Gospodarstvo

Najdba 120.000 let stare kosti nosoroga naj ne bi zavlekla projekta

Črni Kal, 21. 02. 2020 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.Š. / J.V. / STA
Komentarji
108

Gradnja drugega tira zaenkrat teče po planu, čeprav so šele pri dostopnih cestah do trase. Tudi arheološka najdba, stara 120.000 let, del ni ustavila, bi pa do težav lahko prišlo z razpisom za dela v dolini reke Glinščice. Na potezi je 2TDK, ki je od DKOM dobil navodila, kako izpeljati postopek. A to je tudi bitka s časom, morajo z deli začeti najkasneje junija, sicer lahko izgubimo evropske milijone.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bo okostje zaviralo potek projekta?
    02:35
    Iz 24UR: Bo okostje zaviralo potek projekta?
  • Iz SVETA: Našli okostje prastarega nosoroga
    03:02
    Iz SVETA: Našli okostje prastarega nosoroga

Na trasi drugega tira so odkrili 120.000 let staro kost nosoroga. Arheološka najdba, ki bo ustrezno izkopana in shranjena, saj gre za redko, pomembno najdbo, predvidoma del ne bo zavlekla.

120.000 let stara nosorogova kost
120.000 let stara nosorogova kost FOTO: POP TV

"Lotili se bomo najbrž na precej arheološki način, se pravi počasi bomo iz tega vzeli par kosti, jih odnesli v laboratorij in potem nadaljevali z raziskavami," pravi geolog Adrijan Košir.

Pristojni zadovoljni s potekom projekta drugi tir

Za sledenje predvideni časovnici gradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper je treba čim prej podpisati pogodbo za gradnjo objektov za prečkanje Glinščice in z deli začeti še v prvi polovici leta ter do konca leta skleniti pogodbo za glavna dela in imeti na trasi izvajalca vsaj s pripravljalnimi deli, je ob današnjem ogledu gradbišč v izjavi za medije dejal Marjan Zaletelj.

"Če ne bo nepredvidenih zapletov oz. nepotrebnih vlaganj zahtevkov za revizijo, je to mogoče doseči," meni. Izdelava projekta za izvedbo je po besedah namestnika vodje projekta Draga Dvanajščaka v zaključni fazi. Predaja bo 1. marca, nato sledi recenzija dokumentacije, ki naj bi bila končana do sredine aprila. "Po terminskem planu imamo recenziran projekt za izvedbo tako konec aprila, ko bodo tudi izpolnjeni pogoji za objavo razpisa," je dodal.

"Lahko pa kot ministrica rečem, da je ta odločitev najmanj nenavadna," je odločitev DKOM komentirala Bratuškova.
"Lahko pa kot ministrica rečem, da je ta odločitev najmanj nenavadna," je odločitev DKOM komentirala Bratuškova. FOTO: Bobo

S potekom je zadovoljna tudi ministrica, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek. Gradnja dostopnih cest po njenih besedah poteka več kot dobro. "Velik del dostopnih cest je praktično končan, ostalo bo predvidoma končano do junija. Veseli me, da projekt tako finančno kot časovno poteka v začrtanih okvirih skladno z investicijskim projektom," je dejala.

"Če se bo gradnja zaključila junija, bo izvajalec nadoknadil tudi izgubljeno referendumsko leto," je dodala. Ob tem je zagotovila, da neupravičenih aneksov v času njenega ministrovanja "na tem in ostalih projektih ni in jih ne bo".

Eno od odprtih vprašanj pri gradnji dostopnih cest ostaja odlaganje izkopnega materiala. Generalni direktor 2TDK Dušan Zorko je glede tega danes povedal, da trenutno še nimajo rešitve, kam odlagati material. "Resda imamo gradbeno dovoljenje, a je treba določene stvari še urediti," je dejal.

Bratuškova je komentirala tudi odločitev Državne revizijske komisije (DKOM), ki je ugodila zahtevku ponudnika Markomark Nival in zaradi katere ga bo 2TDK pozval k menjavi podizvajalca. Poudarila je, da gre za samostojno institucijo, ki sama sprejema odločitve.

Za sledenje predvideni časovnici gradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper je treba čim prej podpisati pogodbo za gradnjo objektov za prečkanje Glinščice, pravi vodja projekta Marjan Zaletelj.
Za sledenje predvideni časovnici gradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper je treba čim prej podpisati pogodbo za gradnjo objektov za prečkanje Glinščice, pravi vodja projekta Marjan Zaletelj. FOTO: Bobo

"Lahko pa kot ministrica rečem, da je ta odločitev najmanj nenavadna," je dejala. Če bo treba pri vseh bodočih investicijskih projektih vse prijavitelje pozivati k dopolnitvi vlog, bodo postopki dolgotrajni, je opozorila. Ob tem je pozvala k razmisleku o spremembah zakonodaje s področja javnega naročanja.

