Gospodarstvo

Delničarji proti spremembam statuta

Ljubljana/Basel, 27. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Delničarji Leka niso podprli spremembe statuta, ki bi švicarskemu Novartisu omogočila prevzem ljubljanskega farmacevta, saj naj bi bila prevzemna cena 95.000 tolarjev za delnico prenizka. Novartis pa bo ponudbo za prevzem kljub temu objavil, k odkupu pa povabil vse delničarje.

V Novartisu zaenkrat še ne želijo komentirati dogajanja na Lekovi skupščini
V Novartisu zaenkrat še ne želijo komentirati dogajanja na Lekovi skupščini FOTO: POP TV

Novartisova hčerinska družba Servipharm bo kljub temu, da delničarji Leka na današnji skupščini niso izglasovali predlaganih sprememb statuta družbe, objavil javno ponudbo za odkup vseh delnic Leka. Kot so se odločili, bo Novartis v soboto objavil javno ponudbo za prevzem. V ponudbi, za katero je pridobil soglasje Agencije za trg vrednostnih papirjev, bo delničarjem Leka ponudil 95.000 tolarjev za delnico v gotovini, pri čemer bodo lahko izbirali med plačilom kupnine v tolarjih ali evrih, je v sporočilu za javnost med drugim zapisal Novartis. Ponudba bo uspela, če jo bodo sprejeli imetniki vsaj 51 odstotkov osnovnega kapitala Leka.

"Natančno smo preučili interese delničarjev, zaposlenih in uprave Leka in verjamemo, da je ponudba ustrezna in poštena tako za delničarje kot za družbo. To nam bo omogočilo podpreti Lekov investicijski program in zagotovilo dobro osnovo za skupno rast in širitev," je v sporočilu za javnost zapisal generalni direktor družbe Novartis Generics Christian Seiwald.

Delničarji so zavrnili spremembe statuta

Novartis ne bo povišal cene za Lekovo delnico
Novartis ne bo povišal cene za Lekovo delnico FOTO: POP TV

Delničarji farmacevtske družbe Lek na skupščini, ki se je začela ob pol osmih zjutraj, niso podprli predlaganih sprememb statuta družbe, s katerimi bi švicarskemu koncernu Novartis omogočili prevzem podjetja. Na skupščini, na kateri je bilo navzočega dobrih 64 odstotkov kapitala, je za predlog sprememb statuta glasovalo 42,31 odstotka navzočega kapitala. Za sprejem bi bilo potrebnih 75 odstotkov glasov navzočih delničarjev.

Kot je razvidno iz rezultatov glasovanja, sta proti spremembam statuta glasovala tudi oba državna sklada, Kapitalska družba (KAD) in Slovenska odškodninska družba (SOD). Proti spremembah statuta je glasovala tudi Nacionalna finančna družba, je po skupščini novinarjem zatrdil njen direktor Stane Valant.

Vodstvo Leka je razočarano

"Ocenjujemo, da slovensko okolje še ni dozorelo za tako zahtevne projekte. Problemov je več, zagotovo pa je eden od njih konzervativnost pri ponudbeni vrednosti delnice, sigurno pa je velik problem tudi predaja korporacijske kontrole," je še dodal Dragonja.

"V imenu uprave družbe moram izraziti razočaranje nad današnjim izidom glasovanja na skupščini. Prepričani smo, da je projekt strateškega povezovanja iz strokovnega vidika zelo utemeljen in da bi zelo kvalitetno podprl nadaljnje izvajanje strategije družbe. Do danes je bil to eden najboljših potencialnih projektov tudi v svetovnem merilu," je po glasovanju dejal predsednik Lekove uprave Metod Dragonja.

V Novartisu razpleta skupščine farmacevtske družbe Lek za zdaj ne želijo komentirati.

Dragonja je v nagovoru delničarjev govoril o ranljivosti Leka

Sicer pa so poleg KAD in SOD pomembnejši lastniki Leka še Lazard Capital Markets (6,76 odstotka), Triglav Steber 1 (3,56 odstotka), NFD1 (3,52 odstotka), BankAustria (3,33 odstotka), Zavarovalnica Triglav (2,19 odstotka), Reiffeisen Zentralbank (1,69 odstotka), Kapitalska družba-PPS (1,54 odstotka) in Lek (1,47 odstotka).

Dragonja je v nagovoru delničarjem med drugim Lek označil kot zelo ranljivo majhno multinacionalno družbo, ki je vedno bolj izpostavljena tveganjem. "Ugotavljamo, da so se ovire v farmacevtski industriji močno povečale in v prihodnosti je pričakovati še zaostritev razmer na trgu," je poudaril Dragonja. Kot je poudaril, bi strateška povezava v Novartisom znižala tveganje, hkrati pa bi olajšala spopadanje z globalnimi izzivi in pripomogla k pridobitvi novih znanj. Delničarje je zato ponovno pozval, da glasujejo za s strani uprave predlagane spremembe statuta in podprejo strateško povezavo z Novartisom.

S predlogom uprave za spremembo statuta, s katero bi Novartisu omogočili pridobitev več kot 15 odstotkov glasovalnih pravic in s tem prevzem Leka, se je strinjal tudi pooblaščenec Novartisa Aleš Lojz. Poudaril je, da bi delničarji s potrditvijo sprememb uresničili vizijo, ki jo podpirata tako uprava kot nadzorni svet družbe. Ta je projekt strateške povezave podprl na seji konec avgusta.

Skupščina Leka potisnila borzne tečaje navzdol

Tečaji na ljubljanski borzi so po skupščini Leka padali
Tečaji na ljubljanski borzi so po skupščini Leka padali FOTO:

Kljub temu, da so na borzi že v četrtek začasno ustavili trgovanje z Lekovimi delnicami, se je kapitalski trg na izid skupščine Leka odzval s padcem tečajev. Delnice nekaterih t.i. "blue chipov" so se občutno znižale, skoraj do najvišje dovoljene omejitve desetih odstotkov. Vrednost delniškega indeksa SBI 20 je bila približno dve uri pred koncem trgovanja za 4,26 odstotka nižja kot v četrtek. "Vendar pa se razmere že umirjajo," je ocenil borzni posrednik Andraž Grum iz Abanke. Po Grumovem mnenju bi izid skupščine lahko razumeli tudi kot svojevrstno nezaupnico upravi Leka, saj je pred tem odločno podpirala nameravani prevzem družbe s strani Novartisa. Obenem pa gre razumeti tudi KAD in SOD, da deležev v Leku ne bosta prodajala po ceni, ki sta jo ovrednotila kot prenizko, saj sta bila nazadnje ustanovljena zato, da preprečita prepoceni prodaje, je še menil Grum. Po njegovem mnenju švicarski farmacevtski koncern glede na izide skupščine najverjetneje ne bo objavil javne ponudbe za prevzem Leka.

Junija prihodnje leto bo namreč zaradi uskladitve z zakonom o gospodarskih družbah avtomatično spremenjen statut družbe v delu, ki delničarjem zdaj omejuje glasovalne pravice na največ 15 odstotkov.

Direktorica borznoposredniške hiše eBrokers Mili Kus pa je prepričana, da so odprte še vse možnosti. "V Sloveniji bo marsikaj bolj dorečenega že kmalu, in sicer potem, ko bo dokončno znano, kdaj bo postala članica Evropske unije," je dejala. Glede nadaljevanja prevzemne zgodbe Novartis - Lek pa je menila, da so "odprte vse možnosti, vseeno pa se Novartisu objava javne ponudbe za prevzem Leka še vedno splača". Sicer pa je trgovanje z delnicami Leka na Ljubljanski borzi še vedno začasno zaustavljeno.

Za Lek naj bi se zanimali še najmanj trije prevzemniki

Predstavniki KAD-a in SOD-a so na novinarski konferenci predstavili uradni izid pogajanj s švicarskim koncernom Novartis. Kot so zatrdili, so pri odločitvi, da ne bodo podprli spremembe statuta in prodajo Lekovih delnic, upoštevali predvsem kriterije cene Leka. Predsednik uprave KAD Jože Lenič zatrjuje, da ne gre za nesoglasje z upravo Leka, saj upravo še naprej podpirajo, pogajanja o ceni pa se niso izšla, ker naj bi za delnice Leka zahtevali bistveno več. "Dvig ponudbe s 95.000 na 98.000 tolarjev za delnico ni bil sprejemljiv, saj je Novartis ponudbo pogojeval z izplačilom v evrih, kar bi pomenilo prenos stroška menjave na delničarje," je pojasnil Lenič. Za sklada bi bila sprejemljiva cena nad 100.000 tolarjev za delnico, natančno koliko, pa Lenič ni izdal.

V KAD-u in SOD-u pravijo, da se za Lek zanimajo najmanj trije prevzemniki
V KAD-u in SOD-u pravijo, da se za Lek zanimajo najmanj trije prevzemniki FOTO: POP TV

Sicer pa je Novartis včeraj zvečer sporočil, da bi bil pripravljen zvišati ponudbo na 98.000 tolarjev za delnico Leka, pod pogojem, da pridobi pisna zagotovila od obeh skladov, da bosta na skupščini glasovala za predvidene predloge in da bosta sprejela ponudbo za odkup delnic. KAD in SOD po pojasnilih direktorja SOD Igorja Kušarja prihodnost Leka ne skrbi, saj sta prepričana, da lahko družba tudi kot samostojno podjetje uresniči svoje poslovne cilje. Generična industrija zdravil bo, kot je poudaril Kušar, beležila konstantno rast, saj so generična zdravila precej cenejša od originalnih.

KAD in SOD pa sta v dosedanjem poteku pogajanj s predstavniki Novartisa pustila odprto možnost, da ohranita del lastništva v Leku. Sklada, ki sta v začetku pogajanj sicer poudarila, da cena ni edino merilo pri sprejetju odločitve o prodaji deležev v Leku, ampak so to še pravna zagotovila za ohranitev blagovne znamke, samostojnega razvoja in delovnih mest, pa sta po besedah direktorja SOD Igorja Kušarja že navezala stike s tremi drugimi morebitnimi interesenti za prevzem Leka.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni