Gospodarstvo

'Globalizacija je šla predaleč'

Bern, 19. 01. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
236

"Globalizacija je šla predaleč, preveč smo zanemarili družbene faktorje in okolje. Prav tako globalizacija nikoli ne sme priti do točke, ko je ogrožen nacionalni mir. Brez socialne kohezije demokratični sistem ne more delovati," pravi oče Svetovnega ekonomskega foruma v Davosu Klaus Schwab. Ob jubilejni, 50. izdaji foruma, pravi, da se morajo odnosi med deležniki v današnjem svetu temeljito spremeniti.

Ustanovitelj WEF Klaus Schwab
Ustanovitelj WEF Klaus Schwab FOTO: AP

Klaus Schwab, danes 81-letni nemški gospodarski strokovnjak, ki vseskozi stremi k svetu napredka, v številnih intervjujih pred letošnjim forumom ne skriva, da je zaskrbljen nad stanjem globaliziranega sveta.

Svetovni ekonomski forum v Davosu bo letos potekal od 21. do 24. januarja. Na 24ur.com ga bomo spremljali s posebno serijo člankov.
"Če kaj, je leta 2019 postalo kristalno jasno, da so mednarodne ustanove, ki so nastale po drugi svetovni vojni, v krizi, da imajo težave pri soočanju z najbolj perečimi globalnimi izzivi," je zapisal v prispevku za Project Syndicate. Težava pa je, da razmere niso naklonjene "urejanju hiše". "Za kaj takšnega bi morali najprej preseči politično polarizacijo, ki trenutno v primežu drži skupnosti po svetu – tako na globalni kot nacionalni in lokalni ravni," piše Schwab.

Izguba ugleda je vodila k izgubi moči mednarodnih organizacij, ki niso več "glavni igralci". Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je postala senca same sebe, leta skromnih odzivov na pereče izzive so vodila v zmanjševanje njene vloge in trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko. Evropska unija ostaja ujetnica brexita, razklane politike in težav v lastnih temeljih, ki niso odporni na izzive – ker so jih že postavljali tako, da za voljo "ohranjanja dobre volje" v nekatera pereča, a ključna vprašanja, enostavno niso drezali. Združeni narodi (po)stajajo organizacija, ki jo vse manj ljudi vidi kot resnega igralca, kaj šele odločevalca, niti ugled Mednarodnega denarnega sklada ali Svetovne banke nista takšna, kot bi si marsikdo želel.

Leta rasti so vse te težave učinkovito skrivale za fasado optimizma, povezovanja, doseganja še večje rasti. Krize, kot sta gospodarska ali migrantska, pa so v zadnjih letih razgalile težave teh ustanov, njihove majave temelje, okostenelost, nepripravljenost na spremembe, nenehno oklepanje obstoječega stanja. Torej tudi težave globaliziranega sveta.

Na drugi strani pa so se volivci začeli zatekati k politikom, ki "bolj govorijo njihov jezik". K tistim, ki jih velik del politike, analitikov in medijev imenuje populisti, velik del volilnega telesa pa v njih vidi rešitev iz brezna, kamor so po mnenju kritikov mnoge države zašle po letih neodločne sredinske politike, ki ima težave z lastno identiteto in neprestano bije boj, da bi bila "vsem všečna". Kar je na koncu pripeljalo zgolj do veliko lepih besed in malo praktičnih dejanj – še pravijo kritiki.

Alternative skregani politiki: ljudje, ki so zadovoljni z lastno državo, so bolj naklonjeni reševanju globalnih izzivov

"Ne vrh, popraviti moramo temelje globalne piramide," pravi Schwab. Eno od možnih rešitev vidi v irskem modelu, po katerem so, ko so razpravljali o prenovi zakonodaje, ki opredeljuje splav, uporabili "družbeno-politični eksperiment". Zbrali so posvetovalno telo 99 državljanov, kjer so bili člani izbrani tako, da so predstavljali irsko družbo v malem. S tem je bila skupina veliko bolj raznolika kot irski parlament. Tudi razprava je bila nekoliko drugačna. Srečanja so bila javna, zahtevano je bilo spoštovanje drugače mislečih, kljub nestrinjanju je bilo treba sedeti za mizo in se pogovarjati. Debata je požela veliko zanimanja javnosti, ki je o predlaganih sklepih in rešitvah nato odločala na referendumu.

"Če želimo preseči politične razprtije, se bo treba poslužiti sistema takšnih posvetovalnih teles," meni Schwab. S tem bi lahko razrešili nekatera najbolj pereča vprašanja. "Ko bo naša družba bolj enotna vsaj o nekaterih nacionalnih vprašanjih, se bomo lažje pogovarjali o reševanju mednarodnih problemov. Ko ljudje z optimizmom gledajo prihodnost lastne države, so bolj pripravljeni razmišljati o izzivih, ki so večji od njih samih," je prepričan ustanovitelj WEF.

In dodaja – delovati je treba hitro, sicer nas bodo povozili izzivi današnjega časa – od klimatskih sprememb, do naraščajoče neenakosti, novega gospodarskega ohlajanja in posledic, ki jih prinaša sprememba v razmerju moči med svetovnimi velesilami.

Davos

Enostransko usmerjanje v reševanje okoljskih izzivov, brez upoštevanja ekonomskih in družbenih izzivov in posledic, je nevarno

V poročilu o največjih dolgoročnih globalnih izzivih, ki ga vsako leto pripravijo pred forumom, je letos kar prvih pet tveganj povezanih z okoljem in klimatskimi spremembami. Letošnji forum bo tako v veliki meri minil v duhu okoljskih tem ter iskanja rešitev za že omenjeno politično polarizacijo, ki so jo identificirali kot največjo kratkoročno grožnjo.

"Ne le na politiko, vse večji je tudi pritisk na gospodarstvo. Investitorji, zaposleni, regulatorji, splošna javnost in potrošniki na podjetja vse bolj pritiskajo, da s svojim vedenjem prispevajo k boju proti klimatskim spremembam. Še posebej se pritisk poveča ob odmevnih dogodkih kot so na primer zadnji uničujoči požari v Avstraliji. Ob tem pa se gospodarstvo sooča še z okoliščinami kot je vse večja geopolitična negotovost in nevarnost kibernetskih napadov," pravi John Drzik, direktor družbe Marsh & McLennan Insights, ki je pomagala sestaviti poročilo o tveganjih.

Laurence Fink, direktor ene največjih investicijskih družb BlackRock pa meni, da lahko takšni pritiski hitro pripeljejo do učinkov: "Ko se deležniki, ki so za določeno podjetje pomembni, zedinijo o tem, kaj je zanje pomembno, ko je pritisk na upravo dovolj velik, se lahko smer hitro obrne – ne glede na osebna prepričanja kakšnega direktorja." S tem je tudi jasno povedal, da je moč posameznikov pogosto večja, kot menijo sami – če jo le znajo uporabiti na učinkovit način.

Čeprav bo velik del foruma namenjen okolju, pa si organizatorji prizadevajo za uravnoteženo razpravo. Kot so organizatorji poudarili pred forumom, bo namreč nastala velika težava, če se "prehod v zeleno družbo" ne bo zgodil usklajeno na vseh področjihče se bomo preveč osredotočili na okolje, ob tem pa pozabili na ekonomska tveganja in spodkopali kohezijo.

Ta debata še posebej izstopa predvsem ZDA, kjer pred predsedniškimi volitvami demokratska politika – tudi v želji, da bi zadovoljila nikoli zadovoljne (Twitter) aktiviste, obljublja, da je za doseganje okoljskih ciljev pripravljena na hitro črtati na tisoče delovnih mest in v velike težave spraviti kar cele skupnosti. Prav takšna sporočila pa mnoge zagovornike okolja potiskajo v naročje drugega pola, kjer so nekateri prepričani, da so klimatske spremembe navadna izmišljotina in nasprotujejo vsakršnim ukrepom.

"Potrebujemo novo paradigmo rasti, ki bo naslovila povezanost socio-ekonomskih faktorjev in boja proti klimatskim spremembam," je pred forumom poudaril strokovnjak Emilio Granados Franco.

Davos

Preobrazba kapitalizma od sistema, ki služi delničarjem, do sistema, ki služi skupnosti?

50. Davos bo znova združil svetovne gospodarske in politične voditelje. Med njimi bosta ameriški predsednik Donald Trump in nemška kanclerka Angela Merkel, drugo leto zapored pa tudi švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg. V Davos odhaja tudi slovenski premier Marjan Šarec.

Pod črto – Davos se bo letos ukvarjal z vprašanjem, kako kapitalizem preobraziti, da bi postal pravičnejši, ob tem pa planet bolje zaščititi pred škodljivim početjem človeštva in kako spet najti pot do dialoga v svetu, kjer različno misleči večinoma kričijo drug na drugega – povsem nepripravljeni, celo nezmožni poslušati.

Velik del foruma bo namenjen vprašanju četrte industrijske revolucije, vprašanju, kako se neenakost veča v svetu, ki ga obvladuje tehnologija, ki povsem na novo definira zmagovalce in poražence, vprašanju, kakšna je nova vloga gospodarstva, podjetij v tem spremenjenem svetu, ki nujno potrebuje tudi globoko razpravo o etični tehnologiji.

