Gospodarstvo

Dražji vlak, pošta in avtoceste

Ljubljana, 01. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

S 1. majem so se podražile vozovnice za vožnjo z vlakom po državi, vožnja po avtocestah ter pisemske znamke.

Vožnja po avtocestah se je podržaila za 1,4 odstotka, v povprečju 8,7 odstotka več pa bodo stale pisemske znamke. Dražje so tudi vozovnice za vožnjo z vlakom po državi, in sicer za šest odstotkov. V skladu s sklepom vlade se lahko z današnjim dnem zvišajo cene učbenikov, medtem ko se bo zaradi razširitve območja zavarovalnega kritja za nekatere voznike podražilo tudi obvezno avtomobilsko zavarovanje.

Dražja 'pot' v EU

Za odsek Ljubljana - Klanec bo po novem treba plačati 890 tolarjev
Za odsek Ljubljana - Klanec bo po novem treba plačati 890 tolarjev FOTO: Dare Čekeliš

Cestnine so se z današnjim dnem zvišale na 9,2478 tolarja po kilometru prevozne razdalje na cestninski cesti za prvi cestninski razred oz. skupaj z 20-odstotnim davkom na dodano vrednost 11,0974 tolarja za prevoženi kilometer. Za odsek Šentilj - Maribor to pomeni plačilo cestnine v višini 180 tolarjev, za odsek Ptujska cesta (Maribor Vzhod) - Arja vas 610 tolarjev, za odsek Arja vas - Trojane 310 tolarjev, za odsek Ljubljana - Klanec 890 tolarjev, za odsek Ljubljana - Fernetiči 860 tolarjev, za odsek Podtabor - Ljubljana 370 tolarjev, za odsek Ljubljana - Korenitka 380 tolarjev, za odsek Klanec - Fernetiči 280 tolarjev, za odsek Blagovica - Ljubljana 260 tolarjev in za uporabo hitre ceste Podnanos - Vrtojba 360 tolarjev.

Prva v nizu treh podražitev poštnih storitev

Današnji podražitvi rezerviranih poštnih storitev v notranjem prometu bosta sledili še dve: 1. avgusta letos, nato pa še 1. februarja prihodnje leto. Cene naj bi se vsakič dvignile za povprečno 8,7 odstotka. Cena za standardizirano pismo in dopisnico se je tako danes zvišala na 41 tolarjev, cena za nestandardizirano pismo z maso do 20 gramov in dopisnico je določena pri 48 tolarjih, za nestandardizirano pismo z maso nad 20 gramov do 100 gramov pa je nova cena 83 tolarjev.

Dražja tudi vožnja z vlakom

Vožnja z vlakom po Sloveniji je z vstopom Slovenije v EU dražja za 6 odstotkov
Vožnja z vlakom po Sloveniji je z vstopom Slovenije v EU dražja za 6 odstotkov FOTO: POP TV

Cene prevoza potnikov v notranjem železniškem prometu so se z današnjim dnem zvišale za šest odstotkov. Vlada je ugotovila, da cene prevoza potnikov v notranjem železniškem prometu bistveno zaostajajo za cenami prevoza potnikov v javnem cestnem prometu. Ker je razkoraka kar za 70 odstotkov, je vlada sredi aprila sklenila, da bi bilo treba cene železniškega prevoza potnikov približati cenam javnega cestnega prevoza in zato odobrila podražitev.

Podražitev bo po žepu udarila tudi šolarje

Z današnjim dnem se lahko podražijo tudi učbeniki. Za učbenike za splošno izobraževalne predmete je vlada odobrila največ 3,2-odstotno podražitev, za učbenike za strokovne predmete za nižje poklicne, srednje poklicne, srednje tehniške in druge srednje šole pa največ 4,2-odstotno podražitev, vendar ob pogoju, da novo izračunana cena ne presega 4300 tolarjev.

Zavarovanje v tujini nič več po izbiri

Zavarovalnice, ki izvajajo obvezna avtomobilska zavarovanja, so z današnjim dnem začele uporabljati nove, spremenjene splošne pogoje za zavarovanje avtomobilske odgovornosti. V veljavo je namreč stopila določba zakona o obveznih zavarovanjih v prometu, po kateri zavarovanje avtomobilske odgovornosti krije tudi škodo, ki je bila povzročena na ozemlju držav članic EU in še nekaterih držav. Zaradi širšega območja zavarovalnega kritja pa zavarovanci ne bodo imeli več možnosti izbire med zavarovanjem le za Slovenijo ali tudi za tujino, kar pomeni, da se bo 11-odstotno doplačilo za zavarovanje v tujini, ki je bilo doslej izbirno, avtomatično vračunalo v zavarovalno premijo.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA