Gospodarstvo

Hugo Boss bo še sodeloval z Muro

Murska Sobota, 02. 10. 2009 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Stečajni postopek za Muro je stekel. Vodstvi Mure in nemškega partnerja Huga Bossa pa sta se dogovorili, da bosta družbi nadaljevali poslovno sodelovanje.

Mura tudi uradno na poti v stečaj.
Mura tudi uradno na poti v stečaj. FOTO: POP TV

Na murskosoboškem sodišču se je danes začel stečajni postopek za družbo Mura in njenih hčerinski družbi Mura – Moška oblačila in Mura – Ženska oblačila, so sporočili iz Mure. Vodstvo Mure je predlog za začetek stečajnega postopka omenjenih družb vložilo v četrtek.

Hkrati je vodstvo Mure v četrtek vložilo tudi predlog za stečaj invalidskega podjetja Muralist. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so povedali, da so predlog soglasja za uvedbo stečajnega postopka za invalidsko podjetje že poslali na vlado, ki mora dati soglasje za začetek postopka.

Matična družba Mura in njene omenjene štiri hčerinske družbe, ki so glede na računovodske podatke z 31. avgusta razglasile insolventnost, skupaj zaposlujejo 2635 ljudi.
Pri preostalih petih hčerinskih družbah, Mura – EHM, M – Energetika, Mura in partnerji, Mura – Unikat in M-AIKS, insolventnost ni ugotovljena, zato nadaljujejo redno poslovanje.

Hugo Boss in Mura nadaljujeta sodelovanje

Vodstvi Mure in nemškega partnerja Huga Bossa sta se danes dogovorili, da bosta družbi nadaljevali poslovno sodelovanje, so sporočili iz Mure. "Po diskusiji, kjer smo zelo natančno predstavili vizijo in načrte za naprej ter zelo natančno pojasnili vse dogodke, ki so se odvijali v Muri v zadnjem času, smo se dogovorili, da se poslovno sodelovanje nadaljuje," so sporočili iz Mure in dodali, da bo poslovni partner še naprej natančno spremljal dogajanje in preverjal, ali se bodo dane obljube uresničevale.

Kot pojasnjujejo v Muri, družba Hugo Boss, ki z Muro uspešno sodeluje 35 let in ni nikoli želela prekiniti sodelovanja, po zadnjih dogodkih ni bila več prepričana, ali lahko še naprej zaupa Muri svoje posle.

Predsednik uprave Mure Bojan Starman je po sestanku poudaril, da so nemškemu partnerju zelo natančno predstavili načrte v novem podjetju Mura in partnerji in tudi dogodke, ki so se dogajali v zadnjem času. "Predstavnik Huga Bossa je potrdil, da se bo sodelovanje nadaljevalo, predvsem je ob tem izpostavil dolgoletno sodelovanje, ki je bilo vedno uspešno," je dejal. Predstavnik Huga Bossa je bil po Starmanovih besedah zadovoljen, ko so v Muri pojasnili vse razloge za dogodke v zadnjih dneh in mu tudi pokazali, kako naj bi sodelovanje čim bolj nemoteno potekalo še naprej.

Protest Murinih delavcev
Protest Murinih delavcev FOTO: Dare Čekeliš

"Nemški partner je izpostavil, da želi v prihodnje sodelovati z enako ekipo kot doslej. Dali smo vsa jamstva, da bomo zagotovili vse potrebno, da se lahko sodelovanje nemoteno nadaljuje," je ob tem poudaril Starman in dodal, da je želel predstavnik Huga Bossa natančno vedeti, kako je podjetje organizirano, kdo kaj vodi, kakšna je kratkoročna in dolgoročna možnost preživetja podjetja, z vsemi izračuni.

Obenem naj bi Hugo Boss želel vedeti, kako je z drugimi Murinimi posli. "Hugo Boss ne more pokriti naročil skozi vse sezone, treba je imeti tudi druge kupce, s katerimi bomo poskušali nadaljevati sodelovanje kot doslej," je dodal Starman.

Trenutno je po Starmanovih besedah v podjetju Mura in partnerji zaposlenih 471 ljudi, dela pa se opravljalo tudi v nekaterih drugih družbah. "Določene operacije so zelo prepletene. Zaenkrat bomo poskušali kot storitev najeti od Mure določene stvari in določene usluge, ki jih nujno potrebujemo," je še pojasnil prvi mož Mure.

Direktor Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaž Kuntarič, ki je sodeloval na sestanku, je povedal, da je s pogovori zadovoljen. "Pogovori so bili zelo odkriti, zanimalo jih je, kako bodo zadeve tekle," pravi. Zagotovili so jim, da bodo natančno in v rokih izpolnjevali naročila, je dodal Kuntarič. Delavci naj bi po Kuntaričevih pričakovanjih odpoved pogodb o zaposlitvi dobili takoj prihodnji teden, da bodo lahko čim prej stekli postopki za pridobitev ustreznih pomoči.

Hugo Boss je, kot je znano, prejšnji teden zaradi stanja v podjetju in spontane stavke delavcev začasno prekinil dobavo materiala v Muro. Sodelovanje Huga Bossa je ključno za prihodnje delovanje Mure, saj naj bi bila po načrtih vodstva podjetja hčerinska družba Mura in parterji, ki opravlja dodelavne posle za tega nemškega partnerja, temelj ohranitve proizvodnje in njene morebitne razširitve v prihodnje.

Delavci: Minister, izpolnite obljubo

Zaposleni v Muri, ki so pristali na zavodu za zaposlovanje, so upali, da bodo brez težav prišli vsaj do izredne socialne pomoči. A se je tudi tu zapletlo.
Zaposleni v Muri, ki so pristali na zavodu za zaposlovanje, so upali, da bodo brez težav prišli vsaj do izredne socialne pomoči. A se je tudi tu zapletlo. FOTO: POP TV

Sindikat Mure je presenečen in ogorčen nad načinom pridobitve socialne pomoči za delavce, saj ta ne poteka, kot je bilo dogovorjeno z ministrom za delo Ivanom Svetlikom. Predsednik sindikata Drago Forjan ministra zato poziva, naj obljubo izpolni.

Vodstvo Mure je v četrtek na murskosoboško sodišče vložilo predlog za stečaj družbe Mura in njenih hčerinskih družb Mura - Moška oblačila, Mura - Ženska oblačila in Muralist, ki skupaj zaposlujejo 2635 delavcev.

Forjan v pismu Svetliku navaja, da je na skupnem sestanku 9. septembra sam potrdil, "da bodo delavci Mure dobili dogovorjeno izredno socialno pomoč brez upoštevanja kriterijev za pridobitev izredne klasične socialne pomoči, ki jo lahko dobi vsak državljan Slovenije, ki je socialno ogrožen. Dogovorjeno je tudi bilo, da ustrezne službe v Muri pripravijo vso potrebno dokumentacijo tako, da bo lahko Center za socialno delo delavcem nakazal sredstva na njihove tekoče račune."

Forjan nadaljuje, da je tudi 22. septembra direktor Soda Tomaž Kuntarič ob prisotnosti predsednika vlade Boruta Pahorja in ministra za gospodarstvo gospoda Mateja Lahovnika povedal, da bodo vsi delavci Mure, ki bodo izgubili delo, dobili izredno socialno pomoč že v oktobru.

Realnost je po navedbah sindikalista na žalost drugačna, saj se morajo delavci Mure javiti na centru za socialno delo, dostaviti potrebne dokumente, poleg tega pa verjetno te pomoči niti ne bodo deležni vsi. "Zavedati se morate, da to vnaša veliko nejevolje in razburjanja, kar lahko vpliva na nekontrolirane poteze nezadovoljnih in opeharjenih delavcev," še piše Forjan.

Pismo končuje s pozivom, naj Svetlik dano obljubo izpolni in poskrbi za izplačilo izredne socialne pomoči delavcem, ki bodo izgubili delo, brez nepotrebnih birokratskih postopkov, češ da lahko vse podatke ustrezni organi pridobijo iz baz podatkov davčne uprave in statistike. Pismo je v vednost poslal tudi predsedniku vlade, ministru Lahovniku in direktorju Soda Kuntariču.

Večina Murinih delavcev bo upravičena do izredne pomoči

Protest Murinih delavcev
Protest Murinih delavcev FOTO: Dare Čekeliš
Za pomoč pri prestrukturiranju in zaposlovanju v Pomurju je v pripravi poseben zakon, ki naj bi bil po besedah vodje sektorja za programe zaposlovanja na ministrstvu Zorana Kotolenka pripravljen do konca leta. Na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ki usklajuje priprave posebnega zakona za razvojno pomoč Pomurju in operativnega programa za njegovo izvajanje v obdobju 2010-2015, več informacij danes zaradi odsotnosti pristojnih niso mogli podati. Program naj bi se osredotočil na ukrepe za razvoj podjetništva in gospodarske konkurenčnosti ter pospešitev prestrukturiranja regije v smeri njenih prednosti - na področju geotermalne energije ter drugih obnovljivih virov energije, agroživilskega področja in razvoja podeželja ter podpornih dejavnosti v turizmu.

Do izredne socialne pomoči bo po oceni ministrstva za delo upravičena večina delavcev Mure, ki bodo zaradi stečaja matične in treh hčerinskih družb izgubili delo. Centri za socialno delo v Pomurju so doslej prejeli 800 vlog, prva izplačila pa napovedujejo za 19. oktober. Povprečna štiričlanska družina lahko pričakuje okoli 520 evrov pomoči.

Izredna denarna socialna pomoč bo dodeljena glede na višino minimalnega dohodka za družino. Minimalni dohodek, do katerega je mogoče pridobiti denarno socialno pomoč, od 1. julija letos za samsko osebo in prvo odraslo osebo v družini znaša 226,80 evra, za vsako naslednjo odraslo osebo v družini 158,76 evra, za otroka 68,04 evra, toliko pa znaša tudi povišanje za enostarševsko družino.

Povprečna štiričlanska družina naj bi tako dobila okoli 521 evrov pomoči. Generalni direktor direktorata za socialne zadeve na ministrstvu Davor Dominkuš delavce poziva, naj na centrih za socialno delo čim prej oddajo vlogo, da bi lahko socialno pomoč dobili že 19. oktobra. Ministrstvo ocenjuje, da bo glede na situacijo do izredne socialne pomoči upravičena večina delavcev Mure, ki bodo zaradi stečaja izgubili delo. "Ocena je, da gre praktično za vse delavce Mure," je dejal Dominkuš.

Izredna socialna pomoč je namenjena premostitvi časa do prejemanja nadomestila za čas brezposelnosti. Ministrstvo zagotavlja, da bodo odločbe o denarnem nadomestilu za brezposelnost izdane v osmih dneh od nastanka brezposelnosti. Prijavo v evidenco brezposelnih bodo lahko odpuščeni delavci na enoti zavoda za zaposlovanje opravili po preteku 15 dni odpovednega roka od prejema sklepa o prenehanju delovnega razmerja.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

si-ma
05. 10. 2009 10.02
Komentar, ki ga je napisal-a MMAKARI vam pove vse, brez skrbi, da se te "visoko obljubljene pomoči" ne bodo izplačevale kar tako. Seveda gledali bodo vse, koliko zasluži žena ali mož, imaš dva avta, imaš zemljo itd. Pa kaj si mislijo, si sploh predstavljajo kako je, če naenkrat domov prineseš samo eno plačo, pa živi v tej bedni izkoriščevalski Sloveniji. Če bi bila polž s hišico, bi to svojo hišico že zdavnaj odvlekla iz te Slovenije, ker kar se sedaj dogaja, to ni več normalno. Pa kako bomo še lahko sploh preživeli? Mi kdo lahko to pove???
endrug
04. 10. 2009 22.48
laufer 04.10.2009, 22:30 Ne verjemi vsega. Veliko bi jih obdržalo 2000. Ampak za koliko časa. Dolker država kaj doda. Potem pa na cesto. Nepremičnine pa bi mu ostale.
laufer
04. 10. 2009 22.30
Pecečnik je ponujal v novi Muri 1350 delovnih mest, kar državi ni bilo nič. Pri tem je spodbudila POP TV, da je sprožila posmeh Pečeniku! Sedaj pa je država rodila 471 delovnih mest, torej 879 manj kot Pečečnik, POP TV za nič o državi! Res je, da je v naši državi polno gnoja oziroma, riba smrdi pri glavi!!
minnaema@yahoo.com
04. 10. 2009 21.54
Logičnlo H.BOSS- POBIRA SMETANO veliko let, vodilni v Muri pa niso skrbeli dovolj za lastno blagovno znamko...brez dvoma pri tem je trebakontinuirano skrbeti za napredovanje & med drugim pošiljati lastne kreatorje v tujino, da se tam dodatno izobražujejo in povedo kaj je NOVI TREND V SVETU-vsega tega v Muri baje NI bilo, pa dejte no dejte ali so za to krivi delavci MURE ali vodilni kader, ki je gledal baje več ali manj le na svoje interese in NI skrbel za dodano vrednost in razvoj lastne blagovne znamke.......in kdo bo za vse te anomalije odgovarjal...zanimivo bi bilo vedeti ; & Lp
6-5
04. 10. 2009 18.31
"Če te porinem boš letel", je rekel Hugo in igrica se je nadaljevala
Jožajoža
04. 10. 2009 17.07
enaq obleka stane toliko, kot delavka v enem mesecu bruto.hugo je lahko zelo zadovoljen,naša država,proračun in delavka pač ne.
jezek007
04. 10. 2009 11.11
534bgb - ti maš pa tud dobre. In kaj boš dosegel s tem če Hugo Bossu pade prodaja, edino to, da bo Mura imela še nekoliko manj dela. V ekonomiji je pa povsem normalno da gledaš na stroške in sodeluješ z nekom če se splača.
ekskluziv.scena
03. 10. 2009 15.35
Slovenski takozvani Managerji so čisto navadna svojad, ki razmišlja samo o tem, kako bo z bleščečim Audijem impresionirala svoje snobovske prijatelje. Njihovi delavci so pa hlapci.
endrug
03. 10. 2009 12.15
Boss in uprava Mure le igrata s pogajanji. Tako naj bi prestrašili delavce, da ne bi več stavkali. Ampak še bodo. Dokler plače ne bodo višje!
534bgb
03. 10. 2009 01.13
BOJKOTIRAJTE BOSSOVE IZDELKE
534bgb
03. 10. 2009 01.12
Naj nihče ne reče da mura dela kvalitetno. Delal sem v muri in vem da kitajska po kvaliteti več sploh ne zaostaja. Hugo boss izkorišča murine delavce in to bo potrebno po intenretu širiti da naj vsak bojkotira Bosove izdelke. Boss bo v muri samo dokler se bo splačalo. Minilo bo samo nekaj let ko bo za njega tudi mura predraga. takrat bodo tudi ti šli na cesto kot so ostali. Bojkot Bossovih izedelkov zaradi izkoriščanja delovne sile. Plačuje minimalno sam pa žanje milijonske dobičke. BOJKOT BOSSOVIH IZDELKOV
534bgb
02. 10. 2009 23.26
Naj nihče ne reče da mura dela kvalitetno. Delal sem v muri in vem da kitajska po kvaliteti več sploh ne zaostaja. Hugo boss izkorišča murine delavce in to bo potrebno po intenretu širiti da naj vsak bojkotira Bosove izdelke. Boss bo v muri samo dokler se bo splačalo. Minilo bo samo nekaj let ko bo mura predraga. takrat bodo tudi ti šči na cesto ki so ostali. Bojkot Bossovih izedelkov zaradi izkoriščanja delovne sile. Plačuje minimalno sam pa žanje milijonske dobičke
jezek007
02. 10. 2009 22.36
Mura ima že dolgo probleme in že dolgo se jo je samo še umetno vzdrževalo, vsake toliko časa ena finančna injekcija in je zdržala še ene par let. Podjetje je absolutno preveliko za to panogo in zato povsem nefleksibilno, moralo bi biti razdrobljeno na več enot, ki bi se bistveno lažje prilagajale trgu. Proizvodnjo bi morali že zdavnaj bolj optimizirati in posledično zmanjšati št. zaposleni. Hkrati pa bi morali vzpodbujati razvoj ostalega gospodarstva v tem okolju, da bi ljudje, ki želijo delati tudi lahko delali in si služili kruh.
tony
02. 10. 2009 21.01
Seveda, kje pa Hugo Boss še lahko dobi tako kvaliteto za tak male denarce.
nekdo...
02. 10. 2009 15.58
Ahaha valda ja Pahorček je prišel v muro in eni so bli mokri od navdušenja in mu ploskali kot da bi prišel mojzes in jih peljal v obljubljeno deželo. pri enih nainost ne pozna meja. mmakari na to bi mogla na žalost prej mislit. preden so te tile peljali žejno čez vodo. Zaupat ne moraš nikomur dan danes! Zapomni si to!
Konrad 001
02. 10. 2009 15.22
Sedaj bo začel teči petnajstdnevni odpovedni rok, v tem času pa bo stečajni hotel imeti narejeno inventuro. Prej se pozanimajte če lahko koristite dopust, kajti inventura ne bo plačana, prav tako ne dolgovane plače, malica, regres pa ne spadata med prednostne terjatve. Resnični zmagovalec bo stečajni upravitelj ( zelo zanimiva bodo njegova poročila na AJPES ) z svojo nagrado in stroški. Vem bo težko, vendar si boste morali pomagati sami, ker ta država ne bo nikoli pomagala šibkejšemu. Govorim iz lastne izkušnje.
kraska
02. 10. 2009 15.20
Če dajo Murinim delavcem to izredno socialno pomoč morajo dati vsem saj ni samo Mura v stečaju!!
caspera1
02. 10. 2009 15.09
Alibaba, ne vem, če tole znese v kruti realnosti. Te takoj pohopajo in obtožijo kraje.
AlternativeFacts
02. 10. 2009 14.53
18 let se je poslušalo bolje to malo kot nič.Sedaj imate ne več "to malo"ampak nič.Da nebo kdo mislil da to velja samo za Muro.Sindikatom se zahvalite za epske (3%)stavke in take podobne nebuloze.Glede politike pa me zanima, kje bodo sedaj našli vizijo o dodani vrednosti.Podjetje ki je imelo svoj lasten razvoj, so pripeljali do podjetja ki bo temeljilo na dodelavnih poslih.Pa razumi če lahko!?
Leandra
02. 10. 2009 14.43
Propadli so zato ker so bili v Sindikatu....??