Končni manifest naj bi odražal zavezanost "kapitalizmu deležnikov" – ne "kapitalizmu delničarjev" – torej zavezanost k temu, da dobiček ne delijo le delničarji, ampak se koristi porazdeljujejo med delavce, dobavitelje in širšo družbo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (236)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Berdem
22. 01. 2020 09.09
+1
Izodpadne plastike bi lahko izdelovali gradbeni material: kvadre, pregrade, .....kar bi bilo bolje kot sežiganje. Možna bi bila tudi predelava nazaj v nafto-postopek so poštudirali naši znanstveniki.
Zmaga Ukrajini ...
19. 01. 2020 21.50
+16
J.M. Keynes: "Kapitalizem je osupljivo prepričanje, po katerem naj bi najbolj hudobni ljudje z najbolj hudobnimi motivi s svojo dejavnostjo nekako delovali v dobrobit vseh." Ko se bomo znebili takšnega poveličevanja kapitalizma in prenehali na gospodarstvo gledati zgolj kot kapitalsko primerjalno vrednost danes, glede na lansko leto in se hkrati resno in konkretno lotili okoljske problematike, ne samo na papirju, ampak v to kislo jabolko tudi zagrizli, potem šele bomo na pravi poti in potem tudi ne bomo tako močno čutili negativnih učinkov globalizacije. Seveda je pa za ta cilj potrebna premišljena politika.
Bojan-F
20. 01. 2020 08.42
+2
Nabru3
19. 01. 2020 18.59
-5
Oprosti, ampak "da dobiček ne delijo le delničarji, ampak se koristi porazdeljujejo med delavce, dobavitelje in širšo družbo." smo izkusili v socializmu. In vemo kako je izpadlo. To pomeni, kapitalist naj crkne od dela in stresa (v veliki večini), deli pa naj z vsemi? Izgubo tudi? Me zanima koliko delavcev bi podpisalo tak dogovor.
Krainerland
19. 01. 2020 19.24
+28
Pošteno plačilo za pošteno opravljeno delo. To je vse kar rabimo.
KungFuPanda
19. 01. 2020 19.33
+26
Saj trg bo počasi tudi pokazal svoje. Zdaj jokamo, da je šlo vse na kitajsko in da ne moremo dobiti dobrega kadra. Seveda, ko ga ne plačaš ustrezno, ti uide. Ostanejo ti pa tisti, ki "hvatajo krivine".
Frane Šajn
19. 01. 2020 20.52
+4
Nabrusi si ga ,razum!!! lepo te prosim hlapček !! !Gospodarjev kot si jih želiš in tvoje vdane volje hlapčevstva ne bo nikoli manjaklo na tem svetu dokler se motovilite pod nogami ljudi , ki razmišljajo s svojo glavo! eni imate med vami celo dve in vas tista manjša spodaj šije že v štartu kajnede nabrusi si ga!!! Revež nevedni!
preprostež
19. 01. 2020 21.23
+5
Oprosti, Nabru3, ampak ti si omejeno teslo. Ta tvoj kapitalist ne crkuje od dela in stresa, ampak njegovi podrejeni, sam pa živi na veliki nogi.
Zbujen
20. 01. 2020 16.07
+2
Kdo bi sploh še tvegal svoje prihranke, odprl firmo in zaposloval ljudi? Nihče. Torej nam vsiljujejo idejo, da naj to počne politična elita z našimi davki - kot že videno v propadli Jugoslaviji?
Kruh+sol!
19. 01. 2020 18.52
-8
Levaki se bodo povezali z islamisti v boju z desnicarji. Na koncu se bodo tisti, ki bodo ostali skupaj borili proti naravnim katastrofam.
Frane Šajn
19. 01. 2020 20.47
+4
Draga žival vol oprosti ker se kar tako izposojam besedo s katero te prepoznavamo. Nisi tu nič kriv so le nekateri osebki ki te v mentalnem razvoju niti približno ne dohitevajo!
detect
19. 01. 2020 18.31
+1
no in sedaj se je pokazalo,da je socializem še najboljši sistem.
zavetnik
19. 01. 2020 19.53
+10
Če že ni najbolši je pa najbolj pravičen in vsi, ki tako vehementno podpirate kapitaliste se najprej vprašajte, kje so zaslužili kapital in kako so prišli do njega če pa pred 30 leti niso imeli za burek zdaj se pa kopajo v denarju, naj država poskrbi za dokaz o izvoru premoženja po dokaznem principu, da ti dokažeš od kje ti premoženje in če si plačal od tega dajatve?
detect
19. 01. 2020 21.42
+7
Gorazd Petek
19. 01. 2020 21.59
-4
Kje to? Na odpadu zgodovine-Kitajskem,Venezueli,Kubi. Dajte se streznit revčki-
AttilaTheHun
