Gospodarstvo

Delavci SŽ utemeljujejo zahteve

Ljubljana, 01. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki delavcev na Slovenskih železnicah so utemeljili zahteve za razrešitev poslovodstva SŽ. Osnovni očitek je zapravljivost.

"Nadzorni svet je ugotovil, da je bilo od leta 2000 do 2003 za svetovalne pogodbe dano približno 470 milijonov tolarjev, kar je tudi za Slovenske železnice ogromno denarja," je dejal predsednik sveta delavcev SŽ Silvo Berdajs.

Silvo Berdajs pričakuje, da bo nadzorni svet 'opravil svojo funkcijo'
Silvo Berdajs pričakuje, da bo nadzorni svet 'opravil svojo funkcijo' FOTO: POP TV

Socialne partnerje zanima, kdo je zaslužen za boljši poslovni rezultat. "Ali je to poslovodstvo, ki se s tem tako rado hvali, ali so to svetovalci, ki jih je bilo za skoraj pol milijarde tolarjev, ali pa je to mogoče tudi prispevek zaposlenih, v kar smo kot njihovi predstavniki absolutno prepričani," je dejal Berdajs in izrazil pričakovanje, da bodo nadzorniki v četrtek "to debato zaprli".

Berdajs: 'Miklavčič ni sposoben prevzeti odgovornosti'

Sindikati SŽ zahtevajo, da nadzorni svet SŽ ugotovi odgovornost posameznih članov poslovodstva holdinga - še zlasti generalnega direktorja Blaža Miklavčiča - zaradi nepravilno izpeljanih postopkov svetovalnih pogodb in jih razreši v skladu s svojimi pristojnostmi.

Silvo Berdajs je tudi zagrozil, da bo v primeru, da nadzorniki na četrtkovi seji 'ne bodo opravili svoje funkcije', nadzornemu svetu predlagal, da iz tega organa umakne predstavnike zaposlenih.

"Žalosti nas, da generalni direktor ni sposoben prevzeti svoje odgovornosti za nepravilnosti, ki jih je ugotovila revizijska hiša," je menil Berdajs in nadaljeval, da je v tem primeru "seveda iluzorno pričakovati, da bi sprejel svojo objektivno odgovornost tudi za zaposlitev generalnega sekretarja s ponarejeno diplomo".

Tema nadzornega sveta SŽ je bila po besedah Berdajsa pred kratkim tudi uporaba službenih mobilnih telefonov. Nadzorniki so po njegovi razlagi sklenili, da naj poslovodstvo holdinga poroča o tem, ali je res, da se na SŽ za posamezne službene mobije od družbe Mobitel zahtevajo izpisi klicanih številk.

Delavci zahtevajo Miklavčičevo odgovornost in odstop
Delavci zahtevajo Miklavčičevo odgovornost in odstop FOTO: POP TV

"Poslovodstvo ni tega niti zanikalo niti potrdilo," je dodal. V poročilu poslovodstva je bilo po njegovem navedeno, da se to dela samo v tistih primerih, ko naj bi prišlo do prekoračitve limitov, ki so določeni s posebnim splošnim aktom za uporabo službenih mobitelov.

Berdajs je v to izrazil dvom in od nadzornikov zahteval, da mu omogočijo preverbo, kolikokrat so bili izpisi zahtevani v mandatu Miklavčiča. Nadzorni svet je za to pooblastil svojega predsednika Borisa Živca, ki je pridobil podatke, katerim pa predstavniki zaposlenih ne verjamejo.

Je Miklavčič lahko že pred razpisom vedel, da bo direktor SŽ?

V nadaljevanju se je dotaknil tudi "nepolitičnega kadrovanja", ki da ga omenja Miklavčič. "Zanima me, kako je lahko že junija vedel, da bo generalni direktor Slovenskih železnic, če pa je bil šele julija izdan javni razpis," je dejal Berdajs in razložil, da je komisija, ki je pregledala prispele ponudbe, 11. julija posredovala poročilo nadzornikom, ti pa so nato vladi predlagali Miklavčiča za prvega moža SŽ.

Pavlič: 'Zdravnik s svetovalci'

Delavski direktor in član poslovodstva SŽ Albert Pavlič je svoj nastop pred novinarji začel z zadnjo sejo nadzornega sveta, na kateri naj bi Miklavčič svoje poslanstvo na železnicah primerjal z vlogo zdravnika, ki rešuje utopljenca; zdravniku je čudno, da bi primerjal veljavnost zdravstvene izkaznice, temveč se takoj loteva reševanja utopljenca, je Miklavčiča povzel Pavlič.

Tudi po prepričanju slednjega je ta pristop pravilen, "ni pa pravi pristop, da zdravnik pride na Slovenske železnice s svetovalci, ki so težki skoraj pol milijarde, kajti zdravnik je tisti, ki naj bi bil usposobljen za reševanje utopljenca".

Miklavčiču je očital, da socialne partnerje ni povabil k pripravi dveh strateških dokumentov, o reorganizaicji delovnih procesov in o kadrovski reorganizaciji. Čeprav bi to moral storiti v skladu z 19. členom zakona o preoblikovanju in privatizaicji SŽ, "zadeva ni bila usklajena s socialnimi partnerji", je opozoril.

Razmere na Slovenskih železnicah so zaostrene
Razmere na Slovenskih železnicah so zaostrene FOTO: POP TV

Izjave generalnega direktorja SŽ, da ne krši kolektivne pogodbe in zakonodaje, po trditvah Pavliča niso resnične. "Na vsaki seji opozarjam na kršitve, zato te izjave služijo dobri zunanji podobi generalnega direktorja, ne pa tudi ugledu kolektiva," je dejal Pavlič in Miklavčiču svetoval, naj v novi službi že prvi dan najame svetovalca za socialni dialog in svetovalca za javno nastopanje. Miklavčiča je na koncu primerjal z lovcem, ki lahko ustreli veliko divjadi, če je potrebno tudi izven sezone, ni pa primeren za predsednika lovskega društva.

Torej: 'Rast plač ni sledila niti inflaciji'

Predsednik Sindikata strojevodij Slovenije Drago Torej je odločno zavrnil informacije, da so se bruto plače na Slovenskih železnicah povečale. "Niti slučajno se niso povečale mimo eskalacije, ki velja za vso državo," je dodal in sklenil, da rast plač na SŽ ni sledila niti inflaciji.

Torej je izrazil pričakovanje, da bo nadzorni svet na četrtkovi seji ugotovil odgovornost poslovodstva SŽ, sicer bodo sindikati SŽ "začeli z aktivnostmi, ki bodo odvrnile upravo od nadaljnjega kršenja zakonodaje"; omenil je tudi priprave na stavko.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou