Gospodarstvo

Podkupljivi bančniki: načrtno iskali podjetja v težavah

Maribor / Ljubljana, 28. 11. 2018 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger / Nika Kunaver
Komentarji
91

Po obsežnih hišnih preiskavah v Mariboru, Ljubljani in Kranju v zvezi s sumom korupcije pri sklepanju bančnih posojil, v pridržanju ostaja ena osumljena oseba. Glavni organizator sumljivih bančnih poslov naj bi bil vodja mariborske poslovalnice Hranilnice LON Matjaž Majcan, vanje pa naj bi se ujel tudi mariborski notar Gorazd Šifrer, pri katerem naj bi morali oškodovanci deponirati zahtevani denar.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sumljivi bančni posli
    02:48
    Iz 24UR: Sumljivi bančni posli
  • Iz SVETA: Podkupljivi bančniki
    02:14
    Iz SVETA: Podkupljivi bančniki
  • Iz 24UR: Sum sprejemanja in dajanja podkupnin v bankah
    02:23
    Iz 24UR: Sum sprejemanja in dajanja podkupnin v bankah

110 kriminalistov in preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) je včeraj od zgodnjega jutra na 26 naslovih v Mariboru, Ljubljani in Kranju izvajalo hišne preiskave (tudi na sedežih in poslovalnicah Nove KBM in Hranilnice LON) in iskalo dokaze o storitvi skupno 11 kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja in sprejemanja podkupnin oziroma daril.

Koruptivnih dejanj nedovoljenega dajanja in prejemanja podkupnin v povezavi z odobritvijo in najemom posojil je bilo osumljenih 13 oseb. Policisti so jih pridržali 12 (od tega pet bančnikov)

Predkazenski postopek poteka zoper 13 osumljencev, so sporočili iz Generalne policijske uprave (GPU), 12 osumljenim so včeraj tudi (začasno) odvzeli prostost, ena osumljena oseba pa še zmeraj ostaja v pridržanju.

Kot je za 24ur.com pojasnil predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija, so danes enega osumljenca privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru..

Sicer pa so preiskovalci NPU že včeraj opravili vse načrtovane hišne preiskave in zaslišanja, danes pa pregledujejo zasežene predmete (na dveh lokacijah so zasegli elektronske naprave) in zbirajo dodatna obvestila.

Glavni organizator sumljivih bančnih poslov naj bi bil vodja mariborske poslovalnice Hranilnice LON Matjaž Majcan.
Glavni organizator sumljivih bančnih poslov naj bi bil vodja mariborske poslovalnice Hranilnice LON Matjaž Majcan. FOTO: POP TV

Vpleteni v Novi KBM in Hranilnici LON: 'zahtevali' najmanj 400.000 evrov

V sumljive bančne posle naj bi bilo vpletenih pet domnevno podkupljivih bančnikov Hranilnice LON in Nove KBM. Po doslej ugotovljenih informacijah naj bi ti za odobritev posojil od posameznikov zahtevali podkupnine. Preiskovalci so ugotovili, da so bančni uslužbenci v obdobju od septembra 2017 do oktobra 2018 pri opravljanju gospodarske dejavnosti (bančništva) zahtevali zase in tudi za druge soosumljence nedovoljene denarne nagrade v višini določenega odstotka ali vrednosti – kot protiuslugo za pridobitev konkretnega bančnega posla. Skupni znesek vseh nezakonito zahtevanih nagrad znaša najmanj 400.000 evrov, pri čemer vse nedovoljene denarne nagrade niso bile izplačane. A številka ni nujno zadnja, saj so kriminalisti v včerajšnjih hišnih preiskavah zbirali še dodatne dokaze.

Policija obravnava pet bančnih uslužbencev dveh bank - ene s sedežem v Mariboru, druge pa s sedežem v Kranju, a s poslovalnico na območju Maribora.

V nobeni od bank pa pred kamero včeraj niso želeli. V Novi KBM so v sporočilu za javnost sicer zapisali, da aktivno sodelujejo s pristojnimi organi. "Nova KBM je že 5. marca letos obvestila pristojne organe o sumu kaznivih dejanj in bo proaktivno podpirala preiskavo s potrebnimi informacijami še naprej." Potrdili so tudi, da je bil eden od osumljencev v preteklosti uslužbenec banke. Iz Hranilnice LON pa so pisno sporočili, da se predmet preiskave ne nanaša na LON. "Uprava LON-a in strokovni sodelavci nudijo preiskovalcem vso potrebno podporo in pomoč, da se preiskava uspešno izvede," so nam sporočili.

110 kriminalistov iz treh policijskih uprav in NPU je preiskovalo skupno pet bančnih uslužbencev dveh bank – Hranilnico LON in Novo KBM.
110 kriminalistov iz treh policijskih uprav in NPU je preiskovalo skupno pet bančnih uslužbencev dveh bank – Hranilnico LON in Novo KBM. FOTO: POP TV

Po naših neuradnih informacijah je glavni organizator sumljivih bančnih poslov sicer bančnik iz Hranilnice LON, Matjaž Majcan. Kriminalisti naj bi preiskovali tudi njegovo partnerico T. Č. in dva zaposlena na Novi KBM - Martina Kandriča in Petra Kavčiča, ki je bil v omenjeni banki svoj čas nadzornik.

Pri aktivnostih je sodelovalo 53 preiskovalcev NPU in 57 kriminalistov iz sedmih policijskih uprav - Policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Celje, Murska Sobota, Kranj, Koper in Novo mesto. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.

V vse skupaj naj bi se ujel tudi mariborski notar Gorazd Šifrer, pri katerem naj bi morali oškodovanci deponirati zahtevani denar.

Kazenski postopek začeli na podlagi prijave lastnika podjetja Agroruše

V ospredju preiskave sta neuradno dva posla – prestrukturiranje podjetja Agroruše in posel sanacije strehe osrednje Avtobusne postaje Maribor.

Kriminalisti so prijavo enega od oškodovancev – po naših informacijah gre za latnika podjetja Agroruše Veselina Djurovića – prejeli marca letos. Djurović je policiji prijavil ponujanje sumljivega posla, kriminalisti pa so takrat sprožili tudi predkazenski postopek.

"Posamezniki bančniki so kot protiuslugo za pridobitev posla zahtevali nedovoljeno denarno nagrado v določeni višini deleža posameznega posla," je v izjavi medijem včeraj pojasnil direktor NPU Darko Majhenič. Pri tem so od strank tako zahtevali od 2000 do 170.000 evrov.

Kot pravi Majhenič, so preiskovalci v dosedanji preiskavi uporabljali tako klasične policijske kot tudi prikrite preiskovalne metode in ukrepe.

V večini primerov je po besedah Majheniča šlo za odobravanje posojil za nakup nepremičnin, v dveh primerih pa za prestrukturiranje oziroma reprogramiranje finančnih obveznosti dveh gospodarskih družb.

Organizacija in način storitve očitanega kaznivega dejanja

Bančniki naj bi v osnovi delovali tako, da so načrtno iskali podjetja v težavah oziroma družbe v slabem finančnem stanju in jim obljubljali kredite, s katerimi bi se lahko rešili. V zameno naj bi zahtevali 'provizije' – najnižja podkupnina je po besedah Majheniča znašala dva odstotka vrednosti posla. Posle so poskušali legalizirati s sklenitvijo pogodb pri notarju Šifrerju.

Na slednji scenarij so vpleteni računali tudi pri ruškem podjetniku Djuroviću. Vodja mariborske poslovalnice Hranilnice LON Majcan je po naših zanesljivih informacijah Djuroviću januarja letos želel v zameno za 170.000 evrov nedovoljene nagrade urediti odpis 50 odstotkov 1,7 milijona evrov težkih terjatev Nove KBM do družbe Agroruše. Djurović bi moral denar za Majcana deponirati pri notarju Šifrerju, ta pa bi ga Majcnu nato prenakazal. Djurović tega ni storil, pač pa je vse skupaj prijavil policiji.

V Mariboru, Ljubljani in Kranju so v zasebnih in poslovnih prostorih včeraj cel dan potekale obsežne hišne preiskave v zvezi s sumom korupcije pri sklepanju bančnih posojil.
V Mariboru, Ljubljani in Kranju so v zasebnih in poslovnih prostorih včeraj cel dan potekale obsežne hišne preiskave v zvezi s sumom korupcije pri sklepanju bančnih posojil. FOTO: Thinkstock

Eden od preiskovanih poslov naj bi bil tudi kredit namenjen prenovi strehe na osrednji Avtobusni postaji v Mariboru (izvaja jo podjetje Klemaks Gradnje, d.o.o.), s katero od leta 2012 upravlja mariborsko javno podjetje Snaga.

Da je pri njih potekala preiskava, so v mariborski Snagi včeraj potrdili in dodali, da pa ta ni povezana z opravljanjem njihove primarne dejavnosti. "Sodelujemo v preiskavi in zagtavljamo potrebno dokumentacijo," je dejala Snagina predstavnica za odnose z javnostmi Petra Hercog. Zaradi interesa preiskave s podrobnejšimi informacijami niso seznanjeni, so pa še povedali, da vodstvo podjetja v preiskavo ni vpleteno.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
06. 12. 2018 16.12
V naslednji financni krizi naj ne pricakujejo od delavcev, da bodo zategovali svoje pasove. ...
Uporabnik479666
29. 11. 2018 13.04
+1
A je soproga od Ma.tjaža Majcana imenovana T.Č......mogoce Tina Čelesnik? Če so jo preiskuje, zakaj ne napišete polnega imena pa priimka
mertseger
29. 11. 2018 09.52
+2
5 milijard od katerega je bilo še to preplačano, pa slaba prodaja banke z dodatno izgubo in oni ga serjeno naprej. Raje ne pišem kaj bi morali z njimi naredit ker gre za sovražni govor.
Pošteni
29. 11. 2018 09.21
+3
V banana rebuplic je vseeno,če so v državni ali privatni lasti se bo kradlo naprej .
mzz66
29. 11. 2018 09.10
+7
V NLB- ju je vse to preiskal kar sam Drago Kos. Pa nič pomembnega ni našel , zato se bo letos zastonj grel, ko bo kuril spise iz banke, lol.
HaryGolt
28. 11. 2018 21.04
+42
S pištolo oropaš banko, z banko oropaš svet.
fairplayy
29. 11. 2018 07.36
+11
slovenskidelavec
28. 11. 2018 20.36
+15
Pošteno 10 let resta, vsakemu.
cirenij
29. 11. 2018 09.50
+3
Sanjaj! Saj so bili bančniki že na tapeti na sodišču, tudi zdaj je med njimi kako ime. Pa vsi oproščeni, vsi nedolžni....Tako bo tudi zdaj.
INAZ
28. 11. 2018 19.27
+11
Zanimivo je, da je se večina državljanov strinja, da je v naši državi preveč korupcije in klientelizma, negativne kadrovske selekcije, v glavnem ena sama barabija. Ko jim pa predočim, da se vse to že 10 let dogaja pod levimi vladami, pa hitro skočijo in zelo "pametno" ugotovijo, da je vsega kriv JJ in SDS. Samo v SLO vlada opozicija, ha.ha.
xxdrgregoryhouse
28. 11. 2018 19.29
+10
marveb
28. 11. 2018 19.40
+20
Majhen popravek..razen tebe nihce ne omenja ne desne ne leve in to zato, ker so se realno in objektivno gledano, glede na klientelizem in krajo vse vlade enako obnasale in ce bi bil vsaj malo objektiven bi to vedel. Ce si pa tle z nekim drugim namenom, povelicevanja svojega bloka, si zgresil mesto oz.cas. Zaenkrat je prezgodaj s kritikami zgolj te, nove vlade..bo pa cas vse pokazal.
keved
28. 11. 2018 19.41
-7
sodelujem
28. 11. 2018 19.50
+5
oježeš
28. 11. 2018 20.02
+5
INAZ
28. 11. 2018 20.17
+4
ina5785
28. 11. 2018 21.39
+2
marveb - ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
wolfterier
28. 11. 2018 22.29
+1
Stranke luzerjev ne morejo uspešno voditi države.
Transformerji
28. 11. 2018 19.08
+29
Se še spomnite stare, Smolarjeve pesmi ; ne šraufe, tovarne je treba krast. Kajti za krajo šraufov so bil kaznovan. Lahko bo nadaljevali to pesem z novim besedilom: ne tovarne, banke je treba krast (pa ne zamaskirani). Bo pa vrag, če boste v banki ukradli kakšen spenjač.
glava2
28. 11. 2018 19.06
+10
NKBM je verjetno prva v vrsti....baNDA
flatearth
28. 11. 2018 18.55
+6
Pol so vse občine po Sloveniji pokupli,
?uknaveji
28. 11. 2018 18.50
+0
"Nesramen" komentator, ki bi želel pokazati ogledalo tistim, ki vzroke za nepoštenost vedno iščejo v poreklu, bi lahko zapisal sledeče: hvala bogu, da se med goljufivimi klenimi slovenci najde tudi pošten Balkanec.
Toxix
28. 11. 2018 19.14
+2
Verjetno je na mene letelo glede "porekla".. Če bi si malo pogledo s svojimi sivimi celicami, kdo stoji za vsemi bankami, bi ti malo IQ narasto. Ne dosti, ampak na povprečje Nove Gvineje bi prišo. Židi so krivi za vso sranje kar se dogaja. Na kratko. Drugač se pa razglej malo predno obsojaš. Ovca jedna
?uknaveji
28. 11. 2018 19.32
+4
Sploh nisem bral spodnjih komentarjev. Sem pa zdaj poiskal tvojega. Res ni najinteligentnejši.
aloalo
28. 11. 2018 18.47
+18
Dejte raziskat še vsa javan naročila recimo v slovenski vojski, pa da vas vidmo, kakšne lumpatije se šele tam dogajajo. Ajde to je moja vzpodbuda za revizijo poslovanja in vseh izpalčil, mate dela za 5 let, začnete pa lahko kar v kranjski vojašnici.
FIGEC
28. 11. 2018 19.51
+5
flatearth
28. 11. 2018 18.30
+9
Kaj gotovina je še popularna, sem mislu da si samo na računalniku "spreminjajo" stanje na računu, kdo bo še nosil kufre z dnarjam?
horhinjo
28. 11. 2018 18.21
+19
Najbolje da jih še malo dokapitaliziramo.
marveb
28. 11. 2018 18.19
+8
Zacaran krog..Zgleda, kot da nekdo v tej drzavi zavestno spodbuja goljufije, katere so potem v sodelovanju z mediji, zakonodajo... delezne minimalnih sankcij, ce ze ne oprostilnih sodb. Na kateri mlin vse to tece, se pa itak ze ve. Dokler nebo imel nihce od odgovornih volje tukaj nekaj spremeniti, oz. prevzeti krivdo za tako situacijo, so pomoje vsi krivi! Vkljucno z mediji, kateri ocitno delajo in pisejo zgolj kar in dokler jim je to naroceno.
oježeš
28. 11. 2018 20.06
+6
Čim prej uvesti osebno odgovornost, kar bi že moralo veljati od osamosvojitve naprej. Ne pa podpirati kraje in vračila nakradenega naprtiti državljanom, kar so verjetno tudi ti računali.
carjevic
28. 11. 2018 18.16
+13
Upam da čimprej prodajo te bankomate za mafijo,potem se naj tujci ukvarjajo z našo mafijo
smajser1
28. 11. 2018 18.43
+6
se strinjam! se tako pohlepen tuj lastnik, ne bo tako kradel kot nasi lopovi! Najbolj smesno oz zalostno pa je, da nihce ne bo odgovarjal oz sedel oz poravnal dolg ali bil ob svoje premozenje... verjetno se bo vleklo od policije do sodisvmca do tozilstva. Zmes bojo se nasli nepravilnosti in tako bo leta in leta dokler ne bo zastaralo... ce pa bodo ze zadevi prisli do dna(cez kako leto, dve, tri), pa tako ne bo nobenih sankcij! Tako se resujejo in zakljucuje najvecje lopovscine v Zloveniji! In od tistih, ki imajo moc to spremenit ne duha ne sluha.. pa hvala Zlovenija
oježeš
28. 11. 2018 20.09
+4
Brez skrbi, bodo sankcije in to grozne za tatove. Vikend zapor, čez tri mesece po par ur na dan na Dobu, pa domov in denarno nagrado, ker bodo sodniki odločili, da so bili neupravičeno odsotni od doma. Mi pa v jok, z našim denarjem bodo zakrpali luknje, poplačali tatove in karavana bo šla naprej, kot da se v Sloveniji ni zgodilo nič slabega.
Petur
28. 11. 2018 17.55
+8
Iskali so sibka podjetja..enostavno , ce sosed ve kolko imes bo manipuliral s teboj. Zato Eu zahteva prodaje bank,vsiljuje kredite itd.mislim da je neki drugi bruselj bil bolj posten do nas
Transformerji
28. 11. 2018 17.43
+17
Ne, ne bom se več obremenjeval s to mafijsko, korupcijsko državo. Se bom obremenjeval z okoljem, z zdravo Zemljo - samo povejte mi, kdaj boste sežgali vse kartone z dokazi, ki jih zbirate že od osamosvojitve naprej - javno objavite, da grem v lekarno po nagobčnik....
cirenij
28. 11. 2018 17.52
+18
Res bi se ful kadilo. Ampak to je iluzija. Ne rabimo ne nagobčnika, ne maske ampak pošteno sojenje. Pa kaj,ko vse pade na 2. stopnji ali na US ali zastara, ker se ne dviguje pošte. Če je ne dvigne navaden državljan, dobi spremstvo do sodišča.
cirenij
28. 11. 2018 17.34
+29
Tresla se je gora,rodila se je miš. Vse bo padlo, kot je že pri KBM.............Danes v Večeru tudi imena, ki so bila že na tapeti, pa so se preselili na druge banke. Ker velike kraje niso dokazljive, čeprav policija zbere vse podatke, se najde luknjica.