Gospodarstvo

EU in ZDA začasno odpravile carine v sporu zaradi Airbusa in Boeinga

Bruselj/ Washington, 05. 03. 2021 20.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z., STA
Komentarji
1

Ameriški predsednik Joe Biden in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sta se v telefonskem pogovoru dogovorila, da EU in ZDA kot simbolno gesto za nov začetek v čezatlantskih odnosih začasno odpravijo vse dodatne carinske dajatve, ki so jih medsebojno uvedle v sporu zaradi državne pomoči letalskima proizvajalcema Airbus in Boeing.

ZDA in EU se že 16 let prepirajo o domnevni nedovoljeni državni pomoči, ki so jo ZDA nudile domačemu letalskemu proizvajalcu Boeing, članice EU pa evropskemu Airbusu. Svetovna trgovinska organizacija je pritrdila obema; predlani je presodila, da lahko ZDA uvedejo carine na 7,5 milijarde dolarjev evropskih dobrin, lani jeseni pa je zeleno luč za ocarinjenje skoraj štirih milijard dolarjev ameriškega uvoza letno prižgala še EU.

ZDA so po pridobitvi soglasja s 25-odstotnimi dajatvami ocarinile nekatere svetovno uveljavljene evropske produkte, kot so vino, sir in olive, na Airbusova letala pa so uvedle 15-odstotno dajatev. EU je odgovorila z napovedjo dodatnih carin na v ZDA izdelana letala, traktorje, sladki krompir, arašide, zamrznjen pomarančni sok, tobak, kečap in tihomorski losos.

Ob koncu 2020, torej še v času administracije predsednika Donalda Trumpa, so nato ZDA napovedale še nove carine na francoske in nemške izdelke, in sicer dele za letala ter nekatere penine, konjake in vinjake.

V EU upajo, da je z Bidnovim prihodom v Belo hišo zavel nov veter v čezatlantskih odnosih.
V EU upajo, da je z Bidnovim prihodom v Belo hišo zavel nov veter v čezatlantskih odnosih. FOTO: AP

Zdaj sta strani storili korak nazaj. Kot je po srečanju sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, so EU in ZDA odločne ta dolgoletni spor razrešiti. "Kot simbol novega začetka, sva se predsednik Biden in jaz dogovorila za začasen umik vseh dodatnih carinskih dajatev v tem sporu, tako na izdelke, povezane z letali, kot na ostale, in sicer uvodoma za štiri mesece," je tvitnila.

Po njenih besedah gre za odločno novico za podjetja na obeh straneh Atlantika in za zelo pozitiven signal za sodelovanje med dvema še vedno največjima gospodarskima sistemoma na svetu v prihodnjih letih.

Joe Biden pa je v pogovoru med drugim poudaril, da je pripravljen popraviti in oživiti odnose med ZDA in EU, so sporočili iz Bele hiše.

Von der Leynova je glede odnosov med političnima velesilama med drugim izpostavila podobna strateška stališča glede Rusije. "Predlagala sem, da se tesno usklajujemo glede naše politike in ukrepov predvsem glede vzhodne Evrope."

V EU upajo, da je z Bidnovim prihodom v Belo hišo zavel nov veter v čezatlantskih odnosih, ki so v Trumpovem mandatu doživeli številne udarce, tudi na trgovinskem področju. Poleg omenjenih carin so ZDA proti EU uvedle še druge dodatne dajatve.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mferk1
05. 03. 2021 21.02
+1
Ja normalno, da imata Boeing in EU čimveč profita zaradi vojn na bližnjem vzhodu. Oziroma pardon, ene par oseb. Biden spet po stari koruptivni poti. Če bi bil to Trump bi pa bila novica na naslovnici. Bolano...