morali biti izpolnjene do danes, niso bile realizirane. Zato je PDP dal družbi še 60 dni časa, da izpolni zaveze iz sporazuma o ukrepih poslovnega in finančnega prestrukturiranja, ki ga je aprila letos podpisalo z NLB in Hypo banko ter ključnima lastnikoma – družbo Vegrad naložbe in podjetjem PDP. Direktor slednjega Matej Golob Matzele je pojasnil, da je denarna dokapitalizacija odprta za vse lastnike, saj izključuje pravico prednostnih delničarjev. Ob tem je opozoril, da je bil sklep o dokapitalizaciji podprt, za izvedbo dokapitalizacije pa morajo biti izpolnjeni še nekateri pogoji iz sporazuma, ki ga je vodstvo družbe podpisalo z bankama NLB in Hypo banko ter največjima lastnikom in družbo Hypo leasing. Vsi pogoji namreč še niso izpolnjeni. Rok za dokončanje dokapitalizacije je sicer, kot je danes odločila skupščina, 60 dni od sprejetega sklepa na skupščini.

Po mnenju PDP v sporazumu navedeni ukrepi, ki vključujejo prestrukturiranje obveznosti do bank, prestrukturiranje obveznosti do dobaviteljev, dokapitalizacijo družbe, pripravo programa prodaje poslovno nepotrebnega premoženja in ukrepe poslovnega prestrukturiranja družbe, predstavljajo minimalne pogoje za uspešno prestrukturiranje družbe izven postopkov, ki jih predvideva zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, so sporočili iz PDP. "PDP ne želi onemogočiti drugih vlagateljev pri izvedbi dokapitalizacije in je tudi zato podprla sklep o povečanju osnovnega kapitala, vendar pa sama v tem postopku na podlagi do sedaj izvedenih ukrepov ne namerava sodelovati," so sporočili iz podjetja. Ob tem pa dopuščajo možnost, da v primeru izpolnitve vseh ukrepov, predvidenih v sporazumu, odločitev o sodelovanju pri dokapitalizaciji družbe Vegrad ponovno prouči.

Terjateve bodo "pretopili" v lastniški delež

Vegradu je po besedah Gabrijelove podporo izrazilo 41 največjih upnikov, ki so pripravljeni del svojih terjatev konvertirati v lastniški delež v skupni višini dobrih 10,5 milijona evrov. Delu terjatev pa so se upniki tudi odrekli, pri čemer se odstotki razlikujejo od upnika do upnika, odvisno od višine terjatev in glede na dogovore o nadaljnjem sodelovanju, je pojasnila Gabrijelova.

Pred poslopjem Vegrada se je danes zbralo okoli deset delavcev, ki so opozarjali na neizplačane obveznosti podjetja do zaposlenih, kar traja že nekaj mesecev, zaradi česar so nekateri bili prisiljeni, kot pravijo, podati izredne odpovedi pogodb o zaposlitvi, da bi se lahko prijavili na zavod za zaposlovanje. Tovšakova je priznala, da je situacija težka in da skušajo težave rešiti. Podjetje sicer izvaja kadrovski program prestrukturiranja in je doslej število zaposlenih v skupini zmanjšalo s 1.700 na okoli 1.200.

Nekateri na plače še čakajo

Delavci
Delavci FOTO: POP TV

Zaposleni čakajo na izplačilo še preostalega dela lanskega regresa, na del plač za marec in plače od aprila naprej. Gabrijelova je pojasnila, da je okoli 85 odstotkov zaposlenih dobilo plače za april, preostali naj bi plače dobili v tem tednu.

Glede gradnje stanovanj v Libiji v skupni vrednosti projekta 100 milijonov evrov pa je Gabrijelova dejala, da čakajo na bančno garancijo in priznala, da je problem, ker libijske banke ne priznavajo slovenskih. "Kolikor sem informirana, še nihče od slovenskih izvajalcev ni pridobil tovrstne garancije," je dodala Gabrijelovala.

Brez dokapitalizacije bi bila družba lahko pred stečajem

V primeru, da dokapitalizacije ne bi potrdili, bi moralo podjetje postopati v skladu z zakonodajo, kar pomeni, da bi bil možen tudi stečaj. Predlog za uvedbo stečaja je na Okrožno sodišče v Celju konec junija že podalo ljubljansko podjetje Martink.

Zadovoljni so verjetno tudi v sindikatu. Že med skupščino je sindikalist Samo Mastnak za 24ur.com povedal, da si zaposleni želijo dokapitalizacije, saj lahko le-ta zagotovi nadaljnje poslovanje podjetja.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RobinHood
07. 07. 2010 10.23
Slovenijo je v času krize moralo zapustiti približno 14000 migrantskih delavcev. Mnogi so zaradi sužnjelastniškega režima pokradeni in izigrani. Temeljna značilnost režima izkoriščanja migrantskih delavcev v Sloveniji je osebna odvisnost delavcev od delodajalcev. Tak mehanizem izsiljevanja omogoča podjetjem, da nekaznovano kršijo temeljne delavske pravice. Ko delavcem iztečejo delovna dovoljenja in pogodbe o delu, morajo zapustiti Slovenijo. Tako so izgnani iz schengenske Evrope, brez kakršnihkoli možnosti, da bi lahko zahtevali povrnitev neizplačanih plač in ostalih pravic iz dela. Pregnani, okradeni in izigrani delavci iz BiH so se odločili boriti za svoje pravice. Neposredni zahtevi sta: 1. izplačilo in povrnitev vseh obveznosti do delavcev, ki jih dolgujejo delodajalci in država Slovenija; 2. osebna delovna dovoljenja za izigrane delavce in dostop do svobodnega trga dela v Sloveniji. Naj živi transnacionalnost!
BitterMan
06. 07. 2010 19.29
Slovenska zgodba o uspehu....po letih bleščečih uspehov se tole prileže....http://24ur.com/hilda-tovsak.html
odbogaposlan
06. 07. 2010 17.31
pajade! komu! bosanskim delavcem?
Adolph
06. 07. 2010 16.54
Ne verjamem,da se bo naslo se par norcev ,ki bi dober denar vrgli v zapufano firmo.. . . ..
vinadap.
06. 07. 2010 16.10
Zakaj Hildo omenjajo v navezi z Lojzekom?
wsharky
06. 07. 2010 11.23
... Hilda je najboljpostena slovenska direktorica... a vi res ne vidite kako zelo se trudi, da bi bili vsi njeni delavci, podizvajalci poplacani za vso delo, ki so ga opravili... Hilda bi morala dobiti nagrado manager leta, ce pa to nagrado dobi Ivo ali pa Stanko, potem pa ji zagotovo pripada nagrada managerv kriznem casu, saj v casu recesije uspesno vodil podjetje...
resslovenka
06. 07. 2010 08.31
Jaz vidim en sam problem, kar hitro rešljiv. Zamenjati kompletno poslovodstvo. Dokapitalizacija? Prav. Rešitev delovnih mest in poravnava podizvajalcem tudi. Ampak kot rečeno. S tem vodstvom? Ne!
SLOVENIASTAN
06. 07. 2010 01.26
Drzavni Pdp bo kril Vegrad , torej mi ce prav razumem?????? Kak smrdi ta drzava , verjetno nas caka podobna usoda kot grke ????
SLOVENIASTAN
06. 07. 2010 01.20
clarionec 05.07.2010, 21:35 1 zanimivo, da se z tujo "poceni?" delovno silo iz juga ne izide dobiček in normalno dokončanje objektov Prav maš kaj bi bilo ce bi tu delali pošteno placani slovenci tak okol 900 950 evrov ??????? a bi potem sploh kak blok lahk naredil v slo
Nauders
05. 07. 2010 21.35
zanimivo, da se z tujo "poceni?" delovno silo iz juga ne izide dobiček in normalno dokončanje objektov
vetrolov
05. 07. 2010 21.00
država očitno raje redi že dobro hranjene
zulj001
05. 07. 2010 16.36
Mlatenje prazne slame,edini učinkovit ukrep bi bil,da ga. Tovšakovo pošljejo vsaj za deset let na Dob....
FCL
05. 07. 2010 14.49
VELIKI LOPOVI vedno uidejo...jaz pa če ne plačam kazni za prehitro vožnjo 60 eur, se mi pa na plačo vsedejo...kaj čmo, smo le BANANA REPUBLIKA NE :))))
kawboy
05. 07. 2010 14.28
To se ne bo zgodilo, ker bo direktorica prej poskrbela za svojo štalco kot pa za tujo kravco. Prej bodo drugi propadli kot njeni otroci.
seba666
05. 07. 2010 13.59
zanima me ce HILDA v svojem hlevču in štali hodi z pokoncno glavo........KAKO JE NI SRAM.........UPAM,DA LJUDJE NE BOJO POZABILI KOLIKO JIH JE POKOPALA.........IN RESNICNO UPAM,DA SE BO NJENIM OTROKOM DOGAJALO ISTO KOT SE NJENIM DELAVCEM..............
Garfield7497
05. 07. 2010 13.38
IN N.........E LJUDI SE NADALJUJE
bnam 2707
05. 07. 2010 13.26
PS: še nekaj malega bi dodal.Podjetniki,ki so pod prisilo zakona obvezni člani bodo ob naslednjih volitvah v DZ rekli NE za vse tiste,ki so glasovali za zakon o prisilnem članstvu. Verjemite mi gospoda v DZ da bo tako!Bolj malo vas bo sedelo tam notri.
bnam 2707
05. 07. 2010 13.23
PS: naj dodam še tole.Namesto,da bi se vlada ukvarjala z neupravičenim bogatenjem OZ(obrtne zbornice),ki se redi na račun nas podjetnikov in to povsem neupravičeno,se gre Miklavža do Vegrada in bank in drugih podobnih avanturistov.Čakam ta dan,ko bodo tile tiči v DZ ukinili obvezno članstvo v obrtni zbornici. Sicer pa,da se ne bodo več zafrkavali z našim denarjem bomo začeli zbirati podpise proti zakonu o obveznem članstvu in verjamem,da bo večina proti,ne pa za kot trdijo trdonje v tej parazitski združbi.
boy123
05. 07. 2010 13.13
Čemu se bo pa hilda odrekla?????????????Samo matildi se ne more!!!!!!!!!!
bnam 2707
05. 07. 2010 13.12
Preprosto nerazumljivo,da se to dogaja.O tem fenomenu pišejo nemški časopisi. To je podaljšanje agonije in nova velika natega. Kar se pa bank tiče je pa povsem jasno,da nam v tujini ne zaupajo,ker tam ni nihče slep in slaboumen. Sicer pa bo NLB dobila svež davkoplačevalski denar od državnih botrov in tako ostane Vegradov dolg do te banke še naprej v inkubatorju.Ne rešuje se Vegrad ampak nepremičninski trg in vrednost m 2 nepremičnin. Torej država ker je 29% lastnica Vegrada bo dala denar Vegradu,potem pa še banki,ki ni zahtevala stečaja,da bi dobila svoj denar nazaj. Pa kje mi živimo no?.