Gospodarstvo

Emona v rokah Orbica?

Ljubljana, 23. 01. 2007 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanski Orbico je objavil namero za prevzem koprske Emone Obale. Cene niso razkrili.

Orbico ni želel razkriti ponujene cene.
Orbico ni želel razkriti ponujene cene. FOTO: Reuters
Delnica Emone Obale je bila v ponedeljek na Ljubljanski borzi deležna največje pozornosti vlagateljev. Potem ko je bilo trgovanje z delnico koprske družbe v petek začasno zaustavljeno, je borza v ponedeljek odpravila 10-odstotno omejitev tečaja, ta pa se je povzpel kar za 118,86 odstotka na 6,50 evra.

Ljubljanska družba Orbico je objavila namero za prevzem koprske Emone Obale, o čemer je že obvestila Agencijo za trg vrednostnih papirjev, urad za varstvo konkurence, poslovodstvo in predstavnike delavcev Emone Obale. Prevzemno ponudbo bo objavila najkasneje v 30 dneh in ne prej kot v 10 dneh po objavi prevzemne namere, v kateri cene, ki jo namerava ponuditi za delnico koprske družbe, ne navaja. Orbico je sicer že minuli teden sklenil pogodbo o nakupu 50,39 odstotka delnic Emone Obale.

Orbico je omenjeni delež v Emoni Obali pridobil minuli četrtek na dražbi, na kateri so svoje deleže v koprski družbi prodali Slovenska odškodninska družba, družba za upravljanje Primorski skladi, Interfin naložbe in finančna družba Modra linija holding. Za delnico je Orbico odštel 7,50 evra, nakup 877.584 delnic Emone Obale pa ga je stal približno 6,6 milijona evrov.

Omenjen delež Emone Obale sicer še ni preknjižen v KDD, tako da Orbico na dan objave prevzemne namere še ni imetnik delnic Emone Obale. Imetnik 50,39-odstotnega deleža bo družba postala po plačilu celotne kupnine omenjenega deleža ter po preknjižbi delnic v KDD.

Podjetje s plusi in minusi

Kot so povedali v Orbicu ob pridobitvi večinskega deleža v Emoni Obali, so se za nakup odločili na podlagi ocene plusov in minusov družbe in sinergijskih učinkov. "Emona Obala je podjetje, ki ima pluse in minuse. Cena, ki smo jo plačali, je naše videnje razlike med plusi in minusi, z dodatkom sinergij distributivnih dejavnosti, ki je Orbicova primarna dejavnost," so pojasnili.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.