Gospodarstvo

'Država naj pove, ali je interes volk ali poseljeno podeželje'

Ljubljana, 21. 02. 2023 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
70

V državnem svetu so predstavniki različnih strok predstavili raznovrstna mnenja glede problematike upravljanja z zvermi. Med drugim so kmetje ob pretresljivih posnetkih opozorili tudi na veliko negmotno škodo zaradi napadov na pašne živali, minister Uroš Brežan pa je ob stališču varovanja zveri napovedal ustanovitev posebne skupine.

Volk
Volk FOTO: Shutterstock

Imamo ugodno populacijo zveri, druga populacija, to so kmetje, pa hitro pada. Narediti moramo več, da kmetije ne bodo propadale, ob tem pa so možni hitri, interventni ukrepi, je v razpravi med drugim dejal kmet in lovec Florijan Peternelj iz Ilirske Bistrice.

Podobno so opozorili tudi številni drugi kmeti in njihovi predstavniki, predsednik komisije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pri državnem svetu Branko Tomažič, ki je vodil posvet, pa je ocenil, da so kmetje nemočni pred "kavč-naravovarstveniki" in pred po njegovem nerazumnim ščitenjem zveri. Kljub večkratnim razpravam in posvetom v minulih letih se razmere s stališča kmeta niso izboljšale, je dodal.

Zato komisija državnega sveta od pristojnih zahteva učinkovite ukrepe za uravnavanje populacije velikih zveri. "Volk in medved sta v več kot ugodnem stanju in ne potrebujeta posebne zaščite," je dejal v zaključkih in poudaril, da je odvzem iz narave nujen. Zavzel se je za iskanje rešitev v dialogu vseh deležnikov ob upoštevanju javnega interesa, država pa naj, tako Tomažič, pove, kaj je javni interes: ali volk ali poseljeno podeželje.

Tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je izrazila veliko skrb zaradi številčne prisotnosti velikih zveri v Sloveniji v zadnjih letih. To po njenih besedah zelo negativno vpliva na kmetovanje, ponekod tudi do te mere, da se nekateri odločajo za opustitev kmetovanja. "To pa je nekaj, kar nas mora zlasti v tako negotovih časih vsekakor skrbeti," je dejala.

"Na našem ministrstvu zato menimo, da je poleg ukrepov, ki so v pomoč pri varovanju pašnih živali, nujno nemudoma pristopiti k aktivnostim pristojnega ministrstva v smeri aktivnega upravljanja z velikimi zvermi, kar nenazadnje vključuje tudi odstrel posameznih osebkov," je dejala ministrica.

Naloga ministrstva za naravne vire in prostor je v prvi vrsti varovanje divjih zveri, velike zveri so s številnimi funkcijami pomemben del dobro ohranjene narave, odgovornost za varstvo zavarovanih velikih zveri pa je skupna, pa je dejal pristojni minister Brežan, ki pa se zaveda škode na premoženju, ki jo lahko povzročajo zaščitene živali. Ob tem je zagotovil, da veliko pozornosti namenjajo konfliktom volka in medveda s človekom, "saj predstavlja eno glavnih groženj ohranitvenemu statusu divjih zveri".

"Naše ministrstvo bo še naprej zagovarjalo dobre strokovne podlage, izvajanje preventivnih ukrepov, ko bo strokovno utemeljeno in potrebno, tudi interventnih, plačevanje odškodnin in dialog o odškodninah, ozaveščanje in izboljšanje varstva velikih zveri," je dejal minister. Želi si trajnega dialoga, zato je napovedal tudi ustanovitev posebne delovne skupine, ki bo iskala rešitve za izzive na tem področju.

Ustanovitev delovne skupine so nekateri pozdravil, drugi v njenem delu učinka ne vidijo. Da škoda zaradi napadov na pašne živali ni samo gmotna, ampak tudi negmotna, ki je nekajkrat večja od gmotne, je med drugim ob prikazu pretresljivih posnetkov in fotografij dejal gorski kmet in lovec Stanislav Bergant. Po njegovih besedah je ideja širjenja zveri povezati dinarske in alpske populacije, a so po drugi strani dogovori in strategije na ravni EU vsi povezani s pašo živali, kar pa je v diametralnem nasprotju s strategijo širjenja zveri.

Miha Marenče iz Zavoda za gozdove Slovenije je menil, da je glede na današnje stanje populacije volka in medveda pri nas poseganje v populacijo nujno. Več govornikov je opozorilo tudi na negativen vpliv prostorske širitve zveri na biotsko pestrost, pa tudi, da je bilo na področju uvajanja in državnega sofinanciranja ukrepov za zaščito pašnih živali pred napadi zveri v zadnjih letih storjenega veliko.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ti?2
28. 02. 2023 19.44
Radio s prenosom iz državnega zbora pa ne bo volkov.
Aleša Muršec
23. 02. 2023 15.00
-1
Ravno obratno. Volk je v upadanju, požrešnost kmeta pa v porastu.
Rafael Kramar
22. 02. 2023 13.57
+3
A volk je dober za jest?
Na pol ovca
21. 02. 2023 21.33
-6
Ena iz prve roke.... slaba cena za jagenčke par let nazaj... ja nič poklič soseda ima norega psa zapremo ga v oboro ponoč mal pokolje pokličemo inšpekcijo in za poklane jagenčke dobimo 150% kar bi dobil od klavnice .
Urška iz Ugande
21. 02. 2023 21.43
+11
Daj ne lapaj Bosanec. V Sloveniji imajo ljudje ovce, da jim nedostopne travnike kosijo in prodajajo volno. Noben ne redi ovc v Sloveniji za meso. Vsak tvoj komentar je totalno..
Animal_Pump
21. 02. 2023 21.23
+4
Včasih so kmetje to zrihtali sami. Zaščitili živino...na lastno pest. Dons pa se ne splača. Al ti Volk pokolje ovce...si v minusu. Al pa če kmet pospravi volka...bo v še večjem minusu. Boljš, da kmet neha rediti živali. Visoka ograja je draga...tiste velike pse je treba futrat...eden ni dovolj...jih je treba imet vsaj toliko kot je volkov v tropu,da se jim lahko zoperstavijo...pa vseeeno ti volkovi lahko nekaj psov pokoljejo...tak, da si spet v minusu. Zdej...al boš samo...zelenjavo pridoval. Al pa boš vzrejal živali z normalno ograjo...enim al dvema psoma, ki te bosta opozorila, ko se volkovi pojavijo...pa jih sam zaščitil. Močne petarde pa samostrel delajo čudeže.
Bananistanec
21. 02. 2023 21.14
+2
Me resno zanima zaradi katerih zveri kmetije propadajo
brezvode
21. 02. 2023 21.08
-3
Naučite se živet z naravo, če imate živali jih pa zaščitite s psi in ograjami, ne da so same zapuščene kot samorastniki, vi pa sam jamrate,
martin celin
22. 02. 2023 17.15
+2
Modruje nekdo iz fotelja z cuckom v naročju.
Hugh_Mungus
21. 02. 2023 20.55
+5
Pretresljivi posnetki in fotografije posledic napada zveri, nihče pa ni pokazal enako pretresljivih posnetkov in fotografij lovcev... Komaj čakajo, da lahko "odvzemajo". Tukaj imajo izgovor za svoja sadistična nagnjenja škodo zveri, ko bi "odvzemali" zajce, fazane, srne in vse ostalo kar leze in gre, pa je razlog kaj? Aja sej res... Razpasejo se, ker NI ZVERI, ki bi sicer "odvzele" vse te živali. Lovci so večji problem od zveri, ker žival to počne za preživetje, oni pa ta užitek, ko lahko preganjajo in "odvzemajo" živali.
Kaoswakii
21. 02. 2023 20.44
+5
Najlažje je vse potolč
luna.3
21. 02. 2023 20.32
+4
Resnično, kmetje samo jamrajo, porabijo subvencije za nakup dragih strojev (pa če jim rabijo ali ne), delajo apartmaje, za vse drugo jih porabijo, le za to, za kar so namenjene, ne. Poleg tega pa sečejo vse povprek, ne ozirajo se več na meje, samo da posečejo (posvinjajo), potem pa še rečejo, naj bodo ljudje veseli, da jih očistijo travnike, halo. Vse to zastonj, niti hvala ne rečejo, subvencije pa pobirajo. Glede divjadi je pa res, da se je kar preveč razmnožila, kmetje pa tudi ne morejo postavljati visokih ograj, glede na to, da pasejo vse-povprek. Ogradijo samo z električnimi pastirji (pa še to ne povsod) in ni čudno da se zgodi kakšna katastrofa. Tudi to je res, da znajo samo sebe postavljati kot nekakšno žrtev.
Nanuk
21. 02. 2023 20.22
+4
eh, ko kmetje jamrajo nam je že poznana zgodba ! subvencije porabijo za kar sploh niso namenjene, in če se jih o tem povpraša je to tabu tema in greh ! evropske subvencije so namenjene temu, da dobi končni potrošnik bolj kakovosten produkt in ne temu, da ima kmet najdražji avtomobil na vasi in seveda največji traktor ! če bi en del denarja namenili za zaščitne ograje, pse čuvaje itd, potem bi bilo z ovčjerejo lažje, ampak seveda bi se bilo treba odpovedati recimo kakšni dodatni opremi pri nakupu avtomobila, kar zna biti seveda neprijetno ! konec koncev pa gre za navidezno jamranje, saj dobijo v primeru odškodnine višji znesek za ovce, kot če bi jih vzredili in orodali, ampak problem je da so začeli “komplicirat” pri izplačilu odškodnin, če ne izpolnjuješ pogojev, kot so naprimer zaščitna ograja, pes čuvaj itd
Urška iz Ugande
21. 02. 2023 20.15
-5
Živali so v Sloveniji dovolj zaščitene. Srn je pri nas že toliko da se podnevi sprehajajo po dvoriščih. Sploh se ne bojijo več človeka. Na sprehodu v naravi se ji včasih približam na par metrov, preden me sploh opazi.
Hugh_Mungus
21. 02. 2023 20.57
+4
Le kaj je njihov naravni sovražnik-plenilec.... Hmmm.... Aja sej res! VOLK! Zgleda je slednjih premalo
Urška iz Ugande
21. 02. 2023 21.20
+1
Ne me učit, če živim v takem okolju. Volkov in medvedov pa ni pri nas hvala bogu. Pa srne nobenega ne motijo. Razen pač ko nabases kero z avtom.
Urška iz Ugande
21. 02. 2023 20.03
+5
Ko pa volk pokolje celi pašnik ovc za zabavo pa je ok ali kaj? Te ovce pa ni treba zaščititi?
Aleša Muršec
23. 02. 2023 15.03
big brother
21. 02. 2023 19.59
+9
Če imaš živino v dovolj visoki ograji, da maš pse in živega pastirja, kar je edino logično, ni teorije da folk napade. Volk je ena najbolj plašnih živali. Vemo kak bi te rejci, nobenga vložka, spal doma pa ka bi žvina sama rastla in kriv je volk. Ne se hecat
Urška iz Ugande
21. 02. 2023 20.05
-2
Kaj si naj kmet naredi zid okrog pasnika pa bodečo žico gor?
Urška iz Ugande
21. 02. 2023 20.08
+2
big brother
21. 02. 2023 19.52
+19
Cela Slovenija je zasvinjana z vikendi in najrazličnejši tabarnakli. Živau pa kje naj živi?
Urška iz Ugande
21. 02. 2023 20.03
-2
big brother
21. 02. 2023 19.51
+0
FAUSTOS1
21. 02. 2023 19.48
-3
Resnično mi ni jasno zakaj vse te naselitve teh zveri pod geslom ,da so tu živele pred 100 leti a bomo tudi dinozavre naselili ko bo možno kloniranje saj so ti tudi nekoč tu živeli še večji problem pa so naselitve tujerodnih živali-čigre,udavi,šakali,kobre,želve kljunarice itd.
Haloška ikebana
21. 02. 2023 19.35
+15
Volk mora biti prisoten v našem okolju, ker je nujen za vzdrževanje ravnovesja v naravi. Kdor dvomi naj si ogleda na yt prispevek z naslovom kako so volkovi spremenili tok reke, ki govori o ponovni naselitvo volkov v Yelowstone park.
agent.brinko
21. 02. 2023 19.53
+1
martin celin
22. 02. 2023 17.18
Samo ta park je malo večji od naše Slovenije.
tedber
21. 02. 2023 19.32
+8
Ah lepo vas prosim..kmetov in kmetij ni več zaradi katastrofalnih plač in nepoštenih penzij s katero človek ne more dostojno preživeti. Ampak ja dajmo si zakriti oči pred dejanskim problemom in okriviti uboge živali, dokler ne bo slednja postreljena, da zadosti nekim lovskim lobijem, problem bo pa še vedno obstajal.
sh4dyl4dy
21. 02. 2023 19.31
+4
Očitno bo človek zadovoljen šele, ko bo vse živo, razen ljudi pobil. Kako žalostno. Sram me je, da sem del človeške rase.