Gospodarstvo

Adijo, CO2. Dobrodošli električni avtomobili. Je res tako preprosto?

Ljubljana, 23. 01. 2019 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
150

Električni avtomobili se na prvi pogled zdijo okolju bolj prijazni od klasičnih. Nekateri v njih vidijo celo rešitev za svet, ki se duši v izpustih CO2. Drug za drugim avtomobilski proizvajalci predstavljajo svoja "okolju prijaznejša" vozila in s tem pošiljajo jasen signal, da je prihodnost mobilnosti električna. A energetski strokovnjaki opozarjajo, da ni tako enostavno.

V kratkem naj bi poraba nafte dosegla in celo presegla rekordnih 100 milijonov sodčkov na dan. To je za več kot polovico več kot pred 50 leti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Samo v letošnjem letu naj bi se poraba v primerjavi z lanskim letom povečala za 1,3 milijona sodčkov na dan. Za zdaj nič ne kaže, da bo poraba v bližnji prihodnosti začela drastično upadati. In to kljub temu, da se povečuje število električnih avtomobilov na svetovnih cestah. Po ocenah Mednarodne agencije za energijo jih je po svetu že okoli pet milijonov, od tega polovica na Kitajskem, kar je vzpodbudno. Toda teh pet milijonov električnih avtomobilov pomeni le 50.000 sodčkov porabe nafte letno manj. 

Težava je seveda širša. Vozniki avtomobilov niso največji porabniki nafte, pač pa tovorni in letalski promet, opozarja Fatih Birol, izvršni direktor Mednarodne agencije za energijo (IEA). Tako ni realno pričakovati, da bodo električni avtomobili obrnili trend povpraševanja po nafti. "Tudi, če bi jih bilo 300 milijonov, bi se to – glede na trenutni električni sistem po svetu – na ogljičnem odtisu poznalo le za en odstotek," je Birol pojasnil na Svetovnem gospodarskem forumu v švicarskem Davosu, kjer voditelji razpravljajo o izzivih globalizacije.  

Eno glavnih vprašanj je torej, kako zmanjšati ogljični odtis letalskega, pomorskega in tovornega prometa, težke industrije in ekstremno visokih temperatur (zaradi katerih narašča potreba po klimatskih napravah). Da je to možno in da si prehod na nizkoogljično družbo lahko privoščimo, kaže zadnje poročilo Komisije za energetsko tranzicijo (Energy Transitions Commission). Kot so izračunali, bi z današnjo tehnologijo prehod teh sektorjev na nizkoogljično energijo stal manj kot odstotek svetovnega BDP-ja. Inovacije pa bi lahko celoten proces celo pocenile. A za uspešen korak v to smer bo nujno sodelovanje med vladami, industrijami in potrošniki, opozarjajo strokovnjaki. Potrebno bo tudi brzdanje povpraševanja po energiji, izboljšanje učinkovitosti izrabe energije in uvedba tehnologij za zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida. 

Na Kitajskem naj bi bilo do leta 2025 na cestah okoli sedem milijonov električnih vozil.
Na Kitajskem naj bi bilo do leta 2025 na cestah okoli sedem milijonov električnih vozil. FOTO: iStock

'Leto elektrifikacije' pa tudi rekordnih vrednosti CO2 emisij

Leto 2018 je bilo leto "elektrifikacije", je dejal Birol in dodal, da potreba po električni energiji narašča hitreje, kot si mislimo. Razlog za to je predvsem v višjih osebnih dohodkih ljudi na razvijajočih se trgih. Morda je presenetljivo, toda eden glavnih porabnikov elektrike so klimatske naprave, je opozoril direktor Mednarodne agencije za energijo. Povpraševanje po teh napravah je največje v Indiji, na Kitajskem in državah na jugovzhodu Azije. Prav te države pa so tudi največje porabnice energije na svetu. 

Leto 2018 je bilo rekordno leto tudi v smislu izpustov ogljikovega dioksida. Emisije CO2 so namreč po skoraj treh letih stagniranja dosegle nov rekord. Globalni izpusti ogljikovega dioksida so lani zrastli za več kot 2,5 odstotka, kar je otežilo doseganje ciljev iz pariškega podnebnega sporazuma. Kako so izpusti CO2 naraščali skozi leta, je lepo razvidno v spodnjem videu: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem ko znanstveniki opozarjajo, da nam v primeru, da se trend ne ustavi in obrne navzdol, grozi katastrofa, pa se svetovni voditelji prepirajo "čigava beseda bo obveljala". 

Namesto v zrak pod zemljo?

Ena možnih rešitev za zmanjšanje izpustov CO2 je tehnologija CCS (carbon capture and storage), ki ta plin zajema in skladišči. Gre za tehnologijo, ki preprečuje, da bi izpusti CO2 vstopili v atmosfero ter jih zajema in skladišči pod zemljo. S to tehnologijo bi lahko precej zmanjšali izpuste in dosegli podnebne cilje. Poleg tega ta omogoča tudi zajem CO2 iz atmosfere in tako lahko dodatno pripomore k čistejšemu zraku. 

Tehnologija za zajemanje in skladiščenje CO2 v ZDA.
Tehnologija za zajemanje in skladiščenje CO2 v ZDA. FOTO: AP

Kljub pospešenemu premiku k zeleni energiji, bo namreč svet še v naslednjih nekaj desetletjih odvisen od fosilnih goriv. Glede na podatke IEA fosilna goriva zagotavljajo 81 odstotkov energetskih potreb. Po scenariju trajnostnega razvoja bi ta številka padla na 60 odstotkov. 

Elektrarne, ki za proizvodnjo elektrike uporabljajo fosilna goriva, ne bodo nekega dne preprosto izginile. Vendar strokovnjaki menijo, da je nujno, da se te adaptirajo in preoblikujejo tako, da bo izpustov čim manj. Prav tehnologija zajema in skladiščenja CO2 je način, kako to doseči. 

Kam z odsluženimi električnimi baterijami?

Pa se vrnimo na temo, ki smo jo načeli v uvodu članka – k električnim avtomobilom. Ne glede na to, kako vse bolj prisotni so na naših cestah, pa je dejstvo, da niso popolna rešitev za čistejše okolje. Ti avtomobili namreč še vedno potrebujejo elektriko, da jih poganja. To pa pretežno še vedno pridobivamo iz fosilnih goriv. Več kot bo teh vozil, večja bo potreba po elektriki. 

Najcenejši in najhitrejši način, da zagotovimo več elektrike za električna vozila, je, da izkoristimo energijo, ki jo "izgubimo". Veliko energije pa izgubimo v stavbah, zato je eden od načinov, da preprečimo takšne "izgube", energetska obnova stavb. Če bi pospešili obnovo teh na pet odstotkov letno, bi lahko s tako privarčevano energijo do leta 2040 zagotovili dovolj elektrike za okoli 550 milijonov električnih vozil, so izračunali pri inštitutu Rocky Mountain Institute. 

Se pa ob tem porajajo nova vprašanja. Električni avtomobil ima lahko precejšnji ogljični odtis zaradi večjih izpustov pri izdelavi baterije in večji porabi elektrike. Baterije pa so lahko breme za okolje tudi, ko odslužijo svoje.

Na Kitajskem, kjer naj bi bilo do leta 2025 na cestah okoli sedem milijonov električnih vozil, so odgovornost za iztrošene baterije naložili proizvajalcem avtomobilov. Ti jih ne smejo odložiti na deponije. Vsebujejo namreč številne okolju nevarne snovi, kot je na primer svinec, za katerega velja stroga okoljska zakonodaja. Tu sta še litij in kobalt, ki nista tako močno regulirana, vendar pa lahko neustrezno ravnanje s temi snovmi povzroči sproščanje strupenih plinov, če pristanejo na deponijah, pa lahko onesnažijo tla in podtalnico. 

Industrija zato že išče načine, kako te baterije znova uporabiti in reciklirati. Na globalni ravni naj bi do leta 2025 "pridelali" okoli 3,4 milijona baterij, medtem ko smo jih denimo lani že okoli 55.000, je poročal Bloomberg

Baterije, ki napajajo električna vozila, so lahko precejšnje breme za okolje.
Baterije, ki napajajo električna vozila, so lahko precejšnje breme za okolje. FOTO: iStock

Litij-ionske baterije, ki napajajo električne avtomobile, imajo v povprečju trenutno življenjsko dobo okoli pet let. Nato jih je treba zamenjati. Vendar, ko jih enkrat vzamejo iz vozila, še niso povsem odslužile, pač pa lahko "opravljajo" manj zahtevne funkcije še približno sedem do 10 let. 

Proizvajalci avtomobilov, kot so denimo General Motors, BMW in Toyota, zato poskušajo baterijam dati novo življenje, s tem pa iz njih potegniti čim več dobička. Te baterije tako lahko denimo uporabijo za napajanje manjših naprav, ali pa za shranjevanje elektrike, ki jo proizvajajo sončne celice in vetrnice. "Litij-ionska baterija pravzaprav nikoli ne umre. To je, kot če bi vzeli navadno baterijo iz svetilke in jo dali v daljinski upravljalnik, pa bi še vedno delovala," pravi Hans Eric Melin iz londonskega podjetja, ki se ukvarja z raziskovanjem skladiščenja in kroženja energije. 

Ker bi za kateri koli vir energije težko rekli, da je povsem čist, strokovnjaki pravijo, da moramo zelo pazljivo izbirati energetske vire in predvsem postati bolj učinkoviti pri njihovi rabi. "Potrebovali bomo nafto, čisti premog, plin in seveda obnovljive vire, vendar je elektrika prihodnost," je dejal Birol. Energetska učinkovitost pa ni zgolj vprašanje tehnologije, je vprašanje premika miselnosti, pametnega načrtovanja, vodenja in optimizacije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
24. 01. 2019 16.34
+7
bodimo realni; rešitev ekologije je možna le, če svet preide na severno korejsko družbeno ureditev. v tem primeru se potrošnja in proizvodnja ne samo ustavi pač pa drastično zmanjša. in tako so glavni vzroki ekološke katastrofe posekani pri koreninah.
KungFuPanda
24. 01. 2019 15.51
+2
Naj že končno spacajo to fuzijo. Pa naravno je potrebno poskrbeti za zmanjšanje populacije na milijardo, pa bo vse OK. Dejansko se bo treba odreči udobju.
nikhrast
24. 01. 2019 15.38
+1
Malo preveč debatirate, navaden folk je pa praktičen, bencin je preveč poceni da bi kupil električni avto.
Boštjan Roblek 1
15. 02. 2020 09.43
navaden folk, ki za seštevek 1+1 dobi rezultat 2, se ne bi strinjal s tabo
flatearth
24. 01. 2019 15.21
+4
Ja, prvo si kupi drago električno kočijo in to na kredit z "ugodno" obrestno meri, in potem se vozi vsak dan iz leta v leto 100 km na delo, da odplačaš kredit?? Ja to je pa res dobra ideja.
Boštjan Roblek 1
15. 02. 2020 09.40
obrestna mera ni "ugodna" ampak je 1.3% + euribor na 10 let brez pologa...
flatearth
24. 01. 2019 15.15
+5
Če "strokovnjaki" rečejo, da nehamo dihati, ker da preveč "famoznega" CO2 izdihujemo potem jo to to.
brabusednet
24. 01. 2019 13.10
+15
Kupiš drag električni avtomobil potem pa vsakih 5 let nov akomulator.Kateri bo verjetno stal,kot pol novega avtomobila.Saj bodo države morale nekje dobit denar,katerega sedaj dobijo od goriva z vsemi dajatvami.Sem prepričan,da bo električni avtomobil mnogo dražje vzdrževat,kot klasičnega.
Banion
24. 01. 2019 13.34
+8
Takse s katerimi so sedaj obremenjena goriva se bodo preselile na elektriko, reveži bodo tudi tisti ki verjamjo v toplotne črpalke
disorderliness
24. 01. 2019 13.43
+12
Jaz sem tudi prepričan. Izpušne cevi, motorna olja, oljni filtri, zračni filtri, svečke, turbine, vbrizgalne šobe, štarterji, sklopke, hladilniki, vodna pumpa, hladilne tekočine, servo volan, servo zavore, zobati jermen, napenjalci, tesnilo glave, ventili pri električnih vozilih dosegajo najvišje cene.
disorderliness
24. 01. 2019 13.53
+4
ops! Ne bi smel tako. V resnici je tako. Baterije ni treba menjati v 5ih letih. To je dezinformacija. Proizvajalci (Nissan Leaf) daje garancijo na baterijo 5 let oz. 100000 km. Nova baterija stane 5000 €. Enako garancijo dajejo tudi proizvajalci na motorje z notranjim izgorevanjem. To pa še ne pomeni, da moraš po 5ih letih na avtu zamenjati motor. A ne? Praktično to pomeni, da prvih 10 let uporabe električnega avtomobila baterije ne boš menjal, razen če bi si želel močnejšo. Enako kot bi si dizlu zaželel močnejši ali varčnejši motor.
disorderliness
24. 01. 2019 14.42
+3
Tale je dobra. Življenska doba baterij je taka. Na hibridnih vozilih so manj obremenje ampak vseeno. Pri Toyoti, kot vodilni proizvajalki hibridnih vozil, so ugotovili, da njihove baterije trajajo dlje, kot je življenska doba avtomobila. Zato zbirajo baterije nazaj. Njihova trenutna uspešnost je 91%. Želijo 100%.
gz9999
24. 01. 2019 15.23
+3
To ni res. Stroški vzdrževanja električnih avtov so bistveno manjši (ni menjave olja, filtrov, tudi nekatere druge komponente so manj obremenjene ali jih pa sploh ni). Je pa res, da je nabavna cena še vedno previsoka, da bi se kljub nižjim stroškom vzdrževanja ekonomsko splačalo imeti el. avto.
gz9999
24. 01. 2019 15.24
+1
Sem spregledal, da je @disorderliness že razložil.
Boštjan Roblek 1
15. 02. 2020 09.35
že konec leta 2015, ko je Nissan začel prodajati 30kWh Leaf-a so garancijo na kapaciteto baterije povečali na 8 let in 160.000 km. Ljudje ne razumete in niste si sami krivi! Na vseh medijih ki jih posredno plačuje naftni lobiji tega tudi ne povedo pravilno... po osmih lertih, še ne bo potrebno zamenjati baterije, avto se bo peljal in peljal in peljal naprej...
Izi07
24. 01. 2019 12.30
+7
Zanima me zakaj potem, če šele sedaj iščejo rešitve za odslužene baterije, kako jih razgradit, obnovit oziroma skladiščit temu pravijo zelena energija!?? Zavajanje kupcev, da kupijo nek nov izdelek, ki je ravno tako ekološko vprašljiv kot avtomobili na notranje izgorevanje, s tem da ima kup slabosti od dometa, do le 5 let uporabnosti baterije, ki pozimi zdrži 30% manj itd... S tem pač ponovno nekdo dobro služi in šeprav vse skupaj ne pije vode sploh glede okoljovarstvenihj predpisov vsi reklamirajo to novodobno igračo. Sprašujem se kaj se zgodi ob prometni nesreči, ko se baterija poškoduje, vse te kisline stečejo na cesto, so jedke, gredo v zemljo itd... Vse skupaj še veliko bolj strupeno kot bencin ali nafta! Mislim, da razvoj mora temeljit predvsem v smeri, da najprej preverijo vse dele sploh pa naj začnejo pri razgradnji in gredo od razgradnje do končnega produkta. Kajti če imaš rešeno razgradnjo si res nardil velik korak naprej!
disorderliness
24. 01. 2019 12.55
+1
Kdo je pa rekel, da šele sedaj iščejo rešitve za odslužene baterije? To piše le v tem butastemu članku. Baterije se povsem uspešno predelujejo. Ne samo te novejše in dražje, ki se jih še posebno splača prenavljati, ampak tudi stare, tudi tiste navadne vložke. Vse je denar. Le v Banana republiki je vse breme.
disorderliness
24. 01. 2019 13.00
+1
Kaj se pa zgodi s svinčenim akumulatorjem pri nesreči, ki je v vsakem avtomobilu? Kot da je zdaj akumulator neka noviteta? Kot drugo pa so baterije bolj zavarovane in vgrajene v najbolj varne prostore v avtomobilu.
FIGEC
30. 07. 2019 21.43
disorderliness, vidim, da si kar se tega tiče, kar razgledan. Ampak da dva komentarja zgoraj greš napisat "To piše le v tem butastemu članku...", je pa močno pod nivojem. Končnice, ki pritičejo 3. sklonu, se tam tudi uporabljajo. Predlogi pri, na, ob, po, v ... pa se uporabljajo v zvezi s 5. sklonom, zato "v tem butastem članku...".
janimir
24. 01. 2019 12.16
+26
Čista energija, električni avtomobili, štrom pa iz TEŠ-a na premog. Hahahahaha
Chon
24. 01. 2019 12.34
+8
Pa par dodatnih termoelektrarn na eko, green, natur mazut!
fairplayy
24. 01. 2019 11.32
-7
Edina rešitev je takojšnje drastično zmanjšanje porabe fosilnih goriv, umazane industrije in porabe mesa. Vlagati v trajnostne izdelke, obnovljive vire in zeleno industrijo nova zelene delovna mesta
stromar5
24. 01. 2019 12.39
+12
Obnovljivi viri bojo zelo težko nadomestili današnjo potrošnjo energije, sploh če bosta šla še promet in ogrevanje na elektriko. Mislim, da bo jedrska energija nujna, če hočemo brezogljično družbo.
Bananistanec
24. 01. 2019 12.45
+5
Kar je treba zmanjšat je tovorni promet, ki ga je občutno preveč in raje vlagat v lokalno, ampak se ne splača ker je uvoženo ceneje ... pa tud če v nebo pogledaš je obup in se lahko samo vprašaš kaj je vse tam gor .... vege hrana pa tud ni tako nedolžna za okolje kot si predstavljaš kadar se gre za masovno proizvodnjo, te pa je vedno več
RichPiana
24. 01. 2019 11.20
+15
Kako bom doma filal avto, ce mi ze zdaj vrze ven fazo, pa priklopim samo cajnik in kalorifer hkrati.
fairplayy
24. 01. 2019 11.30
-1
isto kot bi rekel tankam za 20€ pa ne pridem do morja...Daj si varovalko povečaj aja samo nimaš pa 10€ ker rabiš za čike pa mobitel
fairplayy
24. 01. 2019 11.31
-4
Boštjan Roblek 1
15. 02. 2020 10.01
preprosto... potrebuješ le dinamično polnilnico, ki tok polnjenja sproti prilagaja in celo preneha polniti avto, ko boš prižgal čajnik in kalorifer. Fazo pa ti bo še vedno vrglo ven ko boš priklopil čajnik in kalorifer hkrati in avto ne bo imel nič s tem. Predem začneš s kuhanjem čaja izključi kalorifer in pazi na ostale porabnike, npr ne vključi fen, sesalec, boljer itn. ko kuhaš čaj...
Primula1
24. 01. 2019 10.50
+21
Dokler bomo za pridobivanje električne energije kurili premog, bodo električni avti bistveno bolj umazani, kot najbolj umazan dizel. Zgodba o izrabljenih sestavnih delih električnih avtomobilov in posledično onesnaženj pa lahko pustimo za kakšno dodatno debato...
wolfterier
24. 01. 2019 11.06
+14
Ko bo enega na avtocesti zmečkal kamion,bo tudi zanimivo.Kot bi bombo sprožil !
disorderliness
24. 01. 2019 11.38
+1
Ja. Enako kot se danes dogaja, ko električni štedilniki netijo dimniške požare. Boom.
GibbsNCIS
24. 01. 2019 10.49
+16
količine litija so omejene in enostavno ne bo mogoče vse avtomobile opremit z velikimi in težkimi baterijami. prej vidim prednost v vodiku ker dejansko že vsak obstoječi avto, nov ali star, deluje na ta pogon. vendar odbavlalci bencina in dizla tudi niso še rakli zadne besede...
stromar5
24. 01. 2019 12.34
+0
Nevem, če bi se ravno varnega počutil med vožnjo z litri vodika pod desetinami ali celo stotinami barov.
GibbsNCIS
24. 01. 2019 12.46
+5
Honda FCX Clarity se prodaja že 10 let, žal samo v kaliforniji, pa ni bilo nobenih težav. Toyota Mirai za proizvajanje električne energije uporablja vodik in oddaja samo vodo in je že v prdaji a zoped samo v kaliforniji. je pač tako oot sem rekel, dobavljalci dizla in bencina še noso rekli zadne besede...ker je očitno da oni "zavirajo" prihod novi, modernejših avtomobilov...
Boštjan Roblek 1
15. 02. 2020 10.13
litija je v današnjih baterijah pravzaprav zeloooo malo česar seveda mediji ne znajo povedati, v čisti obliki ga sploh ni ampak je samo kot Li-ion. Baterije niso velike in težke. Tisti, ki prisegate na vodik, še ne veste, da na eni vodikovi črpalki napolniš le tri vozila na uro! In nekateri celo mislite, da vodikovi avti uporabljajo ICE (motor z notranjim izgorevanjem) Se opravičujem toda moram vprašati, ali službeno pišete take neumnosti? Ste plačani za tako pisanje?
disorderliness
24. 01. 2019 10.38
+1
Okoli proizvodnje naftnih derivatov se danes vrti večji del svetovnega gospodarstva, dobički, ki so usmerjeni v določene žepe, svetovne in lokalne politike, davkov, financiranj vojn, praktično celotna ureditev današnjega sveta. Elektrifikacija prometa bi ta sistem popolnoma porušil. Ne samo zaradi prometa, ampak promet bi bil pač prvi v nizu številnih sprememb, ki bi povzročile popolnoma drugače razmere v družbi. Zato tudi so taki članki, kot je ta. Strukture, ki jim sistem ustreza, se na vse kriplje trudijo, da zavrejo razvoj, ki jim prinaša zgolj izgubo osebnega ugodja. Kaj bodo naše super vlade v bodočnosti storile, če jim izpadejo dohodki od trošarin na naftne derivate? Trošarine na elektriko? Seveda. Kaj pa če si bomo državljani omislili osebne električne elektrarne? Davek na strehe hiš? Inšpekcijski nadzori in kriminalizacija sončnih elektraren, davki na dež in sneg, na sonce in veter? Ne bo jim lahko! Zato tudi tak trud že zdaj.
celjan2
24. 01. 2019 09.40
+33
ena super ladja s kontejnerji dolžine nad 200m spravi v zrak svinjarije za cca 50 miljonov avtomobilov. - povzeto po danskem dokumentarcu. kajti za pogon teh ladij lahko uporabijo praktično vse kar gori. od takoimenovanih produktov dna ( to so ostanki frakcioniranih destilacij nafte- gudron ipd) do žagovine.. in potem se naj mi cijazimo s temi MGA aparati po svetu in trepetamo v strahu če bomo prišli od ene polnilnice do druge, če nebom obstal v kololni nekje pred Lukovico!
disorderliness
24. 01. 2019 10.02
-13
Si mislil, da električni avto troši energijo, ko stoji?
Uporabnik458403
24. 01. 2019 10.20
-41
Celjan2........... Ladja je na samem, kjer ni nikogar....onasnazevanje pa je problem v mestih in tam je veliko avtomobilov......... Primerjava ni postena
RichPiana
24. 01. 2019 11.16
+15
Disorderlines, kaj pa v koloni pri minus 10 stopinjah. Gretja verjetno ne rabiš.
Vapo
24. 01. 2019 11.33
+1
disorderliness
24. 01. 2019 11.47
+1
V bistvu ne veliko. Že dandanes tudi dizel avti uporabljajo električna gretja. Zato, da porabijo manj goriva. Tako tudi dizel avti, ki imajo za ta namen podaljšano baterijo lahko pridejo do cilja, ker mnogokrat ne bi mogla. Zaradi toplotnih izgub motorjev na notranje izgorevanje, se ni v avtoindustriji nikoli posvečalo toplotnim izolacijam kabine. Je pa bil problem pri hladnih motorjih, zato danes moderni in manj moderni avti imajo številna električna ogrevanja. Začelo se je z gretjem zadnje šipe, nadaljevalo z gretjem vzratnih ogledal, prednje šipe, volana, sedežev... etc Je treba malo misliti, kaj se da in kaj ne.
Think Pink
24. 01. 2019 09.39
+21
Prihodnost vidim v avtih na vodo. Saj to ni nič novega, a na žalost je bilo veliko izumiteljev ubitih.
Uporabnik458403
24. 01. 2019 10.16
+3
Think Pink
24. 01. 2019 10.20
+7
Uporabnik458403
24. 01. 2019 10.23
-14
To pomeni, da bo vsak moral vleci se prikolico z rezervarjem vode...... Kako pa bodo nekateri parkirali, ce imajo tezave z parkiranjem
disorderliness
24. 01. 2019 11.03
+6
Kako pa to dela? Ali si mogoče mislil pogon na vodik, izpuh je pa voda?
Think Pink
24. 01. 2019 14.00
+3
KungFuPanda
24. 01. 2019 15.55
+0
Potem to ni voda ampak vodik. Druga zadeva. Vodik dobiš z elektrolizo vode, rabiš pa elektriko.
Ricketts
24. 01. 2019 09.21
+7
Naj mi nekdo odgovori koliko časa se polnijo akumulatorji električnega avtomobila.
disorderliness
24. 01. 2019 09.56
+7
Celo noč. Ponoči je prevelika količina proizvedene elektrike, s katero elektro podjetja ne vedo, kam bi z njo (zato jo ponujajo pod cenejšo tarifo). Izrablja se jo za javno razsvetljavo, črpalke na vodnih elektrarnah in podobno. Hitre polnilce naj bi bile po črpalkah in naj bi bila 80% polnitev izvršena do pol ure. Te polnitve tudi ne bi bile tako poceni. Je pa dovolj hitre, če si človek zaželi pretegniti noge, odtočiti in popiti kavo.
brabusednet
24. 01. 2019 09.06
+29
Bom kar bencinarja kupil je cenej.Dvakrat na mesec natočim poln rezaruar in konc.Pri električnem pa moraš s tistmi kabi letat okoli avta pa še povsot ne moreš priklopit.
trdovrat
24. 01. 2019 08.48
+39
Avto na elektriko, elektrika pa iz lignita. Ali mi zna kdo povedati izkoristek, ali pa vsaj primerjati ogljični odtis enega z drugim? Hvala že vnaprej.
disorderliness
24. 01. 2019 09.46
-9
Elektrika iz lignita se razvija le še po Banana republikah. Izkoristek je pa približno tak. Motor z notranjim izgorevanjem se pregreva, zato ima vodni hladilnik, ki odvaja odvečno toploto. Ta energija je povsem zavržena (razen manjši del pozimi za ogrevanje potniške kabine). Električni motor se ne pregreva in zato tudi ni hladilnikov in izgub ob odvajanju odvečne toplote.
Deo30
24. 01. 2019 08.40
+17
Elektricni avti so dobri,ampak predragi so .
Slabnick
24. 01. 2019 07.37
+14
Sem za to, da se stvari razvijajo v pravo smer, če je to prava smer bo pravi pokazatelj čas. Največji porabniki goriva od tankerjev, letal, kamijonov se verjetno ne bodo vozili na elektriko. Pa zaenkrat so še malo malo dosegi s temi baterijami, če ne delaš veliko baterij je ok. Avto, ki ima doseg po papirjih 300km je to v realnosti 200km. Za normalnega uporabnika je ok. To pomeni do splita bo potrebno 1krat polnit vmes.