Gospodarstvo

Dober posel: Kitajska Evropi (pre)prodaja nujno potreben (ruski) plin

Peking, 31. 08. 2022 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zima se bliža, Evropa pa potrebuje plin. Tega je doslej v veliki meri dobavljala Rusija, a zaradi ruskega napada na Ukrajino so se odnosi med Rusijo in povezavo močno spremenili. Evropa tako računa na varčevanje, večanje deleža obnovljivih virov energije - kar pa je počasen proces - ter seveda na nove dobavitelje. Ob ZDA se v tem smislu kot princ na belem konju ponuja - Kitajska.

Evropa se je v iskanju plina zatekla v kitajsko naročje.
Evropa se je v iskanju plina zatekla v kitajsko naročje. FOTO: AP

Evropski uvoz utekočinjenega zemeljskega plina se je v prvih šestih mesecih leta medletno povečal za 60 odstotkov, ugotavlja raziskovalno podjetje Kpler, ki ga navaja Nikkei Asia. Po zaslugi 53 milijonov ton, kolikor jih je blok kupil, se je stopnjo zasedenosti evropskih skladišč plina dvignila na 77 odstotkov.

Če se bo trend nadaljeval, bo Evropa najbrž že kmalu dosegla svoj zastavljeni cilj, da do novembra napolni 80-odstotkov svojih skladišč plina.

A vse skupaj ima dve potencialni težavi. Prva - precej mogoče je, da Evropa preko Kitajske kupuje ruski plin. Druga - če drži kitajsko pojasnilo, zakaj prodajajo plin, se bodo te zaloge hitro skrčile, ko se Kitajska odpove politiki ničelnega covida. 

Evropa je v stiski, zato je vprašanj o izvoru kitajskega plina precej malo, se pa pojavljajo. Uradna kitajska verzija pravi, da se odprodaja plin, ki tej velesili, ki je med največjimi uvoznicami plina, ostaja, ker se je gospodarska aktivnost ohladila - v veliki meri zaradi politike ničelnega covida, ki še naprej stavi na stroga zaprtja ob pojavu le nekaj primerov bolezni. 

Če to drži, potem bo Kitajska Evropi plin dobavljala le, dokler se gospodarstvo ne povrne v predkoronske tirnice. Prav tako pa Evropa na ta način krepi energetsko odvisnost od Pekinga, ki pa mu po drugi strani očita rušenje liberalnega mednarodnega reda. 

Se je pa Evropi tako zaenkrat uspelo izogniti še hujši energetski krizi. Kitajska skupina Jovo, velik trgovec z utekočinjenim zemeljskim plinom, je nedavno razkrila, da je preprodala tovor utekočinjenega zemeljskega plina evropskemu kupcu. Trgovec s terminskimi pogodbami v Šanghaju je za Nikkei povedal, da bi lahko dobiček iz takšne transakcije dosegel 100 milijonov evrov.

Da je na Kitajskem kar naenkrat veliko odvečnega plina, naj bi bila tudi posledica direktive vlade za povečanje proizvodnje energije, vključno s premogom. "Poudarek je zdaj na energetski varnosti bolj kot na zmanjševanju okoljskega odtisa," pravi Mika Takehara iz japonske nacionalne korporacije za nafto, plin in kovine.

Provinca Šanksi je na primer letos povečala proizvodnjo premoga za 100 milijonov ton na 1,3 milijarde ton, leta 2023 pa bo dodala še 50 milijonov ton, poročajo lokalni mediji.

Širi se tudi lastna proizvodnja plina na Kitajskem. Domača proizvodnja plina naj bi se leta 2022 medletno povečala za 7 odstotkov. 

Na Kitajskem medtem poudarjajo, da je prodaja plina EU izključno gospodarska, ne politična poteza. A kitajski voditelji seveda iščejo ravnotežje med tesnim odnosom svoje države z Moskvo ter trgovino z Združenimi državami in Evropsko unijo. Združene države in Evropska unija skupaj predstavljajo več kot četrtino kitajske trgovine, medtem ko je delež Rusije le 2,4 odstotka. Že aprila pa je nato kitajsko ministrstvo za trgovino poročalo, da je v prvem četrtletju letošnjega leta dvostranska trgovina z Evropsko unijo narasla za 12,2 odstotka in dosegla 205,9 milijarde evrov.

Ni pa jih malo, ki vsaj namigujejo, da Evropa, ki skuša z ostrimi sankcijami proti Rusiji svetu sporočiti, da jasno nasprotuje napadu na Ukrajino, pravzaprav preko Kitajske kupuje ruski plin. Samo za nekajkrat višjo ceno. 

"Če bo Rusija izvažala več plina na Kitajsko, da bi kaznovala Evropo, bo imela Kitajska več kapacitet za preprodajo svojega presežka plina na trgu," denimo piše Financial Times.

Julija je South China Morning Post poročal, da je po podatkih kitajske carine Kitajska v prvih šestih mesecih leta kupila skupno 2,35 milijona ton utekočinjenega zemeljskega plina  – v vrednosti 2,16 milijarde evrov. Obseg uvoza se je medletno povečal za 28,7 odstotka, vrednost pa za 182 odstotkov. To je pomenilo, da je Rusija prehitela Indonezijo in Združene države ter postala četrta največja dobaviteljica Kitajske. 

Pa tega ne gre zamenjevati s plinom po cevovodih, kjer je ruski proizvajalec Gazprom pred kratkim objavil, da so njegove dnevne dobave Kitajski prek plinovoda Moč Sibirije dosegle nov rekord vseh časov, in razkril, da se je dobava ruskega plina Kitajski v prvi polovici leta 2022 povečala za 63,4 odstotka, navaja Gulf Insider.

Zakaj bi torej Kitajska kopičila plin, če pa ga gospodarstvo ne potrebuje? Ali povedano drugače - zakaj porast ruskega plina, ko domačega povpraševanja ni toliko, in zakaj preferiranje ruskega plina. 

"Povečanje uvoza ruskega utekočinjenega zemeljskega plina bi lahko pomenilo premik tovora, ki gre na Japonsko ali v Južno Korejo zaradi sankcij ali tamkajšnjega šibkejšega povpraševanja," meni Michal Meidan, direktor kitajskega energetskega programa na Oxfordskem inštitutu za energetske študije.

In jasno je še nekaj, dodaja Gulf Insider - Kitajska želi svoje plinske posle z Rusijo ohraniti zavite v čim debelejšo tančico skrivnosti, zato je generalna kitajska carinska uprava od začetka leta prenehala objavljati razčlenitev obsega trgovine z zemeljskim plinom po plinovodih. Razlog naj bi bila "zaščita zakonitih poslovnih pravic in interesov zadevnih uvoznikov in izvoznikov".

Kritiki pa menijo, da skrivajo nekaj drugega - Kitajska naj bi tiho preprodajala "umazan ruski plin" edinemu kraju, ki ga obupno potrebuje - Evropi, pri tem pa zaračunavala visoke pribitke. A ker ima plin vmesni postanek na Kitajskem, ni več ruski, ampak kitajski. 

Evropa naj bi tako po tem scenariju plačevala do trikrat več za plin - le da bi svetu dokazala, da ne financira Putinovega režima, čeprav v resnici dodatno plačuje tako Ši Džinpingu kot Putinu. In medtem ko Kitajska Rusiji pomaga pri izogibanju sankcij, obe državi bogatita, Kitajska pa krepi vpliv na Evropo. Torej prav tista država, ki naj bi - po zgledu Putina - načrtovala invazijo na Tajvan. Je torej Evropa v procesu menjave enega "zlobnega energetskega gospodarja" - za drugega? 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (464)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
03. 09. 2022 09.55
+6
Groza me prijema, ko vidim kako nesposobne in bedaste Voditelje vodilnih Eu držav in Eu skupnosti imamo mi Evropejci, VSI bodo dobesedno izsesali to Evropsko gospodarstvo, ZDA, Kitajska, Arabske bogate države in še Rusija na koncu , poslušajo tega Zelenskega kot, da bi bil Božji mesija, ki nam nekaj naklada o demokratični , pravni državi Ukrajini, od Evrope zahteva, pazite sedaj že ZAHTEVA in ne prosi milijarde in orožje in dela na tem da bi v svojo vojno povlekel še Evropo in ti bedaki iz Eu ga poslušajo, Ukrajina ni bila nikdar niti demokratična niti pravna država, sankcije proti Rusiji, ne bomo več odvisni od poceni Ruskega plina, mi bomo raje kupovali Ruski plin preko Kitajske po 3x ceni, Ameriški plin tudi po 3x ceni, Arabsko nafto pa plin po 3x ceni, le zakaj bi kupovali po ugodnih cenah če lahko vse 3x preplačamo, pa še nekaj težko razumem, sklepi EU so da ne bomo več kupovali Ruskega plina, sedaj pa Voditelji protestirajo, ker Rusi nekaj "popravljajo" in plina ni, le zakaj ??? cilj da ne boste več kupovali Ruskega plina je dosežen, problemov ni več, zmagali smo, živela EU.
gr?arica
02. 09. 2022 15.02
+4
Evropa pa placuje in samo menja svojo odvisnost za amerisko in kitajsko. Ceprav je najvecji delez krivde na Evro politiki( tudi nasi domaci levi in desni) imajo mediji pri tem kar velik delez soodgovornosti. Z cenzuro ter neobjektivnim zagovarjanjem Ukrajine.
Jon Bacek
02. 09. 2022 09.47
+5
Bruseljski birokrati rešujejo EU z zakonodajo o štetju piščancev, kokoši in obvezne prijave dejavnosti vzreje piščancev na podeželju.
borjac
03. 09. 2022 10.00
+4
Ja seveda, zato ker štampirajo piščancem serijske številke na rit, nimajo časa za reševanje Energetske krize, štampiranje piščancev bo končano nekje Marca 23 , potem pa se bodo EU birokrati posvetili še drugim stvarem, energetski krizi, Eu gospodarstvu, ki bo takrat verjetno že propadlo.
nnnnnnnnnnn
01. 09. 2022 15.58
+5
Tale EU in njena logika je totalno zavožena. Očitno je pa sedaj prišel čas ko te zavoženosti ne bo več mogoče skrivat in lagat ljudem kakšno je realno stanje.....tko kot se je to dogajalo zadnji dve leti
modelx
06. 09. 2022 20.35
Prepričan je, da se bodo Evropejci že zelo kmalu soočili s »šokom na ravni Velike depresije«, grozljivo gospodarsko krizo iz tridesetih let prejšnjega stoletja. Pri tem ne smemo pozabiti, da je še pred samo nekaj meseci predsednica Evropske komisije trdila, da bo EU zimo preživela čisto v redu tudi brez ruskega plina!
bysaRD
01. 09. 2022 15.08
+5
In potem naj se karkoli verjamem tem pajacom.
JEB. MOD.
01. 09. 2022 13.05
+3
zakaj se je bidejev mulc izseli v UA če je v meriki tko fajn??
minddy
01. 09. 2022 12.37
+10
toti eu voditelji so eni loleki, zaradi njihovih napak folk kratko potegne, isti plin se sedaj plačuje 7x dražje ...pa saj ne moreš verjet
pluton12
01. 09. 2022 12.25
-8
umrl direktor ruskega lukoila 🧐 ajajaj rusofili ala koritnik a še podpiraš putkota in karvavi ruski plin?
pluton12
