Gospodarstvo

Trije meseci evidentiranja: kakšne spremembe se obetajo?

Ljubljana, 20. 02. 2024 19.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
12

Takoimenovano obvezno evidentiranje je za nekatere nočna mora, ki še kar velja, kljub obljubam tudi v vladi in koaliciji, da bodo zakon naredili bolj življenjski. Po treh mesecih je čas za oceno. Na ministrstvo za delo je prispelo 218 pripomb, iskali bodo kompromise, pravijo. Gospodarstvo še vedno vztraja, da je zakon popolnoma nepotreben, sindikati pa: da evidentiranje pravzaprav pomeni izvajanje zakona o delovnih razmerjih.

Med poklici, kjer običajen delovni dan ne traja "od sedmih do treh" - in je urnik večinoma nepredvidljiv, je delo novinarjev na terenu. Združeni odgovorni uredniki so tako vladajoče pozvali, da novinarje oprostijo obveznega evidentiranja.

"Novinarstvo je kreativen poklic, je intelektualen poklic, ki pravzaprav poteka ves čas. Poleg tega imajo novinarji zelo individualen način, kako opravljajo svoje delo. Vsak novinar na svoj način opravlja svoje delo," razlaga urednica in direktorica N1 Slovenija Katja Šeruga.

Podpora predlogu je v novinarskih krogih različna, da bodo skrbno prebrali vse pripombe, ki so prispele na ministrstvo za delo, pa napoveduje državni sekretar Dan Juvan. "Tam, kjer nas bodo mogoče socialni partnerji prepričali, da določene vsebine niso nujno potrebne za pregon kršitev, tam smo pripravljeni popuščati. Tam, kjer pa potrebujemo nujno ta zakon za pregon kršitev, pa ne bomo popuščali."

Neuradno je ministrstvo pripravljeno črtati evidentiranje odmora za malico, ker da so težave zaznali tako zaposleni kot delodajalci. V Gospodarski zbornici so sicer še vedno prepričani, da je zakon v celoti nepotreben. "Skratka, v njem ne vidimo neke dodane vrednosti. In naše izhodišče še vedno ostaja takšno, da če že ostane ta zakon pri življenju, naj določbe zakona veljajo samo za kršitelje," pravi glavni izvršni direktor GZS za socialni dialog Mitja Gorenšček.

Nasprotno pa ugotavlja Zveza svobodnih sindikatov, ki nasprotuje očitkom, da je evidentiranje za nekatere poklice neživljenjsko, saj da to pomeni, da tak delodajalec krši pravice delavcev. "Kar pomeni, da je treba ugotoviti, zakaj prihaja do teh presežnih ur, zakaj prihaja do težav pri evidentiranju, ali imajo ustrezno sklenjene pogodbe o zaposlitvi. Marsikateri odgovor se najde tudi v pravicah in obveznostih delavca in delodajalca," pa meni predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič

Vse izjeme bi po besedah Jerkičeve moral urejati zakon o delovnih razmerjih, ne pa zakon o evidentiranju delovnega časa. Že znana izjema pa so denimo funkcionarji, ki so iz zakona izločili sami sebe. Urednica in direktorica N1 pa opozarja na še eno, manj znano izjemo: "Koalicija, ki je v parlamentu potrdila novelo zakona o evidentiranju delovnega časa, ta ista koalicija je ne kaj dosti pozneje potrdila novelo zakona o visokem šolstvu, s katerim so med drugim zaposlene v visokem šolstvu določili kot izjemo od tega tako imenovanega štempljanja."

Kar bi lahko pomenilo izhodišče za ostale skupine poklicev, ki so zaradi evidentiranja v stiski, kot so denimo dramski igralci. Predlog zakona, ki evidentiranja vrača na stare tire, je sicer ponovno vložila poslanska skupina SDS. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rafael Kramar
22. 02. 2024 08.32
Remek delo te vlade...👌
Ho Chi Joža
20. 02. 2024 21.56
+4
Prvo bi se morali poslanci držati oziroma se. udeleževati sej in biti vzgled državljanon
Našvasan_zob
20. 02. 2024 21.32
+8
Da je novinarstvo intelektualen poklic je morda veljajo pred 30 leti... Danes so novinarji samo še PR politike in lastnikov (Žido korporacij).... Raziskalnega novinarstva ni več razen v vaških novicah.... Ostalo je postal poden..
txoxnxy
20. 02. 2024 21.07
+12
Štemplanje ni prineslo željenih rezultatov naslednji korak so GPS zapestnice za vse zaposlene v JU.
Perrun
20. 02. 2024 21.03
+6
Ma jaz še razumem, da je bil namen iskren, a leta 2024 skoraj v isti koš metati vse poklice je res najmanj čudno. Naj ostro primejo kršitelje, ne pa da zdaj vsem naložijo nova nesmiselna birokratska bremena.
Delavec_Slo
20. 02. 2024 20.45
+9
Spremembe- odstop ministra!!!
punkracij
20. 02. 2024 20.31
+11
Aktualna vlada ruši in razkraja na vseh koncih in krajih,ko pa jim stopiš na rep pravijo,da je to ostalina predhodne desne vlade.Na tak način ne bo nič od obljub,ki so bile izrečene pred volitvami in po nastopu v vladni kabinet.
Borec21
20. 02. 2024 20.26
+16
Lukec in njegovi škorci streljajo slepe naboje ta socialistična mpadina brez enega pravega delovnega dne bo pisala predpise jojoj
gggg1
20. 02. 2024 20.25
+15
Mah, cela vlada je nesposobna.
VoxP
20. 02. 2024 20.24
+2
MA KDO V PODJETJU OSEBNO NADZORUJE. v italiji je klasično da kartice dajo sodelavcu ta tipka ti pa po spežo pa plavanje pa nakupi telovadba itd. če ni dejanskega nadzora nima smisla.
Julijann
20. 02. 2024 20.10
+15
In smo zopet tam. Minister kar z glavo skozi zid. Le da se nekaj hitro sprejme in začne veljati. Sedaj pa popravki. Sposobnost nesposobnih na višku!