Gospodarstvo

EU ali ZDA – kdo se bolje spopada s krizo: Kaj bo, ko se bodo iztekli programi pomoči?

Ljubljana, 31. 07. 2020 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
57

Novi koronavirus je nepredstavljivo zarezal v svetovno gospodarstvo. Iz ZDA poročajo o kar 32,9-odstotnem padcu BDP v primerjavi z lanskim drugim četrtletjem, občutno se je skrčilo tudi največje evropsko gospodarstvo – nemško. Čeprav visoke, te negativne številke vseeno niso posebej veliko presenečenje, večje vprašanje je, kako bo potekalo okrevanje ameriške in evropske ekonomije. Sta pa pristopa k omejevanju krize in okrevanju zelo različna.

ZDA in EU so za boj s koronakrizo izbrale drugačna pristopa.
ZDA in EU so za boj s koronakrizo izbrale drugačna pristopa. FOTO: Shutterstock

V boju proti strmoglavljenju gospodarstva zaradi covida-19, je trenutno EU vsekakor v boljšem položaju, menijo analitiki. Analitičarka Kristina Hooper v svojem blogu ocenjuje, da se razlika v odzivu ne vidi le v gospodarskem smislu: "Tako ko gre za omejevanje širjenja virusa kot sprejemanje fiskalnih paketov, je EU bolj uspešna, kar pomeni, da bo evro najbrž še naprej močan, Evropa pa bo zanimivejša za investitorje." Vseeno boljši položaj še ne pomeni končne zmage. 

Ameriški BDP se je v primerjavi z lanskim drugim četrtletjem skrčil za kar 32,9 odstotka, k temu je občutno prispeval tudi padec zasebne potrošnje. Gre za največji padec ameriškega BDP, odkar ga izračunavajo, dejstvo, da je več analitikov pričakovalo še nekoliko višji padec, pa je precej slaba tolažba. 

V ZDA se namreč ukvarjajo s precejšnjo stopnjo pesimizma. Ed Bastian, prvi mož Delte, je ameriškim medijem priznal, da je zaskrbljen: "Mislim, da so moji pogledi bolj previdni, kot so bili še pred dobrim mesecem. Virus je spremenil mentaliteto ljudi, tako da so odločeni ostati doma kot še nikoli prej." Z njim se je strinjal tudi Arne Sorensen, direktor Marriott International: "Poleg tega se bodo razmere v ameriški ekonomiji še slabšale, ko ne bo več toliko sredstev za brezposelnost." 

ZDA so namreč v boju proti krizi zaradi covida-19 ubrale predvsem pristop nadomestil za brezposelnost. Urad, ki v ZDA vodi statistiko, povezano s trgom dela – BLS – že dlje časa opozarja, da so razmere za ameriške delavce kaotične. Potem ko je bilo aprila brezposelnih 23,1 milijona Američanov, so se s postopnim odpiranjem države številke začele nekoliko umirjati, zdaj pa znova beležijo več prošenj za nadomestilo za brezposelnost, brez dela je še vedno okoli 17 milijonov ljudi. 

Američani brez dela in zdravstvenega zavarovanja

V ZDA nadomestilo za brezposelnost nad vodo drži številne družine, čeprav ne manjka kritikov, da je znesek okoli 500 evrov pomoči na teden, prenizek. Še huje pa bi bilo, če bi to nadomestilo ukinili, opozarjajo številni. 

Povečuje se namreč število ljudi, ki v ZDA izgubljajo streho na glavo, prav tako imajo na drugi strani Atlantika velike težave zaradi nedelujočega zdravstvenega sistema. Skupaj z izgubo službe, ljudje ostajajo brez zdravstvenega zavarovanja, številni, ki zavarovanja že v osnovi nimajo, in so do zdaj zdravstvene storitve plačevali s skromnimi prihodki, pa so se zdaj znašli na robu preživetja – in pred vrati zdravstvenih ustanov. V ZDA ocenjujejo, da bo v primeru, da brezposelnost vztraja okoli 15 odstotkov, v kratkem brez zdravstvenega zavarovanja ostalo še 8,5 milijona ljudi. Posledice za skupnosti in trg dela pa naj bi bile uničujoče. 

Kljub slabim številkam pa imajo ZDA tudi precejšnje politične težave, ki onemogočajo sprejetje konkretne podpore ljudem in gospodarstvu. Senator Ron Johnson je tako eden tistih, ki si močno prizadevajo, da bi nadomestilo za brezposelnost s tedenskih okoli 500 evrov, zmanjšali na le okoli 170 evrov. Poskus ni bil uspešen, kar pa ne pomeni, da so se zagovorniki ideji povsem odpovedali, čeprav posli v ZDA vrata zapirajo kot po tekočem traku. 