Projektni svet za civilni nadzor drugega tira: Odločitev komisije ovira projekt

Predsednik projektnega sveta za civilni nadzor projekta drugi tir Jadran Bajec pa je ocenil, da odločitev DKOM ovira projekt in njegovo časovnico. Bajec je ob predstavitvi poročila sveta za nadzor projekta dejal, da jih moti prepočasno odločanje državnih organov, tudi revizijske komisije pri razpisu za gradnjo objektov za prečkanje Glinščice, ki da si vzamejo nerazumno dolgo časa za odločanje. Objekti za prečkanje Glinčščice morajo biti namreč zgrajeni do decembra prihodnje leto.

S potekom je zadovoljna tudi ministrica, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek.
S potekom je zadovoljna tudi ministrica, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek. FOTO: Bobo
Njihove pripombe so mi znane in se z marsikatero strinjam. Na ministrstvu skušamo skupaj z 2TDK izzive rešiti v čim večji meri. Za stvari, na katere nimamo vpliva, pa odgovornosti ne moremo prevzeti. Alenka Bratušek o poročilu projektnega sveta za civilni nadzor projekta drugi tir

"Mi ne trdimo, da komisija ne sme odločiti, kot je. Tudi ne, da naj bi civilizirana država, kot je Slovenija, omejila pritožbe. Res pa je, da bi to odločitev komisija lahko sprejela v razumnem času," je dejal Bajec. Po njegovem se bodo sedaj vsi udeleženci lahko znova pritožili, kar bo vse zavleklo še za pol leta. Takšna odločitev prav tako "vzpostavlja nemir, saj 2TDK ne ve več, kaj lahko stori".

Državni organi sicer morajo delovati samostojno in neodvisno, vendar morajo imeti "pred očmi tudi javni interes", da se do drugega tira med Divačo in Koprom pride čim prej in čim ceneje. "Upoštevanje razumnega časa za odločanje je nujno," je poudaril Bajec.

'Skurili smo vse rezerve'

Poleg Glinščice je po njegovem mnenju na kritični točki tudi projekt izgradnje predorov T1 in T2, ki sta zelo dolga in na kraškem terenu. Da bi jih lahko začeli graditi, potrebujemo zgrajene objekte na Glinščici. "Vse to se da narediti do roka, vendar smo na skrajnem robu," je opozoril. V primeru kakršnihkoli nepredvidenih dogodkov bi prišlo do zamud. Pri gradnji predorov namreč kljub geološkim študijam obstaja določena stopnja negotovosti. "Skurili smo vse rezerve," je dodal.

Projektni svet po njegovih besedah najbolj moti "boleč odnos državne uprave do projekta". Čeprav je investitor v lasti države in neprestano komunicira z državno upravo, da bi znižal stroške in projekt optimizirali, si državna uprava po njihovem mnenju "vzame nerazumno dolgo časa za odločanje".

Podobno je Bajec dejal glede odločanja, ali bodo viški materiala označeni kot odpadek ali materialna surovina. Projektni svet namreč nasprotuje, da bi se vsi viški materiala vozili v Anhovo in tam predelovali. Z ukrepi, ki jih predlagajo, bi lahko, kot je dejal, privarčevali okrog 40 milijonov evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohannDoe
23. 05. 2020 16.33
@VBrenin Ja, je kar videti, da ste sami doktorji, kot je eden rekel, doktorji življenja tlele po internetu. Arheologi ne odkopavajo mamutov, kot je rekel en doktor. Odkopavajo pa kdaj tudi kake kosti, kot, recimo, kake z božjo pomočjo raztresene okoli Urha ali romske družine, ki so jih pospravili tardeči... ko sodnija in plavi pozabijo nanje in je vse le še en lep spomin tistih, ki se takrat niti rodili še niso.
mentorhercul
26. 02. 2020 13.20
+2
Vsak izgovor je dober za izgubljene evromilione!
ivan.z Doba
24. 02. 2020 21.59
+1
vili k. še ni protestiral, da so to kosti njegovega prednika?
ochi
24. 02. 2020 18.22
+3
Evo. V sloveniji še 120000 let star nosorog ne more v penzijo.
Bojan-F
23. 02. 2020 09.31
+4
Upsss ... arheoloska najdba? ... a niste se slisali za paleontologijo?
Naglič
22. 02. 2020 14.21
-5
Kakšen 120.000 let star nosorog, neki? Tam so leta 1980 zakopali levo nogo. Torej, ta nosorog bo 25 maja star točno 128 let.
Naglič
22. 02. 2020 14.19
+0
Ta nosorog na Črnem kalu ni niti približno tako nevaren kot so Bratuškova in ostali ta levi nosorogi.
ivan.z Doba
22. 02. 2020 10.07
+4
Tole odkritje bo zagotovo izkoristil v.kovačič za prepoved javnega delovanja Milana Kučana. Menda je že vložil vlogo na Slovensko arheološko društvo, da so to kosti njegovega pra.pra.pra.pra....prednika in da sta za njihovo fosilizacijo kriva Milan Kučan in 2TDK. Podpise zbirajo na Trstenjakovi?
pesnitev
22. 02. 2020 10.51
+4
Tako nekako bi rekel Ivan, ja, ki za vse krivi Milana
pravica5
24. 02. 2020 16.51
-1
ubogi levaki bom za vas kar eno svečko prižgal:(
Julijann
22. 02. 2020 09.26
+6
Me pa tako moti tole nošenje čelad na glavah gospode...a so mogoče manekeni na modni pisti, ali so na delovišču....zaščitna čelada se ne nosi tako, kakor jih imajo na bučah, bi bilo bolje, da so brez njih....čeprav imajo posebej izdelane, seveda logotip 2TDK ne sme manjkati na njih....se prav delajo norce iz ljudi, ki mprajo zaradi varnosti pri delu nositi take čelade....
Principat
22. 02. 2020 10.06
+1
Kollerik
22. 02. 2020 09.19
+2
Našli so ostanke prednika od noriškega kraljevića.....
ivan.z Doba
22. 02. 2020 10.08
-1
Menih
22. 02. 2020 09.14
+1
(glagol) vam nosorog mater vsem skupaj.
kek?e
22. 02. 2020 09.08
-1
120.000 let nazaj poginil točno u petek 4.8 ob 14.38 uri...ccc svašta
Quatflow
22. 02. 2020 09.10
-1
brabusednet
22. 02. 2020 08.54
+6
Samo,da niso in ne bodo,kakšno fojbo odkrili.Potem še lep čas ne bo proge.
MrKrmar
22. 02. 2020 08.47
+9
Ja 2.tir res nima sreče. Upam da ne odkrijejo, da je bil tam živalski vrt.
big_foot
22. 02. 2020 08.17
+3
Hmmm. Se še začelo ni pa se v zraku podražitve. Na koncu bojo tardeči pokasirali od 2. tira, janšek pa bo moral uslugo vrnit orbanu zaradi financ in bo luka koper madžarska izpostava. Navadni slovenec pa bo od tega imel le stroške - posredno zaradi davščin.
VolkBrenin
22. 02. 2020 08.23
+16
a pol praviš...ne manjka dosti , da bodo mađari imeli del obale jadranskega morja in bo piranski zaliv mađarski...in bo koper po novem viktorpesz...portorož pa perekeš...? ...ljubljana bo pa orbanpešta....
pesnitev
22. 02. 2020 10.53
+2
Ja in potem bo meja v Piranskem zalivu madžarsko-hrvaška...
VolkBrenin
22. 02. 2020 08.14
+6
jejejej....še dobro , da niso našli večjo čredo "nosorogov"...Kako pa bodo poimenoval " to vrsto nosoroga "....kakšen progatius ali pa tirnius...??
giiinem
22. 02. 2020 08.08
+20
kam so sli vsi dinarcki? Kdaj bomo izvedeli...kdaj bomo izvedeli 🎶🎶🎵
lumpimonster
22. 02. 2020 07.38
+3
Jelenka2
22. 02. 2020 07.35
+14
Navodilo minercem in kopačom: če vidiš kost samo teraj naprej...
VolkBrenin
22. 02. 2020 08.14
+2
VolkBrenin
22. 02. 2020 08.17
+9
ja ...včasih ga tejle arheologi s penzelčki in špohtlčki res biksajo...Ga vprašaš , kaj pa delaš....pa pravi ...s čajno žličko odkopavamo mamuta...
vicente
22. 02. 2020 07.09
+1
ima roza zascitni jopic,da jo lazje vidis ker pod celado je bolj blond,ceprav je to ze malo zalitev za tiste blond
VolkBrenin
22. 02. 2020 08.10
+8
pesnitev
22. 02. 2020 10.55
+1
Bratuškove ne cenimo dovolj! Mediji ste ji dali slabi predznak in pridni Slovenceljni sami nič ne razmišljajo!