Gospodarstvo

Dogovor morajo doseči do konca meseca

Ljubljana, 27. 09. 2010 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava Merkurja se je ponovno sestala s konzorcijem bank upnic glede načrta finančnega prestrukturiranja družbe, vendar dogovora še niso sprejeli, zato se bodo pogovori nadaljevali.

Merkur
Merkur FOTO: Aljoša Kravanja

Na osnovi dogovora, ki so ga banke upnice in predsednik uprave Bojan Knuplež sprejeli v sredo, se je sedem bank znova sestalo z vodstvom Merkurja, in sicer so po nenadni Knupleževi smrti na tokratnem sestanku Merkur zastopali vsi preostali člani uprave razen delavskega direktorja. Merkurjeva uprava bo po rednem sestanku v torek znova nadaljevala pogovore z bankami in ostalimi upniki.

"Banke upnice bodo tudi v prihodnjih dneh z intenzivnimi srečanji nadaljevale, saj je v interesu vseh udeleženih, da bo predlagani načrt prestrukturiranja uspešen in v največji možni meri sprejemljiv za vse: tako Merkur kot banke upnice in ostale upnike," so po današnjem sestanku sporočili iz Nove Ljubljanske banke, ki je na čelu konzorcija sedmih bank, medtem ko je vseh bank upnic 18.

Na temo sanacijskega programa in načrta finančnega prestrukturiranja ter morebiti tudi že imenovanja novega predsednika uprave je za sredo predvidena še seja nadzornega sveta, ki bi morala po prvotnih napovedih biti že danes, a se zaradi prekratkega roka za pripravo predsednik nadzornikov Matevž Slapničar zanjo ni odločil.

Dogovor morajo doseči še ta teden

Uprava bo do četrtka na sodišče vložila predlog prisilne poravnave. Potem ima 15 dni časa, da predlog dopolni, o predlogu bodo glasovali upniki.

Z dogovorom o finančnem reševanju Merkurja se sicer mudi, saj je podjetje insolventno, s četrtkom pa se izteče tudi moratorij na odplačilo zapadlih posojil. Tako bo potrebno najti finančno rešitev za podjetje, ki potrebuje tudi dolgoročno sanacijo.

Po informacijah s sestanka so minuli teden že dosegli velik napredek v dogovarjanju za sodelovanje bank pri rešitvi podjetja. Ta predvideva dokapitalizacijo, konvertiranje terjatev v lastniške deleže, odpis nekaterih terjatev ter reprogramiranje kreditov.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abeceda123
28. 09. 2010 19.08
.................kramer, glavni namen je, da ljudje ne dobijo nič.
fardi
28. 09. 2010 18.31
ni potrebe da se pošlje merkur v stečaj. nihče ga ne bo želel kupiti, ker so stroški zagona preveliki. potrebno ga je sanirati in najti partnerja, ki vidi v merkurju potencial
vinadap.
28. 09. 2010 17.03
Se še spomnite, koliko manjših, malih ter dobrih specializiranih trgovin je Merkur uničil s svojim monopoliziranjem???? Danes v Merkurju dobiš VSE IN NIČ!!!! Trgovci večina niso trgovci temveč prodajalci, v večini njihovih trgovin se kot kupec počutiš odvečen.....vsaj tako v večini trgovin gledajo nate zaposleni.....
un.capitano
28. 09. 2010 13.49
edina in najboljša rešitev za merkur je stečaj ter ,da se ga proda najboljšemu ponudniku !!! vse ostale kombinacije so samo dodatno izčrpavanje pa zadolževanje podjetja , ki bo v vsakem primeru končalo v stečaju in takrat ljudje ne bodo dobili nič ,ker bo že vse pokradeno......ostala bo samo lupina !!!!
5ra04
28. 09. 2010 12.45
Merkur je že začel odpuščat tudi v trgovinah..........prodajalce,ki jih je že tako bilo premalo...
snifff
28. 09. 2010 00.16
Škoda knupleža, je en izmed redkih menedžerjev,k i so nekako državi naklonjeni, da si take reči vzamejo na grbo. Možakar je bil vešč in spreten, seveda tudi močno verjamem da bi reči lahko postavil na svoje mesto, kakorkoli je dejstvo, da bi pri temu moral marsikdo vgriznit svoj kos potice, ampak zvlekli bi zadevo ven in to bi bilo to. Največji problem naše države je pa v tem da si zna vzeti vsa pooblastila in pravice ko davkarija pobere tisto nekomu ki nima ničesar in želij tako prikazati kako deluje sodstvo in davkarija, tam kjer pa je tega na pretek, ter so kradli, se pa to nebo zgodilo. Bo se pa to zgodilo takrat, ko se bo zgodila revolucija, do katere je pa DE-FACTO da more prit, saj se pri nas dogajajo plenjenja ki so že davno nazaj presegla vse meje zdravega razuma in dobrega okusa.
fardi
27. 09. 2010 23.45
tile se pa ne bodo uspeli dogovorir med seboj. toliko časa že mancajo, da je dokončni propat in stečaj merkurja pred vrati. namesto da bi se čim prej dogovorili in poiskali partnerje za posamezno divizijo merkurja, da jo naprej razvijajo, bodo zadevo zavozili. upam, da tako kot kordež odgovarjajo za zavlačevanje in vodenje zadeve v pogubo. na vvem kaj bodo pa potem počeli merkurjevci, ki bodo na centru za socialno delo ali na zavodu za zaposlovanje