Gospodarstvo

Evergrande: morebitni stečaj kitajskega velikana lahko sproži svetovno krizo

Hongkong, 21. 09. 2021 21.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prihodnost prezadolženega kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande visi na nitki, kar maje globalne finančne trge. Propad te družbe z 260 milijardami evrov dolgov bi namreč lahko vplival na celotno kitajsko, pa tudi svetovno gospodarstvo. Analitiki že vlečejo vzporednice s stečajem ameriške investicijske banke Lehman Brothers, ki je leta 2008 sprožil veliko svetovno finančno krizo. Prvi mož konglomerata zaposlenim sicer zagotavlja, da je situacijo mogoče rešiti, a ta teden je odjeknila novica, da podjetje svojih dolgov najverjetneje ne bo moglo poplačati.

Leta 1996 ustanovljeno podjetje ima 200.000 zaposlenih, poleg tega pa posredno zagotavlja še 3,8 milijona delovnih mest. Sprva so gradili stanovanjske nepremičnine, nato pa so svoje poslovanje razširili še na gradnjo športnih in zabaviščnih parkov, vložili so v proizvodnjo električnih vozil in prehrambnih izdelkov, kupili so najtrofejnejši nogometni klub Guangzhou in napovedali gradnjo stadiona, ki naj bi podrl vse rekorde v svetu športa. Pohvalili so se lahko s kar 1300 nepremičninskimi projekti v 280 mestih po vsej Kitajski.  

Vse te nakupe pa so financirali z zadolževanjem. Koncern je tako trenutno zadolžen za več kot 260 milijard evrov (305 milijard dolarjev), kar je enako dvema odstotkoma kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP). Njegove težave so se pokazale lani, ko so kitajske oblasti začele zaostrovati regulatorna pravila in omejevati možnost najemanja posojil, ko je začelo prihajati do neplačila dobaviteljem in zamud pri kritju stroškov. Sčasoma so se te težave le še stopnjevale in Evergrande zdaj ne more zaključevati niti odprtih nepremičninskih projektov, s prodajo katerih bi lahko poplačal dolg.

 Evergrande ima v lasti okoli 1300 nepremičninskih projektov in je eden največjih graditeljev stanovanjskih objektov na Kitajskem.
Evergrande ima v lasti okoli 1300 nepremičninskih projektov in je eden največjih graditeljev stanovanjskih objektov na Kitajskem. FOTO: AP

Prezadolženo podjetje pa mora že ta četrtek poplačati obresti na zapadli obveznici, kar bi ga stalo 84 milijonov evrov. Ker tega denarja nima, bi to lahko pomenilo stečaj. Propad tako velikega igralca na kitajskem nepremičninskem trgu pa bi sprožil verižno reakcijo – prebivalci bi ostali brez denarja, ki so ga že nakazali za nova stanovanja v gradnji, brez posla bi ostali gradbinci in ostali podizvajalci, v težavah bi bile banke, ki so financirale posojila vsem omenjenim. Vse to pa bi vplivalo na kitajsko gospodarstvo, v katerem je nepremičninski trg trenutno najmočnejša gospodarska dejavnost, poročajo tuje tiskovne agencije. Težave bi se zlile tudi onkraj meja Kitajske, saj je Evergrande zadolžen tudi na mednarodnih finančnih trgih, pri ameriških in evropskih bankah. 

Analitiki so zaskrbljeni, saj opozarjajo, da se je globalna finančna kriza tudi pred dobrim desetletjem začela prav na nepremičninskem trgu – takrat na ameriškem.

  Gre za po prihodkih enega izmed 500 največjih podjetij na svetu, ki posredno zagotavlja delo skoraj štirim milijonom ljudi.
Gre za po prihodkih enega izmed 500 največjih podjetij na svetu, ki posredno zagotavlja delo skoraj štirim milijonom ljudi. FOTO: AP

Kaj bo storil Peking?

Oči so zdaj uprte v kitajsko vlado, špekulacije o tem, kaj bi ta lahko storila, pa so različne. Nekateri menijo, da bi lahko Peking dovolil propad Evergrandeja kot opozorilo, da ni nobeno podjetje preveliko za propad in da ne gre računati na državno reševanje. A večina ocenjuje, da lastnikov domov ne bodo pustili na cedilu. Po nekaterih ugibanjih bi lahko prišlo do prestrukturiranja, v katerem bi dele lastništva v nekaterih enotah koncerna prevzele lokalne oblasti, druge enote pa bi ugasnile, poroča STA. 

Tudi bonitetna hiša S&P 500 meni, da bodo oblasti verjetno posredovale, a le, če bodo ocenile, da bi propad Evergrandeja lahko pomenil sistemsko tveganje za širše gospodarstvo.

Evergrande je zadolžen tudi na mednarodnih finančnih trgih.
Evergrande je zadolžen tudi na mednarodnih finančnih trgih. FOTO: AP

Prvi mož Evergrandeja Xu Jiayin je sicer danes pisal zaposlenim in jim zagotovil, da je ta "najtemnejši trenutek" mogoče prestati. Napovedal je, da bodo lahko obnovili gradnje in proizvodnjo ter dosegli glavni cilj – predajo stavb in s tem odgovorno ravnanje do kupcev domov, pa tudi investitorjev, partnerjev in finančnih institucij.

Azijske borze v strahu pred stečajem

Zaradi možnosti stečaja Evergrandeja so v strahu tudi vlagatelji na azijskih borzah. Negotovi so pred zasedanjem ameriške centralne banke, saj ne vedo, ali bo začela zaostrovati denarno politiko ali ne, skrbi jih tudi naraščanje okužb s covidom-19. Japonski Nikkei 225 je po padcu osrednjih indeksov na ameriškem Wall Streetu padel za 2,17 odstotka. V Hongkongu je Hang Seng izgubil tretjino odstotka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cuti 89
23. 09. 2021 21.57
+2
Deutche bank, evergrande, commerc banka italija grčjia španija japonska, dolgovi v plafon vse pred bankrotom, če ni ta kovid samo krinka za štampanje keša. Maš občutk da bo vse skp crknlo
karamba34
22. 09. 2021 12.49
-1
Kriza bo. Mi desničarji neoliberalci smo to zrežirali, da si bomo lahko še več nagrebli, za reveže pa nam ni mar. #požrešnost
Butalec8
22. 09. 2021 11.08
-2
Naj ga pustija dol po wc skoljki da bomo mel malo veselice
Bu?ko Štru?ko
22. 09. 2021 10.56
+7
A to je tist, k so gradil na kitajskem cela mesta stolpnic in so ljudje kupovali stanovanja a noben ni notri živel in so bila vsa mesta kot mesta duhov? In zdaj bo ta balonček počil? LOL
waga7
22. 09. 2021 10.07
+4
Covid je samo generalka, zdaj pride zlom gospodarstva, pol pa vemo kaj sledi… tisti ki so zrežiral vse to pa že letijo v nebo…
zzzzzzzzz
22. 09. 2021 11.01
+4
Haha, kdor si v teh časih ne bo nagrebel si ne bo nikoli.
TistoPravo
22. 09. 2021 11.07
+3
Cilj je uničiti svet....to je vedno zadnji cilj na vrh kupa nagrabljenega denarja in ta kup izgubi primarni smisel. Takrat poteši samo še uničenje, in situacija kontra predvidljivega...na koncu kup nagrabljenega kapitala zamenja kup ljudi....živih ali mrtvih
Cofar
22. 09. 2021 09.57
+17
nisem ekonomist in naj me popravi, če imam narobno predstavo kak ekonomist. Kot sam vidim tole zadevo je nekako takole. Islandija je pustila svoje banke v stečaj oz. bankrot. Obsodili so nekaj ljudi, ki ne bodo več videli vodilnih mest v bankah ali podjejeih. Če gledamo pa neoliberalno mentaliteto, kamor spada tudi SLovenija, smo zadolćili vse SLovence za nekaj milijard, rešili banke in misleč, da je vse vredu in drugače nadaljevali še večjo neoliberalno krajo ljudi, kar so taisti ljudje lepo nadaljevali svojo plenisko ekonomijo dodatnih zadnjih 11 do 12 let. Medtem ko realno gledano plače ne rastejo, standard ljudi je pogojen s faktorjem sreče, če ste v pravi panogi, spremembe na področju javne uprave so iste, socialni transferji so mnogokrat nepravični, sredstva iz državne blagajne se še vedno talajo po V.I.P. modelu itd itd itd....Potem vsakokratna vlada, katerakoli je bila, nas je dodatno "zapufala", obdavčila tako ali drugače zgolj samo povprečnega državljana z dvigom raznoraznih trošarin, taks, DDVja, pripsevkov pri minimalni plači, posledično s tiskanjem umetnega denarja države po vsem svetu odatno napihujejo nepremičninske objekte, ki si jih praktično povprečni dohodek sploh ne more več privoščit, dvigaji se cene surovin in energentov.... kam to pelje??? Vsi ne morej imet dobro plačanih služb.... nam sledi UTD??? Verjetno. To bo postala nova realnost, če bodo želeli imeti socilani mir.
Cofar
22. 09. 2021 10.00
+10
