Gospodarstvo

Do konca aprila 2009 brez konfliktov

Nova Gorica, 10. 09. 2008 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Četrtkove stavke sindikata Vrba v Hitu ne bo. Uprava in sindikat sta dosegla dogovor, predstavniki Vrbe pa so z upravo podpisali sporazum o izogibanju konfliktov do konca aprila 2009.

Sindikat Vrba združuje okoli 150 Hitovih delavcev, zaposlenih na recepcijah, blagajnah, pri igralnih avtomatih ter v varnostni službi in službi vzdrževanja.


Uprava Hita je pristala na zahteve sindikata Vrba in zaposlenim na recepcijah, blagajnah, pri igralnih avtomatih ter varnostni in službi vzdrževanja plače vrnila skoraj na raven izpred letošnjega maja ter tako odpravila "občutek diskriminiranosti posameznih skupin zaposlenih". "Sindikat Vrba je predlog uprave sprejel, preklical stavko in se pridružil podpisu sporazuma med sindikati in upravo," so poudarili v sporočilu za javnost.

Spomnimo

Sindikat Vrba je stavko napovedal že sredi avgusta in med stavkovne zahteve uvrstil tudi zahtevo po 10-odstotnem povišanju plač. Stavko so nato v sindikatu zamrznili, da ne bi povzročali dodatne škode novogoriški igralniški družbi, ki je v prvi polovici leta zabeležila tri milijone evrov izgube, a so jo prejšnji teden ponovno napovedali za 11. september.

Z danes podpisanim sporazumom o izogibanju konfliktov, h kateremu je pristopil tudi predsednik sveta delavcev, bodo omogočili izvedbo ukrepov za nevtraliziranje poslabšanih gospodarskih razmer na ključnih trgih, negativnih posledic protikadilske zakonodaje ter povečane domače in tuje konkurence, poudarjajo v Hitu.

Igralnica
Igralnica FOTO: Kanal A

Zaradi teh razmer Hit nujno potrebuje stabilno obdobje, v katerem mora uprava izpeljati ukrepe za povečanje konkurenčnosti turistične ponudbe, trženja in racionalizacije poslovanja, kar vključuje tudi stroške dela. Tako bo uprava po petih mesecih pripravila poročilo o učinkovitosti teh ukrepov, do konca aprila 2009 pa se začasno odpoveduje načinu prilagajanja variabilnega dela plač, ki je vezan na (ne)uspešnost posamezne organizacijske enote, razen če bi poslovanje omogočalo dvig plač.

Težave tudi v Franciji

Sicer pa se tudi neposredni tuji konkurenti Hita soočajo s podobnimi težavami pri poslovanju. V Franciji, kjer naj bi po pričakovanjih vrata zaprlo kar 12 igralnic, se je tako bruto realizacija igralnic v juniju zmanjšala za 18 odstotkov, v juliju še za 19 odstotkov. Vzrok naj bi bila uvedba protikadilske zakonodaje ter manjša poraba gostov, poudarjajo v Hitu.

To, težave Hita in stagnacija drugih slovenskih igralniških družb kaže na nujnost zakonskih sprememb, ki morajo igralniško-zabaviščnim podjetjem zagotoviti ustrezne pogoje za poslovanje, so še opozorili v novogoriški igralniški družbi.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.