Gospodarstvo

Bomo po čokolado (spet) hodili čez mejo?

Ljubljana, 01. 12. 2018 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Si predstavljate, da bi radi kupili zobno pasto, pa bi vas v trgovini pričakala polna polica enakih tub? Za katero bi se odločili? Kaj pa vaša najljubša čokolada? Bi jo prepoznali med množico enako pakiranih? Slovenija namerava z letom 2020 uvesti enotno embalažo za tobačne izdelke. Pa se bo res ustavila le pri tem? Ali bomo kmalu hodili k sosedom po svoje priljubljene izdelke, ker jih v naših trgovinah ne bomo prepoznali?

Številne evropske države se uspešno upirajo pretirani regulaciji, ki jo uvaja Evropska unija, Slovenija pa slepo sledi uredbam in ob večjem uspehu veselo uveljavlja vedno nove. Prebivalci se tako vse prevečkrat počutimo kot majhni otroci, ki jih na vsakem koraku ’nadzira’ mama oziroma država. Pretirana regulacija tako počasi omejuje našo svobodo do proste izbire, kar na dolgi rok ne prinaša pozitivnih posledic.

Uvedba enotne embalaže tobačnih izdelkov, ki naj bi jo Slovenija uvedla s 1. januarjem 2020, v številnih državah, ki so jo že uvedle, še ni prinesla konkretnih pozitivnih rezultatov, kažejo raziskave. A Slovenije to ne prepriča. Ne prepriča je niti to, da več kot tretjina članic Evropske unije nasprotuje uvedbi enotne embalaže. Uvedle je ne bodo niti naše sosede, torej bo, če bo Slovenija udejanjila svoje načrte, postala izoliran otok. Zakaj torej Slovenija slepo sledi direktivam, ki se jim druge, njej primerljive države, upirajo? Smo res postali bolj papeški od papeža?

Posledice uvedbe enotne embalaže bodo namreč vse prej kot pozitivne. Si predstavljate, da želite kupiti svojo najljubšo čokolado, pa ne veste, katera je, saj so na trgovski polici vse čokolade v enaki embalaži? Kaj pa vaša najljubša pijača? Bi jo prepoznali v množici enakih? Bi tvegali in kupili kar eno, v upanju, da bo prav tista, ki jo iščete? Ali bi se raje zapeljali k sosedom, kjer bi nakupili izdelke na zalogo? Se lahko ponovijo 80. leta, ko smo čez mejo hodili po priljubljena oblačila in sladkarije, ki jih pri nas nismo dobili? Kaj si sploh lahko obetamo ob uvedbi enotne embalaže? Kaj se bo zgodilo?

Boste še prepoznali svoje najljubše pivo?
Boste še prepoznali svoje najljubše pivo? FOTO: Thinkstock

Uvedba enotne embalaže bo močno vplivala na nemški izvoz in trgovinsko povezanost s Slovenijo, so pojasnili v Slovensko-nemški gospodarski zbornici, kjer so prepričani, da bo ta ukrep prej vodil k ilegalni trgovini in s tem škodil legalnemu trgu. Kot še dodajajo, se bo Nemčija uvedbi enotne embalaže odpovedala.

Z uvedbo enotne embalaže se ne strinjajo niti v Trgovinski zbornici Slovenije. Kot so povedali, so si že ob sprejetju zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov prizadevali, da se v slovenski pravni red prenesejo zgolj zahteve t. i. tobačne direktive, vendar je predlagatelj zakona vztrajal na ostrejših ukrepih. "Menimo, da bi Slovenija morala pri oblikovanju svoje trošarinske in drugih politik spremljati ureditev v sosednjih državah, saj bi s tem preprečili odliv nakupov v sosednje države, zaradi česar izgubljata tako trgovina kot tudi državni proračun," so zapisali v Trgovinski zbornici.

V Petrolu si želijo predvsem predvidljivega in odprtega poslovnega okolja, zato zagovarjajo razumno regulacijo. "Predvidljivo in odprto poslovno okolje med drugim pomeni tudi, da naj bo slovenski trg podobno reguliran, kot so primerljiva tržišča v Avstriji, Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem. V kolikor bo Slovenija kot prva uvedla tako rigorozni ukrep, kot je enotna embalaža za tobačne izdelke, bo postala izoliran otok v Srednji Evropi, kar bo zagotovo vodilo v upad prodaje v tranzitu in turizmu ter v povečanje trgovine na črno. Ocenjujemo, da bi se v segmentu tranzita prodaja zmanjšala, kar bi pomenilo tudi upad prihodkov za trgovce in posledično nižje trošarinske prihodke v proračun," pravijo in dodajajo, da bi bilo za Slovenijo sprejemljivo, da enotno embalažo uvede šele takrat, ko bodo to storile tudi vse Sloveniji primerljive in sosednje države.

