Gospodarstvo

Delodajalci: 7,5-odstotni dvig nas katapultira na sam vrh v EU

Ljubljana, 17. 01. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
299

Ob zdravniški in sodniški stavki bo vlada, kot kaže, morala ugrizniti še v eno kislo jabolko. Zveza svobodnih sindikatov namreč zahteva višje usklajevanje minimalne plače, kot je določeno z zakonom. Ta določa, da se minimalna plača uskladi z višino lanskoletne inflacije, ki znaša 4,2 odstotka. Sindikati pa delodajalcem in vladi pred petkovim sestankom sporočajo, da to ne bo dovolj, in zahtevajo dvig minimalne plače za 7,5 odstotka, kar bi pomenilo 913 evrov neto, po zakonu pa bi se minimalna plača dvignila na 902 evra neto. Zakaj takšna zahteva sindikatov, kaj nanjo pravijo delodajalci in kaj bodo vladi predlagali oni? V oddaji 24UR ZVEČER sta argumente soočila predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič in predstavnik delodajalcev Marjan Trobiš.

"Zakon določa samo minimalni možni dvig oziroma obvezen, o 4,2 odstotka se ni treba niti pogovarjati niti pregovarjati, ampak ga je že določil zakon. Zakon pa ima tudi mehke vsebine, ki pa so razlog za petkovo posvetovanje s socialnimi partnerji. Namreč, minimalno plačo je mogoče dvigniti tudi do višine 40 odstotkov minimalnih življenjskih stroškov. To bi pomenilo lahko približno 10,5-odstoten dvig. Lahko pa se upošteva tudi stanje v gospodarstvu, rast produktivnosti, stanje na trgu dela, rast realnih plač ... In vsi ti parametri v lanskem letu kažejo pozitivne trende. Nikjer nimamo negativnih rasti, zato je teh 7,5 odstotka predlog, za katerega ocenjujemo, da bi moral biti minimalno tak, ki bi bil sprejemljiv," je uvodoma pojasnila Lidija Jerkič.

"Mi samo za to, da upoštevamo zakon o minimalni plači, v primeru 7,5 odstotka tega ne storimo," odgovarja predstavnik delodajalcev Marjan Trobiš. "Ker zakon jasno pove, da življenjske potrebščine, ki smo jih izračunali v preteklem letu, je bilo ravno to, da formiramo novo minimalno plačo. Pogledamo tudi za nazaj, koliko dvigov minimalnih plač nad inflacijsko stopnjo smo imeli. Imeli smo tudi enega od največjih dvigov, tudi ko smo imeli deflacijo," pravi.

Po njegovih besedah je sicer povsem legitimno, da sindikati zahtevajo več, vendar opozarja, da se morajo vsi osredotočiti na zakon, ki da jasno definira, kaj pomeni dvig in kaj pomenijo izračuni življenjskih stroškov: "Govorimo o tretjem členu zakona, od 20 do 40 odstotkov, kar pomeni, da smo to že storili v preteklem letu."

Jerkičeva ponavlja, da zakon ne določa, "za koliko se dviguje, ampak za koliko se mora dvigniti". Kot pravi, je to, za koliko se bo dvignila minimalna plača, odvisno od posvetovanj s socialnimi partnerji. Vesela je, da je v zakonu določeno, koliko se plača mora dvigniti: "V nasprotnem primeru bi se pogovarjali okrog odstotka, pol odstotka ali kaj podobnega," delodajalskim organizacijam očita, da nikoli niso bile pripravljene dvigniti minimalne plače več kot samo za določene minimalne odstotke: "To je bil tudi razlog, da je vsake toliko časa potem prišlo do skokovitih dvigov, zato da smo lahko nadoknadili tisto, kar smo vmes zamudili."

Dvig minimalne plače
Dvig minimalne plače FOTO: POP TV

 

Jerkičeva trdi, da je 4,2 odstotka "umetna inflacija lanskega leta", pripisuje jo pocenitvi naftnih derivatov. "To, na kar se pa nanaša minimalna plača, na minimalne življenjske stroške, v tej košarici so pa osnovne življenjske potrebščine: od kruha, zelenjave, mesa, stanovanja, elektrike. Vse to se je pa dražilo, nekatere stvari tudi za dvomestno število," opozarja. Kot pravi, njihov predlog temelji na realnem razmerju med eskaliranimi minimalnimi življenjskimi stroški za lansko leto in minimalno plačo: "To pa je približno 31 odstotkov. Samo to razmerje predlagamo, da se zaradi ohranitve kupne moči obdrži," pojasnjuje.

Trobiš se strinja, da je bila inflacija v začetku leta v prehranskem sektorju zelo visoka, vendar pa se je nato iz meseca v mesec spuščala, opozarja: "Zdaj smo na ravni 4,2 odstotka, to so statistični podatki, kar pomeni, da se cene košarice zmanjšujejo." Spomnil je, da smo še vedno pod povprečjem EU. "Če se želimo primerjati z EU, potem moramo reči, da se s samo minimalno plačo in 7,5-odstotnim dvigom katapultiramo na sam vrh." Pravi, da je minimalna plača le osnova, naštel je še plačilo regresa, malice, potnih stroškov, ki vse skupaj dvignejo. "Če se to primerja, potem smo pa res na samem vrhu minimalnih plač. Vprašanje je seveda, ali želimo postati država minimalnih plač," se je vprašal.

Jerkičeva pravi, da imamo morda res določene prejemke, ki jih druge države nimajo, imajo pa drugo obliko prejemkov, zato je po njenem mnenju to neprimerljivo. Pravi, da je težava Slovenije, da je povprečna plača nizka in da 70 odstotkov zaposlenih prejema nižjo plačo od povprečne. Tudi za minimalno plačo sicer pravi, da je le ena od težav glede plač v Sloveniji. Dejala je, da so si zadali tudi cilj, da ukinejo doplačila do minimalne plače.

