Gospodarstvo

Do konca leta 350 delavcev na cesto

Ormož, 31. 07. 2009 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodstvo Carrere Optyl ocenjuje, da bo letos zaradi zmanjšanega obsega dela delo izgubilo 350 delavcev, seznam konkretnih imen pa bodo pripravili po koncu kolektivnega dopusta.

V podjetju Carrera Optyl iz Ormoža so danes predstavniki vodstva družbe, sveta delavcev in sindikata usklajevali kriterije za odpuščanje delavcev. Po zdajšnjih ocenah vodstva družbe bo letos glede na zmanjšan obseg naročil delo izgubilo 350 delavcev, seznam pa bodo začeli pripravljati po končanem tritedenskem kolektivnem dopustu, ki ga začenjajo. Od 350 delavcev naj bi jih bilo 200 trajno presežnih, za ostale pa naj bi družba skušala poiskati druge rešitve, tudi v okviru možnosti uporabe državnih ukrepov.

Družba se sooča s 30-odstotnim upadom naročil glede na načrte in 45-odstotnim padcem naročil v primerjavi z lani.
Družba se sooča s 30-odstotnim upadom naročil glede na načrte in 45-odstotnim padcem naročil v primerjavi z lani. FOTO: POP TV

Kot je pojasnil sekretar Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije SKEI za Podravje Branko Medik, bodo delavce točkovali glede na delovne zmožnosti oz. plačilni razred, glede na minulo napredovanje, izobrazbo, delovno dobo pri delodajalcu, glede na sodelovanje delavcev v delovnem procesu, upoštevali pa bodo tudi socialni kriterij. Kriteriji za odpuščanje so po Medikovih pojasnilih podobni tistim, o katerih so se dogovorili že spomladi, ko je delo v ormoškem podjetju izgubilo 147 delavcev od sprva napovedanih 303 delavcev. Predstavniki sindikata se bodo z vodstvom družbe ponovno sestali 25. avgusta po končanem kolektivnem dopustu, ko bodo dobili čistopis kriterijev in nadaljevali s pripravo programa presežnih delavcev.

Ormoško podjetje, ki je v lasti italijanske skupine Safilo in kjer proizvajajo sončna očala, korekcijske okvirje ter športna in smučarska očala, je lani zaposlovalo 1400 delavcev. Družba je najprej zaradi upada naročil konec lanskega leta prekinila sodelovanje s 120 zaposlenimi za določen čas, spomladi letos pa odpustila še 147 zaposlenih za nedoločen čas.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
01. 08. 2009 10.46
A se ni pojavu naš reševalec Jocko Pečnik!
manco-capac
31. 07. 2009 17.57
Ni kaj, recesija. Žalostno.