Gospodarstvo

EU potrebuje priseljensko delovno silo

Bruselj, 10. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropski komisar za pravosodje in notranje zadeve Antonio Vitorino se je na konferenci o integraciji tujcev zavzel za aktivno politiko priseljevanja v EU. "Čas je da priznamo, da unija potrebuje legalne priseljence zaradi gospodarskih razlogov," je dejal Vitorino.

Antonio Vitorino, evropski komisar za pravosodje in notranje zadeve
Antonio Vitorino, evropski komisar za pravosodje in notranje zadeve FOTO: Reuters

Vitorino se je na konferenci zavzel za boljšo povezavo med zaposlovalno in priseljevalno politiko petnajsterice. Po njegovih besedah nekaterim članicam unije primanjkuje delovne sile na tehnološkem področju, drugim v zdravstvu, nekaterim pa tudi v kmetijstvu. Pri tem je opozoril, da članice ne smejo pozabiti na visoko brezposelnost med pripadniki različnih manjšin ter pripadniki druge generacije priseljencev.

Dostop do trga dela je po besedah Vitorina eden od ključnih elementov uspešne vključitve v družbo.

Priseljevanju družinskih članov in razmeroma velikodušni evropski zakonodaji na tem področju nasprotuje predvsem nemški minister za notranje zadeve Otto Schily.

Glede spora o priselitvi družinskih članov priseljencev upa komisar na skorajšnjo rešitev, o podrobnostih pa ni govoril. Vitorino želi, da bi unija vključevanje priseljencev podprla z več projekti ter hkrati upa, da bi lahko za izvedbo slednjih petnajsterica v prihodnjih treh letih namenila najmanj štiri milijone evrov letno.

Antonio Vitorino je tudi pozdravil odločitev danskega predsedstva EU, da bo na srečanje evropskih ministrov za notranje zadeve, ki bo konec tega tedna potekalo v Koebenhavnu, povabilo tudi nekatere tujce.