Gospodarstvo

ECB ohranja prožnost za odzivanje na inflacijo

Ljubljana, 04. 02. 2022 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ECB mora ohranjati zadostno mero prožnosti, da se pravočasno odzove na znake dolgotrajnih inflacijskih pritiskov. Po potrebi so zato člani sveta ECB pripravljeni prilagoditi instrumente denarne politike za dosego srednjeročnega inflacijskega cilja, poudarja guverner Banke Slovenije.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je po monetarni seji sveta Evropske centralne banke (ECB) v sporočilu za javnost danes poudaril, da banka nadaljuje z decembra zastavljenim postopnim zmanjševanjem obsega nakupov vrednostnih papirjev. Skladno z decembrskimi odločitvami se bodo neto nakupi v okviru pandemičnega programa nakupov zaključili konec marca 2022. A člani sveta ostajajo pripravljeni prilagajati instrumente, da dosežejo srednjeročno stabilizacijo inflacije pri dvoodstotnem cilju. "Ohranjamo možnost hitrega odzivanja na morebitno spremembo razmer," je poudaril Vasle.

ECB
ECB FOTO: POP TV

Inflacija v evrskem območju dosega dolgoletno najvišje vrednosti, januarja se je okrepila na 5,1 odstotka. "Napovedi za njeno umirjanje v prihodnjih četrtletjih spremljajo vse večja tveganja, da bo na višjih ravneh ostala dlje časa," je navedel guverner. Naraščanje cen energentov in nadaljevanje ozkih grl v dobavnih verigah namreč nakazujeta, da bi rast cen, kljub še naprej pričakovani upočasnitvi tekom letošnjega leta, lahko vztrajala na povišanih ravneh dlje od pričakovanj.

Evrski finančni trgi vseskozi dobro delujejo in likvidnost je zadovoljiva. Tudi zadnji podatki poslovanja evrskih bank nakazujejo, da ostajajo bančne obrestne mere za gospodinjstva in podjetja na nizkih ravneh ter posojilna aktivnost spodbudna, kar podpira možnost nadaljevanja gospodarskega okrevanja, navaja Vasle.

Zahtevana donosnost za 10-letno slovensko obveznico znaša nekaj manj kot 0,60 odstotka ali okoli 40 bazičnih točk več kot sredi decembra lani. Rast je podobna kot v ostalih članicah evrskega območja, je še izpostavil.

Da bo inflacija povišana ostala dlje od pričakovanj, je po četrtkovi seji sveta ocenila že predsednica ECB Christine Lagarde. O možnosti dviga obrestnih mer letos pa je odgovorila: "Zelo skrbno bomo proučili razmere na podlagi razpoložljivih podatkov, ob tem pa bomo ravnali postopoma pri kateri koli sprejeti odločitvi." Marca bo sicer ECB objavila nove napovedi za gibanje BDP in inflacije.

ECB sicer napoveduje konec neto nakupov v okviru pandemičnega programa odkupovanja obveznic z marcem, začetek dvigovanja rekordno nizkih obrestnih mer pa šele po koncu neto nakupov v okviru rednega kriznega programa odkupovanja obveznic, ki traja od leta 2015. Ključna obrestna mera po četrtkovem zasedanju ostaja pri nič odstotkih, obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita pa pri 0,25 odstotka oz. minus 0,50 odstotka.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Potouceni kramoh
04. 02. 2022 12.37
+2
Ko bo zaribalo bo zaribalo.
rCharles
04. 02. 2022 11.20
+5
tisti, ki ste vceraj poslusali press od lagarde, ste lahko opazili da nimajo pojma, da se na vprasanja odgovarja z nasmeski in da edino kar njih trenutno zanima je kako cim bolj ublaziti sfaljene prognoze od prej. ni izkljuceno da bo tudi eu ze letos zacela z agresivnim dvigovanjem obresti, glede na stanje eu podjetij, ki nimajo za racine za elektriko, pa si lahko predstavljate v kaksno krizo nas bodo vrgli ko se zacnejo odpuscanja, a vsi na hipotekah, ker jih je nekdo preprical da si z 20k pologa ze biznismen haha. srecno
trollolll
04. 02. 2022 11.35
+3
glede na to, da bo FED letos zviseval obrestno mero, bodo morali tudi na ECB nekako sledit, drugace bo EUR/USD sel zelo dol... glede na to, da je ves uvoz/izvoz v USD, bo to slabo... navadni smrtniki ga bomo najhitreje obcutili na pumpah. ampak ja, veliko balonov zna pocit... nepremicninski je pomojem neizbezen, glede na to, kako ljudje vse povprek kupujejo nepremicnine, ki so totalno izven njihovega budgeta. no, bomo vidli... i'm not a financial expert :D
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2022 11.00
+6
Se pa trudijo držati inflacijo tam okoli 2% letno (ECB 2%) ker je to ravno toliko, da v enem letu ne opaziš, v 35 letih ti pa izgine polovica vrednosti zaradi inflacije.
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2022 10.59
+3
ECB je institucija, ki je organi pregona ne smejo preiskovati, hehe. "Fiasko organov pregona: v preiskavi Banke Slovenije so kršili pravo Evropske unije" 17. decembra 2020
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2022 10.58
+3
Država pa nima pravice preiskovati centralne banke, čeprav so kriminalisti predvidevali drugače: "Prvi kriminalist: Nihče ni nedotakljiv, tudi Banka Slovenije ne Ljubljana, 11.01.2017"
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2022 10.52
+3
ECB pravi o dobičku: "Dobiček, ki ga ustvarijo centralne banke, za razliko od zasebnih podjetij in komercialnih banke, ni kazalnik uspešnosti politike ali operativne učinkovitosti. Poleg tega za razliko od teh subjektov so centralne banke na splošno omejene z nacionalno zakonodajo, stopnjo svobode, ki jo imajo pri določanju letne razdelitve dobička (dividende na delničarji). --- Lastniki poberejo dobiček, to je jasno. Lastniki pa so v tančico skrivnosti. Zato so vse države zadolžene (da plačujejo obresti dolga banki) in da bankirji kujejo dobiček.
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2022 10.49
+4
Odziv na inflacijo bo še več tiskanja denarja. Več denarja v obtoku pa pomeni višjo inflacijo. Vse dokler se ne izpolni obljuba Voltaire: "Vrednost papirnatega denarja se slej ali prej vrne v svojo intrinzično vrednost, ki je nič"