Gospodarstvo

Deutsche bank izgubo rešuje z ukinitvijo 7.000 delovnih mest

Frankfurt, 24. 05. 2018 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š./STA
Komentarji
4

Največja nemška banka, ki je tri leta zapored poslovala z izgubo, bo zaradi zmanjšanja dejavnosti investicijskega bančništva število delovnih mest za polni delovni čas s trenutnih več kot 97.000 znižala krepko pod 90.000.

V banki so sicer že začeli z ukinjanjem delovnih mest. Od tega jih bodo največ na področju trgovanja z vrednostnimi papirji, kjer bo predvidoma okoli četrtina manj zaposlenih, osredotočili pa se bodo na elektronske rešitve in na najpomembnejše stranke.

Deutsche Bank že tri leta zapored posluje z izgubo.
Deutsche Bank že tri leta zapored posluje z izgubo. FOTO: AP

Banka bo tudi zmanjšala svojo izpostavljenost z dolgom za 100 milijard evrov oz. za okoli 10 odstotkov. Stroški prestrukturiranja bodo v letošnjem letu znašali 800 milijonov evrov, banka pa naj bi nato v naslednjih letih zagotavljala stabilno rast donosa na kapital.

Christian Sewing je v začetku aprila vodenje banke prevzel od Johna Cryana.
Christian Sewing je v začetku aprila vodenje banke prevzel od Johna Cryana. FOTO: AP

"Ostajamo predani korporativnemu in investicijskemu bančništvu ter mednarodno prisotni. Smo evropska alternativa na področju mednarodnega financiranja in kapitalskih trgov. Se pa moramo osredotočiti na tisto, kar zares dobro počnemo," je zapisal glavni izvršni direktor Christian Sewing, ki je v začetku aprila vodenje banke prevzel od Johna Cryana.

Obvestilo o prestrukturiranju področja investicijskega bančništva so objavili nekaj ur pred skupščino banke, ki naj bi bila precej burna, saj bi lahko delničarji stresli jezo nad menedžment zaradi nizke cene delnic, slabih poslovnih rezultatov in nenadne menjave v vrhu banke.

Cryana so prejšnji mesec neslavno odstranili s položaja, potem ko se je znašel pod pritiskom glavnih delničarjev in predsednika nadzornega odbora Paula Achleitnerja, ki je Britancu očital, da traja vrnitev banke na zeleno vejo predolgo.

Banka je tudi letošnje leto začela slabše v primerjavi z letom prej. V prvem četrtletju je ustvarila 120 milijonov evrov čistega dobička, potem ko je ta v enakem obdobju lani znašal 575 milijonov evrov.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
30. 05. 2018 20.15
Ce bi SDS sem spustili guruje komuniciranja, bi to le s tezavo prezvecili ... nemska banka ima izgubo?
nenitomožne
28. 05. 2018 16.29
+1
No, kje ste sedaj "šank ekonomisti", da boste razvili teorije svoje teorije, kako se izgube dogajajo samo v državnih bankah in ne tudi v tako čislanih bankah, kot je Deutsche Bank. Nesposobni ali premalo sposobni, grabežljivi, avanturistični , prijateljsko povezani direktorji so poguba vseh davkoplačevalcev .Banka bo tudi zmanjšala svojo izpostavljenost z dolgom za 100 milijard evrov oz. za okoli 10 odstotkov. Nekdanji izvršni direktor Deutsche Bank John Cryan si lahko obeta okoli devet milijonov evrov odpravnine. Interna pravila banke namreč določajo, da članu uprave pripada odpravnina v višini dveh letnih plač, če delovno mesto zapusti pred iztekom pogodbe. Mi smo jo z Jazbecem še odlično odnesli, samo 76.000 €. Naj živi neoliberalizem in pogoltni kapitalizem !
kakafonijaprava
25. 05. 2018 12.16
+2
Jst bi tud svoj denar pobral s takšne banke- če bi bil šbvaba!
kakafonijaprava
25. 05. 2018 12.15
+3
Deutche bank pa zaj. managerji s tistimi fiktivnimi posli v Ameriki, kaznimi ki so jih dobilii, in velikimi milijonskimi odpravninami in plačami menađerjev. Jank food kapitalizma pa potem odpuščeni zaposleni, krvava mantra kapitalizma!