Gospodarstvo

Dvoličnost? Kako bo 'generacija enega klika' ohromila in onesnažila mesta

Bern, 20. 01. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
63

Spletno nakupovanje in storitve, ki do vrat prinesejo vse od hrane do pijače in celo odnesejo vašo pošto, še nikoli niso bile tako priljubljene, kot so prav danes. Od leta 2014 do 2019 se je spletna prodaja potrojila, še vedno raste in analitiki ji rast napovedujejo tudi v prihodnje. Ima pa tovrstno udobje tudi okoljske posledice. In je eden od razlogov, da je mlajša generacija tarča očitkov, da, ko gre za okolje, ne živi tako, kot pridiga.

Nakupovanje
Nakupovanje FOTO: Shutterstock
Svetovni ekonomski forum v Davosu bo letos potekal od 21. do 24. januarja. Na 24ur.com ga bomo spremljali s posebno serijo člankov.
Trend rasti podpira več faktorjev, ugotavlja poročilo Svetovnega ekonomskega foruma (WEF). Kot izpostavljajo, k temu prispevajo vse širši spekter izdelkov, ki jih je mogoče naročiti na spletu, vse bolj varni načini naročanja in plačevanja, udobje tovrstnega nakupovanja, vse boljši in lažji dostop do spleta, vse večja dostopnost elektronskih naprav, pa tudi hitra rast mestne populacije in marsikje okrepljena kupna moč srednjega razreda.

Po svoje je zanimivo, da je spletno nakupovanje tako zelo priljubljeno med milenijci in generacijo Z. Med milenijci jih na spletu jih nakupuje 54-odstotkov, ugotavljajo analitiki, od tega jih 45 odstotkov priznava, da je pri odločanju o tem, v kateri spletni trgovini bodo kupili izdelek, izjemno pomembno, da trgovina omogoča dostavo izdelka že naslednji dan.

Zakaj zanimivo? Milenijci, ki predstavljajo okoli tretjino svetovne populacije, namreč veljajo tudi za skupino Zemljanov, ki jih najbolj skrbijo okoljska vprašanja in družbena pravičnost. S svojimi prepričanji vse bolj spreminjajo tudi ekonomijo. So namreč skupina, ki glasno protestira, proizvajalce sili k bolj etičnim in trajnostnim odločitvam. Znani so tudi primeri poslov, ki so končali v bankrotu, ker so bile njihove vrednote v nasprotju s prepričanji milenijcev – znašli so se na udaru jeznih tviterašev in uporabnikov drugih družbenih omrežij, slaba publiciteta pa je bila za posel, ki se je znašel v njihovi nemilosti, začetek konca. A če so hitro pritisnili na proizvajalce, ko so ti kršili LGBT pravice, prepočasi odstranjevali plastično embalažo, diskriminirali svoje zaposlene in podobno – milenijce presenetljivo malo motijo okoljski (in drugi) vplivi njihovega spletnega nakupovanja. Ti namreč niso ne majhni – ne neškodljivi.

Obsedenost s spletnim nakupovanjem in ultra hitro dostavo: breme za okolje

Letos je sicer prvič v 15 letih, odkar pred forumom v Davosu objavljajo poročilo o največjih globalnih izzivih in tveganjih, vseh prvih pet največjih dolgoročnih tveganj povezanih z okoljem. Od ekstremnih vremenskih pojavov, katerih posledica sta izguba življenj in ekonomska škoda do nezmožnosti vlad in gospodarstva, da se ublažijo klimatske spremembe, do škode, ki jo okolju povzroča človek – tudi z ekološkim kriminalom, izgubo biodiverzitete in uničevanjem ekosistemov, pa vse do naravnih katastrof, kot so potresi, cunamiji ali izbruhi vulkanov – vse to so po mnenju 800 strokovnjakov različnih področij največje potencialne dolgoročne grožnje človeštvu, ki bi moralo ukrepati odločneje. Tudi z osebnimi odločitvami, ki pomenijo manj obremenjevanja okolja, poudarjajo.

Ko gre za vplive spletnega nakupovanja, katerega prihodki počasi v marsikaterem segmentu že presegajo prihodke klasične prodaje, pri WEF napovedujejo, da se bo ob takšnem tempu do leta 2030 število dostavnih vozil v 100 največjih mestih povečalo za 36 odstotkov, posledično naj bi se emisije, ki jih povzročajo vozila, povečale za 32 odstotkov, količina prometnih zamaškov za 21 odstotkov, posledica pa naj bi bil še 11 minut daljši povprečen potovalni čas po teh mestih. V to statistiko pa sploh nisi všteti povečani tovorni letalski promet, železniški, pomorski in cestni tovorni promet.

Strokovnjaki se tako strinjajo, da bo treba to področje urediti. Večje vprašanje je – kako. Če je, ko je spletna trgovina delala svoje prve korake, pakete dostavljal vaš lokalni poštar – v določenem časovnem okviru, je danes tekmovalnost za hitro dostavo ogromna in še narašča, dostavne službe rastejo kot gobe po dežju, ne glede na količino pritožb čez njihove pogosto dvomljivo kvalitetne storitve, pa se količina njihovega dela neprestano veča.

Mlajšim generacijam ni pomembno, od kod so izdelki in koliko transporta je potrebnega od proizvajalca do domačih vrat. Še posebej za generacijo Z je najbolj pomembna cena, ugotavljajo raziskovalci, kar je voda na mlin prodajalcem poceni izdelkov, večinoma iz Kitajske. Prav tako naj bi bili "pod neprestanim pritiskom, da imajo nove in nove stvari" in da so "unikatni". To pa pomeni veliko spletnega nakupovanja. In dostave. V poplavi oglasov na Instagramu in drugih družbenih omrežjih, ki ponujajo oblačila za par evrov, mnogi pripadniki generacije Z priznavajo, da kaj naročijo "skoraj vsak dan".

Dostava paketa
Dostava paketa FOTO: Shutterstock

Sploh ni treba več zapustiti stanovanja? Dostava hrane za ljudi, hrane za živali, kozmetike ...

Analitiki pričakujejo, da bo do leta 2030 v mestih živelo 60 odstotkov zahodne populacije, že prihodnje leto naj bi na spletu kupovalo 2,1 milijarde ljudi. Nakupovanje osnovnih življenjskih potrebščin, tudi hrane, naj bi na leto beležilo okoli 10 odstotno rast, samo v ZDA naj bi leta 2023 na spletu prodali kar tretjino vsega prodanega pohištva, spletna maloprodaja pa naj bi do leta 2023 zrasla še za slabo petino. Ob tem analitiki menijo, da bo povpraševanje po dostavi v istem dnevu doseglo tudi do 40-odstotno rast.

"Mesta bodo soočena s še ne videnim pritiskom v smislu rasti prebivalstva in prometa. To pa pomeni ogromno rast prometnih zamaškov. Število le-teh se je na primer v mestih kot so New York, Chicago ali Los Angeles, samo od leta 2010 povečalo za 35 odstotkov. Ob tem pa so mesta odgovorna za 70 odstotkov globalnih emisij, v sklopu katerih pa dostavna vozila prispevajo neproporcionalno večji delež kot osebni avtomobili," navaja poročilo WEF. Mestom tako grozi ohromitev, precejšen delež problema pa bo predstavljala prav dostava do vrat v čim krajšem možnem času.

Prav tako novi poslovni modeli spletnih prodajalcev nastajajo skoraj vsak dan – vsi pa so vezani na takšno ali drugačno (hitro) dostavo. Tako je mogoče naročiti redno dostavo hrane za ljudi ali živali, mesečne pakete kozmetike, prehranskih dopolnil, pisarniških zalog … pravzaprav je vse, kar vam srce poželi vse bolj oddaljeno le en klik. A kar je za potrošnika izjemno prikladno, je za okolje veliko breme.

Dostava paketa
Dostava paketa FOTO: Shutterstock

Pohištvo bodo dostavljali z električnimi vozili

Številni veliki spletni prodajalci dostavo vidijo kot del svojega posla, omislili so si lastno logistično verigo, Amazon na primer globalno premore imperij skoraj 400 velikih skladišč in 20.000 dostavnih vozil.

Nekateri se sprašujejo o vzdržnosti lastnega poslovnega modela. Že kar deset odstotkov vsega, kar proda Ikea, kupijo spletni kupci. Družba je spletno prodajo povečala za 50 odstotkov. "To pomeni, da z dostavo vse bolj prispevamo k onesnaženju zraka in zastojem. Več kot jasno je, da moramo nekaj spremeniti. Do leta 2025 bomo na vseh 30 trgih, kjer smo prisotni, dostavljali z električnimi avtomobili," je za poročilo WEF dejala predstavnica družbe Angela Hultberg.
Veliko analitikov dvomi, da bodo v vse večjo zmedo in okoljsko breme dostave posegli regulatorji. Še najbolj stavijo na samoiniciativnost družb, ki ponujajo dostavo, da svojo dostavno floto naredijo okolju prijazno – tudi zato, ker bo to znižalo njihove stroške in ugled družbe.

Ko gre za samoiniciativnost ponudnikov dostavnih storitev, analitiki računajo, da bodo aktualna dostavna vozila zamenjali za električna, kjer je le mogoče pa dostavo po urbanih središčih izvajali s skuterji, kolesi, nekatera mesta so testirala celo drone. Predlagajo tudi večje število prevzemnih omaric, ki bi jih dostavne službe oskrbele enkrat dnevno – po možnosti ponoči, ko je pritisk na promet v urbanih središčih manjši. Leta 2018 je v Hamburgu zaživel pilotni projekt, ki je kupcem omogočil, da na istem mestu prevzamejo pakete, ki jih je dostavilo več različnih dostavnih služb – DPD, GLS, Hermes in UPS.

Nekoliko bolj potiho pa se upa tudi na spremenjeno vedenje potrošnikov. A tukaj bodo spremembe očitno trajale dlje. Če smo bili predvsem v zadnjem letu priča ogromno "podnebnim protestom", so se tam protestniki večinoma jezili nad politiko, industrijo in kmetijstvom, precej manj pa so pod drobnogled vzeli svoje vsakodnevne navade in njihov vpliv na okolje.

Poročilo WEF sicer izpostavlja, da bi bila transformacija dostave v bolj "zeleno", povezana s stroški, ki bi znašali okoli 11 milijonov na dva milijona prebivalcev, ukrepi pa bi vključevali tako novejšo dostavno floto kot dodatke za nočno delo dostavljavcev. Poudarjajo pa – sam prehod na električna vozila težave ne more rešiti – še posebej ne tiste z zastoji in ohromitvijo mest, če na primer samo v New Yorku na dan naštejejo 1,5 milijona dostav.

Podnebni protestniki preplavili ves svet

Mladi in "okoljska hinavščina"

Da se analitiki pri iskanju rešitev še najmanj zanašajo na spremenjeno vedenje potrošnikov, najbolj navdušenih spletnih kupcev – milenijcev in generacije Z – niti ni presenetljivo.

Gre za generacijo, ki je že dolgo na udaru očitkov, da hinavsko pridiga eno – dela pa drugo, zato tudi tokrat večina ne pričakuje, da se bodo odrekli udobju spletnega nakupovanja. "Gre za generacijo, ki potrošništvo doživlja v dimenziji aplikacij, ki nima odnosa do tega, koliko stvari zavrže, česa vse ne potrebuje," meni Ben Elliott, ki je bil na čelu britanske kampanje, ko so skušali zmanjšati število zavržene hrane.

Največji grešniki na tem področju? Milenijci in generacija Z. "Ljudje, stari od 18–34 let, so najbolj goreči v pridiganju o okolju, žal pa so na primer tudi generacija, ki zavrže največ hrane," je lani povedal Elliott. Po podatkih britanske vladne agencije starostna skupina od 18 do 34 let zavrže 49 odstotkov več hrane kot gospodinjstvo, ki ga sestavljajo upokojenci – torej precej starejša generacija.

