Gospodarstvo

Drugi tir: DKOM za konec zavrnila še revizijske zahtevke Kitajcev

Ljubljana, 23. 12. 2020 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
43

Državna revizijska komisija je v zadevi 'drugi tir' kot neutemeljene zavrnila tudi zahtevke za revizijo vlagateljev iz Kitajske. Ti so izpodbijali naročnikovo odločitev, da jim ne prizna sposobnosti. Komisija je s tem odločila o vseh vloženih zahtevkih za revizijo pri oddaji navedenega javnega naročila, posledično pa je postopek pravnega varstva pred komisijo zaključen.

Državna revizijska komisija za revizijo postopkov oddaje javnih naročil (DKOM) je zahtevke za revizijo vlagateljev Ginex International ter China Gezhouba Group Company, China Communications Construction Company, China Railway Group in China State Construction Engineering Corporation v zadevi 'drugi tir' zavrnila kot neutemeljene.

Dugi tir

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v komisiji, je ta v postopku pravnega varstva pri oddaji javnega naročila Gradnja objektov drugega tira železniške proge - odsek 1: DivačaČrni Kal in Gradnja objektov drugega tira železniške proge odsek 2: Črni KalKoper naročnika družbe 2TDK, d.o.o., prejela sedem zahtevkov za revizijo. Vlagatelji izpodbijajo odločitev naročnika o priznanju sposobnosti.

Državna revizijska komisija je skupaj obravnavala zahtevke za revizijo, ki so jih vložili:

(1) vlagatelj Ginex International, d.o.o., Nova Gorica, in China Gezhouba Group Company Limited, Kitajska,

(2) vlagatelj China Communications Construction Company Limited, Kitajska,

(3) vlagatelj China Railway Group Limited, Kitajska,

(4) vlagatelj China State Construction Engineering Corporation Limited, Kitajska.

Vlagatelji izpodbijajo naročnikovo odločitev, da jim ne prizna sposobnosti. Naročnik vlagateljem ni priznal sposobnosti iz razloga, ker prihajajo iz države, ki ni podpisnica Sporazuma Svetovne trgovinske organizacije o vladnih naročilih in nima sklenjenega večstranskega ali dvostranskega trgovinskega sporazuma niti z Republiko Slovenijo niti z Evropsko unijo.

DKOM je na podlagi zahtevkov za revizijo, ki so jih vložile družba Ginex International, d.o.o., Nova Gorica, ter kitajske družbe China Gezhouba Group Company Limited, China Communications Construction Company Limited, China Railway Group Limited in China State Construction Engineering Corporation Limited v postopku pravnega varstva pri oddaji javnega naročila 'Gradnja objektov drugega tira železniške proge - odsek 1: Divača-Črni Kal' in 'Gradnja objektov drugega tira železniške proge - odsek 2: Črni Kal-Koper', naročnika družbe 2TDK, d.o.o., sprejela odločitev, da se ti zavrnejo kot neutemeljeni.

Naročnik ima na podlagi 25. člena Direktive 2014/24 in 11. člena Zakona o javnem naročanju (ZJN-3) namreč možnost omejiti sodelovanje gospodarskim subjektom iz tretjih držav, ki nimajo sklenjenega sporazuma o odprtju trga javnih naročil EU ali katerih blago, storitve in gradnje niso zajeti v takem sporazumu. O morebitnih omejitvah sodelovanja gospodarskih subjektov iz tretjih držav se naročnik lahko odloči sam. "Državna revizijska komisija ni ugotovila zatrjevanih naročnikovih kršitev pri zaključku, da Kitajska ni podpisnica Sporazuma Svetovne trgovinske organizacije o vladnih naročilih in nima niti z Republiko Slovenijo niti z Evropsko unijo sklenjenega sporazuma, ki bi vlagateljem zagotavljal dostop do konkretnega javnega naročila," pojasnjujejo na komisiji.

Kot dodajajo, naročniku zato ni mogoče očitati kršitev, ko vlagateljem ni priznal sposobnosti za sodelovanje v drugi fazi postopka, in jih posledično ne bo povabil k oddaji ponudbe. DKOM je zato na podlagi prve alineje prvega odstavka 39. člena Zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja zahtevke za revizijo omenjenih vlagateljev kot neutemeljene zavrnila.

S tem je DKOM odločila o vseh vloženih zahtevkih za revizijo pri oddaji zgoraj navedenega javnega naročila, posledično pa je postopek pravnega varstva pred komisijo zaključen.

2TDK podaljšal rok za oddajo ponudb za gradnjo drugega tira

Medtem je nadzorni svet družbe 2TDK, ki je zadolžena za vodenje projekta gradnje drugega železniškega tira med Koprom in Divačo, potrdil podaljšanje roka za oddajo ponudb gradbincev, ki jim je družba v prvi fazi razpisa priznala usposobljenost za gradnjo. S 4. januarja prihodnje leto je tako rok podaljšan do 1. februarja 2021.

DKOM je včeraj na mizi imela še štiri zahtevke neizbranih ponudnikov. (Na fotografiji gradbišče drugega tira.)
DKOM je včeraj na mizi imela še štiri zahtevke neizbranih ponudnikov. (Na fotografiji gradbišče drugega tira.) FOTO: Bobo

Kot so v sporočilu za javnost včeraj pojasnili v 2TDK, je bil razlog za podaljšanje roka to, da (do včeraj) še niso prejeli vseh odločitev DKOM v revizijskih zahtevkih.

Komisija je medtem že ugodila tudi avstrijskemu Strabagu in razveljavila odločitev 2TDK o priznanju sposobnosti konzorcija Gorenjske gradbene družbe, CGP in češkega Metrostava za gradnjo drugega tira. Zavrnila pa je zahtevka za revizijo, ki sta ju vložila turška gradbinca JV YDA in Unitek.

V podjetju sicer računajo na podpis pogodbe spomladi prihodnje leto, saj se z začetkom največjega infrastrukturnega projekta v državi mudi. Razpis za glavna dela v okviru tega milijardnega projekta je sicer razdeljen na dva dela, in sicer od Divače do Črnega Kala in od Črnega Kala do Kopra.

Medtem v okviru projekta teče gradnja dostopnih cest in tudi premostitvenih objektov, dveh mostov in galerije čez dolino Glinščice. Nadzorni svet je včeraj dal soglasje k časovnemu aneksu številka štiri k pogodbi o izvedbi dostopnih cest. Po njem se izvajalca Kolektor CPG in Euro-Asfalt po novem zavezujeta, da bosta del dostopnih cest dokončala do 28. februarja prihodnje leto, medtem ko je rok za dokončanje vseh pogodbenih obveznosti glede dostopnih cest 31. marec 2021. Aneks ne bo imel finančnih posledic, zagotavljajo v 2TDK.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

md55
26. 12. 2020 13.25
+1
si kdo predstavlja,da zgradimo nekaj takega kot kitajski zid
User1538643
23. 12. 2020 20.45
Drugi, drugi tir, bi bil normalno in ok.
Nimasmisla
23. 12. 2020 20.04
+0
korektor vam pa krade po dolgem in počez
kiropraktik
23. 12. 2020 19.47
+1
Že dobra tri leta nazaj, je Cerar izjavil, da bi že gradili pa jih Vili Kovačič ovira. Zdaj pa nimajo še niti izvajalca, obenem pa se je vrednost dvignila za 400 milionov!
Igyzone
23. 12. 2020 18.08
+7
Naši bivši z Avstro-Ogrske so zgradili dvotirno železnico iz Dunaja do Trsta skoraj 600km proge v nekaj letih. Mi pa za dobre 20km proge še zmeraj v fazi planiranja. Kaka modernizacija!
ne rabimo predsednika
23. 12. 2020 20.47
+3
ja ampak to je bila Avstroogrska, z pravim vodstvom
EEgon
23. 12. 2020 17.30
+2
Naročnik vlagateljem ni priznal sposobnosti iz razloga, ker prihajajo iz države, ki ni podpisnica Sporazuma Svetovne trgovinske organizacije o vladnih naročilih in nima sklenjenega večstranskega ali dvostranskega trgovinskega sporazuma niti z Republiko Slovenijo niti z Evropsko unijo..... zakaj ovinkarijo naj napišejo da je pogoj sodelovanja če se podjetje piše Kolektor! To je tudi edini pogoj da lahko sodeluješ. NORA DRŽAVA.
marzo
23. 12. 2020 16.36
+4
Zakaj sploh ta cirkus okrog javnega razpisa, če je že par let jasno, da je posel vnaprej dogovorjen s Kolektorjem?
pawijan
23. 12. 2020 15.49
+2
Nič novega spet se polnijo žepi nekaterih.
oježeš
23. 12. 2020 13.33
+8
Ta čas ko pri nas kupčkajo z dokumenti, naročili, revizijami in kaj vem s čim še, bi v tujini zgradili za isti denar 100x daljšo progo z vso pripadajočo infrastrukturo. S naši res tako nesposobni, nespretni ali vse to mečkanje le zaradi denarja, ki ga bo šlo nekajkrat več za celotno kupčkanje, kot sam strošek gradnje. In zakaj se povsod vmešavajo politiki, ko tako vemo, da se stvari zaradi njih ne bodo premaknile ali izredno počasi. Politiki so lahko v vse kar lahko vmešani le toliko, da dajo potrditev za gradnjo. Potem nima nihče od njih več kaj iskati pri pripravi in izvedbi.
EEgon
23. 12. 2020 13.33
+8
Kole bi lahko en državljan poslal na KPK ali NPU na oglede. A'ja oni so tud naši, oni tudi ne bodo nič videli? V kakšni skorumpirani državi mi živimo.
EEgon
23. 12. 2020 13.29
+7
Zato je Kolektor izpustil KCBrdo in svojo ponudbo za 40 miljonov in bo raje pojedel 2 miljarde €€. Kura zaklana in volk sit.
Darko32
23. 12. 2020 13.25
+9
To je najbolj oslovska odločitev, kar jih je lahko. Namreč delavec se ne ukvarja z politiko in tako je v tem primeru. Kitajci so dali ponbe, saj imajo stroje in vedo kako bi naredili, ker imajo podobne razmere tudi na KITAJSKEM. Sposobni so narediti največji most na svetu in najvišji most nad zemljo a pri nas tem bimbotom niso sposobni narediti teh bogih 28 km proge. Zato se ne čudim, če bomo dobili bumerang potezo v obliki kontra reakcij v drugi obliki.
EEgon
23. 12. 2020 13.31
+10
In sposobni so graditi Pelješki most , ki je mednarodni projekt (financira EU), ki ga nadzirajo mednarodni nadzorniki (zaradi EU) in že sedaj prehitevajo plan za 3 mesece. A Pozor, za nas niso dovolj sposobni ???? W.T.F ve en birokrat na ministerstvu o gradbenem poslu.
Xx.XX.xX
23. 12. 2020 12.43
+15
Kitajci vam za tak denar kolikor ga mi mislimo porabit za drugi tir zgradijo železnico iz Ljubljane do Pekinga! Pa še to hitreje in zagotovo tudi bolj kakovostno!
pa dobr no
23. 12. 2020 12.32
+15
V Sloveniji kot nesposobne za izvedbo označijo firme, ki so zgradile več tirov in mostov, kot ima slovenija vseh cest in železnic in mostov skupaj. Kitajcev mi je kar žal po svoje. Ne poznajo takšne sistemske korupcije, kot je pri nas. Sem delal z državnimi firmami in tole pri nas je čista komedija in tragedija. Popolna nesposobnost, lenoba, odvračanje vsake odgovornosti ali dela, zaposlovanje prijateljev, žlahte. Tistemu na vrhu, pa je tako ali tako vseeno. Čaka odpravnino.
Darko32
23. 12. 2020 13.27
+8
Normalno, da ne poznajo, ker imajo red in disciplino. Gradijo hitre proge za svoje vlake, kateri so med najhitrejšimi na svetu in pri nas teh par gfugložov niso sposobni narediti je malo za alse privlečeno. Vidimo kako delajo z našimi podjetji po EU in kako jih driblajo. NORO.
silvo.uzmah
23. 12. 2020 12.30
+11
Torej drugega tira še v tem stoletju ne bo, bo pa porabljenega in skorumpiranega denarja, toliko, da bi lahko zgradili progo do Pekinga.
bronco60
23. 12. 2020 12.21
+7
Res so že smešni.
Generacija56
23. 12. 2020 12.15
+18
Kitajcem, ki so zgradili železnico na Tibet očitajo nesposobnost? Hahahahahahahaha...... Edino v čemer jih naši amaterji prekašajo, je sposobnost ukrasti nekaj sto milijonov na način, da ni nihče kriv.
deny-p
23. 12. 2020 11.45
+6
Valjda, če jim ne gre v glavo, kako lahko v takem času naredijo za tako ceno....
dejc1
23. 12. 2020 11.40
+14
Ni jim važno koliko bo košatal 2 tir, važno jim je koliko se bo od tega ukradlo, žal
dante
23. 12. 2020 11.39
+5
Najboljše da bi delala avstrijska vojska, tako kot prvo in edino progo po sloveniji, pa da avstrijci dajo svoje vlake, naši bodo pa že te delali in kasirali