Kaj obe strani torej pričakujeta od petkovega sestanka? "Da izmenjamo stališča, argumente. Verjetno bo vsaka stran skušala prepričati ministra v svoj prav. Mislim, da v zvezi argumente imamo, odločitev pa je v rokah ministra," pravi prva sindikalistka v državi. "Če bo 7,5-odstotni delež ostal kot izhodišče, menim, da bi tudi delodajalci morali izhodišče popraviti navzdol. Kar pomeni, da če so bili javni sektor in upokojenci deleženi 80-odstotne uskladitve z inflacijo, potem bi morali tudi mi takšen predlog dati. Ne, nismo želeli tega, ker želimo upoštevati zakon o minimalnih plačah. Če pa gremo prek tega, potem je treba odpreti zakon o minimalni plači, da se ponovno pogovorimo, kaj je na stvari," pa napoveduje predstavnik delodajalcev.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (299)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vicente
18. 01. 2024 09.31
+6
in ko bi se ukvarjali z produktivnostjo namesto z plačo, sindikati delodajalci in delavci skupaj ,bi bila minimalna plača v sloveniji brez zakona 1500 eur ,
Zagor-te -nej
18. 01. 2024 09.24
+6
Spet po procentih , cene življenskih potrebščin pa se dvigajo za vse enako , tisti ki ima veliko plačo bo glede na procente veliko pridobil i n bi po logiki moral plačevati recimo kruh , mleko ... tudi dražje kot tisti z malo plačo . Naj dvignejo vsem enako in ne po procentik v konkretnih evrih. Če bodo sodniki dobili cca 600 € več naj ostali dobijo tudi toliko več ,ali mogoče oni po končanem težkem delu v eketremnih pogojih potrebujejo več?
Watcherman
17. 01. 2024 19.26
+11
Plače pošteno gor ali pa zaprite podjatja.
Sixten Malmerfelt
17. 01. 2024 18.34
+8
kakšne ti kvasijo, minimalc v Nemčiji je 1500 ojrov neto!hrana pa isto draga kot pri nas!
Miskic a
17. 01. 2024 17.36
+9
Se malo pa bomo mi z diplomo na minimalni placi. Oni z srednjo solo kar jih je najvec pa bodo dobili pod minimalno. Izplacila bodo ista. A un socialec bo dobu vse skupaj 800e. A srednji kader do minimalca bo imel na pogodbi 730neto. Pa kje ste te to vidli? Me res zanima kdo to vse dovoli pa uvaja pa na koncu podpise. Seveda sindikati se doli potem podpisujejo, katere placujemo po 20 e na mesec. Ne vem, mogoce se splaca klobase kupit vsak mesec, kot njim dat 20e
optimist11
17. 01. 2024 18.52
+4
V JU bi moralo biti tako kot RS ocenjeno DM. Briga me, če zaseda DM človek z 2x večjo izobrazbo. Delaj ali pa si išči delo. Seveda bi pa morala biti min. plača v višini možnega preživetja.
Miskic a
17. 01. 2024 17.32
+7
En radiator vzgan 300e kurjave. Kak bi te eni placevali pri 10 radiatorjih. 3000e na mesec kurjave. Pa se to po moznosti kuris par uric na dan 🤭🤭 noro... in vi to mirno sprejmete. Pa tudi totih 600neto sprejmete mirno. Pa to da se sindikati borijo za place pod mininalno. Tak da se delajo norce iz naroda da se bolj ne morejo. Namesto da bi place vsem enakomerno rasle. Oni bi zdaj minimalno dvignili na 7 posto. Eni bodo dobili 3%. Socialo bodo dali na 10 posto, tako lani. Itak najbolj socialna raste, ki se je v vsaj 6 letih podvojila. Pol eni bi radi nvm 1000e se dodatka k placi. Mene ful zanima kam bomo mi s tem prisli. A cene in stroski so sli od 100% dalje, nekatere storitve tudi po 200%. Zalostno.
OrodniK
17. 01. 2024 17.31
+9
Naslednji mesec bo očitno še več slovencev na minimalcu... Zaprite državo, priključite nas Avstriji. Da bo avstrijska produktivnost, avstrijske plače in zdesetkana javna uprava-kot za eno avstrijsko mesto.
Miskic a
17. 01. 2024 17.21
-1
Ce bi se minimalna placa ukinila bi to pomenilo, da bi nekateri dobili 600 neto place izplacane na racun brez dodatkov. Kar je nizje od socialne pomoci z varstvenim dodatkov. To pomeni, da bi doplacila do minimalne place ukinila. Delodajalci bi potem ene zaposlene placevali 3e na uro se po moznosti. To pa ne gre cez z vso inflacijo in z dvigom cen.
OrodniK
17. 01. 2024 17.36
+6
Sanjaj Miskica... tko pa gre v nedogled. Zakonsko tega ne moreš reševat. To mora rešiti trg dela in konkurenca. Z dviganjem min.plače, se domino efekt ponovi: zopet uskladitev plač v javnem sektorju, štrajki, zdravstvo, šolniki, vojaki, sodniki, pokojnine .... in inflacija v nebo, potem pa nov krog pekla, nove zahteve po uskladitvah,... NEVZDRŽNO! To pa zaradi JAVNEGA SEKTORJA, ki vedno doseže povišice po celotni piramidi (enotni plačni sistem), kjer enemu zvišaš, porušiš t.i.plačna sorazmerja in moraš pol vsem.... PLAČE V JS BI MORALE BITI VEZANE NA GOSPODARSKO RAST! Pozitivna-plače gor, negativna-plače dol! Dokler ne bo tako, vodijo stvari v vedno večje razlike v plačah in končno do razpada sistema in bankrot.
Marko Apšner
17. 01. 2024 16.02
-3
Janša je kriv he he zakaj ste pa volili levake
MladInPerspektiven
17. 01. 2024 16.55
+2
Oboji so enaki(tudi JJ) goljufi delajo samo za svoj žep ...pa tuli naprej
MladInPerspektiven
17. 01. 2024 14.20
+15
Čas je, da se zaprejo podjetja, katera niso sposobna plačevati normalne plače delavcem. Bodo njihovo delo pač prevzela druga in plačali kot se spodobi. Novinarji pa bi lahko enkrat POSKUSILI priti do podatkov teh GOSPODARSTVENIKOV, ki toliko jamrajo koliko je njihovo OSEBNO premoženje in v kolikšnem času so do njega prišli ter tudi premoženje podjetij ... da vidijo ljudje kako jih prenašajo okoli.
zdravkob
17. 01. 2024 14.14
+17
Edini možni napredek v Sloveniji je skozi minimalno plačo. Folk se nič ne pogaja, samo glavo dol, pa kar dobi. Pol imamo pa največjo uravnilovko v Evropi. Elita ima solidne plače, pol pa dol 70% ljudi živi z 1000€ na mesec. Sprostit trg, ljudem dat možnost, da se pogajajo. Minimalna plača pa je samo zato, da določi davčno olajšavo. Kdor je na minimalcu nima kaj dohodnine plačevat.
Uporabnik1830457
17. 01. 2024 14.12
+4
Pa dobr, kdo vodi to državo sindikati ali demokratično izvoljen parlament? To ni več normalno, eno samo izsiljevanje....
Pajo_36
17. 01. 2024 14.14
+7
tudi pogajanja v EU državah like Nemčija itd za delavce vodijo sindikati. Pa kr naenkrat ni nobenega problema da Avstrija dobi 14 plač pa božičnco ane? Pri nas bi blo jamranja ...
Tavullia46
17. 01. 2024 16.07
+4
Kot sem že omenil Avstrija nima minimalne plače, imajo višjo produktivnost in učinkovito javno upravo.
Pajo_36
17. 01. 2024 18.03
+3
Ja ima za vsako panogo določen minimum. Začetnik gostinec ima toliko po dveh letih imaš več. Sindikati pa se pogajajo za to.
OvcjiPastir
17. 01. 2024 20.07
-1
Pajo_36
17. 01. 2024 14.08
+2
Da bo jasno, ja razvite države imajo panožne minimalne standarde, plače, ane, tud to je varianta seveda, pri nas je pa splošni minimum. Seveda je možna reforma na panoge, kjer je seveda večji red, no sej pri nas imamo tud zgleda to, ko je pa politika osnovnih plač različna s politiko minimalne plače. Z višino pa vsi vemo kako je to, inflacija je ogromna, statistična absolutno ne odraža stanja. Sem rekel že marca po napadu na UA da bo štala, da bo mel naslednji PV ultra drame zarad tega, in res je. Janša je imel eno najbolj enostavnih stvai na svetu, zapreš ljudi, zapufaš se, da jim daš mal dnarja, ker nikjer ni nobenga so energenti na zalogi in to je to, cena je seveda nizka. Tole kar ma pa zdej Golob je pa drama. Pa sej sploh ni važno kdo je, verjetno bi vsak reagiral zelo podobno. Ampak problemi pa ostajajo, reform drastičnih pri nas ne bo veliko, ker imajo lobiji denar od države, tako da t ne bo šlo nikoli.
pamba
17. 01. 2024 13.57
-1
je imel kdo v Gen-i ko je bil Golob šef pod minimalcem dragi delodajalci niti do kolen mu ne sežete šopirite pa se kot petelin na kupu gnoja.Plače v podjetju kažejo sposobnost vodilnih koliko možganov imajo v glavi
Con-vid 1984
17. 01. 2024 13.48
+9
Ššššš delodajalci, veliki reset predvideva ukinitev vseh podjetij, ki niso v lasti blackrocka in vanguarda, itd....ne reče se džabe veliki.
Pajo_36
17. 01. 2024 13.27
+9
Sram d avas ni da je osnovna plača nižja pol od minimalne, ane trgovine, turizem pa razne korporacije ki so zaplenle socialistični kapital! e to. dejte no cene vsega so šle gor, ja seveda de bodo šle plače tud. če pa slučajno kdo ne more plačat minimalca nej pa zapre služb je dost!
Heprk
17. 01. 2024 13.19
+10
Ce lahko komunala velenje dvigne gretje iz 150 na 350, zakaj nebi slo tudi to.
Heprk
17. 01. 2024 13.17
+17
minimalc vsaj 1000. Ostalo je suznjelastnistvo.
Tavullia46
17. 01. 2024 13.13
+5
Ukinitev minimalne plače bi zvišala najnižje plače ... 100%! Težava je, da vsak želi uskalditev svoje plače z minimalno (procentualno) kar pomeni, da tisti z najnižjimi prejmejo 30 €+- in bodo še vedno na minimalcu, tisti z 6000 pa 800 €+-,... kdo ima večji interes po višanju???
Pajo_36
17. 01. 2024 13.26
+4
kje v Evropi majke ti nimajo minimalne plače? Drugo je panožna minimalna kot recimo avstrija
Tavullia46
17. 01. 2024 13.44
+3
Države brez določene minimalne plače v Evropski Uniji so Danska, Italija, Ciper, Avstrija, Finska in Švedska.
Pajo_36
17. 01. 2024 13.52
+8
Avstrija ima panožne minimalne plače. Vsaka panoga ima svojo. Se pravi minimalni standard je dosežen, manj kot minimalno po panogi ne more bit. Splošne ni. Če hočeš zaposlit kelnarja moraš delat po panožni pogodbi ki ima določeno minimalno plačo, ni na trgu določena.
Truth
17. 01. 2024 13.58
-5
Sej imamo tudi pri nas panozne minimalne plače, ampak so jih levaki povozil. Seveda samo zato, da si ves bruto bruto, ki se zvisa tlacijo v svoje zepe. Če bi se jim šlo za delavce bi vso razliko od bruto bruto do starega neto dobil delavec. Tako se gre pa samo za njih samih.
roten
17. 01. 2024 13.11
+7
vlečejo milijone in jokajo kot da bodo sirote postali teraj to delodajalsko bagro na mars