Gospodarstvo

Boj za okolje med aktivizmom in realnostjo: 'Rudarji, naučite se programirati'

Bern, 17. 01. 2020 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
76

Prvič v 15 letih, odkar pred forumom v Davosu objavljajo poročilo o največjih globalnih izzivih in tveganjih, je vseh prvih pet največjih dolgoročnih tveganj povezanih z okoljem. Ob dolgoročnih pa grozijo še kratkoročni izzivi, pravijo analitiki in izpostavljajo ekonomsko negotovost, tudi trgovinske vojne, ter politično polarizacijo. To pa pomeni še dodatno oviro v boju z največjimi dolgoročnimi globalnimi izzivi.

Okolje

Od ekstremnih vremenskih pojavov, katerih posledica sta izguba življenj in ekonomska škoda, do nezmožnosti vlad in gospodarstva, da se ublažijo klimatske spremembe, škode, ki jo okolju povzroča človek – tudi z ekološkim kriminalom, izgubo biodiverzitete in uničevanjem ekosistemov, pa vse do naravnih katastrof, kot so potresi, cunamiji ali izbruhi vulkanov – vse to so po mnenju 800 strokovnjakov različnih področij največje potencialne dolgoročne grožnje človeštvu, ki bi moralo ukrepati odločneje.

"Ne želimo se soočiti z razkrajanjem političnega in ekonomskega sistema, ne želimo si priznati, da smo pred točko nepovratnega, ko gre za boj proti klimatskim spremembam, po drugi strani pa ne želimo naslednjim generacijam predati sveta, ki je vse bolj sovražen in vse manj primeren za življenje," ob tem pravi ustanovitelj Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu (WEF) Klaus Schwab.

Alarmi zvonijo, za rešitve pa ni ne dovolj volje ne denarja

Objava izzivov in tveganj je skoraj sovpadala s predlogom Evropske komisije, ki je pripravila predlog naložbenega načrta za socialno pravično uresničitev cilja podnebne nevtralnosti do leta 2050.

Svetovni ekonomski forum v Davosu bo letos potekal od 21. do 24. januarja. Na 24ur.com ga bomo spremljali s posebno serijo člankov.
A če je Evropska komisija ob tem optimistično napovedala, da bo boj proti klimatskim spremembam definiral njen mandat, so se nad evropskim "klimatskim skladom" hitro začeli zbirati črni oblaki. V njem je namreč po večini ocen veliko premalo denarja, EK ocenjuje, da bi bilo "zgolj za uresničitev podnebnih in energetskih ciljev do leta 2030 potrebnih dodatnih 260 milijard evrov na leto".

Uresničitev ciljev je tako v veliki meri odvisna predvsem od tega, koliko denarja bo zanje. Pa seveda tudi javne podpore tovrstnim naložbam. Poročilo Evropske investicijske banke sicer razkriva, da kar polovica evropskih državljanov meni, da so klimatske spremembe največji izziv, s katerim se sooča njihova država, celo večji od težav z zdravstvenimi sistemi in brezposelnostjo.

Poročilo o globalnih tveganjih sicer izpostavlja, da se učinki klimatskih sprememb kažejo hitreje in bolj uničujoče, kot so sprva ocenjevali strokovnjaki. "Smo na hitri poti do tega, da se povprečne temperature do konca stoletja dvignejo za kar tri stopinje, kar je dvakrat več od prvotnih napovedi, pomeni pa nepredstavljive ekonomske, družbene in okoljske posledice," so zapisali. "Zadnji dogodki, kot so uničujoči požari v Avstraliji, poplave v Indoneziji ali poplave v Benetkah, so opomnik, da moramo biti v soočanju s klimatskimi spremembami in njihovimi posledicami bolj učinkoviti," pravi Sebastian Troëng, podpredsednik ameriške nevladne okoljske organizacije Conservation International.

Kljub pestremu domačemu političnemu dogajanju v Davos prihaja ameriški predsednik Donald Trump, ki je na primer svojo državo umaknil iz Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah.

Poleg tega naj bi njegova administracija precej potiho "zrahljala" okoli 100 okoljskih predpisov. Ob tem pa še precej njegovih okoljskih svetovalcev prihaja iz sektorjev rudarstva, naftne industrije, kemične industrije in kmetijstva.

Ko gre za vprašanje klimatskih sprememb, Trump spada med skeptike, ki dvomijo, da je prav človek največji razlog zanje. Ni edini tega mnenja. Raziskava YouGov je septembra pokazala, da je okoli 15 odstotkov Američanov skeptikov, ko gre za klimatske spremembe, navaja Financial Times. Medtem ko jih je okoli 4 odstotke med demokrati, jih je skoraj 20 odstotkov med republikanci. In če jih je v starostni skupini starejših od 50 let okoli 25 odstotkov, jih je v starostni skupini od 18 do 25 let le okoli šest odstotkov.

Rudnik

Med aktivizmom in realnostjo: okoljske rešitve, ki ne upoštevajo "malega človeka"

A vse skupaj je v ZDA nekoliko bolj zapleteno, kot je videti na prvi pogled. Veliko skepticizma je vezanega na rešitve, ki jih ponujajo klimatski alarmisti in politika ameriških demokratov.

Zaplete se pri vprašanju, kdo bo plačal stroške prehoda na "zeleno", od česa bodo živeli posamezniki in regije, ki jih bo prehod na "zeleno družbo" pustil brez industrije, brez delovnih mest.

Konkretnih odgovorov na ta vprašanja je namreč (pre)malo. Izjave, da "bodo ustvarjena nova delovna mesta", mnogih ne prepričajo, še posebej ne tistih, ki so že na trgu dela – in to v poklicih, ki bi jih morali zaradi zaščite okolja črtati.

Še večji upor se pojavi, ko v delih ZDA, kjer je preživetje ljudi odvisno od "umazane industrije", slišijo načrte politikov, kot sta Alexandria Ocasio-Cortez in Joe Biden. Slednji upa, da bo prav on tisti, ki bo v Beli hiši že čez nekaj mesecev zamenjal Trumpa. "Vsakdo, ki se lahko spusti globoko v rudnik, se lahko nauči programiranja," je pred kratkim na shodu v New Hampshiru dejal šokiranim rudarjem, ki seveda niso tako zelo prepričani, da bi se pri petdesetih lahko naučili programiranja, kaj šele, da bi bili s tem na trgu dela konkurenčni mladim, ki te veščine urijo že od otroštva.

Biden se je zaradi izjave znašel v precejšnji nemilosti delavcev, za številne, ki nasprotujejo "zelenim politikam", pa je bil to še dokaz več, da je "globalna (politična) elita ugrabila okoljsko vprašanje, rešuje pa ga na način, ki ne upošteva potreb "malega človeka".

Industrije, ki so danes na vrhu seznama groženj okolju, so se razvijale desetletja, stoletja, okoli njih so nastale skupnosti. Implementacija "zelenih rešitev" v teh okoljih ni tako enostavna, kot bi si, tudi v borbi za politične glasove, želeli prikazati nekateri politiki, kaj šele mnogi aktivisti, številni med njimi premladi, da bi razumeli, da zaprtje "umazanih tovarn" s seboj prinese brezposelne, njihove družine in opustošene skupnosti, svarijo nekateri strokovnjaki. 

"Trije predsedniki zapored so uživali v gospodarski rasti, ki je bila v veliki meri posledica rasti naftnega sektorja. Bi se bili kot predsednik, v interesu prehoda na zeleno ekonomijo, pripravljeni odpovedati delu te rasti, čeprav bi vedeli, da lahko potencialno pomeni izgubo dela za več sto ali več tisoč delavcev?" To je vprašanje, ki ga je Bidnu zastavil novinar Politica Tim Alberta. "Odgovor je - da," je odvrnil Biden.

V času, ko je "zeleno gibanje" na pohodu, so mnogi, ki se ne strinjajo, da so za doseganje okoljskih ciljev sprejemljive prav vse žrtve, prepričani, da so zaradi svojega drugačnega mnenja stigmatizirani. Še posebej, če si drznejo svoje mnenje izraziti na aktivistov polnih družbenih omrežjih.

Številni med njimi pravijo: ne gre za to, da ne podpiramo čistega okolja, motijo nas politizacija okoljskih vprašanj in rešitve, ki ne vključujejo vseh in ki breme reševanja okolja nesorazmerno pretirano prelagajo na "povprečnega človeka". Mnoge moti tudi osredotočanje aktivistov na ZDA in Evropo, medtem ko onesnaževalci, kot je na primer Kitajska, ostajajo večinoma prezrti v očeh medijsko izpostavljenih aktivistov, kot je na primer Greta Thunberg.

"Posel se začenja zavedati uničujočih posledic, ki jih bodo imele klimatske spremembe na poslovno okolje," sicer menijo v poročilu pred forumom v Davosu. Vse več analitikov tako upa, da bo gospodarstvo v še večji meri prispevalo k prehodu na zeleno ekonomijo in z novimi vlaganji, tudi v skupnosti, kamor bo treba zaradi okoljskih vplivov trenutne sestave gospodarstva pripeljati povsem nove branže.

Okolje

Turbulenca kot novo "normalno stanje"

Velik del težave iskanja bolj racionalnih rešitev, tudi na globalni ravni, predstavlja nenehno "stanje turbulence" v mednarodni politiki, trgovini, odnosih, pravijo strokovnjaki.

"Večino časa po drugi svetovni vojni so – z redkimi izjemami – narodi praviloma stremeli k stabilnemu razvoju, nad katerim so bdele mednarodne ustanove. Te so bile v očeh mnogih tudi najpomembnejši organ, ki je preprečeval, da bi se velesile zapletale v nevarne konflikte," ocenjujejo v letošnjem poročilu WEF.

A razvoj dogodkov v zadnjih desetletjih je počasi pripeljal do tega, da vse več držav na novo tehta svojo vlogo v svetu, svoj pristop h geopolitičnim vprašanjem. Države, ki so zadnja leta beležile veliko rast, počasi prevzemajo primat ne le kot izvoznice, ampak tudi kot politične velesile, največje spremembe pa je povzročil razmah (informacijske) tehnologije, ki vse bolj na novo definira, kaj pomeni biti "svetovna supermoč" in kako se jo izraža. V praksi to pomeni, da se na marsikaterem področju deležniki od multilaterarnega obračajo k unilateralnemu, od sodelovanja k tekmovanju. Posledica je (geopolitična) turbulenca, kjer ni vedno jasno, kdo vodi, kdo so zavezniki, kdo bo zmagal, kdo izgubil, ugotavljajo pred WEF.

In negotovost se z mednarodnega parketa seli v domove. Kombinacija vse bolj nemočnih mednarodnih in nacionalnih ustanov, političnih pretresov, tehnološkega napredka ter okoljskih in družbenih izzivov slabi iskanje in implementacijo konkretnih, učinkovitih rešitev na večini ključnih področij, kar se odraža v žepih in celo (mentalnem) zdravju prebivalcev. Velika raziskava Edelman Trust Barometer je tako lani ugotovila, da le eden od petih vprašanih verjame, da "sistem deluje v njegov prid".

In v takšnem ozračju je enotnost za ukrepe težko najti, svarijo številni. Tudi okoljske – in to ne glede na to, kako pogosto se znajdejo na seznamu največjih izzivov človeštva. Zato ni presenetljivo, da je prav negotovost na različnih področjih, po mnenju poročila WEF, tista, ki je najpomembnejši kratkoročni izziv, pa naj gre za ekonomske spore ali politično polarizacijo.