10. 10. 2022 16.12
flojdi
19. 01. 2020 18.09
+3
.pod globalizacija razumem to , da bo vsa Zemlja imela samo ene skupne voditelje , da bo eno delo kjerkoli plačano enako , da bo en izdelek lahko kupljen za isto ceno , ... / ok , sanjam. ( eni se pač ne bodo dali" spustit nižje z najvišjega . čeprav bodo po Matildi povsem enaki vsem
1918
19. 01. 2020 16.36
+34
a ja, zdaj ko ste uničili 2/3 ekonomij in se vam "globalizacija" vrača, zdaj pa tako, goljufi
tali?ni tom
19. 01. 2020 17.56
-5
zdele je ugotovil da pa sociajlizem ,tak prefinjen le ni tako slaba stvar! pozno,prepozno,le poglejmo kake probleme so nardil delničarji zahoda vsemu svetu!zdele ko se vse to vrača kot bumerang z migranti,vojnami in lakoto v večini sveta bi pa drugačen kapitalizem!
Krainerland
19. 01. 2020 19.52
+0
Tega ni kriv kapitalizem. V osnovi je to najbolj pravičen sistem nešteto bolj kot socializem!
Krainerland
19. 01. 2020 19.53
+1
ahim1225
19. 01. 2020 16.36
+18
Tale deček Svetovnega ekonomskega foruma v Davosu Klaus Schwab, ne bo rešil globalizacije, ker bo šel prej v božje kraljestvo.
Boris Kavčič
19. 01. 2020 18.18
+3
lloojjzzee
19. 01. 2020 16.22
+20
pri 81 se njemu j... za vse nas
Borisj
19. 01. 2020 15.43
+34
Hvala Klaus Schwab. Številni to vemo in s posledicami tega živimo že dolga leta, ampak hvala. Samo še nemogoče iluzije o zeleni profitabilnosti se znebimo, pa bomo res na konju. Ampak ne pričakujte, da bodo taki gospodarski ultra konservativci kot je on kdajkoli za to. Celo takrat ne, ko bo svet gorel kot ena sama velika šibica.
Sandalphone
19. 01. 2020 15.23
+9
Najti zlato sredino. Ni treba, da gre vedno v ekstreme...
LOS - T
19. 01. 2020 15.15
+31
Ampak je zanimivo, kako vedno prej ko slej pridejo tudi politiki in drugi vplivneži do spoznanja, da ma pa narod vendarle prav. Ko so nas začeli basati z internaicionalizmom gospodarstva in družbe EU in multikulti utopijo, smo že v večini vsi vedeli, da se to ne more obnesti na dolgi rok. No, kot smo počasi le prilezli do bolj poštenega komentiranja člankov o ilegalnih imigrantih tako bomo kmalu tudi do tega, da EU ne sme biti en lonec ampak polna miza z različnimi dobrotami.
Gorazd Petek
19. 01. 2020 15.08
+13
Sama zadeva globalizacije ni bila slaba a ko so se na njio navesile iztirjene in zblojene agendein socializem je zadeva ušla kamor je ušla in sedaj sledi kontra udarec,ki bo zadeve stabiliziral. Če je globalizacija mogoča le na osnovi krščansko judovsko zahodnih civilizacijskih norm in postopno,so nekateri takoj privlekli v zadeve obskurne mejne skupine,socializem,uravnilovko in zavrgli korenie zahodne civilizacije kar se vrača kot bumerang.Eden izmed teh bumerangov je multikulti,ki je EU praktično že privlekel v vojno pa se še razni bleferji kot je Schwab kar sprenevedajo o "begunski krizi" ki je ni pač pa gre za načrtno usmerjene akcije,kar so ljudje začeli sprevidevati in se temu upirati,vsi vemo ,da je multi kulti antinaraven pojav,če skušamo tako kulturo delati umetno,narava je to pač uredila zaradi prilagoditve življa tistemu okolju,nasilno mešanje ras,kot se to trenutno dogaja v EU in ki sproža vedno večje upore,ki jih ni več možno ustaviti pa vodi v vojno in genocid ene ali druge strani Treba je vedeti da nekontrolirane in nezakonite migracije ustvarjajo nerstabilna krizna žarišča,destabilizirajo države,ekonomije in so tudi okoljski in finančni problem. Definitivno v družbo ne moreš dovoljevati priseljevanja osebkov,ki niso zmožni dosegati zahtevanih norm,saj spodkopavaš lastno finančno,socialno in gospodarsko stabilnost,kar se sedaj kaže v EU,ki je v slepi ulici pred razpadom,določene skupine pa še kar težijo,k podivjani politiki napreje in odganjajo države iz skupnosti.Brexit in exiti ,ki še prihajajo so posledica te zgrešene politike,ki je naredila in še dela toliko škode ,da se sploh ne zaveda,kaj sploh počne. In o "populistih" gre za navadno zmerljivko predvsem levoanarholiberalnih stran v bistvu socialistov in anarhistov,ki ko jim agende propadajo,ker ljudje nočejo več slediti te poti pokvarjenosti in podivjanosti z etiketiranjem skušajo izriniti tekmece iz poštenega političnrga boja. "Populisti" ne padejo z neba-so naravno politična posledica naravnega ravnotežja,ko se zadeva preizrodi,se pojavi antiteza ,da se vzpostavi ravnotežje nazaj.In ideja multi kultija in izrojenega globalizma se izpeva preživela je ker je zašla predaleč od naravnih zakonitosti. Seeda ŠSchvab govori o "napetostih" seveda so napetost vsaj v EU nastale zaradi nekontroliranega priseljevanja,saj se večina prišlekov pač ni zmožna niti noče vključiti v družbo,tako vedenje pa so EU vlade dopuščale,sedaj pa je problem nerešljiv brez resnega konflikta. Ker je večina teh težav postala nerešljiva si je bilo terba umisliti novo religijo Podnebno segrevanje in Podnebne spremembe-ki so navadne izmišljutine in laži namenjene novi histerizaciji in poizkusu u ovčjetropiti ljudi in obvladovati in oddvajati od osnovnih naravnih zakonitosti. Družbeni "eksperimenti" se vedno končajo z polomom,ker so večnoma podžgani s strani anarhistov ali socialistov,ki že vosnovi oponirajo naravnim zakonitostim zato ti eksperimenti vedno propadejo zraven pa vedno odnesejo ogromno človeških žrtev. Klimatske spremembe niso nobeden bav bav kot ga skušajo pikazati nekateri aktivisti in goreči verniki teh agend,gre za naravne cikluse,ki so normalni le mi smo jih mogoče pospešili,vse to kar je danes taka panika je bilo v življenju Zemlje nič kolikokrat izrazitejše,manj izrazitejše a mi smo premalu časa tukaj da bi dojeli. Tudi panika kaj bo ,če in ko se bo če se bo stopil ves let je odveč,za časa dinozavrov ga ni bilo,temperatura je bila okrog 32-35 stopinj in zemljo je prekrivalo bujno zelenje in tropski dež je vse to zalival. Precej večja težava pa so prevelike rodnosti v Azijskih in Afriških državah,kjer bi morali zadeve zajeziti in zmanjšati in prenehati hraniti te države namesto tega jih začeti učiti,kako naj se preživijo sami z delom,kako se namaka,kmetuje ne pa da prihajajo na razviti zahod kjer so večinsko neuporabni,socialno breme,kriminal in ogrožajo stabilnost zahodnih držav. Kot je tudi zaznati iz pridige Schwaba mu je jasno ,da je EU zabredla ravno zaradi zgrešenih
AlternativeFacts
19. 01. 2020 15.10
+7
Frane Šajn
19. 01. 2020 20.40
+3
Kaj je ta tip kje pobral Janšev ali pa Grimsijev plonk cegelc ali celo govor svojim ljubljenih glavoperov votlih glavic. Toliko hujskaškega nastpšaškega neumnega nevmesnega niča na kupu pa še ne! Nezanimo in bedno do amena! Skoda prostora na tem portalu!
Bojan-F
20. 01. 2020 08.48
+3
Misel ... "je multi kulti antinaraven pojav" ... je popolnoma antinaravna trditev ... narava/druzba je kot vezna posoda ... tezi k izravnavi potencialov in ne vprasa, kdo ima zasluge za dvig potencialov.
AntiFarseloncek
19. 01. 2020 15.07
-2
sektasi prosim prebirajte naslov vsak dan 5x.
jakec1575
19. 01. 2020 14.42
+22
Globalizacija je naredila svet veliko bolj ranljiv. Prej je vsaka država imela proizvodne kapacitete, danes je vse na kitajskem. globalizacija tudi vec socialne razlike. svet se bo zaradi nje pogrenzil v vojno. Okolje najbolj trpi. ker se umazane tehnologije prenasajo v države, ki nimajo sposobnosti preiti na cistejso raven.
nnikkitta
19. 01. 2020 14.34
+19
In kaj se bo zdaj naredilo, ko so končno javno priznali, da je šla predaleč ?
pravisprehajalec
19. 01. 2020 14.17
+1
Kapitalizem se je organsko razvijal in transformiral, v skladu z zahtevami vzporednega družbenega razvoja. Počasi in organsko, saj v družbi težko kaj narediš na hitro. Vsaka nasilna Revolucija je družbo pahnila nazaj v preteklost, v družbi pa vzbudila strasti, katerih posledice se čudi desetletja in desetletja. Evidentno je, da v najbolj razvitih Državah v zadnjih 200 letih ni bilo Revolucij. Zato so pa uspešne. Glede Kitajske oziroma ostalih globalistov je pa tako. Nekoč je bil na zahodu podatek, da če bi izenačil pogoje, v katerih delajo kitajska podjetja s tistimi na Zahodu, jih gre 70% v stečaj. Situacija v nekem kitajskem podjetju, da ko ima posel odpre firmo, izdela posel, potem pa zapre firmo, dokler ne dobi novega posla, je v razvitem svetu nepojmljiva. Pogodbe o delu, sindikati in inšpenkcije to preprečujejo. Ima pa takšno Kitajsko podjetje seveda prednost napram temu v Sloveniji naprimer. Takšne stvari ravno ureja Trump s Kitajci. In prav je tako, da se je nekdo spravil to početi.
yokerxdinterfan
19. 01. 2020 15.16
+10
francozi in američani so imeli revolucijo in jim je šlo na bolje...ok je pa res da malo več kot 200 let nazaj ampak spet pa ne toliko.
KungFuPanda
19. 01. 2020 15.38
+7
Povod za revolucijo je vedno izkoriščanje določenega števila ljudi, kateri predstavljajo znaten del prebivalstva (večino). Revolucija ni nikoli posledica zadovoljstva večine ljudi, pa kakorkoli obrneš. In posledica revolucije je totalni preobrat v sistemu, kar nikoli ni dobro, ker je to drugi ekstrem. Dober primer so Romanovi v carski rusiji, ki so bili nesposobni voditi državo in so na silo zatirali demonstracije zaradi nezadovoljstva ljudstva. Vladala je lakota, Nikolaj je bil zanič vojskovodja, zato so izgubljali vojno in posledično je veliko nezadovoljstvo prebivalstva izkoristil Lenin, s pomočjo Nemcev. Kakorkoli obrneš, če bi bil Nikolaj sposoben voditelj in če bi mu uspelo držati prebivalstvo kolikor-toliko zadovoljno, se revolucija najverjetneje ne bi zgodila.
KungFuPanda
19. 01. 2020 16.08
+6
Primer Kuba: pred revolucijo je bil na oblasti Batista, ki je naredil Kubo za leglo ameriške mafije, ljudje so bili pa lačni in revni. Proteste je nasilno zatiral. Vzrok za revolucijo je bilo spet nezadovoljstvo in trpljenje ljudi. Tu je še drugi aspekt zgodbe: komunizem je s strani Castra bil razglašen šele po poskusu ameriške intervencije (poskus zrušitve Castra). To se lahko interpetira tudi kot prošnja Kube do Sovjetske Zveze za pomoč po odkriti grožnji sosednje države za napad. Tudi nekdanji voditelji SZ v intervjujih trdijo, da s strani SZ ni bilo idej o vplivu v tem delu sveta. Ker sem intelektualno odkrit, priznam, da je to lahko samo ena izmed možnosti, druga je, da je bil upor že od začetka načrtovan kot komunistična revolucija. Vendar glede na zgodovinske vire ni najti odkritih tendenc kubanskega "revolucionarnega" vodstva po komunizmu pred poskusom invazije ZDA na Kubo.
Mauzahecmauzares
19. 01. 2020 16.20
+9
Šetač Američani so se imperializma prav tako rešili z revolucijo..
JanezNovakJohn
19. 01. 2020 12.44
+6
Kapitalizem, socializem in neoliberalizem so vmesne stopnje k kolektivizmu ki ga bo izvala 5G tehnologija.
JanezNovakJohn
19. 01. 2020 12.49
+12
vedelo se bo kaj smemo jesti in piti, kdaj moramo spati, kaj oblačimo, družabnost bo regulirana. Že sedaj vemo kam moramo dati papirček in kam zamašek. Travca je dovoljena, ni dovoljena, hitrost je tu 30 km/h drugje 45. vendar bo to zalonsko urejeno, avto bo pa sam peljal. Bel kruh ne bomo smeli jesti, sladkorja in ocvirkov tudi ne....
JanezNovakJohn
19. 01. 2020 12.52
+21
Malo bomo še trpeli v neoliberalizmu in okoljski vročini, potem pa k bogu. Bog si ga vedi kakšen sistem bo tam.
Alojz69
19. 01. 2020 12.52
+7
To se pravi naslednja stopnja ki jopisujes pod imenom kolektivizem je vojna
ElPapo
19. 01. 2020 12.32
-5
za enaka nacela se zavzema gibanje Narodni Blok.
Krainerland
19. 01. 2020 12.10
+3
Klaus Schwab za predsednika.