Slovenci: Uvedba enotne embalaže nepomembna

Da je uvedba enotne embalaže nesmiselna in nepomembna, se strinjajo tudi številni Slovenci. Inštitut za svobodno kritiko Libertas je maja in junija letos namreč izvedel anketo med Slovenci o uvedbi enotne embalaže. Po mnenju 67 % prebivalcev je ta nepotrebna, 65% pa jih meni, da gre za slabo izkoriščanje državnih sredstev, medtem ko jih 47 % meni, da bodo zaradi omenjene uvedbe ljudje v trgovini ali kiosku težje prepoznali svojo blagovno znamko.

Enotno embalažo tobačnih izdelkov naj bi uvedli z letom 2020.
Enotno embalažo tobačnih izdelkov naj bi uvedli z letom 2020. FOTO: Thinkstock

Prav tako je več kot ¾ (76 %) prepričanih, da enotna embalaža ne bo pripomogla k zmanjšanju kajenja. 70 % ljudi meni, da je glavna težava obravnave kajenja mladoletnih v Sloveniji slabo izvrševanje omejitve prodaje tobačnih izdelkov mladoletnikom, ne pa predpisi o embalaži tobačnih izdelkov. 73 % jih tudi meni, da mora država prenehati z uvajanjem regulacije in začeti z izobraževanjem, če želi zmanjšati kajenje, saj imamo že dovolj zakonov glede tobačnih izdelkov.

Anketirani tudi menijo, da je enotna embalaža v primerjavi z ostalimi področji najmanj pomembna. Le 26 % jih namreč meni, da bi morali nadaljevati in uveljaviti enotno embalažo leta 2020. 54 % bi jo ukinilo, 20 % pa bi jo preložilo, dokler ne bo več dokazov iz Avstralije.

Je pa 51 % tudi prepričanih, da se država ne bo ustavila le pri enotni embalaži za cigarete, temveč jo bo v prihodnosti uvedla tudi drugje.

Dejstvo je, da so Slovenci prepričani, da želi država preveč posegati v posameznikovo življenje, saj želi vplivati na to, kaj bodo jedli, pili in tudi, ali bodo kadili. Smo se res tako nesposobni odločiti, kaj je za nas dobro in kaj ne? Kaj menite vi?

