Gospodarstvo

Delavci zasedli tovarno in zahtevali pojasnila

Split / Zagreb, 03. 03. 2010 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delavcem Jadranske pivovare, ki je v lasti Pivovarne Laško, je prekipelo, zasedli so tovarno, od direktorja pa so zahtevali, naj jim vendarle pojasni, kaj se bo zgodilo s pivovarno v Splitu.

Jadranska pivovara
Jadranska pivovara FOTO: dnevnik.hr

Delavci Jadranske pivovare so dopoldne zasedli prostore podjetja, direktorju Nenadu Buljanu prepovedali vstop in od njega zahtevali, da pokliče slovenske lastnike v Laškem in od njih izve, kaj se bo zgodilo s pivovarno v Splitu, je na svoji spletni strani poročala Slobodna Dalmacija. Buljan sprva ni želel poklicati v Slovenijo, a po soočenju z delavci, si je premislil. Kot je dejal, je upravi sporočil, da delavci zahtevajo, da eden od slovenskih predstavnikov obišče tovarno.

Kot je dejal regionalni predstavnik sindikata industrije Ivica Blažević, so od Buljana zahtevali vnovični zagon proizvodnje, ker imajo surovin za približno mesec dni dela. "Lažje se nas bodo znebili, če ne delamo," je izjavil Blažević.

Dodal je, da so delavci zahtevali razglasitev stečaja na splitskem trgovskem sodišču, potem ko so lastniki pred mesecem dni napovedali, da nameravajo zapreti podjetje.

Pivovarna Laško je od leta 2001 večinska lastnica Jadranske pivovare. Mali delničarji so prepričani, da je splitsko pivovarno možno rešiti, ker lahko naredijo 400.000 hektolitrov piva ter prodajo 100.000 hektolitrov vode, sokov in uvoznega piva. Če bi omenjena proizvodnja zaživela, bi lahko odprli tudi dodatna delovna mesta, so prepričani.

Društvo malih delničarjev je pisalo tudi Pahorju

Društvo malih delničarjev Jadranske pivovare je sredi februarja o stanju v podjetju in napovedanem zaprtju tovarne pisno obvestilo tudi slovenskega premierja Boruta Pahorja. Kot je takrat pojasnil predsednik društva delničarjev Nenad Bulović, so želeli opozoriti predsednika slovenske vlade o škodljivih dejanjih, s katerimi so "slovenski poslovneži nameravali pripeljati do propada edine dalmatinske pivovarne".

Delavce zanima, kaj se bo zgodilo z njihovo pivovarno.
Delavce zanima, kaj se bo zgodilo z njihovo pivovarno. FOTO: Kanal A

Mali delničarji so prijavili Šrota, Turnška in Udriha

Podobno pismo so poslali tudi hrvaškemu državnemu tožilstvu in hrvaški premierki Jadranki Kosor, posebej pa so jezni na nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota, dolgoletnega predsednika nadzornega odbora Jadranske pivovare Antona Turnška in nekdanjega direktorja pivovarne Tomaža Udriha, je izpostavil Bulović. Izrazil je pričakovanje, da se bodo v celotni primer vključili tudi slovenski preiskovalci.

Mali delničarji so prejšnji teden sporočili, da so prijavo proti Šrotu poslali tudi Uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok). Urad na vprašanje, ali so začeli preiskavo proti Šrotu, še ni odgovoril.

V Pivovarni Laško še vedno iščejo kupca za splitsko pivovarno

Tiskovni predstavnik Pivovarne Laško Jure Štrus je dejal, da še vedno iščejo kupca za Jadransko pivovaro, če pa jim to ne bo uspelo, bodo tovarno likvidirali. V primeru likvidacije bi delavci dobili vse odpravnine, še pravi Štrovs. Kot je dejal, bodo proizvodnjo v vsakem primeru preselili, saj ima ta proizvodnji obrat v Splitu velike izgube. Končna odločitev naj bi bila znana v nekaj tednih.

Delavcem so ta dva scenarija povedali že pred kakšnim mesecem. So pa danes sindikate iz Pivovarne laško povabili, da pridejo na sedež podjetja v Sloveniji, kjer bi se lahko o zadevah znova pogovorili, a so hrvaški sindikalisti to povabilo zavrnili, je še dejal predstavnik Pivovarne Laško.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
04. 03. 2010 09.35
bron
04. 03. 2010 09.34
NAŠIM FUNKCIJONARJEM JE BOLJ POMEMBNO PROSLAVE POŽRTIJE ODLIKOVANJA ŠPORT SPREJEM KOT PA DELOVNA MESTA BRESPOSELNI KORUPCIJA IN OSTALE SVINJARIJE KI SE DOGAJAJO PRI NAS.
stomater
03. 03. 2010 18.25
še mal pa bomo spet lederer pili ta doli...
Olga2
03. 03. 2010 16.54
...naj se zgledujejo po primeru - Luka Ivančič (20 let), študent, Duga resa ( v stečaju) za 17 mio kun. :)))))
Garfield7497
03. 03. 2010 16.32
SJ NIMATA JAJC SPIDI33
spidi33
03. 03. 2010 15.40
jaz podpiram Spličane, ne pa naši revčki, delajo in delajo, pa nikome ništa.... naj gresta ŠROT in TURNŠEK dol če upata.....
krneki007@gmail.com
03. 03. 2010 15.23
banda kapitalska....
alterego
03. 03. 2010 15.18
tovarne delavcem!!!
monobloc
03. 03. 2010 14.08
Pa toliko nedolžnih žrtev. Živel kapitalizem in demokracija.