01. 09. 2022 12.22
+5
tito se v zemlji obrnil
pluton12
01. 09. 2022 12.21
+1
admin kar je res je res, da vidim koliko si hiter Tito se v grobu obrača
User1538643
01. 09. 2022 12.17
+3
80% polno? To je haklec za naivne, da se lahko počutijo 20% prikrajšane, in varčujejo. Koliko pa plina potrebujemo za eno kurilno sezono, ali za eno leto? 40% ? 70% ? 100% ? 250% ???
User1538643
01. 09. 2022 12.13
+0
Pa če ste kupili 80%, kupite še tistih 20%, pa ne bo zime.
09ZarMan10
01. 09. 2022 12.06
+17
to sem sam že večrat komentiral, pa sem za večino komentatorjev bil "bebec". Situacija v Svetu je takšna, da bodo iz nje izšli kot zmagovalci tako Kitajska, kot Rusija, posredno pa tudi ZDA, ker bodo do konca obubožali Evropo. Mi pa še vedno pihajmo v rog skupaj z zahrbnimi Američani in njihovimi večnimi sužnji Angleži, da si bomo na koncu sami zadali harikiri...
Danny Veliki
01. 09. 2022 11.59
+10
Na plan je izplavalo, da imamo v EU državah demokratično izvoljene marionetne vlade. Sicer so dobro plačani.... večinoma s strani lobistične zalege.
pluton12
01. 09. 2022 12.28
-2
aja si bojo dali neomejeni mandat kot putko pa direktorji naftnih podjetij začeli padat iz bolnišnic, kot direktor lukojla?
bysaRD
01. 09. 2022 15.10
+1
Woltan
01. 09. 2022 11.51
+10
Hehe....Norci evropejski so slepo sledili Amerikanotom in pa Ursuli,sedaj pa imajo.Oziroma imam9 mi plebejci,uni norci imajo že dovolj pod palci.
sLOVEnec56
01. 09. 2022 11.50
-3
Nič novega pri Rusih in Kitajcih. Vemo da sta se letos Putin in kitajc zmenila, da naj putin prestavi vojno zaradi zimskih olimpijskih iger na kitajskem!
JEB. MOD.
01. 09. 2022 11.56
+3
že stari grki so prikinili vojne zaradi OI !! edino ameri so 20x izkoristili OI in še bolj tolkli ker je ni bilo tolk fokus na njihove vojne ampak na OI!!
Uporabnik1535136
01. 09. 2022 11.45
+10
EU,si vedno bolj "zateguje štirikrat okoli vratu"! Ker nima strategije in sposobnosti" da odločno stori najnujnejše ,se nam uspešna prihodnost vedno bolj oddaljuje!🤩🤣💪👍🇸🇮
Collywoggle
01. 09. 2022 12.06
+2
pluton12
01. 09. 2022 11.45
-6
Vsak bi imel vse pri roki pa čeprav na račun pobitih ljudi ah sej to pa je še daleč od nas
JEB. MOD.
01. 09. 2022 11.49
+6
nima nobenega smisla ti kaj razlagat ker si pač ozkogled in iz te svoje kletke ne moreš ven!!
Kaj_je_res
01. 09. 2022 11.50
+13
Šteješ pobite samo v Ukrajini, ali tudi od 2014 v Rusiji, pa v Srbiji, Siriji, Iraku, Libiji, itd itd? Kateri so zate bolj pobiti in več vredni?
pluton12
01. 09. 2022 12.01
-3
srbofil kot vedno izpusti Srebrenico ajajaj
Collywoggle
01. 09. 2022 12.07
+4
SDS_je_poden
01. 09. 2022 11.35
+12
Super so te EU sankcije, ki po glavi tepejo prebivalce EU.
bancov
01. 09. 2022 11.49
+2
JEB. MOD.
01. 09. 2022 11.34
+4
francozi že ražmišljajo da bi iz 19 znižali na 15 stopinj ogrevanje ker jim rusi danes zapirajo pipice !!
pluton12
01. 09. 2022 11.35
+9
JEB. MOD.
01. 09. 2022 11.39
+0
ja tud to bodo še imel !!7x dražji ruski plin preko kitajske bo težko sfinancirat!!
pluton12
01. 09. 2022 11.43
+3
aja dej mi razloži kako lahko 4% uvoza tako drastično vpliva na temperaturo?
JEB. MOD.
01. 09. 2022 11.47
+3
zato ker 90 % vsega plina pokurijo tovarne !!se pravi od preostalih 10 % je 4 % skoraj polovica !!sicer so ga pa uvozili 20 % ne pa 4 % !!ampak seveda treba se je zlagat da obraniš svoje ne-argumente!!
pluton12
01. 09. 2022 11.56
+0
no zdej pa vidim da si navadni rusofilček in nič drugega.... za ostale ki vas zanima odvisnos francije od krvavega ruskega plina v tipkajte v iskalnik. uvoz francije plin. mislim, da bo prvi članek od d povedal, kdo je navadni blebetalec