Anketa Arhiv
Se vam zdi, da se država preveč vtika v naša življenja?
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carjevic
12. 12. 2018 15.01
+1
Tudi politiki spadajo v enotno embalažo ,ki se ji pravi neumnost,kakšnega vraga si bodo še izmislili za blagor državljanov!
ArkaMast
07. 12. 2018 14.16
+1
Na polici imamo 7586 različnih tub, iz celega sveta. Pa izberi?! .,... včasih so bile 4 vrste sladoleda in vsi smo bili srečni, npr.
Enmajstr
05. 12. 2018 21.36
+3
Kako lahko po tako lepi deželi hodijo tako neumni politiki?
butalistan
03. 12. 2018 13.12
+1
2020 me ne bo več tu......
Andraz010
01. 12. 2018 18.45
+7
"Prav tako je več kot ¾ (76 %) prepričanih, da enotna embalaža ne bo pripomogla k zmanjšanju kajenja." V redu, če ljudje to mislijo, še ne pomeni da je to res. Ljudje tudi mislimo, da oglasi in propaganda na nas ne delujeta, vendar je mnogo študij pokazalo in je tudi več kot očitno, da delujeta... sicer ne bi bilo oglasov na 24ur, ne bi bilo "brezplačnega" Gmaila, Facebooka in tako dalje. Ankete in javnomnenjske raziskave pač na nekaterih področjih ne povedo čisto nič, razen to, da ljudje ne marajo sprememb, kar pa je tudi že milijon študij potrdilo. Nekatere spremembe so kljub godrnjanju pač potrebne. Dajte še kadilce anketirat, če bi mogoče spet radi kadili v lokalih, mogoče pa bi, vi pa imate potem še en idiotski članek.
jazzie12
01. 12. 2018 17.58
+17
Kordis vam bo zrihtal Venezuelo ne samo, čokolado v enotnem papirju.
Sputnik
01. 12. 2018 17.34
+24
sej ceste bi lahko tudi bile brez označb pa ne bi dobivali kazni za cesto popravljeno s tablo za hitrost namesto novim asfaltom
Bojan-F
01. 12. 2018 16.56
+11
Cestitam. Dosegli ste, da sem si ogledal spletno stran Instituta za kriticno misel Libertas v izdelavi ... mimogrede ... do pred nekaj trenutkov sem mislil, da biti kriticen ne pomeni isto kot predvidljiv. Vsaka njihova kriticna misel je predvidljiva.
xxdrgregoryhouse
01. 12. 2018 16.50
+13
za tablete bo isto ,
Andraz010
01. 12. 2018 16.46
-3
Pa za tiste, ki vam očitno ni jasno... na skatljicah bodo se vedno firme, vendar v enotni pisavi in ne bo vec brandinga, torej dizajna skatlic in simbolov / logotov
Andraz010
01. 12. 2018 16.42
-7
Koliko na hitri preverim, raziskave kažejo, da ima takšno pakiranje učinek, da ba tudi lahko spodbodi k nakupu cenejših cigaret in pa k črnemu trgu. Ampak če je še kljub temu učinek, za kaj pa ne. Se strinjam, da ne rabino slepo slediti Eveopskim direktivam, ampak pri takih pomembnih javnoznanstvenih problemih, včasih očitno potrebujemo palici EU. Kdaj pa bi sicer uvedli takšno pakiranje? Verjetno kaj kmalu še ne.
Andraz010
01. 12. 2018 16.43
+2
Je pa dolžnost novinarjev, da podajo kakšno resno referenco, jaz nise
Andraz010
01. 12. 2018 16.22
+9
To je pa taksna ocitna propaganda, da se lahko tobacni lobi podpise ali pa ne. Koga pri vragu pa na poptvju bolijo ti logotipi? Res prosim za kaksno neodvisno znastveno referenco glede vasih podatkov.
Hiccup
12. 12. 2018 22.56
Prav scaremongering. Dobro, da niso začeli o tem kako bodo avti vsi enakih oblik, dimenzij in barv. Mislim, res, 24ur, wth.
Think Pink
01. 12. 2018 16.17
+3
Škatlice za cigarete so pa tako lepo nedolžno lepe
scar_face
01. 12. 2018 16.17
+14
Članek se bere kot prikrita propaganda tobačne industrije. V casu ko je v trgovini 20 razlicnih znamk mleka in 1500 razlicnih vrst sladkarij v povprecnem sparu, mislim, da kapitalizmu ne gre tako slabo...Plačan članek.
big brother
01. 12. 2018 16.12
+2
Še premal, Še premal. ker ima narod očitno še preveč in mu je prelepo da voli kar voli! Isti so tak vsi, vi pa jih kr volte.
Tomaz1980
01. 12. 2018 16.10
+24
Ampak ne pozabite še na avtomobile pametnjakoviči! Fičke, Golfe pa stoeenke nazaj... Pa NE POZABITE!!!! ISTE motorje dajte v avtomobile pa da ja ne bo šel kateri avto več kot 100km/h! Nič več BMW, Mercedes, Audi, Porsche....? Saj se hecate kajneda???
Andraz010
01. 12. 2018 18.50
+3
Ja, ker cigareti so isto kat avtomobili. Čas je za razvoj kakšne nove teorije zarote, verjetno je vključena vsaj Angela Merkel. Mene že skrbi za Kit Kat, ker je ful podoben Leotu, če ga samo potipaš. Fak.
Tomaz1980
01. 12. 2018 16.07
+23
Hmmm če jaz to prav berem, se lahko potem kar veselim PRO PLUS in ostali TV programi? Ali je to napoved začetka konca OGLASOV??????? :D :D :D :D :D LOOOOOOOOOOOOOOOOL, kaj bi dal, da bi jih bilo RES konec!!!!!
Andraz010
01. 12. 2018 18.51
+4
Dobra ideja, lahko bi izvedli anketo glede tega komu se zdijo potrebni oglasi na TV, ker zna biti, da je večina proti, vi pa jih še vedno vrtite.
Blackhawk
01. 12. 2018 16.03
+8
In kako bos ti vedu ker izdelek je ker za moje pojme glupo do konca naj raje dajo stran plastčne vrečke
rožarica
01. 12. 2018 15.56
+31
....a kak davek na idiottizem bomo kdaj uvedli?
Think Pink
01. 12. 2018 15.46
+19
Še avtomobili bi morali biti brez znakov in označb in prodajati bi jih morali v salonih brez označb.
Bott
01. 12. 2018 15.58
+33
ja in plačali bi jih z belim papirjem brez oznak
Think Pink
01. 12. 2018 16.16
+17
Andraz010
01. 12. 2018 18.57
+2
Mogoče potem tisti na minimalcu končno ne bojo več vozili BMW-jev. Dejansko glede na stanje pri nas, ko je avto nek velik statusni simbol, to ne bi bila slaba ideja. Tako pa folk životari zaradi enege kupa kovine, pol pa je problem it na dopust in je vsesplošni jok in stok.