Gospodarstvo

Direktorica IMF Georgieva o prednostnih nalogah sklada

Washington, 13. 10. 2021 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je med prednostnimi nalogami sklada v prihodnjih šestih mesecih izpostavila nadaljevanje protikoronskih ukrepov, enakopravnejšo delitev cepiva proti covidu-19 in podporo državam, da okrevajo po krizi zaradi pandemije.

Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva FOTO: AP

Med drugim je povedala, da pričakuje, da bodo razvita gospodarstva uresničila cilj preusmeritve 100 milijard dolarjev iz novega 650 milijard dolarjev vrednega sklada za izredne razmere državam v razvoju. Gre za nov sklad za odpornost in trajnost, ki bogatim omogoča, da svoj delež posebnih pravic črpanja namenijo državam z nižjimi dohodki.

Dejala je, da se svetovno gospodarstvo sooča z izzivi okrevanja po pandemiji novega koronavirusa. Izzivi so naraščanje inflacije in ozka grla v oskrbovalnih verigah. K temu po njenih besedah prispeva tudi zaostanek v cepljenju proti koronavirusu v državah v razvoju, je povedala na novinarski konferenci v času letnega zasedanja IMF in Svetovne banke v Washingtonu.

"Razlike med državami bi nas morale skrbeti, ker povečujejo tveganja motenj v oskrbovalnih verigah in s tem se povečuje pritisk na cene oziroma inflacijo," je dejala. Višja inflacija bo razvite države prisilila v višanje obrestnih mer, kar bo povečalo stroške izposoje za nerazvite države in še bolj zavrlo njihov razvoj, je orisala.

Po tem, ko ji je izvršni odbor IMF v ponedeljek izrekel zaupnico po obtožbah, da je manipulirala s podatki o poslovnih razmerah na Kitajskem, je poudarila, da se osredotoča na svoje delo. Izvršni odbor IMF je po več zasedanjih ocenil, da ni dovolj dokazov za to, Georgieva pa se je zahvalila za celovit in nepristranski pregled zakonov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.