Gospodarstvo

Delavci lendavskega Integrala s stavko zahtevajo februarske plače

Lendava, 04. 04. 2012 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V lendavskem Integralu stavkajo. Odgovorni se na to še niso odzvali, stavkajoči pa zahtevajo izplačila februarskih plač, prispevkov, prevoza na delo ter nadomestil za prehrano in dnevnic.

V prevoznem podjetju Integral Lendava, ki je v lasti ljubljanske družbe Protect GL, poteka stavka. A brez odziva odgovornih. Kot pravijo stavkajoči delavci – stavki se niso pridružili le trije do štirje in tisti, ki so na bolniškem dopustu – se na njihove zahteve ni odzval niti direktor Štefan Kepe niti predsednik nadzornega sveta družbe Franc Lavrih. So pa dobili sporočilo direktorja družbe, da je prokurist Boris Gregl odstopil.

Delavci bodo stavkali do izpolnitve zahtev.
Delavci bodo stavkali do izpolnitve zahtev. FOTO: Thinkstock

Vsi vozniki podjetja, katerega osnovna dejavnost so prevozi utekočinjenih tovorov, predvsem naftnih derivatov, so sicer dobili izplačane dnevnice za januar, stavkajoči pa še vedno zahtevajo preostalo: izplačila februarskih plač, prispevkov, prevoza na delo ter nadomestil za prehrano in dnevnic. Podjetje naj bi zaposlenim dolgovalo 135.000 evrov.

Sekretarka območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Pomurja Zdenka Bobovec pravi, da takšnega odnosa, kot ga imajo odgovorni v Integralu, še ni doživela, saj so se že ob napovedi stavke odgovorni ponavadi odzvali na postavljene zahteve in poskušali sprejeti odločitve, ki bi vodile k temu, da stavke sploh ne bi bilo.

V času stavke delavci tehnične preglede opravljajo počasneje kot običajno, saj so jih po zakonu o stavki dolžni opravljati tudi med njo, stavka pa se bo po napovedih stavkajočih delavcev nadaljevala do izpolnitve zahtev.

Velike finančne težave podjetja so razkrili v začetku marca, ko je sodišče blokiralo sredstva na bančnih računih podjetja zaradi tožbenega zahtevka Petrola za poplačilo neplačanih zapadlih terjatev. Sicer naj bi družba z izgubo poslovala že več kot dve leti.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kraljmatjaz54
09. 04. 2012 11.04
+3
kJE SI SEMULIČ,KJE SI ŠTRUKELJ,DA BI SE BORIL ZA KONKRETNE PRAVICE DELAVCEV ?NIKJER JIH NI IN JIH TUDI NE ZANIMAJO TI PROBLEMI,KER PO ŠTRUKLJEVO IN SEMULIČEVO TI PROBLEMI NIMAJO DODANE VREDNOSTI IN ZA NJIH NISO INTERESANTNI.tE SINDIKALNE MAFIJCE JE TREBA ODSTRANITI!
b77
10. 04. 2012 13.20
alian
08. 04. 2012 12.22
Po zakonu dolžni delati tudi če niso dobili plače???? halo pa kaj ste normalni. a delavci dobijo pol tudi hrano brez plačila in odlok plačila položnic.
alterego
06. 04. 2012 10.27
+1
delavci zahtevajo svoj zaslužen denar, kaj pa država svoje davke in prispevke? ma, boli državo za to...
Danijel Fric
05. 04. 2012 12.11
+2
Uprava in menedžerji si preveč talajo in zmanjka za pokrivanje tekočih stroškov.Standardni slovenski sistem gospodarstva.
b77
04. 04. 2012 20.11
+3
še en stečaj , uspeh slovenske efikasnossti in uspeha dela
keramicar2
04. 04. 2012 16.57
+5
še en uspeh slovenskih tajkunov