Gospodarstvo

EasyJet pristal na Brniku

Brnik, 28. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Brniku je prvič pristal britanski ponudnik poceni poletov EasyJet. Tako je Aerodrom Ljubljana dobil dodatno vsakodnevno linijo z Londonom.

Letala EasyJet bodo vsak dan pristajala tudi na Brniku
Letala EasyJet bodo vsak dan pristajala tudi na Brniku FOTO: POP TV

Na Brnik je s 30-minutno zamudo letalo boeing 737 iz Londona pripeljal 125 potnikov, večinoma mladih Britancev, z Brnika pa je v London odletelo 92 potnikov, prostih je ostalo skoraj 60 sedežev. V Aerodromu Ljubljana so po besedah predsednika uprave Vinka Možeta zelo zadovoljni, da so se s priletom prvega letala sklenila enoletna pogajanja z EasyJetom. "Prihod novih turistov, predvsem britanskih, bo pomembno vplival tudi na naše poslovanje. Že lansko leto smo beležili rast prometa na našem letališču, zato pričakujemo, da bomo v letošnjem letu, tudi zaradi odpiranja novih linij, število potnikov še povečali," je dejal prvi mož Aerodroma Ljubljana.

EasyJet, ustanovljen leta 1995, prepelje letno okoli 21,8 milijona potnikov, na dan pa opravi okoli 600 letov, in sicer med 44 evropskimi letališči. Na 153 letalskih progah leti s 84 letali, zaposluje pa le 3300 ljudi, kar je glede na zmogljivosti dokaj malo.

Do konca letošnjega leta naj bi med letališčema Brnik in Stansted nizkocenovni prevoznik prepeljal 60 tisoč potnikov, prihodnje leto pa že 90 tisoč. Cene vozovnic na progi Ljubljana - London se brez upoštevanja taks gibljejo od 15 evrov naprej, s tem da se cena z zasedenostjo letala viša. Ker pa so konec prejšnjega tedna prodali že več 22 tisoč vozovnic, je treba na najcenejšo vozovnico počakati do jeseni.

Od nedelje do petka bodo EasyJetovi boeingi 737 vzletali s Stensteda ob 12.45 ter pristajali na Brniku ob 15.55. Z ljubljanskega letališča bodo letala vzletala ob 16.15, na Otoku pa pristajala ob 17.25. Le ob sobotah bo veljal nekoliko spremenjen urnik: s Stansteda bodo vzletala ob 12.15, na Brnik pa priletela ob 15.25. Na Brniku bo dve uri pred odhodom odprto tudi okence za prodajo vozovnic - zaprlo se bo pol ure pred odhodom, vozovnice pa bo moč plačati s kreditno kartico.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA