Gospodarstvo

Dela stekla še na dveh sklopih tretje razvojne osi

Velenje/Ljubljana, 30. 03. 2023 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na severnem delu tretje razvojne osi so dela stekla še na dveh sklopih, to je sklopih B in H na območju Škalskega jezera in Konovega. V sredo je bila podpisana uvedba v delo in od takrat dela tudi že potekajo, poteka sečnja, so pojasnili na Darsu. Z velenjske občine sporočajo, da bo zaradi del na določenih odsekih moten lokalni promet.

Gradnjo trase bo Mestna občina Velenje v sodelovanju z Darsom predstavila 12. aprila ob 18. uri v gasilskem domu v Škalah na zboru krajanov Krajevne skupnosti Škale-Hrastovec, na katerega so povabili tudi vodstva krajevnih skupnosti Konovo in Stara vas, so danes sporočili z občine.

Sklop B na območju ob Škalskem jezeru zajema gradnjo viadukta Škalsko jezero, ki ga sestavljata dva ločena samostojna objekta v dolžini dobrih 105 metrov, in spremembo trase regionalne ceste Velenje-Škale v dolžini dobrih 940 metrov. Gradnja obsega tudi dela za ureditev odvajanja in zadrževanja padavinskih voda, ureditev komunalnih vodov, izvedbo vodnogospodarskih ureditev ter krajinsko ureditev.

Gradnja tretje razvojne osi na Koroškem
Gradnja tretje razvojne osi na Koroškem FOTO: POP TV

Sklop H (Konovo) zajema spremembo trase navezovalne ceste v dolžini dobrih 1800 metrov ter ostalih cest in rekreacijskih poti. Načrtovani so tudi viadukt Konovo v dolžini nekaj manj kot 142 metrov, skoraj 500-metrski enocevni predor Konovo, ki je predviden za dvosmerni promet, in mostova preko reke Pake v krožišču na regionalni cesti Velenje-Mislinja.

Sklop H zajema še ureditve t. i. navezovalne ceste od novega krožišča na obstoječi glavni cesti Velenje-Slovenj Gradec v naselju Škale do priključka Škalsko jezero, kar bo navezava na sklop B (Škalsko jezero). V okviru izgradnje navezovalne ceste je predvidena izgradnja in ureditev novih krožišč ter križanj z obstoječimi cestami, so načrte povzeli na velenjski občini.

Pogodbena vrednost del je 55,45 milijona evrov (brez DDV), dela pa bo izvedel konzorcij družb Strabag gradbene storitve in ljubljanske podružnice Strabag. Pogodbeni rok za izvedbo del na teh dveh odsekih je 30 mesecev od uvedbe izvajalca v delo, tako da se bodo dela sklenila predvidoma septembra 2025.

S tem so se dela začela na polovici od osmih sklopov 17,4-kilometrskega odseka hitre ceste med Velenjem in Slovenj Gradcem. Pri čemer so na enem sklopu, to je sklopu D (Gaberke), že končana, v teku pa so dela na območju slovenjgraške občine, to je na sklopu F (Jenina), kjer bodo po napovedih Darsa dela končana predvidoma letos.

Gledano v celoti pa se je časovnica izgradnje severnega dela tretje razvojne osi med Šentrupertom in Slovenj Gradcem zamaknila, novo časovnico bodo predstavniki Darsa in ministrstva za infrastrukturo po napovedih predstavili v aprilu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.