Gospodarstvo

Delavci United Airlines proti odpuščanju

Chicago, 26. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodilni možje petih sindikatov ameriške letalske družbe United Airlines se strinjajo, da podjetje v naslednjih petih letih zmanjša stroške dela za pet milijard dolarjev. Ne strinjajo pa se s predlogom vodstva, da bi te stroške v prihodnjih šestih letih zmanjšali kar za devet milijard.

Sindikati ne pristajajo na tako veliko zniževanje stroškov
Sindikati ne pristajajo na tako veliko zniževanje stroškov FOTO: Reuters

Uprava letalske družbe, ki je zaradi visoke zadolženosti po lanskem terorističnem napadu na ZDA in ameriški gospodarski krizi tik pred stečajem, je avgusta objavila načrt okrevanja, po katerem bi se stroški dela v prihodnjih šestih letih zmanjšali za 1,5 milijarde dolarjev letno. Uprava trdi, da bi z uresničitvijo tega predloga delavci dobili manjše plače in ostali brez izpogajanih povišic, družba pa bi prihranila večji del od napovedanih 2,5 milijarde dolarjev letnih prihrankov, s katerimi naj bi se izkopala iz finančnih težav. S tem bi družba uspela občutno zmanjšati stroške dela in dobiti zeleno luč za vladno pomoč iz sklada za podporo prizadetemu letalskemu sektorju v višini 1,8 milijarde dolarjev, za katero je zaprosila konec junija. Posojilo pa bi družba porabili za poplačilo neodložljivih dolgov, ki naj bi po nekaterih virih znašali 875 milijonov dolarjev, in preboj iz rdečih številk, v katerih se United Airlines nahaja že dve leti.

Devet milijard dolarjev visoko znižanje stroškov dela je sicer predlagal Tiltonov predhodnik Jack Creighton. Po njegovem predlogu bi se piloti morali odreči 700 milijonom dolarjev na leto, mehaniki bi ostali brez 450 milijonov dolarjev na leto, letalsko osebje pa brez 100 milijonov dolarjev na leto.

Z začetkom tega leta je United Airlines zabeležil 14-odstotno znižanje števila potnikov, s čimer se je znižalo tudi zaupanje trgovcev in investitorjev, poleg tega je tečaj delnic od julija padel za več kot polovico. V skladu z varčevalnimi ukrepi nameravajo v podjetju tudi odpuščati zaposlene, zmanjšati število poletov in zmanjšati letalsko floto.

Sindikati pripravili kompromisen predlog

Predstavniki sindikatov so pojasnili, da bi njihov predlog okrevanja omogočil letalski družbi za dve do tri milijarde dolarjev višjo donosnost na leto. Predlog so poslali Glennu Tiltonu, direktorju skupine UAL, lastnici zadolžene letalske družbe, ki pa svojega stališča še ni javno razkrila. Vodstvo United Airlinesa bo predloge zaposlenih natančno proučilo in nato sindikatom v nekaj dneh poslalo svoj odgovor.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA