Gospodarstvo

Boeingov direktor pričakuje, da bodo 737 maxi znova leteli novembra

Seattle, 13. 09. 2019 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
4

Boeingov glavni izvršni direktor Dennis Muilenburg je dejal, da letala 737 max, ki so zaradi dveh tragičnih nesreč prizemljena že pol leta, morda ne bodo poletela na nebo hkrati po vsem svetu. Še vedno pa pričakuje vrnitev 737 maxov v promet na začetku zadnjega letošnjega četrtletja.

Boeingov direktor Dennis Muilenburg je izrazil prepričanje, da bodo kljub pomislekom, ki jih je izrazila Evropska agencija za varnost v letalstvu (Easa), letala 737 max znova poletela novembra, a verjetno sprva le v ZDA, v drugih večjih državah pa nekoliko pozneje.

Pri Boeingu trdijo, da so razvili popravek računalniške opreme, ki je bila najverjetneje kriva za nesreči v Indoneziji in Etiopiji, vendar pa ga še niso dali v potrditev regulatorjem.

Direktor Boeinga Dennis Muilenburg verjame, da bodo prva letala 737 max znova letala novembra.
Direktor Boeinga Dennis Muilenburg verjame, da bodo prva letala 737 max znova letala novembra. FOTO: AP

"Zelo si prizadevamo, da bi letala znova letela," je po poročanju časnika The Seattle Times povedal Muilenburg in dodal, da je ponekod zaradi regulatorjev mogoče postopno vračanje letal v promet.

Easa je prejšnji teden kritizirala proces certifikacije omenjenih letal in bi raje videla dodatne popravke. Boeingova letala 737 max so imela le en tako imenovani senzor za "kot napada", Easa pa si želi, da vgradi tri, kot jih imajo Airbusova letala. Boeing predlaga dva senzorja.

Muilenburg je dejal, da je arhitektura Boeingovih letal drugačna od Airbusove. Omenjeni senzorji merijo kot ali nagib letala glede na prihajajoči zrak. Napačni podatki tega senzorja so vpleteni v obe prej omenjeni nesreči, ko je sistem avtomatično potisnil navzdol nos letala, ker je napačno zaznal nevarnost zastoja letala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nenitomožne
15. 09. 2019 17.55
Upanje umira čisto na koncu ! " Zelo si prizadevamo, da bi letala znova letela," je po poročanju časnika The Seattle Times povedal Muilenburg " Verjamemo ! a bo dovolj ?
slo_veter
13. 09. 2019 11.09
+4
ah direktor.. problem tvojih Boeingov ni vzlet .. ampak, da pristanejo preveč sunkovito, z veliko ognjeno kroglo, kot stranskim efektom.
fairplayy
13. 09. 2019 11.05
+8
leteli bodo samo prazni
Kliko7
13. 09. 2019 10.45
+0
Kaj res Adrija propada?