Gospodarstvo

Direktor Rižanskega vodovoda ponudil odstop

Koper, 11. 09. 2008 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Direktor RVK Zdravko Hočevar je svoj odstop ponudil zaradi objektivne odgovornosti pri julijskem vdoru fekalne vode v vodovodno omrežje na območju Pirana in Bernardina.

Direktor Rižanskega vodovoda Koper Zdravko Hočevar (desno).
Direktor Rižanskega vodovoda Koper Zdravko Hočevar (desno). FOTO: Dare Čekeliš

Skupni stroški posledice vdora fekalne vode v vodovodno omrežje, ki se je junija letos zgodil na območju Pirana in Bernardina, znašajo prek 175.000 evrov, pri čemer niso upoštevane morebitne odškodnine v primeru tožb. Direktor družbe Rižanski vodovod Koper (RVK) Zdravko Hočevar je danes zaradi objektivne odgovornosti ponudil svoj odstop.

"Vsa odgovornost je na meni. Zadevo sicer raziskuje tudi policija, ki ugotavlja morebitno malomarnost, vendar verjamem, da so se sodelavci protokolov strogo držali," je povedal Hočevar. O njegovem odstopu naj bi odločali na jutrišnji seji nadzornega sveta in ponedeljkovi skupščini družbe.

Do vdora fekalne vode je prišlo ob zamenjavi azbestnih vodovodnih cevi.
Do vdora fekalne vode je prišlo ob zamenjavi azbestnih vodovodnih cevi. FOTO: Reuters

Do vdora fekalne vode v vodovodno omrežje je prišlo ob zamenjavi azbestnih vodovodnih cevi, ki jo je Rižanski vodovod Koper izvajal na območju občine Piran. Strokovnjaki z Inštituta za zdravstveno hidrotehniko menijo, da je dogodku botrovala kombinacija več vzrokov. Izpusta dveh blatnikov, ki se nahajata na območju vdora, sta bila fizično zamašena, zaradi česar je prihajalo do stalnega zamakanja z mikrobiološko močno obremenjenimi tujimi podtalnimi vodami. Morebitni odstop tesnila v eni ali več spojkah vodovodne cevi, vpliv bibavice, najdene okvare vodovodne cevi in dejstvo, da se vodovodna cev nahaja v območju depresije, so omogočili fekalnim vodam, da so vdrle v vodovodni sistem.

Sanacija je stala 100.000 evrov

Sanacija nastale okvare je vodovod stala približno 100.000 evrov, nekaj več kot 75.000 evrov pa znašajo stroški izpada realizacije, ugotavljajo na Rižanskem vodovodu. Dodajajo, da bodo stroški v primeru izgubljenih tožb znatno višji.

Prizadeti občani so bili ob dogodku nezadovoljni predvsem s pomanjkljivim in nepravočasnim obveščanjem o oporečni vodi. Trdijo namreč, da so skoraj ves teden pili fekalije, ne da bi vedeli za to. Večje število jih je zaradi tega utrpelo prebavne motnje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JorasJ
11. 09. 2008 19.38
Eden redkih ljudi zadnje čase ki ima svojo čast in ponos. Spoštovanje Hočevarju. Več takih bi moglo služiti na položajih.