tako, da sam vidim stečaj takega podjetja edino pot iz neoliberne kraje. Pozapret vodilne in jih strpat v zapor za 100 let, ljudem, ki so bili opehajen s strani takega podjetja pa naj država pomaga.
celjan2
22. 09. 2021 10.04
+7
Spet bomo naj... davkoplačevalci vsega sveta. lakomni finančniki se bodo pa režali! Njih ( in to vse) bi bilo potrebno odpeljati na Stranice! Če ne veste, kje je to in kaj se je tam zgodilo - pogooglajte!
Old_geezer
22. 09. 2021 10.29
+4
Kar je tukaj bolj za pokomentirat kot za popravit, je tisti del, ki se nanaša na islandske banke. Izpostavljenost do islandskih bank so imeli v glavnem tuji vlagatelji, zato si je islandska država lahko privoščila njihov propad brez škode za lastne državljane. Škodo so tako nosili tujci, večinoma institucionalni vlagatelji, ki bi morali pri vlaganju uporabit profesionalno presojo. Poleg tega so bile skupaj daleč prevelike, da bi jih lahko Islandija sploh rešila. V Sloveniji je situacija drugačna, ker so vlagatelji v glavnem domače fizične in pravne osebe. Država jamči za vloge fizičnih oseb in bi se, v primeru stečaja, obveznosti z bank takoj prenesle nanjo (več kot 10 mrd EUR), hkrati bi šlo v stečaj veliko slovenskih podjetij, ki imajo sredstva v bankah. Hkratna nesolventnost velikega dela gospodarstva in nesolventnost in nelikvidnost bank zaradi stečaja, bi povzročila tudi bankrot države (ki se mu je že tako izognila za mišjo dlako) in scenarij, ki bi bil v najboljšem primeru enak grškemu. Škoda bi šla v desetine milijard. Reševanje bank z nekaj mrd v Sloveniji tako ni bilo vprašanje, lahko se pa po bitki kot generali pogovarjamo o izbranem načinu. V primeru nekontroliranega propada bank, bi šla škoda v desetine milijard evrov in Slovenijo poslala v revščino za desetletja z vsem kar to implicira, izseljevanje itd.
Zmaga Ukrajini ...
22. 09. 2021 10.35
+2
Cofar, ... ja, ampak stvari žal niso tako preproste. Saj so ZDA tudi Lehman Brothers pustile propasti, nastopila pa je svetovna kriza (kar bi se verjetno zgodilo v vsakem primeru). Tudi tule bodo opeharjeni mnogi sleherniki, ki so že vplačali kupnino za svoja stanovanja. In že zaradi teh Peking ne bi smel samo stati ob strani. Sicer pa je prav neoliberalni kapitalizem (ali pa zaradi njega) povzročil to neskončno zadolževanje, ki nima nobenih mej. Tudi pri nas so le redke firme, ki se za svoje poslovanje ne zadolžujejo. Problem je, ker lakomne kapitaliste pufi opijanijo, zato se mnogi nikoli več niso zmožni ustaviti oz. si postaviti meje. Ko tudi država poseže s kakšnimi novimi pravili, se lahko takšen "velikan" čez noč spravi v katastrofo svetovnih razsežnosti (dejansko svetovnih). Zato bo Peking moral poseči vmes, če ne zaradi drugega, pa vsaj za zaščito kupcev nepremičnin, po drugi strani pa ne dvomim, da bodo vodilni močno kaznovani za tole. Kar pa se naših tiče, si pa navedel dejstva, s katerimi se je seveda možno strinjati. No, kar se tiče zadolževanja - katera vlada, koliko,... bi se dalo debatirati,... tudi socialni transferji (več kot 15 % ljudi živi pod pragom revščine),... Če bi od vlade lahko upravičeno pričakovali regulacijo in uravnilovko, bi moral ta najprej spremeniti davčno politiko - višja obdavčitev bogatejših, nižja za revnejše. Vendar še nobena vlada ni upala tako korenito poseči v fiskalno politiko. Dokler se bodo politiki "naključno" srečevali z lobisti in kapitalisti po eksotičnih otokih, bomo lahko državljani o pošteni in (po ustavi deklarirani) socialni državi le sanjali.
devote
22. 09. 2021 10.46
+2
naivnez... too big to fall... tudi za kitajska podjetja to velja, se bolj.
kwa.dugaja
22. 09. 2021 09.56
+8
da ne omenjam da nas hebejo ekologijo na vsakem koraku medtem, ko tam plavajo v smeteh in se dusijo v smogu ter nam zastrupljajo celotno zemljo brez posledic. ampak kot pravim krivi so hinavski in pogoltni kapitalisti zahoda. ne vem zakaj se proti temu nihce ne upre, ko je treba pa eno masko na faco dat pa vsi v luftu
TistoPravo
22. 09. 2021 09.56
+4
Gremo že proti tretjem letu od začetka tega covid vrtiljaka. Logično, da pride nova kriza...na vsake 4 leta, si jo preprosto izmislijo.
kwa.dugaja
22. 09. 2021 09.53
+8
enim se daje milijarde na puf z garancijo NICESAR, drugi ne dobijo 50.000€ stanovanjskega kredita, ce ne dajo v zameno podatke o cifri noge in prejemkih vseh daljnih sorodnikov, dva poroka in hipoteko na hiso starsev. prvim se ob neplacevanju obveznosti ne zgodi NIC, drugim svetovna kriza unici zivljenje. se sraanjaa ki so ga zakuhali s korono nismo resili, zdaj prihaja ze drugo. zadnji cas, da nehamo sodelovat s kitajci samo zaradi poceni delovne sile in pozresnosti zahoda, ker nimajo posamezniki nikoli dovolj.
User1538643
22. 09. 2021 09.51
+5
Gremo v maloro?
tantadruj1
22. 09. 2021 09.46
+7
na tem svetu se bomo pač morali naučiti biti frajerji s tem kar imamo v žepu ne na puf.. pa bomo potem prešteli prave frajerje.
devote
22. 09. 2021 09.44
+4
sedaj je malo bolj jasno, zakaj se pobirajo "prostovoljni prispevki" z imenom corona testi in corona cepiva... lockdowni so samo za bolj prepricljivo igro.
Voyager3000
22. 09. 2021 09.43
+12
24 ur com...navadite se pisati v Evrih, ker je to evropska valuta. Če pa želite v dolarjih, pa se preselite v ZDA. !!!
aljoteam
22. 09. 2021 10.54
-2
Dolar je svetovna valuta (zaenkrat še) in imam rajši da pišejo v dolarjih kot da bi moral potem kalkulirati iz evrov nazaj v dolarje da bi lahko naredil kakšno primerjavo, ki ima smisel v globalnem merilu. Tako da je vse ok.
Argentumonium
22. 09. 2021 12.13
Saj je povsem enostavno napisati znesek v evrih in potem v oklepajih v dolarjih ali obratno, kot to počnejo v tujih medijih. :)
Alexandra Blaži
22. 09. 2021 09.36
+0
Kr naj pade ;) to smo čakal ˘˘ Da lahko pride qfs sv veljavo <3 VIVA EL FREEDOM <3
111111112
22. 09. 2021 09.36
+7
Corona je pa samo izgovor na vse.. Svet mora propadit, da se začne vse od začetka.. Ni druge.. Ni zlato in denar vredno nič.. Veliko je vredna voda in moka.. Mirnega življenja pa žal še nekaj časa ne bo, srečno
Mirotar
22. 09. 2021 09.58
veliki reset"...svetovni ekonomski forum oglašuje slogan "you will own nothing and be happy"...aha kdo pa bo imel vse ostalo v lasti?..bolano
aljoteam
22. 09. 2021 10.55
+2
Voda in moka nista vredna veliko, razen ce unicis civilizacijo in vse znanje ki ga Imamo. Vodo in hrano so imeli ze v kameni dobi prakticno vsi...
LevLandau
22. 09. 2021 09.31
+17
Ko sesutje vpliva na CELOTNO svetovno gospodarstvo, potem vemo, da je s sistemom v katerem živimo nekaj zelo zelo narobe.
Zmaga Ukrajini ...
22. 09. 2021 09.27
+3
Upam, da se kitajske oblasti odločijo za prestrukturiranje, sicer bo gagal cel svet. Kot pri Lehman brothers. Ker je tole tako močno zrušilo vse finančne trge, so posledice jasne.
Toooomi
22. 09. 2021 09.27
+4
Analitiki nimajo pojma, več vejo otroci na WSB na redditu....
Razmisljajoc
22. 09. 2021 09.24
+0
Svetovna gospodarska kriza ? Cimprej tem boljse , nic drugega kot cikel in zopet enkratna priloznost za debele zasluzke ....................
Damjan Qwertz
22. 09. 2021 09.15
+5
pocenijo nj stanovanja ne pa da jih morati 2 generaciji odplačevati
TrixTrax
22. 09. 2021 09.18
+4
ne smejo, ker je preko 70% bogatstva povprečnega kitajca v nepremičninah... to bi pomenilo padec vsega ostalega povezanega
aljoteam
22. 09. 2021 10.58
+0
Damjan, to bi bila najvecja kraja kar predlagas. Vecino premozenja obicajnih ljudi je v nepremicninah in ti bi jim vrednost njihovega premozenja znizal?