Gospodarstvo

Orbico kupil delnice Emone Obala

Koper/Ljubljana, 19. 01. 2007 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaško-švicarsko podjetje Orbico je z nakupom 50,39 odstotka Emone Obale postal njen večinski lastnik.

Za trgovine Noč in Dan se zanima Mercator
Za trgovine Noč in Dan se zanima Mercator FOTO: POP TV

Svoje deleže v družbi Emona Obala Koper so na četrtkovi dražbi ljubljanski družbi Orbico, ki se je od vseh povabljenih edina udeležila dražbe, prodali Slovenska odškodninska družba (SOD), družba za upravljanje Primorski skladi, Interfin naložbe in finančna družba Modra linija holding, so v sporočilu za javnost, danes objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze, potrdili v Emoni Obali.

Družba poleg tega prav zdaj prodaja hčerinsko podjetje BTC Terminal Sežana in verigo trgovin Noč in Dan. Za BTC Terminal Sežana se zanima Luka Koper, za verigo trgovin Noč in Dan pa za možnega interesenta velja Mercator.

Orbico je tako tudi po uradnih podatkih lastnik 877.584 oz. 50,39 odstotka Emone Obale. Družba je za eno delnico odštela 7,50 evra, skupaj pa 6,581.880,00 evrov.

Uprava Emone Obale menjave v lastništvu ne komentirajo. Kot je še povedal predstavnik za stike z javnostmi v Emoni Obali Robert Rakar, pa bo družba morda danes popoldne glede dogajanja objavila sporočilo za javnost.

Emona Obala se sicer že nekaj let bori z izgubo. V prvih devetih mesecih lani je družba ustvarila slabih 26 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar pa je za četrtino manj kot v enakem obdobju leto prej. Ob tem pa se je čista devetmesečna izguba več kot podvojila na 5,4 milijona evrov. V celotnem letu 2005 je družba zabeležila približno tri milijone evrov izgube.

Je vpletena tudi državna sekretarka?

S podjetjem Orbico je pred časom sodelovala tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Andrijana Starina Kosem. Kot poroča časnik Finance, je državna sekretarka leta 2002 ustanovila podjetje Euro Bike, ki je bil na razpisu prodan družbi Orvas Ljubljana, ki sodi v skupino Orbico. Starina Kosmova je takrat zatrdila, da je bil njen delež v podjetju Euro Bike s kupoprodajno pogodbo le zastavljen Orvasu kot jamstvo za posojilo, ki ga je Euro Bike najel pri Banki Celje in za katerega sta jamčila Orbico in Orvas.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.