V zraku ostaja tudi dogovor o velikem paketu pomoči ljudem in gospodarstvu, kjer republikanci in demokrati ne najdejo soglasja o tem, kako reševati ekonomijo in financirati zdravstveni sistem. Vmes pa so na pristojnem uradu prejšnji teden prejeli še 1,43 milijona čisto novih prošenj za nadomestilo za brezposelnost, kar pomeni, da se je ta številka spet povzpela že drugi teden zapored. 

EU načeloma ima dogovor, a to ni dovolj

Območje evra je medtem po podatkih Eurostata v letošnjem drugem četrtletju 12,1-odstoten padec BDP, v celotni EU pa se je gospodarska aktivnost skrčila za 11,9 odstotka. V medletni primerjavi je bilo krčenje BDP v evrskih državah 15-odstotno, v celotni uniji pa 14,4-odstotno.

V območju evra se medtem brezposelnost giblje pri 7,8 odstotka, Eurostat ocenjuje, da je bilo junija v EU brezposelnih 15,02 milijona ljudi, v evroobmočju 12,69 milijona.

V drugem četrtletju se je potrošnja gospodinjstev skrčila še za 3 odstotke, kar je največ, odkar so leta 1999 začeli zbirati te podatke. V največjem evropskem gospodarstvu – Nemčiji – je  BDP v drugem četrtletju v primerjavi s predhodnim padel še za 10,1 odstotka. V prvem četrtletju je bil padec 2,2-odstoten.

So pa v Nemčiji manj zaskrbljeni kot na primer v ZDA. Nemški analitiki menijo, da bi lahko nemško gospodarstvo rast spet beležilo že oktobra. Za letos sicer v Berlinu pričakujejo 6,3-odstotni padec BDP, prihodnje leto pa rast – 5,2 odstotka.

Po Evropi krčenje zaznavajo predvsem sektorji turizma, transporta, trgovine, storitev, ponekod tudi gradbeništva, večinoma gre za dejavnosti, ki so jih ohromili odloki o omejitvah gibanja. ECB je sicer pred kratkim območju evra napovedala 8,7-odstotno zmanjšanje BDP na letni ravni, pri čemer bi se ta na predkrizno raven vrnil šele po najmanj dveh letih. 

EU je medtem k omejevanju posledic "koronakrize" pristopila na nekoliko drugačen način. Države so so zatekle k pomoči podjetjem in ohranjanju delovnih mest, rast brezposelnosti je bila zato precej bolj "skromna". Se je pa povečalo število ljudi, ki so bili del shem skrajšanega delovnega časa. Od aprila do maja za kar četrtino. Največ takšnih delavcev je bilo v Franciji in Italiji, kjer se je številka gibala okoli 47 odstotkov, v Nemčiji pri 26,9 odstotka. 

Analitiki menijo, da je prednost tega pristopa vzdrževanje stabilnosti trga dela in vzdrževanje zmernega optimizma med ljudmi, kar vsaj nekoliko omili tudi padec potrošnje. S temi shemami se države izognejo družbeni travmi brezposelnosti velikega števila ljudi, podjetjem pa pomagajo ohranjati človeški kapital ter znižati stroške, ki so povezani z odpuščanjem in zaposlovanjem novih delavcev. Poleg tega podjetja ohranjajo svojo vlogo, saj so v vsakem trenutku ob izboljšanju razmer pripravljena na ponovni zagon. 

Med potencialnimi slabostmi tega pristopa pa izpostavljajo preferenčno obravnavo že zaposlenih, manj fleksibilen trg dela, visoko zaščito zaposlenih delavcev, kar naj bi delodajalce odvračalo od zaposlovanja, takšen pristop pa naj bi prispeval tudi k višji stopnji strukturne brezposelnosti, še posebej na evropskem jugu, kjer je bila rast počasna tudi brez koronske krize. 

Uspeh ukrepov za okrevanje bo odvisen predvsem od tega, kako dolgo bodo potrebni, menijo analitiki.
Uspeh ukrepov za okrevanje bo odvisen predvsem od tega, kako dolgo bodo potrebni, menijo analitiki. FOTO: Thinkstock

Komu gre bolje?

Analitik Hung Tran v zapisu za Atlantic Council meni, da gre v pristopih EU in ZDA k omejevanju in reševanju koronakrize za resnično dva povsem drugačna pristopa, skupna točka obeh delov sveta pa je, da sta se znašla v nepredstavljivi situaciji. Prav tako meni, da je težko že zdaj reči, kateri pristop bo deloval.

EU je vmes nekoliko pomirila duhove tudi z dogovorom o paketu pomoči, ki pa mu ne manjka kritikov – od tistih, ki menijo, da je denarja premalo, da je preveč vezanega na posojila in premalo na nepovratna sredstva, do tistih, ki menijo, da so določeni sektorji in države zapostavljeni, pa vse do tistih, ki menijo, da dogovor ne vsebuje dovolj zavez k evropskim vrednotam. Vseeno je bil splošen odziv pozitiven predvsem v smislu, da je v EU očitno še mogoče sprejemati dogovore. Podatki Eurostata kažejo, da se gospodarsko zaupanje krepi, na ravni EU se je v zadnjem obdobju okrepilo za skoraj sedem odstotkov. Na drugi strani ima v ZDA politika zelo velike težave s sklepanjem dogovorov, pred vrati so volitve, ki vplivajo na dogajanje, prav tako je še naprej napeto med ZDA in Kitajsko, kar dodatno veča skrbi investitorjev. Vseeno nobena stran v slabi situaciji ne more z gotovostjo reči, da "zmaguje". 

Tako ameriško kot evropsko gospodarstvo se namreč še naprej soočata s hudimi izzivi, meni Tran: "Predvsem je največje vprašanje, kaj se bo zgodilo, če se razmere ne bodo izboljšale, ko se bodo iztekli programi pomoči. Podaljšanja so prej začasna kot stalna rešitev. Prehitro končanje programov lahko ustavi okrevanje, podaljševati v nedogled jih pa prav tako ne bo mogoče. Gre za tveganja, ki jih mora politika zelo dobro razumeti."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
03. 08. 2020 19.21
+1
Nepotrebna kriza zaradi koronavirusa ja nesposobneži eni s svojimi neumnimi in napačnimi ukrepi po svetu haha.
Winston 1984
01. 08. 2020 12.15
+1
na daleč se vidi razlika med turbo kapitalizmom in socialno ekonomijo. čeprav je padec tam okoli 10% pa se pri ljudeh to ne pozna toliko, vsaj kolikor jih jaz poznam ne.
TheEarthIsFlat
01. 08. 2020 10.26
-4
Kriza je ja, ma za rotschilde, ko je Trump na skrivaj naredil bay- pas od rotschildovih federalnih rezerv, zlato pridobiva ceno, by by rotschildov denar, MAGA 2020,
nikhrast
01. 08. 2020 14.53
-2
Ta kriya ne bo naredila nobenemu bypass, še bogati jo občutijo.
STOP
01. 08. 2020 08.47
+1
pozavili ste primerjati se z kitajsko
Volga Malek
31. 07. 2020 17.05
+17
EU lahko prezivi le ce bo enotna, drugace bo razpadla v 5 do 10 letih in sicer se bo EU delila na Zahod, Vzhod in V4 skupino..ZDA so vedno bile zaveznik EU preko VB ki je most. Govorit o prihodnosti je enako napovedovanju vremena. Nihce ne ve kako bo in kaj bo. Vse kar se po medijih pise so zgolj ugibanja in manipulacije za strasenje naivnih ljudi. Medijem pa tole v poduk, verjela vam bom takrat ko boste vreme znali napovedat tocno za 3 dni v naprej. Drugace ne. Ende.
scipio
31. 07. 2020 17.20
+5
Ni Ende, Volga. Žal je to le en začetek ničesar dobrega.
Ofca1A
31. 07. 2020 15.48
+29
EU mora samo skupi drzat in to je to,...... Se je vidilo prejšnič v Bruslju. Zmoremo!
Kolani
31. 07. 2020 16.52
-10
In kako bo EU nadomestil izpad Ameriškega trga? Ruskega, Kitajskega? Komu bomo prodajali? Lahko držimo skupaj in printamo, samo to je potem nova Jugoslavija. Ko je 6 narodov držalo skupaj do kraha.
scipio
31. 07. 2020 17.37
+24
Ja Kolani, pozabil si napisati besedo UMETNO DRŽALI SKUPAJ. IN ker smo bili v ranjki Jugi mi v Sloveniji najbolj razviti in z najvišjim BDP na preb., smo bili v sedanjem žargonu prva neto plačnica v beograjski budžet, ki ga je zažirala JNA. Zdaj pa smo sicer v prvi ligi v EU, a komaj na 0,80 povprečja BDP članic EU, se pravi komaj pri 40 procentilih glede na bogate v EU, če se merimo z Nizozemsko, Irsko in podobnimi. Če EU nedajbože odmre, bo tukaj nam v Sloveniji kvečjemu slabše kot nam je zdaj,in to bistveno slabše. Uspevali pa bodo razni domači špekulanti, še bolj pa z balkanskega juga uvoženi kriminalci, švercerji, mafijci in njim podobni profili. Jih je že zdaj veliko med nami in samo čakajo na krah EU, da v lokalni mlakuži, ki bi tako pri nas nastala, izplavajo na površje in začnejo pobirati smetano, kolikor in dokler jo bo še kaj ostalo poštenemu in delavnemu delu slovenskega rodu.
tash73
31. 07. 2020 15.41
+19
A sem prav prebrala 500 dolarjev tedensko za prezposelnost???.
Kolani
31. 07. 2020 16.44
+7
Prav si prebrala, v Ameriki imajo tedenske plače in so tam okoli 1000 dolarjev. Eni veliko več eni pa malo manj.
Neznate
31. 07. 2020 16.50
+12
ne razumeš, da je recimo najem garsonjere v centru LA 3000$ dolarjev. Življenje tam, je neprimerljivo dražje kot pri nas. Zato tudi taka številka
_endrug
31. 07. 2020 19.28
+5
jp. In v to je vključeno zavarovanje, ki si ga mora vsak sam plačevati
ROMELS
31. 07. 2020 14.03
+8
Ko se ukrepi iztečejo se bodo plače prepolovile. To je to.
VolkBrenin
31. 07. 2020 11.50
+13
najprej napišite resen analitični članek - KAJ so programi pomoči ...od kje , kako , zakaj ...etc....Ps . v nasprotnem primeru bi še kdo pomislil , da gre za socialističen pristop reševanja....
Common_sense
31. 07. 2020 14.36
+9
Resnega analitičnega članka tu gor ne bo.
nikhrast
31. 07. 2020 15.51
+5
Resen program morejo najprej predstaviti vlade.
Kolani
31. 07. 2020 11.33
+38
Krah bo, kaj pa če biti? Krah se je pričakoval že pred korono, zdaj bo samo še hujši. Ali kdo pričakuje, da bodo ljudje pričeli trošiti kot nori in kupovati stvari, ki jih ne potrebujejo in za katere nimajo denarja, v času, ko ne ve ali bo jutri še imel službo ali ne več.
cveto?alimona
31. 07. 2020 11.29
+21
umetno povzročena kriza in zlom gospodarstva, pod krinko korone
Komendator
31. 07. 2020 12.46
+11
Kdo ima ta interes? Cene nepremičnin praktično niso padle, delnice tudi skoraj ne. Nam boš razložil?
Kolani
31. 07. 2020 16.50
+7
Cene v številkah (nominalno) ne bodo padle. Ampak se bodo višale. Zaradi tega bo denar vsak dan manj vreden in posledično bo prihajalo do revščine. Pa kaj ste vsi pozabili kako je bilo v Jugoslaviji, ko so tiskali denar kot nori? ko si dobil plačo, si takoj letel do švercerja, da si jo zamenjal v marke. Potem si marke počasi prodajal po potrebi, da si šel v trgovino kupiti potrebščine. Vsak dan si v časopisu pogledal kakšen je danes kurs dinar - marka. Če si plačo držal v dinarjih cel mesec si ogromno izgubil, ker so se cene dnevno višale v trgovinah. Zdaj bo isto, samo, da bomo eure menjali za srebro ali zlato, mogoče tudi bitcoin.
Neznate
31. 07. 2020 16.51
+4
delnice niso padle? A si Marca in Aprila spal? Iz vsake krize, bogati izidejo samo še bolj bogati.
Kolani
31. 07. 2020 16.54
+3
Nekaj je pa bilo v Jugoslaviji fajn, vsi smo bili milijonarji. Si imel stotisoč dinarjev pa si prinesel eno vrečko iz trgovine.
Wahl
31. 07. 2020 11.16
+19
Zobniški prenos na suho.
Kolani
31. 07. 2020 11.35
+29
Odlična primerjava, Našei lokomotivi je iz motorja odteklo vso olje, mi smo pa dodali gas, da bi se peljali še hitreje. Kako dolgo lahko to traja, ve vsak mehanik.
Generacija56
31. 07. 2020 11.13
+44
Sedaj ZDA samo zanima, kako iztisniti iz EU čimveč denarja za "obrambo" pred Rusijo, da se zažene vsaj oborožitvena industrija... Če ne bo do plačali, posebno Nemci, lahko pričakujejo sankcije na avtomobilsko industrijo....
Generacija56
31. 07. 2020 11.08
+25
Spopad z krizo? Hahahahahaha... "Ameriški obrambni minister Mark Esper se strinja, ko pravi, da bi si moral NATO deliti breme, da bi odvrnil Rusijo in se izognil miru v Evropi....." To famozno izjavo imate tudi v živo na Twiterju!!!! Tako da, ne se več slepiti.....
Enadvatristiripet
31. 07. 2020 12.13
+15
Rusija nima potrebe da napade Evropo. Tole kar pravis je mit, ki ga vodi orozna industrija. Rusiji ze zelo uspeva drug nacin boja. Infiltracija in podpiranje skrajno desnih v EU in ZDA, kar bo pripeljalo do notranjih bojev in v najslabsem primeru do drzavljanskih vojn.
Generacija56
31. 07. 2020 12.39
+12
Saj, kot pravi Esper, moramo PREPREČITI MIR V EVROPI.... Neverjetno.. Nekdo bo rekel, ušlo mu je.... Ne, ni mu ušlo, to je edina varijanta, da ZDA preživijo...
PALASUS
31. 07. 2020 18.51
+6
Tako, da se sami pobijemo med sabo. Oni bodo samo gledali in pospravili, kar bo ostalo.
Kaja34
31. 07. 2020 11.06
-8
No, članek je predstavljen tako, kot da je v ZDA čista katastrofa in malne apokalipsa glede tega - kaj pa vsi tisti, ki so obdržali službo in imajo urejeno zdravstvo in živijo (skoraj) čisto normalno kot prej? Vedno je treba govorit o obeh plateh medalje...
Janez0606b
31. 07. 2020 11.31
+7
V bistvu je situacija res apokalipticna, od začetka korone je delo izgubilo 52 Mio Američanov, ta teden novih 2 milijona, Glih ene tok jih je na bonih za hrano. Se pravi smo na 25% skoraj, to ne bo nič dobrega. Pustimo to da se vsi želijo znebit dolarja kot rezervne valute, petrojuan živi že nekaj časa. Konec je s prevlado Američanov.
User416781
31. 07. 2020 11.33
-4
nimamvec
31. 07. 2020 11.49
-1
User416781
31. 07. 2020 13.10
-4
A se ti zdi, da jim padajo cene? Sicer pa mislim, da sem ravno tebi že enkrat zapisal, da mi je vseeno.
nimamvec
31. 07. 2020 13.34
+0
V Slo je upadla prodaja nepremicnin v 1. polovici leta 2020 za 78%, kar pomen posledicno padec cen, seveda konec leta ali v začetku naslednjega leta. Da niti ne omenjam krize, ki seveda tudi še pride. Aja, zdej te ne zanima ali bojo cene fletov padle. 5 mesecov nazaj si pa solil folku pamet kako ni možno, da se to zgodi...hmmmm. Človek si, ni kej...
santamaura
31. 07. 2020 10.59
+47
EU ali ZDA - Ne EU in ne ZDA - Najbolje so se znašli Kitajci, ki bodo kot kaže še dolgo časa služili na račun virusa, ki prihaja - ali ni to zanimivo - Iz Kitajske
medus
31. 07. 2020 11.05
+18
Kitajcem se je treba maščevati za tale virus
brabusednet
31. 07. 2020 11.06
+35
Tudi Kitajcem bo trda predla,ko bo ves ostali svetovni trg na kolenih.Kovid na pram gospodarski krizi je zanemerljiv.
Janez0606b
31. 07. 2020 11.33
+7
Najbr ne toliko kot ostalim Kitajci imajo sami tolikšen trg kot sta EU pa ZDA skupaj, pa precej nerazviti so se, imajo še doma dovolj dela za naslednjih 30 let, in v zadnjih 30 letih so naredili toliko kot zahod skupaj.
Janez0606b
31. 07. 2020 10.58
+15
Kolaps, ekonomska depresija kot je svet se ni videl, in prav je tako, preveč je tu paste gamadi na tem planetu.
Diabloss
31. 07. 2020 10.54
-1
Od nas bi se lahko učili. Smo tata mata za njih.
Savudrijska
31. 07. 2020 10.54
+31
slovenija je POPOLNOMA odvisna od Nemcije in od Italije. Samo upat,da bo tam dobro.
jspatipaon
31. 07. 2020 10.53
+10
še več zapirajte butalci!