Gospodarstvo

Dražji prevoz z zelenci

Ljubljana, 01. 08. 2007 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z avgustom so višje cene prevozov mestnega potniškega prometa, v povprečju za 5,9 odstotka.

Po treh letih se spet draži ljubljanski potniški promet
Po treh letih se spet draži ljubljanski potniški promet FOTO: POP TV

Ljubljančani nad podražitvijo niso ravno navdušeni. Ceno žetona so v Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) zaokrožili na 0,80 evra (prej 0,79 evra). Podobno velja za šolsko mesečno vozovnico, za katero bo v novem šolskem letu potrebno odšteti 17 evrov (prej 16,69 evra). Za dnevno vozovnico je treba odšteti štiri evre, za tedensko pa 15 evrov.

Cenejše plačevanje z gotovino

Podjetje Ljubljanski potniški promet (LPP) poleg podražitev uvaja tudi nekatere novosti, in sicer mesečno vozovnico za občane s 50-odstotnim popustom. Stala bo 17 evrov, namenjena pa bo predvsem nezaposlenim, imetnikom posebne vozovnice in izrednim dijakom. Kljub povprečno višjim cenam prevozov v mestnem potniškem prometu je ob plačilu v gotovini enkratna vožnja z mestnim zelencem nekoliko cenejša in stane en evro (doslej 1,25 evra).

Z današnjim dnem so premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje podražili v zdravstveni zavarovalnici Triglav. Premija je dražja za 9,95 odstotka. Nova premija bo znašala 22,66 evra oz. 21,98 evra mesečno pri tistih zavarovancih, ki jim je priznan najvišji zakonsko dovoljeni triodstotni popust.

Za 8,6 odstotka je dražja tudi mesečna vozovnica za občane, za katero je treba po novem odšteti 34 evrov (doslej 31,30 evra). Uprava ljubljanskega potniškega prometa je ukinila vozovnico za starejše občane, ki bodo poslej izbirali med vsemi vozovnicami, ki so na voljo. Tisti med njimi, ki se bodo odločili za nakup mesečne upokojenske vozovnice za 20 evrov, bodo lahko še tri mesece uporabljali obstoječi kartonček mesečne vozovnice za starejše občane.

Vožnja v Mariboru je cenejša

Ljubljanski mestni potniški promet se je sicer zadnjič podražil pred tremi leti. S podražitvijo bo LPP letos pridobil dodatnih 490.000 evrov.

Podatki o cenah avtobusnih prevozov drugod po Evropi kažejo, da Ljubljana po cenah sodi v "zlato sredino", cene pa so nekoliko nižje v Mariboru, kjer podražitev zaenkrat ne načrtujejo. Plačilo na avtobusu v štajerski prestolnici stane evro, v predprodaji pa 0,71 evra. Cenejša kot v Ljubljani so tudi dnevna (2,50 evra), tedenska (10,43 evra) in mesečna (24,08 evra) vozovnica, je zapisano na spletnih straneh podjetja Veolia Transport, ki upravlja z avtobusi v Mariboru.

Cene v nekaterih večjih evropskih prestolnicah so povečini primerljive z ljubljanskimi
Cene v nekaterih večjih evropskih prestolnicah so povečini primerljive z ljubljanskimi FOTO: POP TV

Cene v nekaterih večjih evropskih prestolnicah so povečini primerljive z ljubljanskimi. V Rimu cena 75-minutne vožnje stane evro, za dnevno vozovnico pa je potrebno odšteti štiri, za tedensko pa 16 evrov.

Na Dunaju je za vožnjo potrebno odšteti 1,70 evra, v Berlinu pa - odvisno od dela mesta - okoli 1,20 evra. Dnevna vozovnica v Berlinu stane 6,30 evra. Med dražjimi je španska Barcelona, kjer dvodnevna vozovnica, ki sicer velja za metro in mestne avtobuse, stane 9,60 evra.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
03. 08. 2007 12.23
majoneza123 ali si Thomy ali si Helmans majoneza. Za politika moraš biti baraba, ampak kot vidim po novinarjih, kaj vse ne zvohajo, Ti hitro poide kreditibilnost. Politik ne bi bil, ampak bi samo stal uzadaj in nakazoval na napake. Ker če gledaš šah iz starni vidiš malo več napak.
majoneza123@gmail.com
03. 08. 2007 10.47
pravo borec enako uprašanje zate: zakaj nisi tudi ti politik? Pač si malo manj sposoben da bi se znajdu, potem pa na forumih od 24ur jokaš. znajd se!
Prvo Bore
02. 08. 2007 08.23
boskopetek dobro jutri boskopetek. Sedaj paje nastal največji problem, ker ta navaden delavec obsega od nekvalificiranega delavca do tehnikov. ""boskopetek se strinjam s teboj, mapak boskopetek ali Ti sploh poznaš kompleten proces izdelave nečesa.""" To sem mislil, če ne poznaš proizvodnje, potem ne veš kako boš napravil in kdo bo to napravil. Sam sem po izobrazbi strojni tehnik in ko sem prišel v službo, sem prvo metlo vrtel, čeprav sem protestiral : Kako to , saj sem tehnik !!. pa so mi rekli, da moram spoznati potek proizvodnje. Pa sem šel in na koncu sem moral SAM narediti varnostni ventil za Savo Kranj za silose za saje. Hvala bogu, še vse stoji. Nič nisem nezadovoljen zaradi tega,ker sem se nekaj naučil, kar mi je pomagalo naprej, ker sem bil konstrukter. Majstrom sem tudi spraševal kar mi ni bilo izpod časti in sedaj teh majstrov ni. Mali delavec zmeraj pljuva po inžinjerjih, ker delajo napake, ki jih mora delavec popraviti. Pri nas v službi, so bili delavci, ki so delali in zaslužili več kot direktor, pa jim ni bil nihče fovš. Sedaj pa brez kakšnih dodatkov , stimulacij zahtevajo delavca, ki zna ročno obločno, vO2, TIG - ukvarjam se s tem. lahko Ti povem, da postaja delovno mesto ključavničarja, varilca zelo spoštovano, ponekod, ker jih ni. Uvažamo nekakšne Poljake, Čehe, da nam nabrišejo babe, ker smo Slovenci postali otopeli, ampak od njih ni nič, mogoče je kakšen mali Poljak ostal tukaj. Dokler ne bo Slovenija proizvajala svojih delavcev in upam, da bomo imeli majstre še notri, potem bo dobro. VIATOR-jev direktor je prišel k mojemu tastu, ki je pravi kovač, da naj pride nazaj v Viator delat, ker nimajo nobenega kovača.Pa mu je tast rekel, da ne gre, da mu je dosti tistega ognja, ker tast je šel normalno v penzijo. Potem se pa nekakšni sedeči biki, ki nimajo pojma o življenju in delu , oglašajo !!! Pa hvala bogu, da niso vsi taki. Mislim, da Vsi pozabljajo, da je Slovenija delavska dežela, da je bilo zelo veliko delavcev nekdaj. Leta 91 so bili Vsi pokorni, ker nam je šlo preveč dobro in smo imeli še zalogo denarja iz časa Jugoslavije. Ali veš, kako smo rekli Nemcem ? Poglej reveže, oni morajo delati za marke, mi jih pa kupujemo !!! Amapk to je zopet druga tema. Alis i stanovanje kupil ? Šiht če si mlad, še kar lahko dobiš ! Bab je pa tolik, da se kar drek dela iz njih !! Popljuvite feministke in lezbijke !! Ja veš, vpraši očeta o tej naši lepi pravljici. Bil sem prisoten v njej in jo bom pripovedoval, dokler bom živ. Au zakon je danes prišel ven !! Nič hudega, kavo pijem in kadim pred računalnikom.
Bostjan Petek
02. 08. 2007 07.47
Pa še neki Bom citiral zadnja dva stavka od majoneze123 k sta na mestu: "Ampak pri nas je tradicija da se pljuba po sposobnejših od tebe. Jst pravim znajdi se kot so se oni, ali pa bodi zadovoljen s tem kar imaš." Samo eno pripombo: Ni nujno da so sposobnejši od tebe, loh so navadni troti, ampak znajdli so se! Poznam veliko takih ki si loh prvošjo kar čjo pa so čist navadni smrtniki, pa tudi šolani niso, nižjo izobrazbo od mene pa majo kar čjo. Ne zavidam jim. Znajdejo se ....svaka jim čast. Js sm zadovoljen s tem kar imam, stanovanje, šiht, žensko, zravn bo pa še mogoč kdaj kej prcurlalo .... Se ne pritožujem. Zmeri pravm tako: Lahko bi blo velik slabši Če z malim nisi zadovoljen velikega vredn nisi. Lep pregovor in resničen Lp.
Bostjan Petek
02. 08. 2007 07.36
Prvo Borec ja se strinjam s tabo 90 posto Če poznam kompleten proces izdelave nečesa? Seveda se mi sanja vsaj površinsko. Hočeš s tem povedat da brez malega delavca ne gre? Seveda ne gre, sej fizična dela nebodo delali šolani ljudje, zato so se šolali. Hočem neki drugega povedat. Načel sem temo od majoneze123 k ste jo spljuvali ampak ima prav jas sm še samo svoje dodal kar se mi zdi, da je blo za dodat. Mali delavec zmeri pljuva po inžinirjih ali kerem koli že nadrejenem. Zato k mu je kao fajn k sedi v pisarni pa nče ne dela pa fajno plačo ima. Ni dost res od tega če smo realni, in tudi, da sedi v pisarni je mogu zato neki narest. Ampak mi vidmo samo slabe strani in samo kako sedi in kako lepo plčo ima drugega pa nič. Plače so tema zase. Treba bi blo uskladit definitivno! Glede politikov sm že tako povedu svoje. Eni samo zrak mešajo pa vlečejo miljone. Namesto njih bi lohk tut kaki propeler dali not, je cenejši Prišparali ogromno. Tak pač je Ne morm mimo tega: KMETJE!? Tu je isto!? Ne da se mi več prepirat s tistimi bedaki, ki mislijo kako je kmetom fajn in kako se majo lepo, malo delaš pa mastno služiš. Vsi vidjo samo denar, kaj imaš, zgradbe, mehanizacijo...itd. Kak pa do tega prideš pa nobenga ne zanima Kako morš pa delat tut nobenga ne zanima kako te država šraufa iz vseh strani tut ne zanima Sej zato pa je kmetov čedali manj k jim je took fajn. Hočem povedat to da folk vidi samo to kako fajn se imaš, koliko zaslužiš, kaj si si lohk use privoščil.... Vse ostalo jih ne zanima. Nč ne rečem velik je takih, ki živijo k lordi ne da bi z mezincem pomigal Ampak to je tema zase. Lp.
Prvo Bore
01. 08. 2007 23.28
boskopetek točno bodimo realni. Leta 1991 se je zgodila domobranski klerikalni prevzem oblasti. Leta 93 ste dali podjetnik leta Gazelo, ki je prišel iz Argentine in prevzel kompletno čiščenje vseh petrolovih servisov. Gola slučajnost, da je takrat jemal pribežnike iz Bosne. Gola slučajnost, da se je kompletna težka industrija uničila v Sloveniji. Pogovarjamo se o tem, da so bili lastniki vseh teh tovarn vse državljani in delavci Sloveniji. Sedaj pa naj bom realen in ugotovim vse to in se naj poklonim novodobnim tajkunom. pa crknejo naj in naj se cvrejo v peklu. boskopetek Se strinjam, da kar naredi inžinir, da naredi dlavec, ampak tudi imžinir ne more brez tehnikov, ki poznajo sistem v tovarni. Torej naša država je zajebala, ker je želela socialni mir, ko je dala veliko število delavcev v penzijo in sedaj teg delavcev NI. NI majstrov, ki bi te delavce naučili. boskopetek se strinjam s teboj, mapak boskopetek ali Ti sploh poznaš kompleten proces izdelave nečesa. Lahko noč.
Bostjan Petek
01. 08. 2007 23.14
majoneza123 Glede na to da si ženska te bom prašav najprej iz kulture kako si kaj majoneza123? Jaz super upam da tut ti.;)) ja majoneza123 deloma se strinjam s tabo! Ne jo tok kritizirat ker ma ženska kr prav, samo nekaj stvari je treba tuki še dodat pa bo. Ja folk u šolo je treba hodit pa da iz sebe narediš neki, da si pol neki več k en običen delavec, da si pol človk ki sedi v pisarni in gre onim k so na nižjih položajih blazno na živce. Bodite realni! PrvoBorec Bodi realen. Pa pustmo zgodovino kaj in kako se je delalo in kdo je delal. Poglejmo kaj se dela dons. Če narediš fax, imaš malo sreče, da dobiš temu primerno službo, in seveda zasedeš višji položaj kot en delavec z osnovno ali 3 letno poklicno šolo. Dobiš temu primerno plačo. Pa pustmo politike k če se s čim ne strinjam pol se z tem ne k ni pravga učinka od politikov, plače majo pa mastne. To je res. Kje sm ostal. Ja dobiš temu primirno plačo, in pol te vsi začnejo pljuvat....poglej onga gor, lepo sedi na stolu. pisarna, klima, plača lepa, mi se pa jebemo tlele pa nč od nč. Hja dragi moji u šolo bi hodli. Ja nč ne rečem plače so res minimalne Sej če bi ble plače temu primirne kar koli že počneš pol pomoje nebi took pljuvali navadni delavci po onih k v pisarni sedijo. Plače bi vsekakor blo treba poštimat, to je prvo! Politiki imajo definitivno previsoke plače, učinki pa definitivno premali. Bi pa dal dobremu zdravniku ki se dokaže ki je res dober z veseljem kak miljon plače. Ni blema. Politiki se pa presiravajo neki. Pol pa še jamrajo neki Če bi dal politiku 500 evrov plače bi bil že drugi dan na cesti klošar. Lp. Ps. Majoneza 123 tvoj nick se mi strašno dopade;)) Lepo bodi pa še kej napiši.
Prvo Bore
01. 08. 2007 19.22
majoneza123 kaj nakladaš in tveziš neumnosti, ker to Slovenijo so delavci gradili, ki so bili pošteno nagrajeni in tudi direktorji so bili bolj pošteni do njih. Vsi Ti kobajagi direktorji-manegerji bodo pokradki minulo delo delavcev in komunističnih direktorjev. Kar se pa tiče politikov, bi mi pa zmanjkalo strani, če bi dal komentar!! AALLOOJJZZ želi samo pošteno plačo za svoje delo in ne miloščine. AALLOOJJZZ želi bodočnost za svoje naslednike in ne samo on, ampak mi vsi, ki nismo politiki ali manegerji !!
majoneza123@gmail.com
01. 08. 2007 19.08
alojz, zakaj nisi politik? blazno na živce mi grejo ljudje ki "navadne" delavce primerjajo s politiki in ostalimi. Pa ne da bi zagovarjal politike. Ampak večina njih in ostalih premožnejših so nardedili vsaj kakšno šolo več, če ne tega so se pa na drugačen način znajdli. Ampak pri nas je tradicija da se pljuba po sposobnejših od tebe. Jst pravim znajdi se kot so se oni, ali pa bodi zadovoljen s tem kar imaš.
AALLOOJJZZ@email.si
01. 08. 2007 14.56
Prvo Borec popolnoma prav ti dam. Kje je kdo videl da bi imel delavec kako vilo, drag avto, 8-12 ur delaš se mantraš potem pa za položnice moraš na koncu meseca vse dati, poglej politika cel dan sedi na tistih stolih. pa ima po milijonj plače. to je slovenski zakon.
hinko.murovec@siol.net
01. 08. 2007 11.01
Bodimo pošteni, mestni avtobus niti ni drag , sploh , če kupiš mesečno, seveda če jo rabiš. V tem primeru je šlo bolj za nekakšno zaokroževanje in delno malo ugodnejši položaj ljudi , ki prihajajo v Lj. občasno, znižanje plačila z gotovino, ki istočasno tudi poenostavi iskanje drobiža in pa najdražji je bil individualni prevoz, mesečne pa niso taka groza. Tudi nekako izenačevanje delavcev in upokojencev glede na dejanske višine plač kot pokojnin so pošteno gledano smiselne. Ne pozabite, tisti, ki imajo visoke plače ( pokojnine ) se presneto malo cjazijo v mestnih avtobusih. LP
Bostjan Petek
01. 08. 2007 10.57
Trunabilax LOL. Nimaš Pojma! Brez besed Lp.
Prvo Bore
01. 08. 2007 10.25
Trunabilax zole si pa tako butnil v temo, da je še monitor pri meni ugasnil od smeha.
limonca4
01. 08. 2007 10.22
Kako ugodno priti do cilja po mestu? S kolesom ali peš, če je kratka razdalja. Kolo je tudi najcenejše prevozno sredstvo, če je pa vreme slabo, greš pa na avtobus ali z avtom. Tako jaz delam. Nekaterim se ne ljubi čisto nič hoditi ali bolje rečeno premikati se ... Poznam primere, ki gredo v službo izključno z avtom, pa čeprav imajo le 1 km do službe, potem pa jamrajo sto na uro, zakaj dajo toliko denarja za bencin ... Beda!
Miha Žagar 1
01. 08. 2007 10.08
Sej človek nebi nič rekel tud če bi bla mesečka še dražja, problem je v tem da je LPP totalna revščina, še zdaj se vozijo tisti socialistični avtobusi itd. Če bi bila zadeva zrihtana u nulo človek nebi mel nobenih pripomb.
think SMART
01. 08. 2007 10.08
Res je "fer" poenotenje cen z drugimi evropskimi mesti kjer so plače tudi več kot dvakrat višje.
Prvo Bore
01. 08. 2007 09.45
boskopetek vozim se v Ljubljano z vlakom. Center v center. Ni problema. Ampak medmestne vožnje so pa drage kot svinja. Pri nas je isto 330 SIT za 2 km. Vransko Ljubljana 7,5 €. pa za ta denar prideš z avtom. Reveža treba jebat, to je njihovo geslo. DE-lavec M-ora O-stati S-iromak.
Bostjan Petek
01. 08. 2007 08.47
Nimajo se kaj veliko bunit glede cen naprimer LPP. Kaj pa je 17 evrop pa se voziš lohk celi mesec kamorkoli hočeš kolikokrat hočeš. To res ni veliko. Ti mestni prebivalci bi se morali preseliti na podeželje z kašen mesec pa se tam voziti z avtobusom, pol bi pa vidli kok vam je fajn v mestah. Na podeželju plačijejo za avtobus, ki se vozjo na šiht z njim eni ( jas ne k se ne splača ) okrog 70 evrov mesečno, na razdalji 3-4 km. Ja prav sem napisal. Ampak to samo v službo in nazaj. Bo še kdo pojamrav...mestni gospodje? Tako pač je ...če hoče država da se bomo vozli z javnimi prevozi kot je avtobus bo na prvem mestu morala poštimat cene in ne v mestih ker tam so že lepo poštimane. Jaz se ne vozim z avtobusom, ker se mi enostavno ne splača. Poleg tega je pa tako, ko sem konec šihta se vsedem v avto pa se odpeljem, na savtobus bi pa čakal pol ure. No ja saj se jih itak vozi peščica. Pa še ti se bodo drgače znašli počasi. Lp.
Prvo Bore
01. 08. 2007 08.40
In inflaciji v okvirih 5 do 20 procentov. Kaj nas nategujejo ! Kaj smo ovce !!!

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.