Gospodarstvo

EU in Kitajska dosegli dogovor

Šanghaj, 10. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

EU in Kitajska sta dosegli dogovor o omejitvi uvoza tekstila iz azijske velikanke na evropske trge.

S problemom kitajskega tekstila se je EU začela ukvarjati v začetku letošnjega leta (Foto: Reuters)
S problemom kitajskega tekstila se je EU začela ukvarjati v začetku letošnjega leta (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

S sedeža Evropske komisije v Bruslju so sporočili, da "dogovor zagotavlja razumno rast izvoza tekstila iz Kitajske v EU v obdobju od leta 2005 do 2007 in tekstilni industriji v Evropi nudi čas za prilagoditev. S tem širokim in uravnoteženim sporazumom sta EU in Kitajska zagotovili obdobje prilagajanja za proizvajalce EU, uvoznikom in trgovcem omogočili večjo predvidljivost, hkrati pa tudi zaščitili liberalizacijo trga in članstvo Kitajske v Svetovni trgovinski organizaciji."

Evropski komisar za trgovino Peter Mandelson je v Šanghaju po končanih pogajanjih izrazil zadovoljstvo z dogovorom. "Gre za dogovor, ki je koristen za obe strani," je bil prepričan. "Verjamem, da nudi celostna poravnava pošten dogovor Kitajski, hkrati pa zagotavlja tudi zelo potreben prostor tekstilni industriji v Evropi in državam v razvoju," je po pogovorih s kitajskim ministrom za trgovino Bo Xilaijem dejal Mandelson.

S problemom kitajskega tekstila se je EU začela ukvarjati v začetku letošnjega leta: z novim letom so bile namreč ukinjene globalne kvote za tekstil v okviru WTO in velika azijska država je postala daleč največja uvoznica tekstila in tekstilnih izdelkov v Evropo.