Generacijski prepad, ki zeva na področju okoljske problematike, je tako po svoje razumljiv. Medtem ko mladi zahtevajo drastične spremembe in krivdo za stanje okolja pripisujejo predhodni generaciji, je ta prepričana, da mladi pridigajo eno – živijo drugo. Ali kot so v odmevnem članku zapisali pri Yorkshire Postu – kdo je generacija, ki kupuje napitek po imenu "Skinny Cinnamon Macchiato" v lončku zaenkratno uporabo – in kdo si zjutraj skuha lonec čaja z domačega vrta. Šli so še dlje in se vprašali, katera generacija še ve, kaj je čevljar in mu odnese v popravilo ponošene čevlje – in kdo po spletu vsak teden naroča hitro modo iz držav v razvoju, kjer artikli, ki jih k vratom prinese dostvaljavec, nastajajo ob skoraj popolni odsotnosti okoljske in delovne zakonodaje. Ni jih malo, ki tako menijo, da bo izjemno učinkovito, če posamezniki okoljski aktivizem bolj kot na družbenih omrežjih in okoljskih protestih – živijo skozi vsakodnevna dejanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Banion
21. 01. 2020 13.25
+2
Toti samo bluzijo o varstvu okolja ker se jim zdi kul, pojma nimajo. Po nakupih se gre v trgovino s cekarjem in peš. D ajih vidim novodobne junake kao bodo svojo za uadno spravili iz fotelja in iza računanika
KrpanovMartin
21. 01. 2020 12.12
+7
Bistvo problema je prerosto! Ni problem it 16x dnevno v trgovino.. dokler greš peš. Včasih samo po celi mesec zbiral kaj se bo šlo kupit v mesto. Danes ti pa neka eco-palstnična avša naroči lakeca za nohteka, s testi pri 16 različnih online kitajcih in potem ta masa neumnosti leta po luftu, doma prevažajo dostavljači z tovornjaki,... - ironija vsega pa je, da ta mladina potem namesto, da bi se učila protestira o klimi - še večja ironija pa je, da smo starši tako ubrisani, da otročjadi tako neumost podpiramo. Potem se pa čudimo. Ne razumem zakaj se delamo potem norca iz američaov, če pa nam samim ne "tik-taka" v glavi.
asdfghjk1235
21. 01. 2020 10.18
+16
Me zanima kje bo končala tale zelena plastična maska. Verjetno jo bo enkrat naplavilo na obalo z ostalim kupom smeti. Tile čundraši pač protestirajo zato ker je to v modi, ne zato ker bi radi kaj spremenili. Sploh z takim pristopom.
NotMe
21. 01. 2020 09.53
+14
Točno tako. Naročiš vse iz spleta, eno majčko pri enem, drugo pri drugem, pa eko goji jagodke pri tretjem in nov foun pri četrtem. Štirje ljudje prevozijo 10 km sem in 10 km v drugo smer samo zato, da dostavijo naročeno, seveda lično zapakirano v veliko kartonasto škatlo, prelepljeno s selotejpom z računom v polivinilu, v škatli je bubble wrap in v bubble wrapu mala škatlica v kateri je plastična steklenička eko goji jagod. In za vsak naslednji artikel enako. Namesto da bi se vsedli na pecikl ali bus in se odpeljali v center mesta ali nakupovalno središče in sami nakupili vse (in morda celo srečali prijatelja ter šli na kavo, ne pa da vsa komunikacija poteka po telefonu in kuri štrom)
Abrams
20. 01. 2020 21.54
+11
Rabimo instant rešitev naše politike 80% znižanje porabe v 10 letih. No kdo bo začel greti stanovanje na največ 10stC ??? Ali imajo samovšečneži kakšno boljšo idejo ?
fairplayy
20. 01. 2020 21.19
+22
Pustite stvar,i odklopte internet in se posvetite najboljsi stvari na svetu seksajte
Banion
21. 01. 2020 13.28
+2
Čuj mi je prjatl razlagal da je pobasal eno mladoletnico (že polnoletno) a je kar naprej nekaj šarila po telefonu tako da jo je pustil za cesto
fairplayy
21. 01. 2020 14.56
pač prijatel ne zna pritegni pozornosti al pa se ne znajde, če ni nekja zgovorn bi vsaj na bremzo ornk stopo da bi jo tel po glavi pa bi mel pozornost bi ji hitr lahko rane lizal
asatan1986
20. 01. 2020 20.50
+18
Ne vem ce to vse drzi. Ce potrebujem nekaj iz Lj, se vsedem in odpeljem avtom v trgovino in spet nazaj. Ce narocim po spletu, mi dostavljalec pripelje s kombijem, hkrati pa se 30 drugim v mojem okolišu. Kaj je torej bolje?
xmp125
20. 01. 2020 21.10
+17
Ce se za vsak izdelek odpeljes z avtom, potem nisi cisto pri pravi. Pri spletni dostavi iz izjemno nizko postnino ali pa celo zastonj pa gre tocno zato, da ljudje narocajo po en artikel, in ga hocejo naslednji dan. Se pravi se mora do njih zapeljati kombi z 100 paketi, in en majhen paketic pusti pri njih. In tako morda 10x na mesec, vrednost vsega pa ne doseze enega polnega vozicka v diskontu.
elektroncek
20. 01. 2020 20.32
+8
kar ste vzgojili to imate!
TistoPravo
20. 01. 2020 18.32
+11
Razumevanje dela, prijateljstva, ljubezni, sorodstva, pripadnosti raznim organizacijam kot so prostovoljni gasilci in različne verske institucije....konec koncev razumevanje vladanja in služenja le tem...od tega bo od prihodnje odraščajoče generacije bore malo. Tudi bodoči prevzemniki kmetij bodo težko aktivirano kljub še ne vem kakšni subvencijam. Pa še zdaleč niso krivi oni, pač je bila privatizacija nastavljena rako po osamosvojitvi...da se pozabi na delavstvo. Pomembno je bilo samo porazdeliti bogastvo in dat delavcem čimmanj in se jih preprosto znebiti. Zdaj pa imate, klikarje...to ste želeli. Robotizirani lastniki kapitala in robotirirana politika....ter vse robotizirane ustanove, institucije znotrej tega...ne vem, kaj se zdej jamra! To je to, še v šoli se učence uči ...da če ni rednega učenja, tud znanja ne bo...evo ni delavcev, ste jih pač dali v nič ...boljše rečeno, uničili
Bullschevik
20. 01. 2020 17.47
+9
Ta mladi onesnažujejo vse vprek...…….na koncu se postarajo in so spet odveč......
TistoPravo
20. 01. 2020 16.45
+8
Najbolj pogost poklic prihodnosti bo: "Kaj sploh znam naredit"...in odgovor boseceda : Nič, pa obvezno brezz hvalaa...torej klik no edina možnost, če bo možno s či to plačat...pa sej se nben ne sekira. Ta nova generacija si ne jemlje k srcu, če jih kdo sili v svoje tempo in razumevanje dela. Debelo te pogledajo, če pač tega vidika sploh ne poznajo. Pa jih dejte, če jih morte!
esq1
20. 01. 2020 16.34
+19
to nekako ne velja pri nas. Sigurno manj obremenjujem okolje, če željen artikel poiščem in naročim preko spleta kot pa da prefuram 100+km od trgovine do trgovine. Živila pa tako pri nas nihče ne kupuje preko spleta.
Jelenka2
20. 01. 2020 16.29
+20
A če grem pa jaz z avtom v trgovino pa manj onesnažuje al kaj?
Zbujen
20. 01. 2020 14.50
+38
Avstralci prepovedo odnašanje podrasti iz gozda, po požarih aretirajo 140 požigalcev, "Soroš-TV" (beri: vsi naši glavni mediji) pa napišejo, da Avstralija trpi zaradi podnebnih sprememb. Ob tem pa gledamo avstralske popise škode zaradi požarov zadnjih 10 let in vidimo, da v letošnji sezoni niti najmanj ni rekordna.
Wahl
20. 01. 2020 14.45
+46
Da se sesuje svetovni splet mladež pade v globoko depro, generalno smo pa v kameni dobi. Večino bi še zeblo in bila lačna, če bi bili odvisni od netenja ognja brez vžigalnikov in šibic.
Krematorij666
20. 01. 2020 14.35
+48
Kretenizem na kubik da je to dodatno onesnaževanje. Poštar ali pa kakšna druga kurirska pošta pripelje recimo 200 paketkov v kombiju... Dostavlja pa med potjo, torej se pot vsakega paketka z količino krajša. Torej imamo namesto 200 vozil, ki se vozijo od trgovine do trgovine ter iščejo izdelek ter primerjajo cene le eno vozilo.
aple2014
20. 01. 2020 12.52
+19
Tile milenijci se imajo sreco, da mi delamo za njih, ko pa se bo obrnalo pa bodo oni delali za nas pol nebo vec klikanja pa lenarjenja pa smiljenja sami sebi bo treba vredu v roke pljunit pa zacet zivet.
asatan1986
20. 01. 2020 20.52
+1
V kaksnem smislu delas zame? Najbrz za to prejemas placo? Tudi jaz delam za druge, vsak mesec ko mi drzava vzame 40% place za tvojo penzijo.
natolcevanjenapolno
20. 01. 2020 12.27
+65
te nazive generacij si nekam vtaknite!
09ZarMan10
20. 01. 2020 12.27
+58
...prav zanimivo mi je gledati nekatere mlade, "napumpane"ljudi, kako, odeti v sintetična oblačila, z vsaj enim mobitelom v žepu, s tablico ali prenosnikom v nahrbtniku, plastenko vode v eni in plastificiranim transparentom v drugi, vzklikajo težke, a odrešilne stavke v podporo gibanju proti globalnemu segrevanju. Vse prav, vendar zadeva izpade podobno neresno, kot pri npr.Jankovićih, ko pridigajo o morali in poštenju.
fairplayy
20. 01. 2020 11.18
+45
Provlem dostave je ker izdelek prepotuje povprecno 2000km po morju na umazani ladji. Treba stvari lokalno kupovati in narocati, cimvec zero waste ter strvari ki so cim bolj trajne
Krematorij666
20. 01. 2020 14.45
+5
Kupim lokalno baterijo za telefon in LCD display, 60l nahrbtnik, nosilec za GOPro... Mi brihtol lahko razložiš kje bom to dobil?
fairplayy
20. 01. 2020 18.17
-2
Krematorij666
20. 01. 2020 19.09
+4
Druga roka? Rabljeno misliš ali trgovca? V obeh primerih je roba prišla po morju