Gospodarstvo

Domnevno pranje denarja v NKBM: pričala nekdanji predsednik in članica uprave

Ljubljana, 20. 01. 2020 18.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred komisijo o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM sta pričala nekdanji prvi mož NKBM Robert Senica in članica uprave Sabina Župec Krajnc. Oba sta zatrdila, da so se nepravilnosti pri nadzoru nad pranjem denarja dogajale pred njunim prihodom v banko ter da je bil rok, ki ga je za njihovo odpravo določila Banka Slovenije, prekratek.

Komisija o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM) in domnevnega nezakonitega financiranja stranke SDS je svoje delo začela že v minulem mandatu. Tedaj je v delnem poročilu ugotovila, da je bil nadzor na področju pranja denar v slovenskem bančnem sistemu neustrezen, zato je sklenila delo nadaljevati tudi v tem mandatu, tokrat pa se osredotočila na NKBM.

Banka Slovenije je namreč novembra 2014 uvedla nadzorstveni pregled v NKBM in v leta 2015 izdani odredbi ugotovila, da je banka v obdobju, ko jo je vodil Aleš Hauc, kršila zakonodajo s področja preprečevanja pranja denarja. Preiskovalna komisija je na prejšnji seji že zaslišala Hauca, ki je priznal, da bi na tem področju v banki lahko naredili več. Danes pa sta pred člane komisije stopila njegov naslednik Robert Senica in članica uprave NKBM Sabina Župec Krajnc.

Senica, ki je funkcijo člana uprave nastopil avgusta 2014, predsednik uprave pa je postal februarja 2015, je zatrdil, da pred nastopom funkcije predsednika uprave ni bil odgovoren za nadzor nad preprečevanjem denarja. Je pa bil seznanjen z nadzorstvenim pregledom Banke Slovenije in ugotovljenimi nepravilnostmi.

Odgovarjal je tudi na vprašanje glede poročila nekdanje pooblaščenke za preprečevanje pranja denarja v NKBM Vesne Rožanc, ki je ugotovila, da banka nima ustreznih mehanizmov za odkrivanje sumov pranja denarja, vodstvo NKBM pa je to poročilo prikrilo. Senica je pojasnil, da je Rožančeva omenjeno poročilo pripravila konec julija, sam pa je funkcijo člana uprave nastopil avgusta, ko ni vedel, "da kaj takega obstaja". Vse ugotovljene nepravilnosti se nanašajo na obdobja, ko v banki še ni bil zaposlen, je zatrdil.

Na vprašanje, zakaj kršitev, ki jih je v odredbi ugotovila Banka Slovenija, niso odpravili v roku, ki ga je postavila centralna banka, je odgovoril, da to ni bilo mogoče. Nekatere nepravilnosti so tako odpravili v njegovem mandatu, nekaj pa pozneje, saj je šlo za obsežen proces. Med drugim je takoj stekla akcija za nadgradnjo informacijske podpore, je dodal.

Komisija o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM) in domnevnega nezakonitega financiranja stranke SDS je svoje delo začela že v minulem mandatu.
Komisija o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM) in domnevnega nezakonitega financiranja stranke SDS je svoje delo začela že v minulem mandatu. FOTO: Bobo

Župec Kranjc: Banka Slovenije nam je postavila 'absolutno prekratek rok'

Tudi Sabina Župec Krajnc, ki je članica uprave NKBM od leta 2014 in je bila v banki odgovorna za odpravo ugotovljenih kršitev, je poudarila, da jim je Banka Slovenije za to postavila "absolutno prekratek rok". Kot je dodala, so prosili za podaljšanje roka, a jim centralna banka tega ni odobrila.

Med ukrepi, ki so jih izvedli v NKBM, je navedla pregled visoko tveganih strank, uvedbo termina italijanska tipologija, vodenje področja preprečevanje pranja denarja kot samostojnega projekta ter implementacijo aplikacije, ki je spremljala politično izpostavljene stranke. Odprava kršitev je trajala tri leta, danes pa je NKBM med bankami z najbolj urejenim področjem nadzora nad pranjem denarja, je zatrdila.

Tudi njo je predsednik komisije Jani Moderndofer povprašal o poročilu Vesne Rožanc. Župec Kranjčeva je Rožančevo sicer spoznala, a se je, kot je dodala, vse dogajalo pred njenim prihodom v upravo.

Pred komisijo je stopila tudi nekdanja vodja pravnega oddelka v Banki Slovenije Jasna Iskra, ki je zatrdila, da so bili glede izdane odredbe NKBM neodvisni in da nanjo glede te zadeve nihče ni poskušal vplivati.

Komentirala je tudi odločitve sodišč, ki so precej znižala globe, ki jih je Banka Slovenije izrekla NKBM. Kot je poudarila, so v sodni presoji dobili potrditev ustreznosti svojih postopkov, znižanje glob pa je pripisala napaki sodišč. Pred komisijo je bil danes vabljen tudi nekdanji guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, a se je opravičil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zsolt1
21. 01. 2020 07.57
+3
Na Hrvaškem je izbruhnila nova afera, ki razgalja ponovno nedopustno ravnanje bančnega lobija. Raziskovalni medij Index Istrage je objavil razpis hrvaške RBA, podružnice Raiffeisenbank Austria d.d., ki ga je RBA sredi novembra 2019 poslala PR agencijam, od katerih banka pričakuje ponudbo za krizne komunikacijske storitve v primeru CHF kreditov. Ena izmed nalog, ki se pričakuje od PR agencije, je "pritisk na ustavno in druga sodišča na Hrvaškem". Razen tega bi agencija imela nalogo, da vpliva na javno mnenje in ga prepriča, da bi reševanje problema kreditov v švicarskih frankih imelo negativne posledice za hrvaško gospodarstvo ter v očeh javnosti očrni kreditojemalce s krediti v švicarskih frankih. Hrvaška odvetnica Nicole Kwiatkowski, soavtorica kolektivne tožbe proti osmim bankam v zadevi CHF krediti, je dejala, da gre za nedopustno prakso, ki lahko vpliva na končno sodbo v zadevi, o kateri trenutno odloča hrvaško Vrhovno sodišče. Goran Aleksić, poslanec hrvaškega parlamenta in aktivist Druge Franak, trdi, da gre za nezakonit napad na neodvisno sodstvo in dokaz, da se hrvaške banke očitno nikogar ne bojijo.
antilevi?ar
20. 01. 2020 20.46
+2
Spet domnevno?
Anton jakše 1
21. 01. 2020 07.59
+1
A si pričakoval kaj drugega. Verjetno ne veš zakaj na upravnih enotah ni več še a, ker so sama žlahtna, pa se bojijo kroskrunstva.
Zsolt1
21. 01. 2020 08.27
-1