Gospodarstvo

Delavci pivovarne direktorju preprečili vstop

Zagreb/Split, 04. 03. 2010 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Jadransko pivovaro so morali priti policisti, saj so člani sindikata in delavci direktorju preprečili vstop v prostore. Zahtevajo namreč pogovore s predstavniki Pivovarne Laško.

Člani sindikata in delavci Jadranske pivovare iz Splita so direktorju Nenadu Buljanu preprečili vstop v prostore pivovarne. Predstavnik panožnega sindikata Goran Domljanović je slednjemu namreč povedal, da lahko v tovarno vstopi šele, ko bo pripeljal predstavnike Pivovarne Laško, da bi delavcem povedali, kaj nameravajo storiti z Jadransko pivovaro, ki ima le za en mesec zalog za nadaljevanje proizvodnje. Buljan je poklical policiste, ki so naredili zapisnik, dveurni dogodek pa je minil brez incidentov.

Jadranska pivovara
Jadranska pivovara FOTO: dnevnik.hr

Prodaja ali zaprtje

Za Jadransko pivovaro po Buljanovih besedah ostajata le dve možnosti – prodaja ali zaprtje, saj ni dobičkonosna. Potrdil je, da se lastniki licence piva Kaltenberg zanimajo za prevzem pivovarne ter da končno ponudbo iz Nemčije pričakuje v ponedeljek. Dodal je, da se bavarski lastniki licence o nakupu pivovarne ali njenem najemu pogajajo s Pivovarno Laško.

Domljanović je novinarjem dejal, da namerava Pivovarna Laško likvidirati Jadransko pivovaro in na ta način dobiti 38.000 kvadratnih metrov privlačnega zemljišča v Vranjicu blizu splitskega severnega pristanišča, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Za težak položaj kriv Šrot?

Predstavnik sindikata Ivica Blažević je medtem pojasnil, da je Pivovarna Laško "pod hipoteko Nove Ljubljanske banke" in da namerava dobiti omenjeno zemljišče. Za težak položaj v Jadranski pivovari je obtožil tudi nekdanjega predsednika uprave laške pivovarne Boška Šrota.

Pivovarna Laško je kupila Jadransko pivovaro leta 2001, ko je bilo v podjetju zaposlenih 1500 delavcev, letna proizvodnja pa je znašala 350.000 hektolitrov piva. Sindikati so spomnili, da je trenutno v podjetju le še 65 delavcev, letna proizvodnja pa dosega zgolj še 65.000 hektolitrov piva.

Domljanović je delavce preostalih podjetjih na splitskem območju, kot so Železarna Split, Brodosplit in Dalmacijavino, obenem pozval, naj fizično zasedejo tovarne, kot so to v sredo storili delavci pivovarne. "Skupaj povejmo tajkunom – dovolj je," je sklenil.

V Pivovarni Laško imajo 'čisto vest'

V vodstvu Pivovarne Laško so ob tem pojasnili, da so predstavnike delavcev in sindikata splitske pivovarne že v torek povabili v Laško, vendar je bil predlog zavrnjen. V Pivovarni Laško navajajo, da imajo popolnoma "čisto vest", saj so delavci doslej redno prejemali plače, ki so višje, kot jih določa kolektivna pogodba.

"Pred letom dni je že bilo jasno, da obstajata le dve opciji, ali pivovarno prodati ali pa obrat zapreti. Prihodnji teden bomo izvedeli, ali je prodaja možna. Delavcem bomo vsekakor izplačali tudi primerne odpravnine," so še povedali v upravi Pivovarne Laško.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carpathian
05. 03. 2010 12.23
pennywise, ni jih treba glih streljat, dovolj bo najbrž že poduk kakršnega je dobil franjo bobinac iz gorenja :)
vetrolov
05. 03. 2010 10.31
tam jih je samo 65 (delavcev), pri nas nekaj stotisoč..... KDO BO MOČNEJŠI ? ko tudi oni ne bodo imeli več kaj izgubiti......
Millena
04. 03. 2010 21.22
Usaj eni ki se nedajo za zgled bi jih morali imeti in u opozorilo bi morali imeti tiste ki so delali za 20€ na teden 13 mesecev. Začnimo se učiti iz napak drugih.
robba
04. 03. 2010 20.11
imajo čisto vest, hehehehe, a so uporabil vanish, hehehehe
alterego
04. 03. 2010 19.01
pa te barabe kradejo nam, kradejo Hrvatom, delavci pa se naj sekiramo za pet kvadratov morja in petdeset sardel!? saj smo res butli, zato pa nas strižejo kot ovce! PROLETARCI VSEH DEŽEL, ZDRUŽIMO SE!
deloholik
04. 03. 2010 18.46
Bravo dalmatinski delavci....vas 100% podpiram....žal pa moram pri temu pripomniti, da na žalost ugotavljam kakšni pokorni hlapci so očitno slovenci...se bo treba malo naučiti od teh delavcev....
24-kur
04. 03. 2010 15.40
MAfija... uničili so celo slovenijo in uničujejo slovence.
cokos
04. 03. 2010 15.13
jaz bi delovcem predlagal eno!spustite jih v fabrko,potem jih ne spustite,in naj oijejo vodo in jedo kruh!naj vidijo kako je preživeti z par evri!
pennywise
04. 03. 2010 14.47
Tajkuni so/bodo stopili marsikomu na žulj in mislim da se bodo počasi začeli tudi atentati na njih. Glede na to da imajo v žepih polovico policije in kriminalistov je to verjetno edini način kako se jih znebiti.
Trglav
04. 03. 2010 14.36
Dokler je sramota samo znotraj družine, še nekako gre! Ko zadeva uide ven, se sramota hitro potencira in postane... Uh, lahko nas je sram, še posebno, ker smo vedno polni sami sebe - ko je najmanj potrebno. Tam,kjer bi lahko dali malo več nase, pa počepnemo. Narobe svet.
lariy
04. 03. 2010 14.31
Bo še zanimivo.
am_staff
04. 03. 2010 14.03
Bodo Hardeki rešili Šrotov problem in ga strpali v zapor.
galiot
04. 03. 2010 13.15
Uspešno delo tajkunov tako Slovenskih kakor Hrvaških .Velika sramota naših požrešnih veleumov kot so Šrot,Turnšek in ostala kompanija.Kaj ni jaj... ,da bi se soočili z delavci in povedali resnico.Resnično živimo v času ko je kapital premagal vse ostale vrednote...
JohnWayne
04. 03. 2010 13.15
to je šele začetek vse bližje so nam taki scenariji ko bo direktor za kupčijo s prijateljem ukinil tovarno in prodal zemljišče.. res je, da ne dela škode družbi, ki se s tem lahko prestrukturira ali bilo kaj.. ampak ni on družba/podjetje.. ampak vsi delavci, direktor je na hierarhični lestvici dolžine zaposlitve komaj vidna mladica v primerjavi z delavci, ki so tam po 30, 35 let! res je šlo vse v franže zaradi kapitalizma.. zadnjič mi je bila všeč misel sarajevskega pisatelja, ki je bil na preverjeno: Ne pogrešamo skupne države Jugoslavije, pogrešamo blaginjo, ki smo jo takrat imeli in vsi smo bili srečni!