Gospodarstvo

Decembra 0,1-odstotna inflacija

Ljubljana, 30. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Inflacija v decembru je znašala 0,1 odstotka, obseg industrijske proizvodnje pa je bil novembra na letni ravni višji za 4,9 odstotka.

Tobačni izdelki so bili dražji za 17,6 odstotka, alkoholne pijače pa za 3,6 odstotka
Tobačni izdelki so bili dražji za 17,6 odstotka, alkoholne pijače pa za 3,6 odstotka FOTO:

Inflacija na letni ravni znaša 4,6 odstotka, medtem ko je bila inflacija decembra le 0,1-odstotna. Za toliko so se namreč zvišale cene življenjskih potrebščin v primerjavi z novembrom. Kot v prvi, skrajšani objavi podatkov navaja državni urad za statistiko, so se cene življenjskih potrebščin v letu 2003 na letni ravni zvišale za 4,6 odstotka oziroma povprečno za 5,6 odstotka.

Razmeroma skromno decembrsko povišanje cen življenjskih potrebščin - drugo najnižje letos - lahko v pretežni meri pripišemo številnim prednovoletnim popustom. Zaradi tega so bile cene v skupini obleka in obutev v povprečju nižje za 2,1 odstotka, v skupini komunikacije pa za 1,1 odstotka.

Letošnja inflacija je najnižja v zadnjih nekaj letih: pred tremi leti je znašala še 8,9 odstotka, leta 2001 je padla na sedem odstotkov, leta 2002 se je znova nekoliko dvignila na 7,2 odstotka. K temu je po ugotovitvah državnega statističnega urada nedvomno prispevala podpovprečna rast cen hrane in brezalkoholnih pijač ter goriv in energije, torej v skupinah, ki sta običajno, tako vsaj kažejo izkušnje prejšnjih let, pomembna elementa oziroma generatorja inflacije.

Na drugi strani pa je decembra bilo zabeleženih tudi kar nekaj močnih povišanj cen, in sicer v skupinah rekreacija in kultura (za 1,8 odstotka) ter prevoz (za 0,9 odstotka). V prvi skupini so se najbolj podražili storitve za rekreacijo in šport (za 8,5 odstotka), športna oprema (za 7,4 odstotka) in počitnice v paketu (za 3,4 odstotka), v skupini prevoz pa se je najbolj podražilo vzdrževanje in popravilo vozil (za 7,2 odstotka).

Industrijska proizvodnja višja za 4,9 odstotka

Obseg industrijske proizvodnje je bil novembra za 3,7 odstotka nižji kot oktobra, v primerjavi z lanskim novembrom pa se je povečal za 4,9 odstotka, so sporočili iz državnega statističnega urada. V letošnjih prvih enajstih mesecih je bila industrijska proizvodnja za odstotek višja kot v enakem obdobju lani.

Novembra letos se je v primerjavi z lanskim novembrom po dejavnostih za 6,1 odstotka povečal obseg proizvodnje v predelovalnih dejavnostih, za 1,2 odstotka pa obseg proizvodnje v rudarstvu. Obseg proizvodnje v oskrbi z elektriko, plinom in vodo se je v primerjavi z lanskim novembrom zmanjšal za 9,6 odstotka.

Glede na namen porabe proizvodov se je v letošnjem novembru v primerjavi z enakim mesecem lani najbolj povečal obseg proizvodnje pri proizvodih za široko porabo, in sicer za 9,6 odstotka. Proizvodnja proizvodov za investicije se je povečala za 4,3 odstotka, proizvodnja proizvodov za vmesno porabo pa za 0,9 odstotka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni