Gospodarstvo

Droga Kolinska reprogramirala dolg

Ljubljana, 20. 08. 2009 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Konzorcij sedmih bank upnic je Drogi Kolinski, ki je v lasti Istrabenza, vendarle reprogramiral 118,6 milijona evrov dolgov. Po nekaterih informacijah naj bi imele banke pri sanaciji Istrabenza ravno z Drogo največje načrte.

Droga Kolinska je uspela reprogramirati 118,6 milijona evrov dolgov.
Droga Kolinska je uspela reprogramirati 118,6 milijona evrov dolgov. FOTO: POP TV

Družba Droga Kolinska je danes s konzorcijem sedmih bank, ki ga vodi UniCredit Banka Slovenija, zaključila proces sklenitve pogodbe v znesku 118,6 milijona evrov, so sporočili iz družbe. Gre za dolgoročni posojilni aranžma, s katerim bo skupina Droga Kolinska odplačala kratkoročne obveznosti do bank, ki bi zapadle do konca leta 2010.

Posojilo je sestavljeno iz dveh tranš, 95 milijonov evrov bo družba morala odplačati v petih letih, 23,6 milijona evrov pa bo Droga Kolinska morala vrniti v enem letu po črpanju posojila. Ker gre za odplačilo obstoječih dolgov, se zadolženost družbe in skupine Droga Kolinska s tem ne bo povečala, še pojasnjujejo v Drogi.

Družba Droga Kolinska je tako ena izmed prvih v regiji, ki si je na ta način, še pred jesenjo zagotovila stabilnost financiranja do konca leta 2010, ko pričakujejo umirjanje razmer tudi na trgih v jugozahodni evropi.

Glavni finančni direktor Skupine Droga Kolinska Branko Greganovič je pri tem dodal: "Poudariti moram, da cenimo zaupanje, ki so ga banke izkazale Drogi Kolinski s sodelovanjem v konzorciju upnic. Posojilo bi bilo v stabilnih razmerah na naših trgih sicer povsem običajen poslovni dogodek, v sedanjih razmerah izrazite finančne krize pa je dolgoročno posojilo jamstvo finančne stabilnosti celotne skupine Droga Kolinska.

V konzorciju bank sodeluje sedem bank: Banka Koper, SID banka, NLB, NKBM, Hypo Bank, Raiffeisen Bank in UniCredit Bank Slovenija. Vodi pa ga UniCredit banka.

Imajo banke načrte z Drogo?

Po pisanju Dnevnika pa naj bi imele banke ravno z Drogo Kolinsko največje načrte. Svetovalna hiša AT Kearney, ki je pripravila možne načrte za sanacijo dolga Istrabenz Holdinga do bank, naj bi največji delež za rešitev pripisala ravno Drogi Kolinski. V načrtu prestrukturiranja naj bi banke skoraj polovico dolga poplačale z izplačilom dividend iz Droge Kolinske, kar bi bilo znatno več, kot prejšnja leta. Ker Droga takšnega izčrpavanja likvidnostno verjetno ne bi zdržala, so neimenovani viri za Dnevnik ta načrt označili kot neizvedljiv.

Sicer pa so iz NLB že v sredo za 24ur.com sporočili, da podatki poročila, s katerim razpolagajo v Dnevniku, ne ustrezajo končnemu poročilu, s katerim razpolagajo banke. Možno je, da je načrt v končni verziji tako popravljen ali spremenjen. Banke pa zaradi zaupnosti poročila, teh podatkov ne želijo posredovati.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
21. 08. 2009 12.03
z drogo-kolinsko je imel bavčar načrte in ti načrti so mu ratali...VSE UNIČITI, VSE POSPRAVITI V SVOJ LASTEN ŽEP!!!!
demidov6
20. 08. 2009 20.24
evo spet pocnejo isto a jim ni jasn da ne bi smel nobenmu dat vec pufa dokler ne vrne kesa.
alterego
20. 08. 2009 13.09
očitno ima Droga Kolinska najbolj zanimive nepremičnine
hrcekmuri
20. 08. 2009 11.10
ALI JE OSTAL OD DROGE KOLINSKE VSAJ SE POSTNI NABIRALNIK
JozaFric
20. 08. 2009 10.50
Bavčar je pač LDS
Buena Vita
20. 08. 2009 10.28
seveda seveda imajo načrte kako si jo rastalat......bankirji so ja vodilni mafijci