Gospodarstvo

'Če je do izigravanja prišlo, je to treba sankcionirati'

Ljubljana, 18. 09. 2018 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
11

V DUTB so pred časom opravili razgovor s preiskovalci v zvezi s primerom prodaje nepremičnine na območju nekdanje tovarne KLI Logatec, so sporočili iz DUTB. Ob tem so poudarili, da niso osumljenec v postopku, preiskovalcem pa nudijo vso podporo pri ugotavljanju dejstev in pridobivanju dokumentacij.

Da naj bi bila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) pod drobnogledom kriminalistov, ki preiskujejo prodaje nekaterih zemljišč, je danes poročal portal Siol, za katerega na policiji teh informacij niso ne potrdili ne zanikali.

Kriminalisti naj bi preiskovali, zakaj DUTB nekaterih zemljišč ni prodala končnim kupcem, ampak vmesnim posrednikom, ki so s preprodajo ustvarili visoke zaslužke. Preverjali naj bi tudi sume, ali je del tega denarja končal pri posameznih visokih uslužbencih DUTB.

V jedru preiskave naj bi bili posli z zemljiščem propadlega podjetja KLI Logatec, ki ga je leta 2016 DUTB nasledila od nekdanje Factor banke. Gre za zemljišče, na katerem japonska multinacionalka Sumitomo Rubber Industries zdaj gradi tovarno medicinskih elastomerov. Iste posle pa preiskuje tudi revizorska hiša Ernst & Young, je še poročal portal Siol.

DUTB naj bi bila pod drobnogledom kriminalistov, ki preiskujejo prodaje nekaterih zemljišč.
DUTB naj bi bila pod drobnogledom kriminalistov, ki preiskujejo prodaje nekaterih zemljišč. FOTO: POP TV

Na DUTB so potrdili, da so kot dober gospodar v zvezi s prodajo omenjene nepremičnine začeli "z ustreznimi notranjimi postopki, vključno z angažiranjem mednarodne revizijske družbe Ernst & Young, ki bo na podlagi poglobljenega notranjega pregleda izdelala poročilo".

"Ker predmetni postopki predstavljajo poslovno skrivnost DUTB, podrobnejših pojasnil žal ne moremo posredovati," so še navedli.

Na ministrstvu niso obveščeni o preiskavi

Na poročanje o tej zadevi se je odzval tudi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. Država je namreč s 4,8 milijona evrov podprla investicijo švicarsko družbo Lonstroff, katere lastnik je japonski Sumitomo Rubber Industries, v Logatcu.

Kot je poudaril Cantarutti, ministrstvo ni obveščeno, da kriminalisti preiskujejo posle DUTB v zvezi s prodajo več zemljišč, a, če je do izigravanja prišlo, je treba to sankcionirati.

Na ministrstvu se po njegovih pojasnilih z investitorjem nikoli niso pogovarjali o sami lokaciji, prav tako niso imeli na to temo nobenega stika z DUTB ali lokalno skupnostjo. Vlagatelju so predstavili več zemljišč, a se Lonstroff na koncu ni odločil za nobenega od teh, pač pa za Logatec.

Da naj bi pri nakupu zemljišča posredoval posrednik, na ministrstvu po Cantaruttijevih besedah niso vedeli. Za to so izvedeli iz medijev in podjetje prosili za pojasnilo. To jim je sporočilo, da so se za Logatec odločili po raziskavi več kot 20 lokacij, izbrali pa so cenovno najugodnejšo. Hkrati pa je bila ta lokacija edina, na kateri je bilo možno graditi brez spremembe prostorskega načrta in na kateri je že na razpolago vsa potrebna infrastruktura.

"Dobili smo odgovor, da tudi podjetje ni, kolikor je meni znano, vedelo za te odnose med DUTB in posrednikom. Oni so pač kupili zemljišče od tistega, ki je zemljišče prodajal," je še dodal državni sekretar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
21. 09. 2018 07.26
+4
Ukradli so milion in spet ne bo nič. Po mojem bo prišlo do napake v postopku sodišča. Bravo lopovi. To pri nas edino dobro funkcionira.
Brabus
20. 09. 2018 14.00
+4
'Če je do izigravanja prišlo, je to treba sankcionirati', kako zavajujoč naslov. Naslov bi moral biti: Če so na DUBT kradli denar, jih je treba zapret na Dob.
ivan.z Doba
19. 09. 2018 19.25
+10
DUTB je po mafijski privatizaciji največja kraja slovenskega premoženja. Kljub nesramno dobrim plačam in nagradam jim še vedno ni dovolj denarja. Lopovi?
SuperBog=?lovk
18. 09. 2018 17.38
+10
Že 28 let kradejo te neoliberalci, kdaj vas bo SLovenčki kaj izučilo!
Sonja Rihter
18. 09. 2018 17.31
+10
SVET RE direktor Vlado Petek, družba ne obstaja. Res so za prevetriti nepremičninarji na DUTB, saj nobene nepremičnine ne prodajo sami. Znana povezana združba tudi odvetnikov in notarjev.
giiinem
18. 09. 2018 17.10
+2
tatovi ja.A njim se smeje in ko bo cad in odsli na drugi svet.Najbrs nebo nic pomenilo kako je zivel to zivlenje
KranskyJanez
18. 09. 2018 16.57
+8
dutb durs furs nagnat delat v privat sektor, zajedalci
KranskyJanez
18. 09. 2018 16.37
+7
tatovi z vseh vetrov
MiroF
18. 09. 2018 15.10
+5
ja, in to je posel od, ki se tako rada pohvalita...Cerarja in Počivalška !!! In kaj zdaj ???...Me zanima kaj se bo sedaj zgodilo??? Pa ko se načne še Magna !!!
piljan
18. 09. 2018 15.50
+7
Mirči,mogoče ne veš,tukaj je do grla vmešan med drugimi tudi sdeesovec.A ni zanimivo kako znajo sodelovati pri barabijah.
ico92
18. 09. 2018 15.53
+5
Zanimivo je ko takoj ljudje vedo čigava vlada ne preberejo pa čigavi ljudje