Obnovitev multilateralnega sistema bo definirala generacijo

"Obnovitev arhitekture multilateralnega političnega in ekonomskega sistema bo tako definirala to generacijo," je ocenil predsednik WEF Borge Brende. Pri čemer priznava, da bo to zelo zahtevna naloga.

Tudi zato, ker pri WEF letos pričakujejo zaostritev ekonomskih razmer, kar bo po njihovem mnenju še dodatno prispevalo k nezadovoljstvu ljudi s politiko, oslabljena politika pa naj bi se znašla pred izzivom, kdo bi si v takšnem ozračju sploh upal izvesti potrebne ukrepe. "Po drugi strani pa brez ekonomske in socialne stabilnosti spopad z globalnimi izzivi enostavno ni mogoč," pravi Brende.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mega100
18. 01. 2020 11.40
+5
Prihaja eko CO2 davek...vsem nam od plač bodo trgali, nas obdavčili z novimi davki. Zato da bogati so še bolj bogati. Vremenske spremembe so zato, ker elita ima tehnologije da kontrolira vreme, topli južni ali hladni severni veter, kdaj in kako, po želji. Celi svet je eno magnetno polje, ki se ga da kontrolirati. Že 50 let nazaj so v Vietnamu Američani imeli tehnologijo za kontroliranje vremena, odkrito se s tem hvalijo po internetu...in danes ta skrivna tehnologija je samo še napredovala. Mainstream mediji vam o temu ne bodo nič pisali.
Rafael Kramar
19. 01. 2020 11.01
+0
fairplayy
18. 01. 2020 10.16
+4
130 mio eurov denarja namenjenega resevsnju podnebne krize smo lani pistili oz nesposobni politiki niso znali pocrpat. S tem denarjem bi resili problematiko javnega prevoza
1918
17. 01. 2020 17.57
+20
bogati prodajajo meglo, reveži pa naj se s to meglo hranimo, ni dovolj "kalorična"
Mega100
17. 01. 2020 17.50
+6
Elektro avti so smrtno nevarni, imajo minimalno 300 voltov, elektro Porsche naprimer ima 800voltov. Vseeno je ali je enosmerna ali izmenična elektrika, vse so smrtno nevarne. Že če si date naprimer navadno 9 voltno baterijo na jezik, vas pošteni strese. O negativnih straneh pri elektro avtih, se nič ne piše in govori.
felixkp
17. 01. 2020 17.57
+9
v navadnem avtu sediš na rezervoarju polnem benzina.
Rafael Kramar
19. 01. 2020 11.03
+2
EkonomskaSvoboda
17. 01. 2020 17.45
+11
Prav je, da zmanjšujemo in po možnosti eliminiramo emisije NOx, SOX v ozračju, trdimi delci....onesnaženostjo s kemikalijami, plastiko in drugo navlako. Ampak, če mislimo, da bo človeštvo znižalo splošno temperaturo na planetu Zemlja, se močno moti. Nanj v 99,99999999999999% vpliva sevanje sonca. Sevanje posredno merijo v sončnih pegah, saj so ugotovili korelacijo med jakostjo sevanja in številom sočnih peg. Skratka; zmanjševanje onesnaženja in emisij: DA. A po pameti in brez iluzij, da bomo kaj bistveno vplivali na temperaturo planeta samo. Imamo dosti drugega dela.
EkonomskaSvoboda
17. 01. 2020 17.41
+20
"Če nimajo za kruh, pa naj jejo potico."
ni_mi_vse_eno
17. 01. 2020 17.22
+12
Gospodarstvo, zaradi načina ustvarjanja denarja iz nič za dolg in obresti, potrebuje stalno eksponentno gospodarsko rast za svoj obstoj (2,4,8,16 ...). Stalno rast zagotavljajo poceni surovine, v prvi vrsti nafta (GDP vs oil price chart). Problem okolja niso severni medvedi, niti polivinilaste vrečke, ampak je problem, ker je zemlja s surovinami omejena. Sledi kolaps z matematično gotovostjo, samo vprašanje časa. Dr. Tainter; Collapse of Complex Societies.
Rožice cvetijo
17. 01. 2020 13.04
+5
Nič ne bomo spremenili, narava gre svojo pot, z ljudmi ali brez...se je že večkrat v daljni preteklosti to zgodilo. Kaj lahko mi,mali človečki naredimo....ko je potres je potres, poplave, ogromni požari...nič ne moremo...tako,da, živimo to naše življenje po najboljših močeh...tu in zdaj.
felixkp
17. 01. 2020 13.16
-1
ZaLedje.. a na ozon smo vplivali? Toliko o nesposobnosti ljudi, da vplivamo na naravo in na zemljo.
JohannDoe
17. 01. 2020 12.24
-11
Vsi negatorji klime, ste zadnje čase kaj poslušali ali brali strokovnjaka za svaštarjenje, doktorja hišnika na Štefanu Alkalaja? Že če njega poslušate, morate dobiti zelo močne indice, da sodeč po njem antropogene klimatske spremembe definitivno so. Tip je svoje čase tako hudo klamfaril na vse smeri, da ga je že ena nerodna študentka novinarka RŠ v intervjuju nevedoč total postavila na laž. Dobro, zdaj ga že dolgo več ne vabijo kot strokovnjaka v vsak kuharski šov, lahko ste gospoda pozabili. Ostaja pa slovenski prototip negatorjev klime.
Ferdo Crni
17. 01. 2020 12.28
+8
JohannDoe
17. 01. 2020 12.39
-1
Sploh ne. Večinoma sem tako smrtno resen kot ti, ko predavaš razne levaške zgodbice in daješ vtis, da jim celo verjameš.
NPC24ur
17. 01. 2020 11.26
+19
Tale z programiranjem sega ze par let nazaj, ko so novinarji take bedarije ocitali navadnim delavcem. Ampak pazi hec, po katastrofalnem porocanju in laganju CNN-a , Vice news,... so te novinarske hise zacele na veliko odpuscati novinarje in potem so jim ljudje zaceli pisati, da naj se naucijo programirati. Kar je se bolj banalno je to, da so se te novinarji tako uzalili, da je twitter zacel brisat vse, ki so pozivali laznive novinarje, naj zacnejo s programiranjem. Svoboda govora po levicarsko pa to
mastablasta
17. 01. 2020 10.06
+24
problem je ker podjetja delijo ogromne dobičke vodilnim. nič ali pa skoraj nič pa ne namenijo za spremembe, ki bi bile dobrodošle za okolje. dobički več 10 miljard, človek bi pričakoval da bo vsaj 10% tega šlo za spremembe, za izobraževanje ljudi v drugih panogah ipd. ali vsaj za delavce, da si lahko sami kaj takega privoščijo ali sami investirajo v kaj takšnega. ampak ne! vse ostane neki eliti.
Uporabnik1211614
17. 01. 2020 10.58
+9
Seveda, privatniki bodo pa samo devali. Za koga? Dajo itak več ko ostali zaposleni, če so v takšni branži še več. Ljudje, žibite ne vem kje? Uničit želite privatnike iz faušarije, ko so pa garali in vlagali vi pa uživali doma po tistih 8mih urah, tega pa ne vidite. Pojma nimate koliko denarja in časa običajno lastniki vložijo da in če uspejo. Uspe jih pa 10-15%
JohannDoe
17. 01. 2020 12.35
+4
Dajo, dajo več. Sploh oni v velikih firmah, kjer vse namesto njih opravijo drugi. Verjetno je tudi kje kakšna izjema. Tako ponavljate ene pravljice, ki so vam jih povedali, kot da bi bili vi sami ti direktorji in upravni odbori in bi se šlo za vaš kruh, pardon, jahto ipd. To niso nobeni "privatniki", mimogrede. "Privatniki" so bili in so še vedno razni obrtniki, ki se lotijo svojega posla in ga peljejo. Ne pa razni direktorji, ki redno dobivajo visoke odpravnine po tistem, ko zafurajo firmo. Ki zahtevajo, da se prikazuje boljše stanje firm kot je v resnici, da si lahko izplačujejo razne nagrade, ipd. Kje je, torej, poanta tega, da zahtevaš in vzameš bogato nagrado za to, da si spravil firmo v rdeče številke? Ni poante. So samo ljudje, ki nimajo ne sramu ne vesti in se znajdejo v tem, da nekomu vzamejo in dajo sebi. In okolje, ki jim ne zna ali noče reči ne.
JohannDoe
17. 01. 2020 10.04
+15
Ko so se naše fabrike zaprle ali preselile, so tudi vsi govorili, da bomo pa vsi progamirali. Če ne bomo programirali, bomo pa espeji. To je zgodba o uspehu. Zato naj še Američanom kdo predlaga, da postanejo espeji, če že nimajo službe ali pa so v kaki neperspektivni panogi brez prihodnosti. Pa še sami svoji šefi bodo. Delali bodo lahko doma ali pa na plaži. Pa še plačo si bodo lahko dali, kakršno bodo hoteli.
MojsterSplinter
17. 01. 2020 09.42
+16
Najprej naučite se programirati, potem naučite se darovat organe, potem naučite se umreti... Ne moreš se venomer prilagajat dinamiki enih, ki niso nikoli zadovoljni z doseženo ravnjo udobja.
MojsterSplinter
17. 01. 2020 09.50
+9
Pri čemer mora biti jasno, da morajo rudarji v prihodnje delati nekaj drugega. Ni pa rečeno, da ravno programirati.
felixkp
17. 01. 2020 09.36
+2
Denarja je dovolj za spremembe...še preveč ga je, a se ga porablja za vojsko.
lluckyss
17. 01. 2020 09.44
+18
Ta denar bi lahko porabili za manj onesnaženo okolje, za podnebne spremembe pa ne pomaga denar in ni zdravila...boš zaveso potegnil med Soncem in Zemljo ?! "Okoljevarstveniki" ste zmešani kot Don Kihot s svojimi mlini na veter...Pravih okoljskih problemov pa ne vidite..
felixkp
17. 01. 2020 10.57
-2
lluckyss enkrat sva že obdelala te tvoje realne okoljske probleme...pa še vedno vztrajaš pri njih.
felixkp
17. 01. 2020 11.22
-2
lluckyss med zemljo in soncem je že zdaj nekaj vmes. Sicer ni zavesa je pa tam. In v bližnji zgodovini je bila tanka plast tega kar je vmes že zelo stanjšana, ponekod je ni bilo več, kar je ogrožalo naše bivanje na zemlji. Znanstvenikom se imamo za zahvalit, da so na dogajanje opozorili. Politiki se imamo za zahvalit, da se je sprejelo ukrepe za obnavljanje. Iz tega ti povlečem zaključke, ki jih ne boš nikoli izpodbil: prvič: znanstveniki so imeli prav, drugič: ljudi z dejavnostjo vplivamo na okolje, tretjič: edino ljudi lahko povrnemo okolje nazaj. Glede tvojih "pravih " okoljskih problemov sva že imela debato..prepričan si da je problem segrevanja ozračja para v zraku, na katero nimamo vpliva. Nikakor ne razumeš, da se višek pare ustvarja, ker se ozračje segreva. Ozon, če razumeš.
NPC24ur
17. 01. 2020 11.34
+2
Tale z viskom pare je bila ze tolikokrat debunkana da noro. Green house effect je taka bedarija, ki ti jo vsak bolje podkovan astrofizik.in klimatolog razbije na prafaktorje.
Ferdo Crni
17. 01. 2020 09.15
+22
Noben ne omenja azije z indijo in Kitajsko vred. Oni vse podpišejo ni panike. Delajo pa po svoje. Samo tam razni antifa meteljkova "aktivisti" vedo da ne bodo dobili keša.
felixkp
17. 01. 2020 09.37
-5
in če oni lahko nadaljujejo, potem dajmo tudi mi nadaljevat na poti samouničenja?
JohannDoe
17. 01. 2020 10.09
-3
Fascinantna je ta love-hate navezanost desnokrivih levičarjev na Kitajsko, Severno Korejo ipd. Po eni strani nerazumljivo sovraštvo, kot da bi bilo malodane osebno, po drugi pa zavist. Drži, da gre to dvoje eno z drugim v obe smeri.
Ferdo Crni
17. 01. 2020 09.13
+20
Spet perfidno levakarsko nabijanje proti trumpu. Vam jaz povem zakaj se okoljevarstvena histerija osredotoča na ZDA in EU? Zaradi denarja. Ni denarja dejte denar. Bomo ustanovili pet miljonov društev,zavodov in podobni brezdelnih "aktivistov". Napišite kako so okoljevarstveniki s svojim neumnim neznalskim aktivizmom pravzaprav povzročili razsežne požare v avstraliji. Prepovedali so preventivne požige pasov v zimskem času, kar preprečuje širjenja požarov. Nekega človeka, ki je počistil požarni pas okoli hiše so oglobili za 100.000 avstralskih dolarjev. Njegova hiša danes še stoli. Ostale v bližini so pogorele. Bojte se trenutka, ko bodo takšni fantazijski ideologi ala Gret, prevzeli dirigiranje o zakonih. Popolni troli, prazni znanja in polni ideološke "pahor" medijske pompoznosti.
Mauzahecmauzares
17. 01. 2020 09.16
+2
Vsak ima po svoje prav. Trumpovi podporniki in njegovi nasprotniki.
zurc
17. 01. 2020 09.41
+9
saj to mi ni jasno v avstraliji,vedeli so kam gre požar ,zakaj niso npr 50 km naprej naredili posek lesa in čiščenje da ni več gorljivega materijala pa se požar ustavi pač raskiraš tistih 50 km območja in rešič 1000 ali več km ,če so sposobni it na luno tudi to nebi bilo ravno nemogoče.če je pa vmes piroman (še posebej kak aktivistični je pa vsak trud zaman)
JohannDoe
17. 01. 2020 10.11
+3
Glej, v Sloveniji imamo tudi razne aktiviste svečkarje in za otroke. Dam ti za pijačo, če v primeru druge vlade ne bodo prej ali slej tudi ti končali pri državnemu koritu. Tudi oni imajo prazen trebuh pa to.
proofreader
17. 01. 2020 09.13
+12
Brezposelno Kolindo naj vzamejo za svetovalko, 8000 evrov plače garantirano.
DEEP
17. 01. 2020 08.55
-1
Narava se upira in bori z ljodsko vrsto za svoj obstanek in vetjamite da bo zmagala!!
lluckyss
17. 01. 2020 08.58
+5
Naš planet ima hujše skrbi kot "srbečico" imenovano človeštvo...
felixkp
17. 01. 2020 09.38
+1
lluckyss
17. 01. 2020 10.43
+1
proofreader
17. 01. 2020 08.31
+14
Upam, da Slak povabi Lahovnika in bo pojasnil svojo podporo TEŠ 6.
Mayte88
17. 01. 2020 08.26
+46
A zdej jih pa moti ko bi lohka gojili banane, pomaranče in nič plačali za ogrevanje..Edino kar ima TRUMP prav je Evropa ne zna drugega kot davke nabijat in svojim Evropejcem tiščat položnice pod nos pa naj gre za Bencin ali Komunalo naredijo pa ničesar..